True Detective [HBO]
JC-H napisał(a):Może ktoś widział i w spoilerze dałby jakiś dokładniejszy opis, poza tym, że ona chce dziecka, a on nie

Odpowiedz
[Obrazek: 477406_1.1.jpg]

Przez ostatnie 6 dni oglądałem Detektywa ale dopiero dziś, po zapoznaniu się z całością postanowiłem podzielić się swoją opinią.

Bardzo dobry serial kryminalny (uwielbiam takie klimaty) ale sama główna intryga to chyba najsłabszy element tej historii. Była tak rozległa, pogmatwana, i rozłożona na 17 lat, przez co stała się dla mnie mało przejrzysta i wciągająca (choć miała kilka świetnych momentów). O wiele bardziej ciekawiły mnie działania Rusta i życie rodzinne Martina. Ale na plus klimat, napięcie, oraz przede wszystkim aktorstwo z McConaughey'm na czele (rola była napisana idealnie pod niego). Na minus wątek undercover (akurat Rust znał gang powiązany z Ledoux) i pewne elementy finału (ta ostatnia halucynacja - WTF?). 8/10

Odpowiedz
@Bloonus, Slepy51 - muszę przyznać, że mnie trochę przekonaliście. Jeśli to było celowe działanie, żeby dzieciak go tak zapamiętał, to wtedy rzeczywiście nabiera to sensu i jest okejka. Średnio tylko dalej wygląda dedukcja detektywów, którzy jednak przyjęli, że

Cytat:

Cytat:Ja zgadzam sie, że powinien mieć coś innego zielonego jeżeli już - nos czy coś :P
Żeby po malowaniu nie umyć sobie nawet zapaćkanego nosa, to już musiałby być fleją nie z tej ziemi ;).

Odpowiedz
Wystarczylaby ujebana koszulka (gren mark/symbol on the chest), a tak trzeba snuc teorie o uszach. Zwlaszcza, ze z kolejnymi teoriami motyw "olsnienia" i rozwiazanie sprawy jawi sie na mocno naciagane, naiwne i zwyczajnie slabe.

Jednak walic to, w tym serialu licza sie charaktery i meska przyjazn :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Kurcze, spać nie możecie przez te zielone uszy?
Bucho - koszulka może też była usmolona, ale do dyspozycji mieliśmy portret twarzy, a nie rysunek całej postaci.

Quay - wyobraź sobie faceta ubrudzonego malowaniem, pod prysznic u klienta nie wchodzi, idzie (jedzie) do swojego domu, po drodze trafia mu się "okazja" w postaci samotnej dziewczynki, to z niej korzysta.
Calcat iacentem vulgus

Odpowiedz
Dobra, ale mam w dupie teorie z jakimis pedzlami, kolo ma zielone uszy - uszy kuzwa! Zaraz bedzie tak, ze kazdy scenariuszowy babol/idiotyzm/dziwna i nie wytlumaczona wikse, bedziemy probowali tlumaczyc, albo lepiej, bedzie nam to tlumaczyc Pizza, ktory codziennie rzuca jakis nowy wywiad i pisze dlaczego tak, a nie tak - i tylko czekam jak ktos napisze, ze Pizza musi wyjasniac sprawy takim debilom jak ja. Scenariusz TD jest daleki od perfekcji (o rezyserii zlego slowa nie powiem), ale ja sie akurat czepiam tych uszu - tak, drobnego babola, przez ktory nie moge zasnac w nocy. No bo sorry, mowie o tym co bylo w filmie i nie wazne, ze dzieciak to widzial i cos sobie wyobrazil - zielone uszy w kontekscie serialu i rozwiazania zagadki wyszly zwyczajnie idiotycznie. Ty to lykasz, lyka to wuchta innych osob, dla mnie to strasznie glupi motyw jest. Samo rozwiazanie zagadki zreszta mocno kiepawe i na zasadzie: konczy nam sie czas antenowy, o spojrz jakis tary budynek, farba odchodzi - ciekawe, czy ta farba byla kiedys w lepszej formie, o patrz, byla...zielone uszy, to musi byc malarz, to nasz killer! - nosz kurwa, przeciez to jest CSI wlasnie, zwlaszcza patrzac jak zajebiscie to dochodzenie bylo prowadzone w poprzednich odcinkach.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Hm, jak dla mnie ta scenka dedukcyjna bardziej miała na celu dać Marty'emu chociaż jedną scenę, w której mógłby wymiatać jako superdetektyw, tak ją od początku odczytywałem i dziwi mnie czepianie się "zamykania na szybko sprawy", tym bardziej, że ta cała intryga od początku była pretekstowa i zlewana przez scenarzystę.
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Bucho, Ty wiesz dzięki jakim dziwnym, popieprzonym skojarzeniom wpadam czasami na najlepsze rozwiązania?
Wcale nie dzięki logice i wytężaniu umysłu. To się nie dziwię, że inni mogą też tak mieć, tym bardziej, że dzieje się to w serialu. A poza tym, to drobny szczegół, a powoli zaczyna przesłaniać całą resztę. To ja juz wolę o tej męskiej, chropowatej przyjaźni. ;-)
Calcat iacentem vulgus

Odpowiedz
Tak jak mówi JC-H. Czasami w prawdziwym świecie sprawy są rozwiązywane przypadkiem. Aczkolwiek rozumiem narzekanie Bucho, bo też sie zgadzam, ze to malo satysfakcjonujace rozwiazanie.

Inna sprawa, bo bodajze military pisal, ze cala reszta sledztwa byla niepotrzebna, bo wystarczylo skojarzyć uszy z malowaniem, ale - poprawcie mnie, jezeli sie mylę - czy byłaby możliwość skojarzenia, że goniący dziewczynkę 'potwór' to morderca kobiet, którego szukali?

Odpowiedz
Brad Pitt w dwójce? Plotka oczywiscie, ale fajna. Tj. dawno nie widzialem aktorskiej metamorfozy u Pitta i tego bym chcial, gdyby wystąpił.

http://www.uproxx.com/up/2014/03/brad-pitt-line-next-true-detective-season-two/

Odpowiedz
Obejrzałem za jednym zamachem, jak dla mnie instant classic. Banalność rozwiązania sprawy postrzegam jako pewnego rodzaju nawiązanie do samego tytułu serii - czasem prawdziwe śledztwo, prawdziwych detektywów, może trwać kilkanaście lat i tysiące żmudnych godzin slęczenia nad aktami, a i tak w ostatecznym rozrachunku kluczowy okazać się może jakiś błahy detal; skojarzenie, na które wpadamy w sumie bez powodu i równie dobrze nigdy mogłoby do niego nie dojść (np. gdyby Rust akurat tego zdjęcia nie wywiesił po przeprowadzce do biura). Życie. Argument, że to tani chwyt w kryminałach jest może i słuszny, ale nie przeszkadza mi właśnie takie sięgnięcie do klasycznych motywów gatunku. Czasem prostota jest ok, mnie np. już irytują wszechobecne w nowych produkcjach mega-twisty z tyłka. Że mordercę szło zdemaskować w 3 odcinku? Spoko, nie rusza mnie to. Jedyny poważny zarzut jaki mam to fakt, że w sumie najważniejszy wątek śledztwa, tj. zamieszanie w morderstwa oficjeli i duchownych, cały ten kult i symbolika nie został zamknięty. Czyżby była przewidziana jego kontynuacja? Może każdy sezon to inne sprawy i inni śledczy, ale wszystko spięte jakoś klamrą kultu? Nie miałbym nic przeciwko. Sezon pierwszy 9/10, w dużej mierze dzięki wybitnej roli MM, powinien dostać Oscara... oh, wait...

Odpowiedz
Cytat:military pisal, ze cala reszta sledztwa byla niepotrzebna, bo wystarczylo skojarzyć uszy z malowaniem

"Klątwa detektywa". Wystarczyło, ale nie skojarzyli i dlatego przez 17 lat kręcili się w kółko :)

Cytat:czy byłaby możliwość skojarzenia, że goniący dziewczynkę 'potwór' to morderca kobiet, którego szukali?

Jego portret się przewijał w sprawie od początku niemal, ale Rust połączył go dopiero po zeznaniu uratowanej dziewczynki w 2002 roku - "Najgorszy był ten z bliznami." - które w sumie wyglądają trochę jak makaron. Sprawy też nie ułatwiło to, że Cohle się zwolnił, a Marty obraził i olał śledztwo.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Znacie jakiś przykład sprawy detektywistycznej z realnego życia, w której detektyw w ostatniej chwili wpada na trop mordercy poprzez skojarzenie dwóch odległych z pozoru szczegółów?

Odpowiedz
Widziałem kiedyś taki dokument na Discovery. Była sobie babka, która miała wykupioną mega polisę na życie i kiedy znaleźli ją w hotelowej łazience z rozwaloną głową to oczywiście pierwszym podejrzanym był mąż jako jedyny beneficjent. Ale wszystkie dowody wskazywały na wypadek. Mąż też autentycznie rozpaczał i w ogóle nic nie śmierdziało.

Detektyw przed zamknięciem sprawy chciał obejrzeć ostatni raz łazienkę i jego uwagę przykuł uchwyt pod prysznicem. Taki służący do trzymania się, żeby się nie poślizgnąć. Po bliższej inspekcji okazało się, że upadająca kobieta (ani nawet Pudzian) nie byłaby w stanie go tak powyginać. Mąż rozjebał głowę żonie, a żeby uwiarygodnić swoją wersję postanowił sponiewierać też ten uchwyt, co odniosło odwrotny skutek. Jak powiedział prowadzący śledztwo, gdyby nie dotknął tego uchwytu to bajka o poślizgnięciu w łazience by przeszła, a kolo by dalej bawił się z kochanką na Karaibach :)

Czytałem też, że jednego notorycznego włamywacza złapano, bo ktoś postanowił dopasować jego odcisk... ucha :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
sporo dobra się na Opium pojawiło, sporo
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mesjasz w piekle Luizjany. O serialu „True Detective”
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Jest info dotyczące wydania Blu-ray - http://www.blu-ray.com/news/?id=13535

Cytat:HBO Home Entertainment has officially announced the Blu-ray release of writer/creator Nic Pizzolatto's True Detective (...) The critically acclaimed eight-episode crime drama streets on June 10th.

The Blu-ray edition of True Detective is presented in 1080p and DTS-HD Master Audio 5.1 surround. A digital copy of all eight episodes is included. Exclusive bonus content:
Interviews with Matthew McConaughey and Woody Harrelson
A discussion between award-winning novelist and series creator Nic Pizzolatto and Academy Award-winning composer T Bone Burnett
Over 20 minutes of deleted scenes
And more...
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Super, że tak szybko, a nie tuż przed kolejnym sezonem, będzie mniej kusić, żeby powtórzyć w słabej jakości.

Odpowiedz
nieoficjalny soundtrack
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
[Obrazek: tumblr_n2v9duJ1F51sm3vxwo1_500.gif]

:)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon