Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,531
Liczba wątków: 79
Bałem się tego filmu jak ognia, ale zwiastun o dziwo nie odstraszał, rózne recki też raczej na plus, to i swego czasu sięgnałem po całość. Potem przecierałem oczy ze zdumienia, bo film bardzo podobał mi się!
Fabuła - dziecko budzi tatę w środku nocy mówiąc, że po domu chodzą potwory. Tata nie wierzy, ale idzie sprawdzić - dostaje w łeb, zostaje związany i na jego oczach do odstrzału idzie zona i wspomniana córka. Po ponownym dostaniu w łeb budzi się w szpitalu, z którego po jakimś czasie wychodzi i zaczyna szukać złych, którzy wybili mu rodzinę.
"Universal Soldier: Day of Reckoning" jest naprawdę niezły, na pewno lepszy niż wszystkie inne sequele filmu Emmericha razem wzięte (co w sumie trudne nie było). Brutalny, z pomysłem, nawet jakieś róźne artystyczne jazdy pan reżyser odstawia (jak na tego typu kino oczywiście), gdzieś w tle przebijają echa "Czasu Apokalipsy" czy "Terminatora". Walki też są super, jeśli ktoś miał niedosyt po roli Adkinsa w "Expendables 2" tutaj powinien byc ukontentowany, bo gościu (gra tutaj pierwszoplanową rolę) idzie w filmie jak taran masakrując na swojej drodze praktycznie wszystkich - sama końcówka to mega brutalna rozpierducha z cyklu jeden typ kosi wrogow, a wszystko to perfekt nakręcone i w ciul brutalne. Początek z perspektywy pierwszej osoby tez kapitalny, Van Damme odstawia naprawdę mocne wiksy. Jeszcze odnosnie walk - polecam zobaczyć chocby tę bitkę Adkinsa z Arlovskim, żeby poczuć moc pojedynków w filmie:
Potem gorzej nie jest, bo Adkins bije się jeszcze z całymi zastępami koksow no-name'ów, z Lundgrenem, czy w końcu z Van Damme'm, ktorego ogolili na łyso i pomalowali ryj.
Ogólnie całość jak najbardziej u mnie na plus - kapitalny początek, potem akcja trochę się snuje i momentami wkrada się lekka nuda, ale za to sama końcówka to sam miód w najczystszej postaci - jest brutalnie, bezkompromisowo i z pomysłem. Gdyby rezyser lepiej rozłożył akcenty w filmie, byłaby rewelacja, ale i tak jest nadspodziewanie dobrze. Do tego chwilami fajny, psychodeliczny klimat, momentami jak z jakiegoś ostro zeschizowanego horroru grozy. Mocne, niegłupie kino akcji, po pierszym seansie spokojnie mające u mnie jakieś 7/10.
Polska, biało-czerwoni!
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
16-01-2013, 06:50
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Cytat:z Van Damme'm, ktorego ogolili na łyso i pomalowali ryj
Żeby dubler mniej w oczy się rzucał...
Z opisu wynika, że to już w żaden sposób nie jest związane z "Uniwersalnym Żołnierzem" (nie żeby poprzedni "sequel" był, albo którykolwiek skoro już o tym mowa). To jest taki fajny film, a odcinają od niego kupony tak ordynarnie, jakby ta marka znaczyła cokolwiek dla mainstreamu. Nie rozumiem tej dziwacznej praktyki i na znak protestu olewam tę "część".
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
16-01-2013, 09:08
Captain Skullet
Liczba postów: 20,420
Liczba wątków: 128
Slepy, sprawiłes, że nabrałem nawet ochoty na obejrzenie tego filmu, ale zanim spróbuję, pytanie kontrolne - co sądzisz o poprzedniej części?
16-01-2013, 12:36
Chrissie Watkins' arm
Hitch napisał(a):Żeby dubler mniej w oczy się rzucał...
Też ;)
Hitch napisał(a):na znak protestu olewam tę "część"
Błąd. To po prostu dobre, brutalne kino akcji, z całkiem niezła i sensowna fabułą. A ze ma mało wspólnego z filmem Emmericha? Who cares, skoro trzyma poziom.
Gieferg napisał(a):co sądzisz o poprzedniej części?
http://forumkmf.pl/Thread-Universal-Soldier-3-reż-John-Hyams-2009?highlight=universal+soldier
slepy51 napisał(a):Pierwsza godzina - 1/10, ostatnie pół - w porywach 6/10. Razem daje jakieś powiedzmy, że trochę naciągane z sentymentu do Van Damme'a i mgr Lundgrena 4/10.
Ale dawno temu widziałem i do tego filmu nie wracałem od tamtej pory, tak dobre wrażenie po sobie pozostawił ;) Do "Day of Reckoning" wrócę jakoś na dniach żeby obejrzeć w 3D, mam plan zainwestowac tez w jakieś sensowne wydanie Blu-ray.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
16-01-2013, 15:25
Captain Skullet
Ok, czyli chyba mogę ci zaufać :)
Żona mi na poprzedniej części usnęła, sam też przysypiałem (co mi się na filmach, choćby nie wiem jak złych praktycznie nigdy nie zdarza). Tu się tylko obawiam że film może być trochę za długi.
16-01-2013, 15:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-01-2013, 15:32 przez Gieferg.)
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Cytat:Who cares, skoro trzyma poziom.
Ja care, bo bardzo lubię jedynkę.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
16-01-2013, 15:32
Chrissie Watkins' arm
Tez bardzo lubię jedynkę, widziałem ją nawet z jakiś miesiąc temu, tylko nie wiem co to niby zmienia? ;) "Day of Reckoning" podejmuje temat UniSoli, Dolph i Van Damme wracają do swoich postaci (kompletnie innych niż w pierwszym filmie, ale jednak), a że film stara się ugryźć temat z zupełnie innej strony? Dla mnie nawet lepiej, mamy coś nowego i jakby nie patrzeć świeżego, bo takiej psychodeli i zwykłej, skurwysyńskiej brutalności w kinie akcji nie widziałem od bardzo dawna. Do tego jak mówię, całkiem sensowna fabuła, dobre aktorstwo Adkinsa (gość nawet w scenach dramatycznych wypada przekonująco), nie wiem na co tu narzekać. Może featurettka na zachęte, dla niezdecydowanych:
Gieferg napisał(a):Tu się tylko obawiam że film może być trochę za długi.
W środkowej części tempo trochę siada, ale kiedy Adkins dowiaduje się pewnych rzeczy akcja rusza z kopyta, by potem tym kopytem zdzielić widza w twarz w końcówce ;) No cos pieknego po prostu:
Nie ogladać jak ktos jest zainteresowany filmem w całości ;)
16-01-2013, 15:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-01-2013, 15:56 przez slepy51.)
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,626
Liczba wątków: 30
Ale ten Arlovski to przecie w poprzedniej części był, ponoć, największy wymiatacz a na tym klipie wygląda jak grubas machający bejzbolem. Co to ma być? Zjebali klonowanie i wyszedł niedorobiony?
Cały czas nie jestem pewny czy warto to oglądać. Ten poprzedni to był 1 z niewielu filmów, w mym życiu, jakie przewijałem.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
16-01-2013, 19:54
Chrissie Watkins' arm
Ano był, i co z tego? Lundgren też był, Van Damme też itd. Pewnie, że wymiatacz, w kręgach fanów mma znany jest też jako "szklana szczęka" ;) Tutaj gra bardziej typa w stylu Arnolda z "Terminatora" i kosi równo:
Lepiej? Film oczywiscie tłumaczy czemu był w poprzedniej części i czemu jest też tutaj, no ale najpierw to by trzeba go było obejrzec :)
16-01-2013, 20:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-01-2013, 20:09 przez slepy51.)
Dużo pisze
Liczba postów: 444
Liczba wątków: 6
Długo się wahałem. Nie przepadam za poprzednimi częściami a tu znowu ci sami i znowu film trwa 2h. Pas. Dziś, przyjaciel Ślepy stworzył owy temat z pozytywna opinia na temat tego filmu, wiec jednak zdecydowałem się obejrzeć.
I nie żałuję:)
Dobry, brutalny film akcji. Sa zajebisty bójki, krew się leje z każdej strony, nawet cycki się pojawiają.
Najlepsze momenty? Początek, akcja Arlovskiego i ostatnie 30 minut. Mega, Mega, MEGA!!!
7/10
16-01-2013, 20:14
CGI Paul Walker
Cytat:Mam ino nadzieję, że ten US nie-US odcina się całkiem od części pierwszej.
No i się sprawdziło.
Ten film byłby najlepszym sequelem US 1 ale to nie jest jego sequel (tak wiem - tego chciałem). To nawet nie jest "Universal Soldier" (jak przypuszczałem to takie "US nie-US"). I wali mnie to, że można, na siłę, podciągnąć go pod to gówno poprzednie.
Po prostu sensacyjny thriller SF do którego wepchnięto wariacje nt. Żołnierzy. W zupełnie innym stylu i klimacie.
Może od plusów:
- tak z 5 razy lepszy od tych 2ch poprzednich
- nie wygląda tak źle jak na trailerach - tam jechało cyfrówką i tzw. efektem 48 fps :)
- film jest krwawy i brutalny W C**J, Dredd to przy tym przedszkole
- sporo elementów "mrocznych" i dosyć klimatycznych
- fabuła, gdzieś do połowy
- niepokojący klimat jakiegoś thrillera SF (też do połowy)
- "efekty" halunów :) - ostrzegam ludzi cierpiących na padaczki itp.
- ambiento-transowe motywy i te...
...surowe zdjęcia - ewidentnie ktoś z twórców oglądał "Serbski film".
- sekwencje nie-cięte montażem, wyglądające jak gra
- wszelkie dekapitacje i uszkodzenia ciał
- wspominałem już, że film jest w C**J brutalny i krwawy :)
Minusy:
- widać, że twórcy ewidentnie czerpią z masy innych filmów. Raczej z braku pomysłów niż "w hołdzie".
(niekoniecznie minus)
- od połowy widać, ze brakuje pomysłów. Że ten film robiono mechanicznie i zabrakło jakiejś iskry, która by to spajała w "dobrą całość".
- w sumie zbędna pani (jakaś pani być musi, widać...)
- widać, że "budżetówka"
- te "surowe zdjęcia" też tak nie do końca :)
Podsumowując - nawet dobry jak na "prosto na VHS" i jeśliby przyjąć, ze to kontynuacja US to najlepsza z dotychczasowych. Dosyć klimatyczny, bardzo brutalny, przez większość czasu ogląda się przyjemnie jednak jako całokształt trochę rozczarowuje. Po prostu widać, ze lepiono go z masy pomysłów (sporo dobrych) ale ostatecznie zabrakło jakiegoś 1 czy 2ch składników i wyszło ciasto lekko zjebane.
Takie 6+/10
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
18-01-2013, 23:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2013, 23:34 przez shamar.)
Captain Skullet
Początek jest dobry, akcja w burdelu też, a potem... potem właściwie nie ma już nic. Fabuła z początku zdaje się być interesująca, ale nie dajcie się zwieść, gdy tylko coś się zaczyna wyjaśniać, okazuje się, że nikt tu nie miał żadnego ciekawego pomysłu, nawet sceny akcji nakręcone kompletnie bez polotu nudzą jak diabli. To już przeciętny do bólu The Raid się o wiele lepiej oglądało i nic nie pomaga nawet obecność Dolpha.
Przyznam jednak, że film jest trochę mniej gówniany od poprzedniej części, z tym że podpinanie tego pod Universal Soldier jest jeszcze bardziej na siłę, niż tam.
Gieferg napisał(a):Żona mi na poprzedniej części usnęła, sam też przysypiałem
Historia się powtórzyła. Już żadnych więcej filmów z "Universal Soldier" w tytule nie zamierzam oglądać.
Aha, no i film oczywiście za długi o jakieś pół godziny.
3/10 - w większej części nieoglądalny syf, omijać z daleka.
PS. nie wiem co za pojeb wymyślił żeby wstawić do filmu w kilku miejscach migające światło na które nie da się kurvva patrzeć i trzeba przeczekać odwracając wzrok od ekranu.
27-01-2013, 00:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2013, 01:13 przez Gieferg.)
CGI Paul Walker
(27-01-2013, 00:57)Gieferg napisał(a): PS. nie wiem co za pojeb wymyślił żeby wstawić do filmu w kilku miejscach migające światło na które nie da się kurvva patrzeć i trzeba przeczekać odwracając wzrok od ekranu.
Jesteś leszczem skoro to Ci błony śluzowe poluzowało :)
I ten film zjada brutalnością "Dredda" na śniadanie.
27-01-2013, 01:20
Stały bywalec
Liczba postów: 908
Liczba wątków: 22
Dziwny to twór, ten nowy "Universal Soldier". Z jednej strony niby wszystko jest spoko i dzieło niejakiego Jona Hyamsa wygląda na klasyczne B/C-klasowe mordobicie straigh-to-dvd. Jest brutalnie i krwawo, są całkiem fajne walki i nawet charyzmatyczny główny bohater(myślałem, że większe z niego drewno). Prolog bardzo mi się spodobał i wg mnie to właśnie otwarcie jest największym plusem tego filmu. Dalej jest niestety znacznie gorzej.
Wygląda na to, że reżyser nie miał wcale ochoty robić filmu z serii "Universal Soldier", ale skoro już mu dali ten tytuł do obróbki to postanowił nawstawiać do tego filmu wszystkie swoje "genialne" pomysły, które chciał wykorzystać gdzie indziej. Skutkuje to mnóstwem dziwnych i kompletnie niepasujących do filmu scen i wstawek, typu "czas na scenę w stylu Gaspara Noe", albo Van Damme jako pułkownik Kurtz. W efekcie powstała dziwaczna hybryda, którą całkiem bezboleśnie się ogląda, ale przez to przekombinowanie jest momentami odrobinę męcząca.
A i jeszcze na koniec - takie filmy nie powinny trwać więcej niż 1h30. Nigdy.
5/10
06-02-2013, 01:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2013, 01:20 przez Strummer.)
Captain Skullet
Cytat:prolog bardzo mi się spodobał i wg mnie to właśnie otwarcie jest największym plusem tego filmu.
A największym minusem fakt, że przedstawione w nim wydarzenia tak naprawdę się nie wydarzyły .
06-02-2013, 14:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2021, 14:24 przez Gieferg.)
Stały bywalec
Liczba postów: 908
Liczba wątków: 22
Fakt, tez mnie zirytował ten "twist". Natomiast scena sama w sobie zdecydowanie się broni, tym bardziej na tle baaardzo przeciętnego filmu.
06-02-2013, 15:20
Captain Skullet
Nie żebym to miał kupować, tak z ciekawości pytam - zawiera wersję unrated czy zwykłą ? (a może obie?)
http://www.movie-censorship.com/report.php?ID=583749
06-02-2013, 16:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2013, 16:05 przez Gieferg.)
Chrissie Watkins' arm
06-02-2013, 16:31
Chrissie Watkins' arm
Dużo ciekawych rzeczy o dwóch częściach UniSol od Hyamsa ale nie tylko:
24-02-2021, 14:20
Captain Skullet
Fani tych gniotów pewnie chętnie obejrzą. Obaj.
24-02-2021, 14:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2021, 14:31 przez Gieferg.)
|