Z archiwum X
(13-05-2013, 08:39)Szaman napisał(a): Czynnik PSI
Ło matko, zupełnie zapomniałem o istnieniu tego serialu. No ale chociaż Dan Aykroyd miał pracę :)

Odpowiedz
(13-05-2013, 08:36)military napisał(a): X-files w swoim czasie był bodajże najdroższym serialem ever (1, później 2, później 3 banie za odcinek), więc budżet miał znaczenie. Przecież ten serial jest fenomenalnie oświetlony i sfotografowany, a i zapewne dobre scenariusze też nie są tanie.:)
Tak, tylko w kwestii technologicznej wszystko to bardzo poszło do przodu i potaniało (zobacz jak teraz wyglądają seriale kręcone za milion czy dwa). Kwestia oświetlenia i zdjęć to teraz bardziej kwestia talentu, aniżeli sprzętu. Pamiętaj - to były lata 90-te.

Rzeczywiscie, wtedy to moglo byc drogie, ale teraz wydaje mi się, że nie powinno kosztować aż tyle, by zrobienie tego w Polsce było problemem. Dlatego warto byłoby zacząć u podstaw - znaleźć ludzi z pomysłami, którzy potrafią pisać, dobrego reżysera i aktorów. I wtedy można już coś robić.

No ale tak sobie gadam, bo nikt tego nie zrobi.

Odpowiedz
Trzeba samemu zrobić. Ja kiedyś miałem pomysł na serial paranormalny w wersji średniowiecznej, takie początki zabobonów i legend, początki rozwoju nauki i religijny ciemnogród ale żeby to było interesujące potrzebna by była konkretna wiedza o średniowieczu, dostępne wtedy metody badawcze itp. Pomysł leży w szufladzie :P
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
No i sezony 6-9 zaliczone. Zakończenie całego serialu skwituję krótkim. MEH. Ogólnie muszę wierzyć (:P) że sława serialu opiera się na sezonach których nie widziałem (1-5) bo to co zobaczyłem owszem bywało niezłe ale bez szału. Wątek mitologiczny to żenada, a klimat budują pojedyncze odcinki śledcze.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Jeśli nie widziałeś pierwszych pięciu sezonów, to nie widziałeś X-Files.

Odpowiedz
Tru dat. 3-5 są chyba najlepsze.

Odpowiedz
Jak dla mnie szósty nie odstaje, a jego pierwsza mniej więcej połowa to chyba największy ciąg zajebistych epizodów w historii serialu. Aktualnie jestem prawie na połowie siódmego sezonu i nadal jest ok - dobrych odcinków jest na tyle dużo że bez problemu mogę przeboleć te gorsze.
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
2-5 najlepsze (już nie potrafię wyróżnić, które bardziej, a które mniej - jak wyjdą wreszcie na Blu to powtórzę), później 6, 7, 1, 8 i na szarym końcu 9.

Odpowiedz
A wiadomo coś właśnie o premierze bluray?
Listen to them. Children of the night. What music they make.

Odpowiedz
No właśnie chyba nie, ale mam nadzieję, że tak duża zwłoka oznacza, iż mają zamiar wydać, to w 16:9.

Odpowiedz
Chybiony pomysł moim zdaniem - całe kadrowanie pójdzie się...
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Nie pójdzie się, bo już od pierwszego sezonu kręcili to na taśmie 35mm i w 16:9, a dopiero później kadrowali do 4:3. Jedyny problem polega na tym, że efekty specjalne nakładano już na wersję 4:3 i musieliby się trochę napracować.

Odpowiedz
Zapachniało Lucasem :) Po przejściu na inny format w trakcie sezonów, widać też pewien upływ czasu, historię telewizji. Ja bym nie ruszał.

Odpowiedz
W przeciwieństwie do Star Treka nie będą robić efektów od nowa, ujęcia z CGI będą skalowane z SD do HD, ale za dużo i tak tego chyba nie było, co?

Odpowiedz
Wydaje mi się, że z każdym sezonem coraz więcej.

Odpowiedz
CGI to tam było chyba blisko zera :)

Odpowiedz
To widać się nie znam. A zmiennokształtni nie byli robieni na kompie? A parę wybuchów na blue screenie tak jak np w odcinku z Patrickiem i Duchovnym na platformie wiertniczej? A w sumie Patrick już był w epoce 16:9 :)

Odpowiedz
CGI czy nie CGI, wszystkie ujęcia z efektami, które nie zostały nakręcone po ludzku, na planie, będą przeskalowane. Ciekawe też, czy zachowały się wszystkie oryginalne negatywy, bo przy Star Treku wszystkiego nie odnaleźli i w środku sceny potrafiło nagle wyskoczyć dziadostwo o jakości gorszej niż DVD :)

Odpowiedz
X-Files będzie miało swój panel na zbliżającym się Comic-Con w San Diego, więc strzelam, że w końcu dowiemy się czegoś pewnego na temat wydania serialu na BD.

http://hatak.pl/artykuly/z-archiwum-x-pojawi-sie-na-comic-con-w-san-diego

Odpowiedz
Świeżutka fotka z CC:

[Obrazek: xw51.jpg]

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości