Trailery filmowe.
Kurcze, dawno nie chciałem na żadną baję iść do kina tak bardzo jak na to :) Tylko jak lubię Taylor-Joy, to nie pasuje mi tutaj, aż się prosi o jakąś babeczkę o kuriozalnie wysokim, dziecięcym głosiku a'la Jennifer Tilly. Zreszą i tak czeka mnie dubbing :P

Odpowiedz
Już prawie się złapałem na ten trailer, ale na końcu okazało się, że Illumination maczało w tym swoje paluchy, więc NIE, nie pójdę do kina - te patałachy nigdy jeszcze nie zrobiły dobrego filmu.

Odpowiedz
Czy tylko mi to wygląda strasznie słabo? Mario prezentuje się jako typowy chłopak do bicia, obiekt śmieszków, który się przewraca, dostaje w pysk i musi się wszystkiego uczyć, a księżniczka z bojowym toporem i kwiatkiem ognia w łapie będzie rządzić...

Odpowiedz
Dlaczego nie można zrobić normalnej bajki o Mario tylko trzeba downgrade'ować Mario do roli idioty, żeby księżniczka mogła pokazać jaka to jest z niej strong female?

Odpowiedz
Nie twierdzę, że nie ma na to wpływu obecny polityczny klimat, ale nie musi tak być, bo generalnie w bajkach często główna postać startuje z pozycji przegrywa, by dopiero stać się bohaterem - to już stary schemat. Może widzom łatwiej utożsamić się z bohaterem-przegrywem i tym większą satysfakcję daje im później ten moment, gdy protagonista bierze się za siebie, przestaje być przegrywem i ratuje świat? To może mieć coś do rzeczy. Nie żebym chciał bronić tego filmu (bo skoro pracowało nad nim Illumination, to nie ma dla niego wielkich nadziei).

Strong female też jest w sumie wpisana w jakiś sposób w ten schemat, nawet jeśli nie bardzo wiadomo czemu. Bo jeżeli nasz protagonista, ów przegryw, jest facetem (co nie jest obowiązkowe, bo przegryw może też być dziołchą, jak Usagi w "Sailor Moon"), to bardzo często dostaje do pary dla kontrastu twardą, kompetentną bohaterkę (Żyleta w "Lego-przygodzie", Rita we "Wpuszczonym w kanał", EVE w "Wall-e"", Tygrysica w "Kung Fu Pandzie", kurde, nawet Zelda w serialowym "Legend of Zelda" z lat 80-tych była bardziej ogarnięta niż łamaga Link).

Odpowiedz
O, Donkey Kong też się załapał. I Mario Kart również.

Chyba się skuszę na pójście do kina. I szyld Illumination mnie nie przeraża, bo tutaj też jest Nintendo, które raczej będzie sterczeć z linijką.

Odpowiedz
(30-11-2022, 12:26)al_jarid napisał(a): Strong female też jest w sumie wpisana w jakiś sposób w ten schemat, nawet jeśli nie bardzo wiadomo czemu.

Tutaj to odstaje jeszcze bardziej, bo...

Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Kolejny film w reżyserskim dorobku aktorki Elizabeth Banks. Oparty na prawdziwych wydarzeniach z 1985 roku, gdy przemytnik narkotyków zrzucił z samolotu torbę, w której znajdowało się ponad 30 kilogramów kokainy. Ładunek wylądował w jednym z lasów stanu Kentucky, gdzie trafił na niego... niedźwiedź :) W obsadzie m.in. Ray Liotta (ostatni jego film).

Odpowiedz
Widzę, że klapa "Aniołków..." tak mocno odbiła się na reżyserskiej karierze Banksowej, że pozostaje jej teraz kręcić jedynie takie oto głupotki. Żadnego jej filmu nie widziałem, ale trailer jakby potwierdzał jej wątpliwy talent reżyserski, bo zamiast mieć fun z naćpanego miśka to wynudziłem się przez te 2,5 minuty jak mops.

Odpowiedz
Pomysł na ten film (nawet jeśli jest inspirowany prawdziwymi wydarzeniami) brzmi jak z jakiegoś zapomnianego VHS-owego monster movie klasy Z. I w sumie wykonanie niewiele lepsze. Ale może byłby w tym jakiś potencjał na kult...  Raczej nie zamierzam oglądać, no chyba że opinie będą zachęcające (co nie znaczy, pozytywne).
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.

Odpowiedz
Nowy zwiastun kolejnej adaptacji powieści Fredrika Backmana "Mężczyzna imieniem Ove". W roli tytułowego zrzędliwego wdowca, który pod wpływem nowych sąsiadów przechodzi przemianę tym razem wystąpi Tom Hanks. Reżyserem jest Marc Forster (m.in. "World War Z", "Quantum of Solace", "Chłopiec z latawcem" czy "Marzyciel").

Odpowiedz
Toni Collette w roli Amerykanki, która zostaje dziedziczką mafijnego imperium swojego włoskiego dziadka. Na miejscu musi zmierzyć się z obowiązkami, o których nigdy wcześniej nie miała pojęcia oraz stawić czoła oczekiwaniom innych członków rodzinnego biznesu. W obsadzie także Monica Bellucci.

Odpowiedz
Ech, widzę, że nawet Toni poszła pod nóż :(
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Gdzie ty to widzisz? Stara baba pod toną makeupu i tyle. Przeczyść sobie ten monitor.

Odpowiedz
Kolejna ekranizacja "Trzech muszkieterów" przed nami. W rolach głównych François Civil, Vincent Cassel, Romain Duris, Pio Marmaï oraz Eva Green jako Milady.

Odpowiedz
Wyjątkowo konserwatywna adaptacja, bez współczesnych udziwnień fabularnych i castingowych. Aż dziwnie się na to patrzy.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Lubię muszkieterów i klimaty płaszcza i szpady. Ale jakoś tak ten trailer nie zachęca - zbyt to mroczne, bure i szare. Natomiast może obejrzę, bo liczę jednak na dobrą przygodówkę.
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.

Odpowiedz
Dla mnie wygląda wspaniale i chcę to już. Zero udziwnień, fikołków, próby przypodobania się castingiem do jakichś współczesnych "oczekiwań".
To na pewno produkcja francuska?
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Francuzi to nie Amerykanie. Oni swych adaptacji ich IP nie skażają anglosaskim polit-poprawnym sosem. Najnowszy Mikołajek wciąż jest biały u Goscinnyego, a Asterix i Obelix nie są parą.

Odpowiedz
Wlasnie mialem pisac, ze Zabojady do klasyki pdchodza duzo bardziej konserwatywnie niz Amerykanie i Brytole.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon