悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Ale padaka. Bitki nawet fajnie nakręcone, strzelaniny też, ale cała reszta to bidna rusko-bułgarsko-rumuńska produkcja. Jest tu może czterech rasowo anglojęzycznych aktorów, reszta to kacapy. Nawet w rolach Amerykanów!
Chciałem by po "JCVD" to był mój pierwszy film z nim, co by dać mu szansę nazbierać kasy na lepszy projekt, będący kontynuacją jego najlepszego filmu. Naiwne to było z mojej strony. To kolejna tania, dziadowska produkcja nakręcona za budżet bezdomnych ludzi, która powinna trafić od razu na żółtego VHSa.
Sam Van Damme pojawia się dopiero po 30 minutach jako stary kloszard, który nie potrafi się wtopić w społeczeństwo i potrzebuje wojskowego psychiatry. Pierwsza akcyjka z nim to pobicie beja w barze. Serio. Poza tym, to rola całkowicie drugoplanowa, gdyż potem Jean-Claude znika z ekranu i pojawia się dopiero jak zostaje odeskortowany na super montaż treningowy "Rocky spotyka Gwiezdne Wojny", czyli prawie na końcu tego dennego filmu!
Jako smaczek w obsadzie na 5 minut znalazł się także doktor Lundgren, po to by stoczyć walkę z Van Damem i umrzeć, co stanowi najlepszy moment w całym filmie. Mega pomysłowa i brutalna epa. Szkoda, że to tylko 10 sekund na półtorej godziny.
Ogólnie miałem wrażenie, że to ruski film, o ruskim UniSolu, granym przez ruskiego miszcza MMA, który w dodatku musi udawać, żę klepie się gorzej niż dziadek, co pojawia się na końcu by mu skopać dupsko. Przez cały film rozwalał zastępy ruskich statystów i kaskaderów w replikach amerykańskich mundurów w czadowy sposób, by w finale podkładać się pod kopnięcia z obrotu emerytowanego Belga, który już nawet nie kopnie na wysokość głowy. Porażka.
1+/10
Ein...
Zwei...
Die!
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
02-01-2010, 10:07
Stały bywalec
Liczba postów: 7,557
Liczba wątków: 50
Hitch, czy to nie czasem spoiler na wklejonych zrzutkach? ;)
02-01-2010, 11:17
悟
Spoiler, spoiler. Ale temat ma oznaczenie, że go zawiera. Trzeba czytać opisy pod tytułem tematu :)
-- Laozi
02-01-2010, 11:19
Stały bywalec
Liczba postów: 7,557
Liczba wątków: 50
Touche. ;)
02-01-2010, 12:51
悟
To mieszanka CGI i kukły. Ta klatka trwa ułamek sekundy i w ruchu lepiej to wygląda.
-- Laozi
02-01-2010, 15:04
Dużo pisze
Liczba postów: 444
Liczba wątków: 6
Nie byl az taki tragiczny. Klimat vhs. Na plus na pewno pierwsza rewelacyjna strzelanina i poscig, potem widomo-jaki pojedynek. Doskonały, a jego final to 10/10. Rowniez Kill Frenzy Wan Dama pod koniec dal rade. Sporo krwi, szybkie zabojstwa. Na minus choreo walk i kiepskie zmontowanie tychże no i ogolna przecietnosc.
5/10
02-01-2010, 15:21
悟
Przeciętne to jest "Metro Strachu". US3 to kicha nakręcona za 50 rubli w Bułgarii (stolicy amerykańskiego kina klasy Z), z rosyjską obsadą (bo tylko taka chciała grać za czerstwe bułki), którą można znieść z wielkim bólem jedynie.
-- Laozi
02-01-2010, 17:05
Agent Mossadu
Liczba postów: 31,778
Liczba wątków: 4
<rotfl> Hith, moze pokusisz sie o tekst do dzialu sequeli ;)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
02-01-2010, 18:08
悟
Z miłą chęcią się popastwię nad tym gniotem w dziale Sequele :)
-- Laozi
02-01-2010, 18:27
Agent Mossadu
eli, ala, ele ;)
Chyba z czystej ciekawosci sprawdze, czy jest szansa dostac to cudo w HMV, ha!
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
02-01-2010, 18:35
悟
Bucho napisał(a):eli, ala, ele ;)
Ke?
-- Laozi
02-01-2010, 18:43
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,061
Liczba wątków: 66
Hitch napisał(a):US3 to kicha nakręcona za 50 rubli w Bułgarii (stolicy amerykańskiego kina klasy Z), z rosyjską obsadą (bo tylko taka chciała grać za czerstwe bułki)
Heh, to rubel musi po dobrym kursie chodzić, bo film kosztował 14 baniek amerykańskich. 50 minut obejrzałem zanim usnąłem, mgr Lundgrena nie było, Van Damme się pokazał na jakieś 5 minut może, trochę się postrzelali w jakiejś fabryce. Ogólnie myślałem, że chociaż zjadliwe to będzie ale jakoś czerstwo to wszystko wyszło. Mimo wszystko obejrzę do końca żeby zobaczyć walkę dwóch kultowych dziadów VHS-owego kina akcji ;-)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
02-01-2010, 18:47
Stały bywalec
Liczba postów: 13,235
Liczba wątków: 77
To tak na maksa bazarowy film, że bardziej już być nie może. Taniochą wieje na kilometr. Reżyser potrafił (przepraszam za wyrażenie) zjebać nawet potencjał scenografii, która aż prosi się o egranizację Stalkera. Miejscami czułem że tłuką się gdzieś w mojej dzielnicy. Do tego Van Damme z ryjem niedożywionego bernardyna i mistrz MMA, który w finale daje się pokonać jak dziecko.
Jedyną osłodą w tym żenującym, przepoconym kacapskim olewactwem filmie jest megaepiczny pojedynek van Damme - Lundgren, aczkolwiek kończy się on o jakieś 20 minut za szybko.
Rosjanie chleją!
1/10 - ten jeden punkt właśnie za mordobicie dwóch legend kina akcji.
BTW. Regeneration jest i tak lepszy niż druga część.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
02-01-2010, 18:57
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,061
Liczba wątków: 66
Właśnie obejrzałem do końca i powiem tak - o ile pierwsza godzina (poza pierwszą akcyjką) to jakieś totalne nieporozumienie, tak ostatnie pół godziny jest na naprawdę przyzwoitym poziomie. Sceny walk względnie spoko, prym pod tym względem wiedzie oczywiście starcie Andrew - Luke, które wyszło naprawdę zacnie - ogólnie wszelkie bitki na plus, niezła jest też momentami praca kamery (widać, że stary Hyams naoglądał się ostatnio "Children of Men" - w szczególności pierwsza większa strzelanka z Van Damme'em robi naprawdę bardzo pozytywne wrażenie - fajna jest dłuższa akcyjka kręcona na jednym ujęciu kamery - Hyams ojciec to nadal spoko rzemiecha wiedzący, o co w tym fachu chodzi). Niezły "fabryczny" klimat z muzą przypominającą chwilami "Oddworld" - ba, nawet scenografia jest podobna jak w tej pamiętnej 2D platformówce ;-) Podobał mi się też klimat ostatnich 30 minut - jest ponuro, brudno, bez jakichś głupkowatych wtrętów, krwistość i brutalność całości też na poziomie co najmniej zadowalającym. Ogólnie to największą wadą filmu jest to, że mgr Lundgren i Van Damme wkraczają do akcji dopiero po 60 minutach seansu i tak po prawdzie dopiery wtedy zaczyna się właściwa akcja filmu, która naprawdę może się podobać. Ocena? Pierwsza godzina - 1/10, ostatnie pół - w porywach 6/10. Razem daje jakieś powiedzmy, że trochę naciągane z sentymentu do Van Damme'a i mgr Lundgrena 4/10.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
02-01-2010, 19:59
Stały bywalec
Liczba postów: 13,235
Liczba wątków: 77
Ktoś był tak miły i zarzucił walkę na YT. Polecam obejrzeć póki jeszcze nie zdjęli.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aN310PZzOr4[/youtube]
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
03-01-2010, 18:17
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,524
Liczba wątków: 374
przecież to jest ZAJEBISTE!
gdybym miał się sugerować tylko ta sceną, dałbym filmowi 10/10 (całości, zaznaczam, nie widziałem).
a Dolph Lundgren jest przekultowcem. grałby we wszystkich moich filmach, a już na pewno dostałby role Bato w ekranizacji Ghost in the Shell.
03-01-2010, 18:23
Agent Mossadu
Mowiac szczerze, to jedynke pamietam jako niezly akcyjniak, nic mega wyjatkowego, ale za dzieciaka przyjemnie sie ogladalo. Film widzialem po raz ostatni jakies 15 lat temu, ale trailer wyglada spoko - na deser muza z T2 w tle:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BB0NyGVBJyo&feature=quicklist[/youtube]
Kurcze, chyba do HMV sie wybiore...
Scena z trojki rzeczywiscie spoko, ale zapewne reszta do bani, czy moze sie myle?
03-01-2010, 19:29
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,868
Liczba wątków: 15
Dopiero teraz dostrzegłem, ze jedynkę zrealizował Emmerich.
03-01-2010, 20:06
Agent Mossadu
Z wszystkich fatalnych filmow Emmericha, US jest zdecydowanie jednym z lepszych. Przepraszam za off-topic
03-01-2010, 20:26
悟
Bucho napisał(a):Scena z trojki rzeczywiscie spoko, ale zapewne reszta do bani, czy moze sie myle?
Tak jak ktoś napisał wcześniej - US3 prezentuje bazarowy poziom. Reżyser niby z Hollywood, ale co z tego, skoro to ruska produkcja. To typowa kręcona na bułgarskim zadupiu Z-klasa spod znaku Van Damme'a i Seagala, jakiej jest wysyp na DVD.
-- Laozi
03-01-2010, 22:27
|