Treasure Island (2028) reż. Ridley Scott
reżyseruje dziadek Ridley, scenarzystą jest Jack Thorne (autor serialu Dojrzewanie i cyklu Enola Holmes)

Cytat:Nowa "Wyspa skarbów" ma być świeżym spojrzeniem na jedną z najbardziej znanych historii przygodowych wszech czasów. Fabuła opowiada o młodym chłopcu Jimie Hawkinsie, który odkrywa mapę prowadzącą do legendarnego skarbu. Wyrusza następnie w niebezpieczną podróż morską, by zdobyć ukrytą fortunę, lecz szybko zostaje wciągnięty w śmiertelną rozgrywkę z charyzmatycznym i bezwzględnym piratem Długim Johnem Silverem. 

Opublikowana po raz pierwszy w 1883 roku "Wyspa skarbów" sprzedała się w ponad 100 milionach egzemplarzy na całym świecie i została przetłumaczona na przeszło 50 języków. Do dziś pozostaje jedną z najczęściej adaptowanych powieści przygodowych w historii

Odpowiedz
Ekspresowo z tym ruszają. Sam projekt interesujący, ale jak już wcześniej pisałem Jackman to dla mnie kiepski wybór obsadowy. Fatalny wabik na widownię. Należało się już prędzej skumać z DiCaprio, który ma przynajmniej mocne nazwisko. 
Scenarzysta to też takie meh...

Produkcja w listopadzie chyba oznacza.. powrót Wolskiego? A jeżeli nie, to znowu zmiana DoPa, bo Messerschmidt chyba nadal będzie zajęty Batmanem.
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Za każdym razem jak słyszę "świeże spojrzenie" to zapala się lampka awaryjna. Do tego Scott na starość to wszyscy wiemy co i jak kręci. Więc generalnie ziew. Może gdyby poszli w full realizm i byłyby prawdziwe statki i lokacje, ale wiemy, że tak nie będzie.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
dodam, że wytwórnią jest Sony, bo współpracujące ze Scottem 20th Centrury Fox z racji Disneya nie chciało tego robić, bo oni mają już swoich Piratów z Karaibów

Odpowiedz
Właśnie miałem pisać o tym "świeżym spojrzeniu". Brzmi niepokojąco. Do tego scenarzysta od "Adolescence". Czyli należy się spodziewać postępowych wtrętów. Oby nie były zbyt rażące. Książki, przyznam, nie czytałem. Czy są w załodze statku jakieś postacie kobiece? Bo jak nie, to z pewnością zostaną dodane i będą najbardziej kompetentnymi i moralnie słusznymi załogantami.

Odpowiedz
(21-08-2026, 13:55)Żółte Krzesło napisał(a): Książki, przyznam, nie czytałem.

Jakim cudem?!

Cytat:Czy są w załodze statku jakieś postacie kobiece?

Szczerze to nie pamiętam czy w jakiejkolwiek książce Stevensona są postaci kobiece wychodzące poza epizody xD W Wyspie na pewno jest matka głównego bohatera, ale chyba tylko na początku.

Odpowiedz
(21-08-2026, 13:12)Mefisto napisał(a): Za każdym razem jak słyszę "świeże spojrzenie" to zapala się lampka awaryjna.

Świeże chyba w sensie, że książka to taka przygodówka, a film Scotta ma być mocno na poważnie i chyba brutalnie.
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
(21-08-2026, 13:48)Spoilerowo napisał(a): dodam, że wytwórnią jest Sony, bo współpracujące ze Scottem 20th Centrury Fox z racji Disneya nie chciało tego robić, bo oni mają już swoich Piratów z Karaibów

Disney zresztą miał też już swoje "świeże spojrzenie" na "Wyspę skarbów" czyli "Planetę skarbów". I finansowo im to nie pykło.

Odpowiedz
Tyle, że to faktycznie było świeże spojrzenie (i też dodano postać kobiecą będącą kapitanem i - jak pamiętam - bardzo kompetentną. Tak odnośnie progresywizmu) . I o ile wiadomo mi byly jakieś wiksy z scenarzystami i mało to promowali.

Odpowiedz
Tak, dałem "świeże spojrzenie" w cudzysłowie jako że niby cytuję to sformułowanie - nie chodziło mi o ironizowanie. Wiadomo, że uwielbiam "Planetę skarbów" Uśmiech

A kapitan Amelia jest tam jedną z fajniejszych postaci i ma zabawne teksty (zwłaszcza na początku), więc nawet nie gniewałem się o ten "gender-swap". Zwłaszcza, że skoro i tak zmieniamy tam bohaterów Stevensona w kosmitów, cyborgi i roboty, to zmiana płci postaci (i to nie pierwszoplanowej) nie powinna być już czymś szokującym.

Odpowiedz
(21-08-2026, 14:03)Mefisto napisał(a):
(21-08-2026, 13:55)Żółte Krzesło napisał(a): Książki, przyznam, nie czytałem.

Jakim cudem?!

Jakoś mnie ta książka ominęła. O ile pamiętam, to nigdy nie należała do moich, a za dzieciaka raczej nie ciągnęło mnie do książek, więc sam z siebie po nią nie sięgnąłem. Nawet dzisiaj czytam głównie literaturę teoretyczną, a nie beletrystykę. Może nadrobię przed filmem Dziadka.

(21-08-2026, 15:01)OGPUEE napisał(a): Tyle, że to faktycznie było świeże spojrzenie (i też dodano postać kobiecą będącą kapitanem i - jak pamiętam - bardzo kompetentną. Tak odnośnie progresywizmu) .

Ale to się działo jeszcze przed mrocznymi czasami Progresywizmu, dzięki czemu Amelia jest urocza, choć trochę wyszczekana (co też swoją drogą dodaje jej uroku). Dzisiaj byłaby całkowicie antypatyczną chłopczycą, jak wszystkie feministyczne postacie kobiece.

Odpowiedz
(21-08-2026, 18:35)Żółte Krzesło napisał(a): Jakoś mnie ta książka ominęła.

Jeśli dobrze pamiętam to była to lektura szkolna, przynajmniej za moich czasów Uśmiech

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon