Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,529
Liczba wątków: 374
Cytat:Filmy komunijne, ze ślubów, studniówek, wczasów itp. to też dla Ciebie najbardziej powalające wizualnie filmy wszech czasów ?
gdyby Mann je reżyserował, a Beebe kręcił - czemu nie?
Cytat:No sorry Mental, ale np. "Zabójcza Broń" czy "Predator" to też jest zero CGI, prawdziwe lokacje, wszystko niemal pobrane z celuloidu, surowe, po lekkiej globalnej korekcie kontrastu i kolorów (?).
jezu...
porównaj sobie zdjęcia nocne z zabójczej broni i zdjęcia nocne z MV.
zabójcza broń to jest w porównaniu z powyższym nędza, sztampa i ziewanie. standardzik.
poza tym u Manna przestrzeń, w której poruszają się postacie, to pełnoprawny bohater filmu - musi więc być odpowiednio waloryzowana.
27-07-2009, 17:49
Stały bywalec
Liczba postów: 7,557
Liczba wątków: 50
Mental napisał(a):mnie się to w ciul podoba, bo uwielbiam taką przybrudzoną, niestaranną, zanieczyszczoną stylistykę.
Fakt faktem do teraz w mojej glowie tkwi kapitalne ujecie, kiedy gliniarze wchodza do kamienicy, w ktorej mieszka Baby Face Nelson. Oswietlenie na korytarzu jest slabe, w zwiazku z czym przez chwile pojawiaja sie szumy i klimatyczne, brunatno-rdzawe tlo. Ciekawy efekt.
27-07-2009, 17:52
Lord Snow
Liczba postów: 2,983
Liczba wątków: 8
sorry chłopaki, ja sie nie znam, nie wiem, kiedy użyto cyfry, kiedy nie, jedyne, na co moge od tej strony narzekac, to że czesc ujęć podczas strzelaniny w lesie wygląda jak z teatru telewizji czy czegoś...
A film, jakos mnie nie zachwycił. Dobry aktorsko, technicznie, muzycznie ( obawiałem się trochę tych gitarek - niepotrzebnie, bo przywodziły na mysl rodea w scenach rabunków), ale fabuła jest jakas taka... płaska, jednotorowa. O ile przy MV również tło fabularne nie istniało, ale było to jednak uzasadnione wieczną pracą pod przykrywką, o tyle w PE ktos chyba wpadł z nożyczkami. Chętnie obejrzę wersje reżyserska, na razie wstrzymam się od oceny.
27-07-2009, 18:09
Ambasador białej rasy
freak_outXP napisał(a):Co było takiego sztampowego i nędznego w nocnych scenach z "Zabójczej Broni" ? Spełniały swoje zadanie
w zestawieniu z Collateralem, MV czy nawet Heat to jest zwykła sztampa. i dokładnie - spełniały swoje zadania, tj. nie miały rzucać się w oczy i już w następnej scenie nikt o nich nie pamiętał. tymczasem u Manna ujęcia nocne mają osiadać w pamięci - mają być wyszczególnione.
freak_outXP napisał(a):Ja cały czas twierdzę, że to była transakcja "coś za coś", i że tej ceny nie warto było płacić akurat przy tym filmie.
a ja twierdzę, że było. jeśli Mann zdecyduje sie ponownie użyć tradycyjnej kamery - ok, nie mam nic przeciwko. jeśli nie, tym lepiej, bo cyfra stała się jednym z jego podpisów.
27-07-2009, 18:09
Mental napisał(a):gwarantuje ci, że gdyby Kubrick miał do dyspozycji kamery cyfrowe, to by z nich korzystał.
No to jest argument Mental, prawdziwy i niepodważalny.
Gwarantuje ci.
27-07-2009, 18:10
Ambasador białej rasy
o, solo wypełznął spod kamienia.
27-07-2009, 18:10
Po prostu śmieszy mnie chłopaku tak durny argument "gwarantuję ci" - sam domagasz się zawsze konkretów i argumentów, a jak przychodzi co do czego, to sam potrafisz wypiszczeć tylko coś tak głupiego. Po prostu mnie to troszkę rozśmieszyło.
Od tej pory to też będzie mój koronny argument.
27-07-2009, 18:15
Ambasador białej rasy
taa.. głupiego. zważywszy, że Kubrick był pierwszym w kolejce do stosowania najnowszych wynalazków i testowania najbardziej nowatorskich i ryzykowanych technik filmowych. a tak w ogóle na kij się wtrącasz do rozmowy skoro tradycyjnie nie masz ci do powiedzenia?
27-07-2009, 18:19
Mental napisał(a):a tak w ogóle na kij się wtrącasz do rozmowy
Spokojnie misiu, nie denerwuj się tak bardzo.
Mental napisał(a):tradycyjnie nie masz ci do powiedzenia
Ależ mam ci do powiedzenia.
27-07-2009, 18:19
freak_outXP napisał(a):To tylko udowadnia, że to była fanaberia reżysera
Fanaberią bym jej nie nazwał. Biorąc pod uwagę że to bodaj 3 film manna kręcony kamerą, nie można mówić o fanaberii. Facet lubi widać świat jaki wychodzi mu z tej kamery i nie dziwię się, bo specyficzny to smak ma. Nie każdemu musi się podobać.
27-07-2009, 18:24
Ambasador białej rasy
freak_outXP napisał(a):posta nie widzę tam żadnych argumentów
którego posta?
freak_outXP napisał(a):To tylko udowadnia, że to była fanaberia reżysera i jego autosugestia
a może to tylko twoja (i innych) niemożność przełknięcia tej stylistyki? bo zrozum, że Mann to nie jest twórca dla wszystkich i dwa: wiele osób uważa cyfrę w PE za super czad.
27-07-2009, 18:24
Mental napisał(a):wiele osób uważa cyfrę w PE za super czad.
Ale gwarantujesz?
27-07-2009, 18:25
Ambasador białej rasy
Cytat:Taaa... miliony much nie mogą się mylić.
nie kumam. jakie miliony much? z tego co mi wiadomo, dwa miliony jojczy, że źle, że oni by woleli po bożemu, a 500 tysięcy chwali, że super.
27-07-2009, 18:28
freak_outXP napisał(a):to ten specyficzny smak, o którym mówi Solo
No teraz przesadzasz. Chyba ludzie wiedzą lepiej co lubią? Ja lubię obraz manna, nie wierzysz na słowo? Zarzucasz Mentalowi brak argumentów, a tu co?
27-07-2009, 18:29
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
freak_outXP napisał(a):Jednak celuloid i analogowa kamera to celuloid i analogowa kamera.
Powiedz to Mannowi, na szczęście facet ma własny styl i nie ogląda się na zacofane marudy, którym wydaje się że wiedzą lepiej czemu reżyser używa takiej a nie innej kamery.
freak_outXP napisał(a):Taaa... miliony much nie mogą się mylić.
Zwolennicy cyfry są w mniejszości, więc żarcik ci się lekko nie udał.
27-07-2009, 18:32
Mierzwiak napisał(a):Powiedz to Mannowi, na szczęście facet ma własny styl i nie ogląda się na zacofane marudy.
Przepraszam, ale chcesz powiedzieć, że stosowanie tradycyjnej taśmy samo w sobie jest złe? Bo widzę, że "zacofane", a to raczej pejoratywne określenie, prawda?
27-07-2009, 18:34
Ambasador białej rasy
freak_outXP napisał(a):bo argument w stylu "wielu osobom..." to nie jest argument i bardzo proszę, żeby już więcej czegoś takiego nie przytaczać w dyskusji.
podobnie jak argumentem nie jest tekst: "mi się nie podoba, bo wygląda jak teatr tv". dla mnie nie wygląda. zresztą teatr tv z lat 70/80 (proces kafki) był super, wiec to w sumie zaleta, nie wada.
27-07-2009, 18:38
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Solo napisał(a):Przepraszam, ale chcesz powiedzieć, że stosowanie tradycyjnej taśmy samo w sobie jest złe?
Nie.
Solo napisał(a):Bo widzę, że "zacofane", a to raczej pejoratywne określenie, prawda?
Nie mogę inaczej określić kogoś kto za jedyny słuszny nośnik filmu uważa celuloid, dodatkowo obrażając reżysera. Ale to już chyba efekt upałów.
27-07-2009, 18:40
Mierzwiak napisał(a):Nie mogę inaczej określić kogoś kto za jedyny słuszny nośnik filmu uważa celuloid.
A kogo masz na myśli?
27-07-2009, 18:41
Ambasador białej rasy
ok, ja kończę, bo dyskusja o cyfrze w PE już mnie pomału zabija. Mann doskonale wiedział, że to się tak skończy: jedni będą jojczyć, inni - wynosić na ołtarze.
27-07-2009, 18:41
|