Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Venom (2018)
(24-04-2018, 10:57)Kuba napisał(a): Jakim cudem udział w kontynuacji maks średniego Homecoming w MCU ma ocalic postac/film Venoma?

Masz racje. Venoma już nic nie ocali.

Odpowiedz
(24-04-2018, 15:06)Proteus napisał(a): To była pierwsza lepsza grafika z Likwidatorem jaką znalazłem w necie. Ja nawet nie czytałem tego komiksu i nie mam pojęcia na czym polega ich konkretna satyra z Kaczyńskim i czy była dobra czy zła i mam to w dupie, bo ni jak ma się to do kontekstu.

Likwidator to anarchistyczny superbohater (no... antybohater), który wymierza sprawiedliwość wszystkim etatystom i mendom, często ich zabijając. Gdyby nie to, że jest ekologiem spodobałby się Mentalowi i reszcie wolnościowców :).

Aha, komiks jedzie po wszystkich partiach politycznym w Polsce (obrywa się także Amerykanom, muzułmanom czy w pewnym momencie farbowanym punkom).

Co do Venoma. Coś czuję, że będzie remake odcinków "The Alien Costume" z Spider-Man TAS (z tą różnicą, że to Brockowi odbija palma, a nie Peterowi) i trochę innych motywów z komiksów. Może z ciekawości obczaję. A co do filmowego Venoma - widzę połączenie Venoma Larsena i tego Venoma, kiedy symbiont nosił Mac Gargan. Plus uśmiech jak u Macfarlane'a. 

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a): Mam wrażenie że Venom jest nie do przeniesienia na wersję filmową,
wat?
Niby czemu?

Odpowiedz
(24-04-2018, 14:50)shamar napisał(a): LOL. Coś komiksowego wygląda ciut inaczej niż reszta tej komiksowej padaki. Nie traktuje o plastikowych, kolorowych, nieśmiertelnych, latających, strzelających z dup energią itp. trykociarzach... = ależ to nędzne.
Na jakiej podstawie doszedłeś do wniosku że uważam ten trailer za gówniany bo wygląda inaczej niż inne filmy komiksowe?

Wytłumacz, bardzo chciałbym to wiedzieć.

I ile jeszcze razy przeczytam o bohaterach strzelających czymś z dupy? Nazwij w końcu jakiegoś, to też jest bardzo ciekawe.

Odpowiedz
Tam były dwa cytaty. Więc poszło zbiorczo.

A co do "strzelających z dupy". Toż to oczywista przenośnia i chyba zagnieżdziła mi się w głowie, kiedy w "Avengers" którymś tam zobaczyłem jakąś panienkę strzelającą czerwonymi kulkami... Jak najwięcej absurdu, jak najwięcej zdolności. W sumie tym trybem mozna pokazać wszystko/.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
A w zwiastuna Venoma Hardy strzela ciemnymi glutami z klaty do motocykla :P

Odpowiedz
Ten fanowski edit wyglądu Venoma zajebisty. Reszta nie wzbudziła we mnie pozytywnych emocji. :P
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Obejrzałem kolejny raz i przyznam, że podchodzę nieco pozytywniej. W każdym razie jednak kupuje Hardy'ego w tej roli, zwyczajowo ponury Tom mógłby łatwo skręcić w depresyjne-męczące klimaty. Większość głupawo-efekciarskich scen zdaje się jak na razie pochodzić z tego nieszczęsnego pościgu, który rozpoczyna się w mieszkaniu Brocka. Może uratują montażem, może wystarczy przecierpieć te 5 minut.

Odpowiedz
(24-04-2018, 16:43)SonnyCrockett napisał(a): Ten fanowski edit wyglądu Venoma zajebisty. Reszta nie wzbudziła we mnie pozytywnych emocji. :P

Ale na plakacie ma duże oczy, tak jak w edicie, więc pewnie rzeczywiście będzie mu się to zmieniać w zależności od wyrazu twarzy.
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
Efekt tych glutów wychodzących z ciała pewnie podrasują w postprodukcji, chociaż i tak wygląda to dość...kreskówkowo. 
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
Btw. rano wydawało mi się, że to może ja jestem dziwnie wyczulony, albo że źle słyszę, ale teraz widzę, że anglojęzyczne strony również podłapały temat. Oni w tym trailerze, źle wymawiają słowo "symbiote". Sim-BYE-ote, lol :)

Odpowiedz
(24-04-2018, 16:37)raven.second napisał(a): A w zwiastuna Venoma Hardy strzela ciemnymi glutami z klaty do motocykla :P

Ale to jakaś nowość, z tym żywym kostiumem i złym (chyba) bohaterem. Zaraz ktoś napisze, że Stark ma taką zbroję, Strange peleryne (w sumie to sam Venom już był na ekranie) a zły to był też Spawn ale... wygląda to ciut inaczej od tych sztampowych postaci. I w tym może tkwić siła jesli nie zrobią z tego pierda z happy endem .,
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(24-04-2018, 20:21)Proteus napisał(a): Oni w tym trailerze, źle wymawiają słowo "symbiote". Sim-BYE-ote, lol :)
Dlaczego źle? Mnie się wydaje, że o tych komiksowych symbiotach zawsze się tak mówiło po angielsku. Ale mogę się mylic.

Odpowiedz
[Obrazek: giphy.webp]
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
(25-04-2018, 05:23)Crov napisał(a):
(24-04-2018, 20:21)Proteus napisał(a): Oni w tym trailerze, źle wymawiają słowo "symbiote". Sim-BYE-ote, lol :)
Dlaczego źle? Mnie się wydaje, że o tych komiksowych symbiotach zawsze się tak mówiło po angielsku. Ale mogę się mylic.

Mi się zawsze wydawało, że to powinno brzmieć po prostu "symbiot", zamiast "symBAJot" i ta wymowa z trailera wydawało mi się bardzo dziwna. Ale z tego co teraz widzę, zdania wśród anglojęzycznej populacji są podzielone i że obie wersje są poprawne. Anglicy na przykład wymawiają to inaczej niż jankesi. Ktoś podał dobry argument, że wymowa z trailera jest ok, bo przecież probiotic też można wymówić jako proBAJotic.  

A.V. Club: That's not how you say "symbiote", Venom trailer.

Odpowiedz
Nie mam pojęcia dlaczego niby miałoby się czytać po angielsku to słowo jako "symbiot".

Odpowiedz
Miałem to samo, co Proteus - też coś mi nie pasowało w wymowie i również myślałem, że mi się ubzdurało. Generalnie wymowa, z którą jestem zaznajomiony to coś w stylu "symbijyt".

Edit: Po małym researchu chyba faktycznie wymowa z trailera też jest uznawana za poprawną. Venom uczy i bawi.
I do not believe in the creed professed by the Jewish Church, by the Roman Church, by the Greek Church, by the Turkish Church, by the Protestant Church, nor by any church that I know of. My own mind is my own church

Odpowiedz
No ale tak na chłopski rozum - nie mówi się przecież bjolodży ani bjoszok. Symbiosis to współżycie, więc zakładam że część "bio" pochodzi od "życie", tak jak w biology. Znaczy, wymowa z trailera wydaje się wręcz sensowniejsza.
A co do trailera - umiarkowanie mi się podoba. Znaczy film wygląda nijako a Mr Zombieland to żaden reżyser, ale sam Venom mnie kupił, zwłaszcza moment przemiany - mało subtelne, ale fajne jest to, że symbiot dosłownie połyka Brocka. Poza tym Tom jak zwykle super, zwłaszcza to rozbrajające "Ajjjjj didna nooł".

Odpowiedz
Sporo osób jest zdziwionych tą wymową:

https://twitter.com/Charalanahzard/status/988861134177320960

@Paszczak, ale bezpośrednie porównania z tymi słowami, to kiepski argument, bo nie wszystkie angielskie słowa zawierające takie same człony, wymawia się tak samo. Zresztą sam w swoim poście wymieniłeś słowo "symbiosis", które najczęściej wymawia się jako symbjosys, a rzadziej jako symbajosys.

Myślę, że obie wersje są technicznie poprawne, tylko ta trailerowa jest dużo rzadsza.

"What writer wants to make compromises with story? Story is the only reason you're in it."
David Simon

Odpowiedz
Nie no, pewnie że nie wszystkie wymawia się tak samo. Po prostu zabawne wydaje mi się, jak wiele osób czepiło się wymowy, która wydaje się zupełnie sensowna. Inna rzecz, że jak wskazuje na to pierwszy komentarz do przytoczonego tweeta, niektórzy z nich nie potrafią liczyć do trzech.
#TeamSymbajołt

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon