Universal Soldier
[Obrazek: universalsoldier.jpg]

tekst może wydawać się nieco chaotyczny.

obejrzałem sobie dziś ten film po raz setny chyba, dodam że 99 raz był chyba z 4 lata temu. i... i i i film jest zaskakująco dobry pomimo paru głupot i naciągnięć. czuć stary dobry klimacik akcyjniaków z przełomu lat 80 i 90. Emmerich zadbał o stronę wizualną filmu i zafundował nam parę świetnych popisów pirotechnicznych + futurystycznie wyglądającego trucka-laboraotrium w którym stacjonują unisolowie. co do aktorstwa - nie jest źle, powiedział bym nawet że dobrze, na uwagę zasługuję ed o ross w roli pułkownika perrego. moim zdaniem lundgren wypada o niebo lepiej od van damma (scena w sklepie). lundgren wypowiada także kilka dobrych one linerów (do you wanna play catch?!). niestety od mniej więcej połowy filmu akcja się trochę sypie, ale za moment już oglądamy sławetną scenę pogoni za autobusem, która choć mocno naciągana zapada w pamięć i jest bardzo widowiskowa. denerwowała mnie tylko końcowa naparzanina, można było ją trochę skrócić, między innymi wywalając momenty "latania" soldierów.

acha i jeszcze jeden dialog, prawie z samej końcówki

-Say goodnight, asshole
-Goodnight, asshole

Jeb....

[Obrazek: d.jpg]

Odpowiedz
Za pierwszym razem gdy oglądałem to jakieś 15-16 lat temu nawet mi się podobało (z tym że wtedy podobało mi się wszystko w tematyce okołocyborgowej). Za drugim razem, jakieś 2-3 lata temu, stwierdziłem że film jest jednak cienki, paskudnie się zestarzał itp.

Za trzecim razem, w zeszłym tygodniu stwierdziłem jednak, że to nadal dobry akcyjniak/SF tyle tylko że jednym z jego słabszych punktów jest Van Damme, którego możnaby zastąpić kimś innym i film tylko by na tym zyskał. Za to Lundgren bezbłędny <ok>

Odpowiedz
Niewiele pamietam z tego filmu. JEdynie , że raczej był dobry i że 1 z pierwszych wersji jaka chodziła na VHS miała uciety poczatek i koniec czyli :

* nie bylo intra w dzungli
* film konczył sie jak ciezarowka spadła w pzrepasc.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Zarąbisty filmik, w którym fajne jest wszystko oprócz finałowej walki. Wymuszona sekwencja, której daleko do epickich rozmiarów poprzednich starć. Van Damme to drewno, ale i tak sprawuje się lepiej niż towarzysząca mu babka, która jest wkurzająca jak Jar Jar Binks. Mimo wszystko klimat wylewa się z ekranu, a kiedy na ekranie pojawia się Dolph, robi się wręcz kultowo.

Odpowiedz
Odświeżyłem sobie niedawno. Nic szczególnego, takie tam łubudu będący po prostu klonem "Terminatora". Jest niezgorszy lecz oczekiwałem czegoś więcej. Z Van Dammem obejrzałem ostatnio trzy filmy - to, "Kickboxera" i "Timecop" i ten ostatni wypadł zdecydowanie najciekawiej.
L.A. Confidential - 8/10
He liu - 7/10
The Insider - 8/10
Dredd - 6/10
Total Recall ( 2012 ) - 5/10
G.I. Joe: The Rise of Cobra - 5/10

Odpowiedz
Hmm a czemu, jeśli można spytać, bo w sumie wszystkie trzy oglądałem dawno temu i Timecopa raczej bym usadził na dnie, już lata temu wydawał się naiwny i jakoś tak bez wykopu. Kikcboxer to klasyka, Universal Soldier ma Lundgren vs JCVD :)

Odpowiedz
Bo ma najciekawszy z tego towarzystwa scenariusz albo i ja lubię filmy z podróżami w czasie choć to również typowy Van Damme. Kickboxer to klasyka VHS-owej przeciętności, "Universal..." również nieszczególnie wybredna rozrywka i nie pomogło by mu nawet jakby Arni stanął naprzeciw Stallone'a.
L.A. Confidential - 8/10
He liu - 7/10
The Insider - 8/10
Dredd - 6/10
Total Recall ( 2012 ) - 5/10
G.I. Joe: The Rise of Cobra - 5/10

Odpowiedz
Film niezły, ale JCVD ma w swoim dorobku lepsze. Stwierdzenie które padło w temacie, że Universal Soldier to klon"Terminatora" jest całkowicie słuszne i też odniosłem takie samo wrażenie po obejrzeniu. Film rozpoczyna się i kończy w podobnej scenerii padającego deszczu i burzy. O ile jak na scenę w Wietnamie to się fajnie sprawdziło o tyle pod koniec już jakoś nie, ciut przydługa też walka GR13 z GR44. Na plus filmu za to Dolph Lundgren, fajnie zagrał żołnierza który ześwirował i robił sobie łańcuszek z ludzkich uszu. Z naukowcami też nieźle się rozprawił swoją drogą. Poza tym podobał mi się moment z zasuwaniem worków z ciałami gdzie widzimy napisy początkowe, to buduje klimat. Ze scen podobała mi się najbardziej ta na tamie i likwidacja terrorystów, tu widać doskonale Uniwersalnych Żołnierzy w najlepszym wydaniu.

Odpowiedz
Najlepsza scena:

:)

Odpowiedz
Trailer kolejnego sequela:

http://moviemavericks.com/2012/08/hot-trailer-universal-soldier-4-day-of-reckoning-jean-claude-van-damme-dolph-lundgren-and-scott-adkins-kick-some-ass/

Ostatnia część była takim knotem, że naprawdę trudno byłoby jeszcze bardziej zaniżyć poziom, ale kto wie, może się uda (choć po zwiastunie liczę jednak na coś lepszego niż ostatnio).

btw, może by tak do serii z tym tematem? Było, nie było to już będzie szósty film jeśli liczyć te dwa telewizyjne sequele z Battaglią.

Odpowiedz
Cytat:Ostatnia część była takim knotem

Wszystkie, poza jedynką były :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Pewnie tak, ale z sequeli widziałem tylko ten ostatni.

Odpowiedz
Niczego nie straciłeś, poza cennym kawałkiem życia zmarnowanym na trójkę ;)

Widać, że przy sequelu kontynuują tradycję kręcenia za budżet puszczenia pawia przez kloszarda na dworcu PKP.
--
Laozi

Odpowiedz

1. Maciej Gudowski - QDVD Vision
2. Maciej Gudowski - TVP
3. Janusz Kozioł - Puls
4. Przemysław Nikiel - Universal Channel
5. Tomasz Knapik - Polsat/C+
6. Lucjan Szołajski - VHS Imperial

Odpowiedz
Szołajski najlepszy.

Odpowiedz
W tym wypadku trudno się spierać :)

Odpowiedz
Od dobrych dwóch lat planuje powtórkę US (mój ulubiony film z JCVD) i szukałem wersji z Szołajskim na chomikuj (znalazłem tam np T&C w DVDripie z podstawionym Szołajskim). Niestety nie mogę nigdzie znaleźć. Wersja z nim zdecydowanie najlepsza.

Ale bym sobie to jeszcze raz obejrzał. Nie widziałem tego filmu dobrych kilka lat.

Odpowiedz
Mnie też naszło na powtórkę i sobie ją dzisiaj zrobiłem. Ogólnie zawsze miło wspominam ten film i w sumie dość często powtarzam, więc obyło się bez smutnych niespodzianek. Także opinia bez zmian - solidny akcyjniak z klawym, mega klimatycznym motywem reanimowania martwych żołnierzy. Nie dziwi mnie, czemu Van Damme nie może zostawić tej marki w spokoju. To jego jedyny tak naprawdę dobry film. Bardzo pofarciło mu się, że na stare lata może się nim pochwalić.

Szkoda, że w sequelach nie ma nawet cienia tego, co robiło ten film dobrym, na czele z aktorstwem, którego wbrew pozorom Van Damme'owi udało się wykrzesać tutaj całkiem sporo. Do tego REWELACYJNY dr Lundgren jako nieźle kopnięty psychol i masa pierwszorzędnej, filmowej, wzorowej przemocy. Marzy mi się, żeby postrzały i krew znowu tak wyglądały w eRkowych filmach.

Największym minusem jest jednak dalej paradoksalnie jego jeden z większych plusów. Van Damme fajterem jest marnym i sceny walki jego to katorga. Wszystkie według "sprawdzonego" schematu: powolny, niepraktyczny baletowy ruch - 10 minut czekania na zadanie kolejnego - powolny, niepraktyczny baletowy ruch. Ówczesny Jet Li w głównej roli rozjebałby system.

No, ale i tak nie jest źle. A wręcz jest bardzo, bardzo dobrze.

Najlepszy film Van Damme'a. Najlepszy film Emmericha.

8/10
--
Laozi

Odpowiedz
Wczoraj zrobiłem sobie powtórkę pierwszej części US i oglądało się nawet spoko. Kilka rzecz kuło po oczach, ale mniejsza.

Dzisiaj natomiast postanowiłem pierwszy raz w życiu zobaczyć Universal Soldier: The Return. Istna masakra, co za gniot. Niesamowite w jak debilne rejony względem pierwszej części poszedł US: The Return. Znacie jakiś gorszy sequel? Bo dla mnie to jest na ten moment zdecydowanie najgorsza kontynuacja części pierwszej jaką w życiu widziałem.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
(19-07-2015, 22:19)Pelivaron napisał(a): Znacie jakiś gorszy sequel?

Nie widziałem Return, więc nie wiem, ale dwa ostatnie to dno totalne, pewnie trzymają poziom :P

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon