Walking Dead
(22-09-2012, 00:39)Mental napisał(a): W serialu są dwie postacie, które doprowadzają mnie do kurwicy. Jedna na szczęście już nie żyje

Nie wkurzał mnie. Nawet go lubiłem. Ktoś taki był tam potrzebny bo reszta wydaje się nie mieć zbyt wysokiego IQ.

(22-09-2012, 10:22)raven.second napisał(a): Spojler dotyczący postaci o których pisze Mental oraz Shamar. Komiksowy. By pokazać, jak serial pieprzy dobry materiał.

O wiele lepsze. Czyli widać, że spartaczyli serial równo.

Za to z odcinka na odc wkurzał mnie coraz bardziej ten bachor. Chyba wkrótce dogoni "odpychem" mamusie. Chociaż ona przebija tam wszystkich. W ogóle kto pisał jej postać? W komiksie też jest taką porąbaną idiotką?

Jest koniec świata, każdy powinien mieć oczy dookoła głowy
Inna sprawa, że inne momenty to też śmich na sali. No chyba, że coś mi umknęło.

Gdyby z tych 19 odcinków zrobili 10, bardziej dynamicznych byłoby nieżle. Tak daje 6/10.

Biorę się za to bo ponoć teraz też ma wyjśc coś takiego.

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
jeszcze tylko dwa tygodnie do rozpoczęcia 3 sezonu, ja już nie mogę się doczekać.

Odpowiedz
Trzeci sezon już jest i nie jest źle - od pierwszych minut odcinka trwa walka z żywymi trupami, pierdolenia bez sensu o niczym jest bardzo mało (przoduje w tym oczywiście Lori), a wszystko wygląda wprost cudownie. Opuszczone więzienie jest zajebiste, w ogóle wszystko co się dzieje w więzieniu jest bardzo dobre (wyłączając Lori, która irytuje bardziej niż zwykle, bo widać już, że w ciąży jest).
Mały Carl, który był nieporadnym dzieciakiem nie jest elementem tła - to znaczy dalej biega na drugim czy trzecim planie, ale teraz ma pistolet i strzela do trupów bez wahania. Jest progres. No i mam wrażenie, że zmieniono jego wątek... na gorsze.
Rick, Daryl, Glenn, Maggie, Hershel, a nawet Carol i murzyn też nie irytują. Jest po prostu dobrze, bo widać nawet jakąś chemię między postaciami. Wielka zaleta:
Na tym się jednak plusy kończą. Michonne, czyli czarnoskóra dziewczyna z żywymi trupami na smyczy i kataną. Najsłabsze ogniwo póki co, wszelkie obawy dotyczące "nigger ninja" okazały się prawdziwe. To nie jest dziewczyna, która macha ostrzem jak cepem, by zabić, tylko wyszkolona morderczyni która paroma ruchami morduje kilka żywych trupów bez żadnego wysiłku.

Odpowiedz
Otwarcie sezonu lepsze niż większość odcinków 2 sezonu. Jest akcja, są zombie, klimat zrobił się mroczniejszy. Carl w końcu przestał być wrzodem na dupie i coś robi. Wszystko mi w tym epizodzie zagrało. Czekam tylko na gubernatora i Merla, którzy sporo namieszają. Trzeci sezon zapowiada się na najlepszy.

Odpowiedz
lol, nawet nie wiedziałem, że ten serial już wystartował. Drugi sezon miał dobrą drugą połowę, liczę że tym razem cały sezon będzie na równym, mocnym poziomie. I że nie zaczną nagle trzymać się kurczowo fabuły komiksu...

Odpowiedz
Otwarcie sezonu zaskakująco dobre. Egzystencjalne rozkminy Lori zostały skutecznie zablokowane, chociaż wizja, jaką przedstawiła Hershelowi jest bardzo kusząca, ale skoro została wypowiedziana, to chyba nic z tego. Miejmy nadzieję, ze tego nie zepsują, bo koncept zapowiada się smakowicie.

Odpowiedz
Cytat:wizja, jaką przedstawiła Hershelowi jest bardzo kusząca
Coś podobnego było w remaku Dawn of the Dead i choć na papierze brzmi naprawdę dobrze, to na ekranie już nie koniecznie... no i wersja komiksowa jest tutaj po prostu idealna, ale pewnie zleją ją, tak jak resztę zajebistych patentów.

Odpowiedz
No a ja nie wiem, co zaskakującego jest w jakości otwarcia tego sezonu. To spoko produkcja jest od początku, więc mnie nie dziwi, że trzeci sezon również zapowiada się w pytkę. Pomijając czarną samurajkę.

Kendo i ogólnie używanie miecza w takich sytuacjach jest skrajnym debilizmem. Raczej trudno o pielęgnację broni, a jej ciągłe użytkowanie na kościach w końcu stępi ją do nieużywalności, albo nawet złamie ostrze. Zamiennika nikt nie wykuje, więc szkoda czasu i miecza. Poza tym, czy tylko ja uważam czarnoskórą mistrzynię japońskiego fechtunku, uzbrojoną w prawdziwą katanę, w samym środku Georgii za absurd?
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Raven w Świcie... było podobnie, ale jednak detale różne, więc mieliby szansę na ciekawsze zaprezentowanie tego motywu
(16-10-2012, 20:43)raven.second napisał(a): no i wersja komiksowa jest tutaj po prostu idealna, ale pewnie zleją ją, tak jak resztę zajebistych patentów.

Napiszesz coś więcej?

Odpowiedz
Dobry odcinek. Na poziomie tych najlepszych z drugiej serii. Sporo akcji, mało psychologicznej tandety i mam nadzieję, że te proporcje zostaną zachowane przez cały sezon.

Ostatnie 10 minut - zajebioza.

Odpowiedz
(16-10-2012, 20:49)Hitch napisał(a): czy tylko ja uważam czarnoskórą mistrzynię japońskiego fechtunku, uzbrojoną w prawdziwą katanę, w samym środku Georgii za absurd?

W Ameryce kupienie katany to raczej nie problem, a do zabicia zombie z bliskiej odległości nie potrzeba wielkiej wprawy. Dodajmy do tego, że lepiej zabijać po cichu, żeby nie zwrócić uwagi zombie i fakt, że w katanie nie skończy się amunicja czyni ten motyw mało absurdalnym.

(16-10-2012, 20:49)Hitch napisał(a): Raczej trudno o pielęgnację broni, a jej ciągłe użytkowanie na kościach w końcu stępi ją do nieużywalności, albo nawet złamie ostrze. Zamiennika nikt nie wykuje, więc szkoda czasu i miecza.

Jak się zniszczy miecz weźmie sobie inną broń. To jest zombie apokalipsa nie ma co się przywiązywać do ulubionej broni :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Furia, poniższy spojler dotyczy komiksu, więc czytasz na własną odpowiedzialność.

@Azgaroth, ta katana akurat ma wielką wartość dla Michonne (broń jej chłopaka czy coś takiego, którego musiała zabić w obronie własnej). I odróżniajmy dobrej jakości katanę od podróbki, z którą biegają nerdy zafascynowane filmami o samurajach :) ponadto lepszą bronią jest łom. I jest bardziej przydatny, o.

Odpowiedz
Cytat:Poza tym, czy tylko ja uważam czarnoskórą mistrzynię japońskiego fechtunku, uzbrojoną w prawdziwą katanę, w samym środku Georgii za absurd?

W Georgii jest od chooja Murzynów, więc jeden miłośnik japońskich sztuk walki z kataną nie robi wrażenia ;)

Odpowiedz
Cytat:W Ameryce kupienie katany to raczej nie problem

Kupienie ozdobnego gówna, którym nawet musze skrzydełek nie odetniesz, a zdobycie prawdziwej katany, która jest zdatna do obcinania głów to subtelna różnica. Sam fakt, że trenuje kendo gówno znaczy, bo tam się macha piankowymi, drewnianymi, plastikowymi egzemplarzami ćwiczebnymi. A nawet jeśli jakimś cudem se czarnulka ją wykuła w garażu, używanie jej jest podczas zombie apokalipsy idiotyzmem. Jest to broń nieporęczna, wymagająca ciągłej pielęgnacji oraz paradoksalnie nieużywania jej. Każda ścięta głowa obniża jakość ostrza, które po paru naostrzeniach jeszcze by dawało radę, ale po jakimś czasie i to by nie powstrzymało go przed nieuchronną degradacją. Zaczęło by się wyszczerbieniem, a potem stępieniem, co w tym momencie już świadczy o tym, że można wywalić, bo do bycia zastępstwem bejsbola lub siekiery się ta cieniutka, leciutka szabelka nie nadaje. Uparty by mógł czekać do złamania się miecza, ale coś czuję, że w takich warunkach by się nie doczekał.

Ergo ipso facto - jest to motyw głupi, dziecinny, efekciarski i wymyślony pewnie przez jakiegoś grubego nerda.
--
Laozi

Odpowiedz
Jeszcze nie widziałem, żeby w jakimkolwiek filmie czy serialu gdzie bohaterowie posługują się katanami uwzględniono to o czym mówisz. Katana zapewne będzie niezniszczalna i w ogóle mi to nie przeszkadza.

Odpowiedz
No tak, bo filmy to najlepsze źródło czerpania wiedzy o jakiejkolwiek broni. Dżizas faking krajst :)

Uproszczę - lasia z niezniszczalną kataną to ekwiwalent Rambo z M60, w którym lufa nie przegrzewa się, pomimo bardzo ciągłego ognia. Do tej pory serial posiadał znikome ilości akcji i efekciarstwa, stąd w moim mniemaniu poważnym zgrzytem jest wprowadzenie kendo-murzynki. Takie gówna niech se będą u Rodrigueza, ale w "Walking Dead" gryzie się to z przyjętą konwencją serialu (względny realizm + zombie), która nie tylko mi się podoba, ale jej zmiana na obecnym etapie jest poronionym pomysłem. Także każde pojawienie się Blade'a w spódnicy będzie ujmować punktów serialowi, no chyba że miecz jej się złamie, albo zginie próbując nim wywijać :)
--
Laozi

Odpowiedz
Hitch, patrząc całościowo na serial i komiks, to była to naturalna kolej rzeczy :) wywalają dobre rzeczy które stanowiły sedno komiksu, a biorą kiepskie, które raziły już na czarnobiałych kartach.

Odpowiedz
Ależ ja patrzę całościowo na serial. Jestem jedną z nielicznych osób tutaj, którym się on bardzo PODOBAŁ od początku do teraz. Nie stwierdziłem rażąco słabszych momentów, jednostajnie świetna robota. Po jękach komiksiarzy dało się odczuć, że twórcy zręcznie omijali głupoty tylko po to, żeby trzeci sezon obdarować sztandarem upośledzenia umysłowego, co jest dla mnie totalną zagadką. No ale nie skreślam jeszcze. Choć muszę stwierdzić, że momenty z hebanową samurajką są efekciarskie bardziej niż wszystkie dotychczasowe odcinki razem wzięte.
--
Laozi

Odpowiedz
(17-10-2012, 20:38)Hitch napisał(a): No tak, bo filmy to najlepsze źródło czerpania wiedzy o jakiejkolwiek broni. Dżizas faking krajst :)

Ja nie czerpię wiedzy tylko pokazuje, że nikt się takimi rzeczami raczej nie przejmuje tworząc filmy.

(17-10-2012, 20:38)Hitch napisał(a): Także każde pojawienie się Blade'a w spódnicy będzie ujmować punktów serialowi, no chyba że miecz jej się złamie, albo zginie próbując nim wywijać :)

Ale jaki Blade, ledwie kilka machnięć mieczem z bliskiej odległości, a ty marudzisz jakby robiła fikołki z Matrixa. I nie widzę w tym nic co odbierałoby realizmu. Nie wiem jaki to problem pomachać sobie mieczem, że uważasz cały ten motyw za przegięcie. Poza tym był dopiero jeden odcinek, więc może najpierw zobaczmy co się stanie dalej :)

Odpowiedz
Ja wiem jaki to problem i mówię ci, że to spory problem. Katana jest długim mieczem i potrzebuje dużo miejsca do nabrania rozmachu. Nie zabija magicznym dotykiem. Samuraje dlatego najczęściej chlastali po skupiskach naczyń krwionośnych, ale na trupy to raczej nie zadziała. Im trzeba obcinać albo rozwalać głowy, co wymaga ciągłego napierdzielania w twarde kości, a także siły i umiejętności. Do walki w ścisku ludzi/trupów lub małych pomieszczeniach nie nadaje się kompletnie. Ktoś po prostu pomyślał, że to byłby fajny motyw, ale nie przestudiował czym to się je i nie przemyślał, czy to pasuje akurat do tego świata. Nie pasuje, tak samo jakby nie pasował wspomniany Rambo, czy też mistrz kung-fu.
--
Laozi

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon