Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Venom (2018)
Cytat:Z resztą to najlepszy przykład - to jak shamar jest odbierany przez forum prowadzi do tego, ze nawet jak napisze cos madrego to większość to wykpi.

Reputacja na którą długo i wytrwale pracował :)

Odpowiedz
(11-10-2018, 13:28)Gieferg napisał(a):
Cytat:Należałoby się spytać, czy Venom jest lepszy od Thora 2 i Iron Mana 2

Na chwilę obecną powiedziałbym, że jest. Od Strange'a tym bardziej  :P
Dzieki Hardy'emu oczywiście.

DCEU i Sony dostają zwyczajowo z buta od krytyków, a MCU jest chwalone, choć taki MoS jest lepszy od większości ich filmów. Nawet BvS też jest od sporej części lepszy. Podobnie chwalony jest też Nolan, który ostatni dobry film zrobił 10 lat temu.

Tylko to też nie bierze się z niczego. Oczekiwania i nastawienie grają ogromną rolę - nie tylko w filmach zresztą. Ludzie znają potencjał różnych marek, wiedzą czego się spodziewać. Jak Real Madryt zremisuje z Leganes to wszyscy pierwsi będą krytykowani, a drudzy noszeni na rękach, mimo że przecież wynik w ich starciu będzie równy.

Idąc jeszcze dalej - zaprzeczę "teorii shamara". Jeżeli MCU by wypuściło takiego "Venoma", to bym dał chyba 1/10 i bym chyba powoli decydował się o zaprzestaniu śledzenia tego uniwersum. Jak takie zdanie dopasować do tej tezy o "Marvelu z minimum 7/10"?

Kwestia "Venom" vs. "Dr. Strange" to dla mnie już zupełna abstrakcja, bo film o czarodzieju mega lubię, a tak ładna scena (celowo nie chodzi o akcję), jak rozmowa z umierającą Ancient One, to coś do czego potworek od Sony nawet nie próbował się zbliżać. Benedict też w moich oczach lepszy od Tomka. 
.

Odpowiedz
Dlatego to jest hipoteza z dupy. Na pewno lepiej się zastanowić nad tym co by było, gdyby Venoma produkował Feige a nie Arad. Co automatycznie prowadzi do pytania "co sprawia, że Feige jest dużo lepszym producentem od Arada". :)
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Cytat: "co sprawia, że Feige jest dużo lepszym producentem od Arada". :)
Rozumienie produktu oraz dla kogo jest tworzony ;) To odróżnia go od większości producentów blockbusterów nie tylko od Arada :P
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
(11-10-2018, 13:10)Corn napisał(a): są mistrzami w sprzedawaniu tego samego produktu x razy i pozycjonowaniu przeciętnych filmów na wybitne albo bardzo dobre.
Popełniasz dokładnie ten sam błąd co shamar: próbujesz swoim subiektywnym odczuciem / oceną udowodnić że ma miejsce jakieś obiektywne zjawisko, a to trochę bardziej skomplikowane niż "temperatura jest niska bo jest mi zimno" :) Nie przyjmuję argumentu "no ale przecież ich filmy są przeciętne". Nie są. To znaczy i są, i nie są... w zależności od tego kto ocenia. Dlaczego uważasz że twoje zdanie ma być tym jedynym słusznym, a co za tym idzie teza o Marvelu jest prawdziwa? :)

Na tej samej zasadzie ktoś kto nie lubi filmów Tarantino może twierdzić że nie tyle jest on przecenianym twórcą, co ludzie dali sobie wmówić że jego filmy są dobre a krytycy dają mu wysokie noty za samo nazwisko.

(11-10-2018, 13:44)srebrnik napisał(a): Idąc jeszcze dalej - zaprzeczę "teorii shamara". Jeżeli MCU by wypuściło takiego "Venoma", to bym dał chyba 1/10 i bym chyba powoli decydował się o zaprzestaniu śledzenia tego uniwersum. Jak takie zdanie dopasować do tej tezy o "Marvelu z minimum 7/10"?
O, to jest dobra uwaga, również zbieżna z tym co napisałem - Marvel to określony poziom do którego nas przyzwyczaił i jest on odniesieniem dla kolejnych filmów. Tylko ja czytałem negatywne reakcje na trailer Captain Marvel i beznadziejną póki co Larson?

PS. Żeby coś się działo w temacie o Venomie trzeba rozmawiać o MCU. Dobry musi być ten film :)

Odpowiedz
(11-10-2018, 14:18)Corn napisał(a):
Cytat: "co sprawia, że Feige jest dużo lepszym producentem od Arada". :)
Rozumienie produktu oraz dla kogo jest tworzony ;) To odróżnia go od większości producentów blockbusterów nie tylko od Arada :P

Wiadomka. Więc tak, gdyby Venom wyszedł jako część MCU, to dostałby lepsze oceny. Ale nie za sam znaczek, tylko dlatego, że byłby to inny film. Zastanawianie się nad inną możliwością to dzielenie przez zero.
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Szczerze pisząc nie mam pojęcia jak to odnosi się do świata filmu jeżeli chodzi o podbijanie jakości przez znaną markę/logo. Bo to że logo znanej marki umieszczone na jakimś produkcie z automatu podwyższa jego jakość w oczach konsumenta to oczywisty fakt z którym nie ma nawet co polemizować. To dlatego tak ludzie kochają kupować markowe ubrania, które są dużo droższe a wcale jakością nie przewyższają swych tańszych odpowiedników produkowanych przez mniej znane marki. Czy tak samo działa to w świecie filmu? Nie wiem. Myślę jednak, że działa to podobnie ale jednak nie identycznie. Prawdopodobieństwo działania tej teorii można jednak dostrzec w ocenach filmu. Chyba nawet najsłabsze filmy Marvela nie są nigdy oceniane poniżej siedmiu oczek w skali do dziesięciu. I również jestem skłonna zaryzykować stwierdzenie, że jeżeli wyprodukowałaby je inna mniej znana lub mniej szanowana marka to ich ocena byłaby przynajmniej o jedno oczko mniejsza.
Podobną sytuację mamy z nowymi Gwiezdnymi Wojnami. "Wszyscy" po nich równo jadą. A jednak wszędzie (chyba) na portalach filmowych ocena ich nie spada poniżej 7 punktów na 10.

Odpowiedz
(12-10-2018, 09:26)Monika napisał(a): Prawdopodobieństwo  działania tej teorii można jednak dostrzec w ocenach filmu. Chyba nawet najsłabsze filmy Marvela nie są nigdy oceniane poniżej siedmiu oczek w skali do dziesięciu. I również jestem skłonna zaryzykować stwierdzenie, że jeżeli wyprodukowałaby je inna mniej znana lub mniej szanowana marka to ich ocena byłaby przynajmniej o jedno oczko mniejsza.
Podobną sytuację mamy z nowymi Gwiezdnymi Wojnami. "Wszyscy" po nich równo jadą. A jednak wszędzie (chyba) na portalach filmowych ocena ich nie spada poniżej 7 punktów na 10.

Ale to nadal jest wracanie do tego samego punktu, gdzie ktoś sobie zakłada, że Marvele są słabe. Przecież te filmy już w zasadzie od samego początku cieszyły się dużą popularnością i zbierały wysokie oceny oraz pozytywne recenzje. Czym tłumaczyć ciepłe przyjęcie m.in. pierwszego Kapitana czy IronMana, skoro wtedy nie stała za nimi jeszcze cała seria filmów? Ano tym, że to po prostu fajne i angażujące tytuły. Nawet w najgorszych wypadkach sprawnie nakręcone. Inna sprawa, że wiele paści było sygnowanych logo Marvela (Fant4stic, X-MEN Apycalypse) i jakoś nie widzę, by ktoś teraz stawiał im ołtarzyki. Jeżeli film jest chujowy, to będzie chujowy, bez względu na logo wytwórni.

Porównanie do TLJ i SW też trochę nie na miejscu, bo nie widziałem jeszcze w necie akcji mających na celu wywalenie ze stołka Kevina Feige, ani też sugestii by reżyserów poszczególnych Marveli palić na stosie :) 

Odpowiedz
(12-10-2018, 09:26)Monika napisał(a): Prawdopodobieństwo działania tej teorii można jednak dostrzec w ocenach filmu. Chyba nawet najsłabsze filmy Marvela nie są nigdy oceniane poniżej siedmiu oczek w skali do dziesięciu. I również jestem skłonna zaryzykować stwierdzenie, że jeżeli wyprodukowałaby je inna mniej znana lub mniej szanowana marka to ich ocena byłaby przynajmniej o jedno oczko mniejsza.

Wystarczy zrobić zestawienie ocen z Rotten i Metacritic. Które swoją drogą zamierzałem tu wstawić (dlatego nie chciało mi się wcześniej odpowiadać)
Co ciekawe, wspomniany MoS czyli najlepszy film od DCU (WW to inny wątek, zupełnie jak BP) w obydwu, u "KRYTYKÓW" oceniany jest GORZEJ niż najgorszy film Marvela. Do tego BP Rotten stawia jako... NAJLEPSZY film Marvela.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
shamar napisał(a):Co ciekawe, wspomniany MoS czyli najlepszy film od DCU (WW to inny wątek, zupełnie jak BP) w obydwu, u "KRYTYKÓW" oceniany jest GORZEJ niż najgorszy film Marvela

Jeżeli chodzi o "krytyków" to jest to dla mnie zupełnie oddzielny temat, którego na tym forum nie zamierzam nawet poruszać bo jestem pewna, że wywołałby on kolejną gówno burzę. Bo oczywiste jest, że większość pozytywnych recenzji blockbusterów, które ukazują się zaraz po premierze filmu jest przez studia filmowe opłacana. Zwłaszcza opłaceni są youtuberzy, którzy zajmują się recenzowaniem filmów i tym samym napędzają "hajp" na jakiś film.

Odpowiedz
shamar, odpowiesz?

Cytat:
shamar napisał(a):Tak ciężko dostrzec tą normę, że filmy Marvela mają specjalne traktowanie?
Ciężko bo nic takiego nie ma miejsca. Co jest niby tego powodem? Są specjalnie traktowane bo...? Już pierwszy Iron Man zebrał świetne recenzje, już wtedy spisek miał miejsce czy jeszcze nie? Od którego filmu się zaczął? Marvel spoza MCU się liczy czy nie? Jeśli nie to dlaczego? Przecież współprodukowali, a na początku było logo Marvela, tak uwielbiane! filmy jak Daredevil, Blade: Trinity, Elektra, Fantastic Four, Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer, X-Men Origins: Wolverine, Fant4stic czy X-Men: Apocalypse.

@Monika
Który youtuber został opłacony za recenzję którego filmu?

Odpowiedz
Odpowiem jak zrobię (wspomniane) zestawienie w którym bezsprzecznie udowodnię, że krytycy uwzięli się na filmy DCU (z wyjątkiem "feministycznego", potwierdzającego regułę) ;)

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Krytycy się uwzięli. Fani się uwzięli. Widzowie się uwzięli. Nawet studio się uwzięło i zmienia każdy film w jakich desperackich działaniach zaraz przed premierą.

Może to coś znaczy? Weź to pod uwagę też. Twoje bezsprzeczne wnioski mogą być bliżej, niż myślisz :-)
.

Odpowiedz
Nieprzypadkowo wspomniałem wspominany (przez kogoś) MoS. Powtórzę się TEN "MoS" czyli najlepszyz filmów DCU, który na RT jest notowany niżej od najgorszych filmów Marvela. I co ciekawe ocena "krytyków" to 55/100 kiedy już ocena widzów to... 7,5/10.

Na drugim biegunie, jak też już pewnie wspominałem "hit i arcydzieło" Black Panther ze średnią 92/100... To śmieszne nawet nie jest.

Odpowiedz
(12-10-2018, 19:41)shamar napisał(a): najlepszyz filmów DCU, który na RT jest notowany niżej od najgorszych filmów Marvela
Czyli wszystko sprowadza się do tego że boli cię dupa bo krytycy i widzowie mają inne zdanie niż ty. Nie można było tak od razu? Nie traciłbym czasu na czytanie tego.

Od dzisiaj przed wystawieniem filmowi oceny pytam się ciebie o zdanie, jak widać tylko ty masz prawo decydować o tym jak dany film ma być odbierany na świecie. (LOOOOOL)

Odpowiedz
Jacy widzowie? Przecież wyraźnie zaznaczyłem, że ocena widzów to 7,5/10. A to jednak ocena bardzo pozytywna.

Odpowiedz
Wiesz w przypadku ilu filmów krytycy rozminęli się w ocenach z widzami?

To teraz wyjaśnij mi to:

Thor
Krytycy: 57/100
7,1/10

Iron Man 2
Widzowie: 6,4/10

Thor: The Dark World
Krytycy: 55/100
Widzowie: 7,2/10

Odpowiedz
Dodam tylko swojego ulubieńca:

Star Wars: The Last Jedi

Krytycy: 91%
Widzowie: 45%

Za Zgniłymi Pomidorami.
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
Ej, ale oceny TLJ zaniżał Putin zakładający multikonta albo inny und3r, czy jakoś tak :)

Odpowiedz
(12-10-2018, 20:44)Mierzwiak napisał(a): Wiesz w przypadku ilu filmów krytycy rozminęli się w ocenach z widzami?

To teraz wyjaśnij mi to:

Thor
7,1/10

Iron Man 2
Widzowie: 6,4/10

Thor: The Dark World
Krytycy: 55/100
Widzowie: 7,2/10

Ciągle jest to jednak mniejszy rozstrzał niż z "MoS".

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon