Cytat:Wizę, że niektórzy mają problemy ze wzrokiem.
A ty masz problem z nienarzucaniem innym swoich dziwacznych odczuć.
-- Laozi
30-12-2012, 13:06
|
Najlepsze komputerowe efekty specjalne
|
Cytat:Wizę, że niektórzy mają problemy ze wzrokiem. A ty masz problem z nienarzucaniem innym swoich dziwacznych odczuć.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 30-12-2012, 13:06 (30-12-2012, 13:00)patyczak napisał(a): Nie. Jest lepiej czy gorzej?Oglądając ostatnio Piratów miałem rozdziawioną japę ilekroć na ekranie pojawiał się Jones. Nie ma ani w drugiej, ani trzeciej części ani jednego ujęcia, które w jakikolwiek widoczny sposób zdradzałoby cyfrowe źródło tej charakteryzacji, a co najbardziej imponujące, że przy braku nosa i typowej górnej wargi, spod tego przykrywającego twarz mięsa i masek ZAWSZE widać, że to Bill Nighy i jego mimika. Klękajcie narody:
30-12-2012, 13:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-12-2012, 13:22 przez Mierzwiak.)
Dokładnie:)
Davy Jones to mistrzostwo świata:)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 30-12-2012, 15:09
Widzę, że w temacie zaczęło robić się dość ostro. Mam mało czasu, bo muszę pędzić do pracy ale postanowiłem już teraz podać swój subiektywny TOP najlepszych/najbardziej przełomowych CGI jakie widziałem w filmach. Nie jest do końca przemyślany i może go w ciągu najbliższych dni jeszcze zaktualizuje, ale tak wygląda moja opinia....
10. The Abyss (1989) Pierwszy film, w którym James Cameron wykorzystał CGI (bodajże 16 ujęć w scenie z wodną wstęgą). Dzisiaj efekt ten wygląda już trochę przestarzale, ale i tak potrafią zawstydzić wiele nowych i o wiele droższych produkcji. Nie mogłem nie wspomnieć o tej rewolucji w efektach specjalnych, która słusznie została nagrodzona Oscarem. 9. Hulk (2003) Pewnie jestem wśród nielicznych osób tak doceniających zielonego potwora z 2003 roku. Film Anga Lee ma znakomite efekty specjalne. Nie mogę znaleźć pewnego clipu, ale każdy kto ma pod ręką Hulka niech włączy sobie scenę transformacji tytułowego bohatera w zbiorniku wodnym, a potem jego wyjście i krzyk - rewelacja! Hulk w Avengers był bliski dorównaniu swojej starszej wersji (miał więcej detali na skórze, tj. włosy i żyły), ale dla mnie wersja walcząca z czołgami i helikopterami sprzed prawie 10 lat nadal wygląda najlepiej. 8. Starship Troopers (1997) Często nie widać różnicy między modelami animatronicznymi robali, a ich wersjami komputerowymi. Superprodukcja Paula Verhoevena w 1997 roku miała najsłabsze z kandydatów nominowanych do Oscara efekty specjalne, ale mimo to jedyne określenie jakie do nich pasuje to - fantastyczne! Nie znalazłem żadnego making of CGI tego filmu, dlatego u góry podaje clip do jednej z bardziej efektownych scen. Dla mnie bomba i widoczne w każdej minucie 100 milionów przeznaczonych na produkcje Żołnierzy kosmosu. 7. Terminator 2: Judgment Day (1991) Jedna z największych rewolucji w efektach specjalnych i CGI jaka miała miejsce. T2 w którym znajduje się 47 ujęć CGI ma już swoje lata i ustępuje wielu produkcją. Powiem nawet, że kilka ujęć komputerowych wygląda przeciętnie (mówiący "Get out" T-1000, bądź zasklepiające się rany na jego ciele, które mają czarną otoczkę jakby były wstawiane optycznie) ale wiele ujęć nadal powoduje opad szczeki. Mój ulubiony przykład to wyjście płynnego cyborga z podłogi szpitala psychiatrycznego (w clipie) i jego stopy w hucie z wersji reżyserskiej (kiedy przylegają do podłoża imitując je wyglądają niezwykle prawdziwie). Aż żałuje, że w mojej liście muszę ustawić efekty z T2 tak nisko. 6. Transformers (2007) Momentami wyglądające dość plastikowo (może przez ilość jaskrawych kolorów) i nie zawsze dobre (kiepsko wyglądająca scena w kanale burzowym ze spadającym Samem i Mikaelą) efekty komputerowe w Transformers od pierwszego obejrzenia zrobił na mnie niesamowite wrażenie. Transformacje głównych bohaterów, jak i w ogóle ich wygląd to dla mnie prawdopodobnie najlepiej zrobione "mechaniczne" rzeczy za pomocą efektów komputerowych. Zaznaczam, że moje pochlebstwa tyczą się tylko pierwszej części, bo sequele mimo większych budżetów i rozwijającej się techniki nie ruszyły się o milimetr względem filmu z 2007 roku i w zbyt dużym stopniu kopiowały ujęcia z innych filmów. 5. Titanic (1997) Jest to bodajże pierwszy film, w którym za pomocą komputera stworzono wodę i pierwszy, przy którym wykorzystywano motion capture (jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi). Pierwszy raz James Cameron miał budżet i możliwości wykorzystać efekty komputerowe na szeroką skalę (choć nie jest ich w filmie pełno, występuje tu dużo tradycyjnych metod). Oglądałem fragmenty filmu w nowym transferze HD i muszę przyrznąć, że trochę Titanic już się postarzał (szczególnie patrząc na ludzi chodzących po pokładzie statku w szerokich ujęciach). Nie zmienia to jednak w mojej opinii faktu, że film ma jedne z najlepszych efektów jakie powstały, robiące kolosalne wrażenie nawet dzisiaj. 4. King Kong (2005) Film Petera Jacksona ma dość mieszane efekty specjalne. Te znakomite (wykonanie scenografii: Nowego Jorku z lat 30-tych, dżungli, fauny i flory wyspy Czaszki) komponują się z bardzo sztucznymi (fatalne wstawianie aktorów grających na green screenie, w komputerowe otoczenie < gorsze niż w Ataku Klonów). Jednak jednej rzeczy nie można zaprzeczyć - Kong to jeden z najlepszych efektów CGI w dziejach. Jego wygląd, ruchy, ilość detali, powodują u mnie zawsze szerokie rozwarcie powiek. Choćby nie wiem ile z tych 2400 ujęć w filmie, w których znajduje się CGI było popsutych, Kong zawsze wygląda perfekcyjnie - jak żywa istota. 3. Avatar (2009) Najnowszy film Jamesa Camerona był reklamowany jako rewolucja efektów specjalnych. Jak dla mnie Avatar nie jest żadną rewolucją (jedynie box office'ową) - nie wykorzystał żadnej nowej technologii, nie ma w nim niczego co już mogliśmy zobaczyć w kinie, nikt nie wzoruje się na jego efektach, nie ma nawet rekordowej ilości CGI (1832 ujęcia). Film ma po prostu znakomite CGI (trochę słabiej wyglądają elementy mechaniczne, ale powalająca jest fauna i flora Pandory). Największe brawa dla WETA Digital należą się za stworzenie Na'vi - Neytiri i Jake Sully w wielu scenach przewyższają nawet Konga z 2005 roku i za to właśnie stawiam ten film na podium. 2. Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006) Jak już wspominałem, Davy Jones wygląda w większości ujęć jak żywa istota. Przebija Na'vi i Konga, będąc jednym z najlepiej stworzonych efektów komputerowych ever. Poza nim, w filmie są jeszcze inne - niemal równie dobre efekty CGI (kraken, ludzie Jonesa), dlatego Oscar dla filmu jest dla mnie absolutnie zasłużony. Jedyne co mogę wypomnieć to fakt iż Na krańcu świata (następna - droższa część) wygląda/bądź robi na mnie wrażenie zawsze minimalnie słabiej wykonanej pod względem efektów od Skrzyni umarlaka. Nie wiem czym to jest spowodowane, ale jeśli ktoś ma wątpliwości co do geniuszu wykonania Davy'ego, wystarczy obejrzeć powyższy clip. 1. Jurassic Park 1 i 2 (1993, 1997) Podaje clip najlepszego CGI z filmów jakie powstało. Park Jurajski i Zaginiony świat mają dla mnie najlepsze efekty specjalne (nie tylko CGI) EVER! Dzięki łączeniu miniatur, animatroniki i niedużej ilości CGI, Tyranozaury w większości scen wyglądają jak żywe. Tak to wygląda. Oczywiście nie wspomniałem tu o wielu fantastycznych efektach (Ostatni smok - nie oglądałem filmu już kilka lat, więc nie pamiętam zbyt dobrze CGI Draco; LOTR - bo zabrakło mi miejsca i nie powalają mnie efekty tak jak wielu; Pearl Harbor - rewelacyjnie zrealizowany atak na port; Geneza planety małp - Cezar=Kong'05). Jak coś mi się przypomni to zaktualizuje tego posta, lub dodam coś nowego. Póki co możecie komentować powyższy TOP10 samymi zachwytami nad moim zdaniem na temat CGI. ;) 30-12-2012, 15:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-04-2013, 17:45 przez Juby.)
Starship Troopers kosztowało 100 mln? ładnie ich za CGI musieli skasować, bo tradycyjną scenografię zrobili już z kartonów.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 30-12-2012, 15:50
Najlepsze CGI zwierzaki ever, warany z "Komodo" (bez nawiązań do pewnego tematu o filmie Cage'a ;)):
Najlepsza scena - waran wchodzacy w kałużę w strugach padajacego deszczu (1:16:48) plus waran wpadający całym impetem przez drzwi do kuchni (0:38:30). Rok 1999, budżet - około 15 mln dolarów (!).
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
30-12-2012, 19:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-12-2012, 19:16 przez slepy51.)
Te cholerne warany mnie prześladują :) Całkiem nieźle jak na horror klasy B z premierą prosto na video, choć akurat scenę z drzwiami uważam za średnią.
30-12-2012, 21:27
Scena z waranem w deszczu rzeczywiście zajebista, ale już sekwencja w kuchni bije sztucznością na kilometr.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 30-12-2012, 22:12
Co do listy Juby'ego to przeszkadzają mi na niej Hulk i King Kong. Jakoś nigdy nie kupiłem, że Hulk to żywa istota. Według mnie już ten z "Avengersów" lepiej się prezentował.
A co do "King Konga" to niestety ten film nieładnie się starzeje. I jakoś już King Kong, ale szczególnie dinozaury nie robią na mnie wrażenia. Szczególnie jak sobie je porównam z "Jurrasic Park", który dalej rewelacyjnie się trzyma i który słusznie jest tak wysoko na tej liście :) 31-12-2012, 00:18
Ja jednak wolę rozgraniczać to, o czym tutaj mówimy dlatego oddzielam CGI postaci humanoidalnych i zwierząt takich jak King Kong, które możemy porównać z ich rzeczywistymi odpowiednikami (oraz których animacja powstaje na podstawie gry aktora) od dinozaurów i innych stworów, wiadomo, że w tej drugiej kategorii króluje T-Rex.
Najlepsze CGI postaci/zwierzęta: 1) Davy Jones 2) Gollum (The Hobbit) 3) Neytiri 4) King Kong/Cezar 5) Rango 31-12-2012, 02:11
Liczymy "Rango"? Myślałem, że chodzi głównie o postacie CGI w "naszym realnym świecie". I proszę mnie nie łapać za słówka, że w "Avatarze" świat też jest komputerowy. Przy czym z mojej strony OK, gdyż wizualnie Rango jak i inne postacie wymiatają:
31-12-2012, 02:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2012, 02:48 przez Lawrence.) Danus napisał(a):ale już sekwencja w kuchni bije sztucznością na kilometr. No nie wiem, jak dla mnie to perfekcyjne połączenie CGI postaci (w tym wypadku wielkiego gada) z otoczeniem, wszystko w tej scenie gra i buczy, ba, przy uderzeniu banią w stół jaszczurowi nawet tylna łapa wpada w poslizg, także zadbano tutaj o praktycznie wszystkie detale. Poza tym czuć masę zwierzęcia, co w przypadku CGI animków nie jest regułą.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
31-12-2012, 03:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2012, 03:55 przez slepy51.) (31-12-2012, 02:11)Mierzwiak napisał(a): Ja jednak wolę rozgraniczać to, o czym tutaj mówimy dlatego oddzielam CGI postaci humanoidalnych i zwierząt takich jak King Kong, które możemy porównać z ich rzeczywistymi odpowiednikami (oraz których animacja powstaje na podstawie gry aktora) od dinozaurów i innych stworów, wiadomo, że w tej drugiej kategorii króluje T-Rex. Gdybym tak rozgraniczał, to wyszłoby mi kilka topek, a chciałem zrobić tylko jeden ranking IMO najlepszych efektów CGI jakie widziałem. Z twojej listy nie widziałem Rango (więc nie mogę się wypowiedzieć), a Golluma zrzuciłbym za Konga i Cezara. (31-12-2012, 00:18)Lawrence napisał(a): Co do listy Juby'ego to przeszkadzają mi na niej Hulk i King Kong. Jakoś nigdy nie kupiłem, że Hulk to żywa istota. Według mnie już ten z "Avengersów" lepiej się prezentował. Właśnie dlatego napisałem, żebyście przed napisaniem czegoś w stylu "Hulk dobrym CGI?" zobaczyli scenę jego transformacji i wyjścia ze zbiornika z wodą. ;) Nie ma tam ani piksela sztuczności. A warany z Komodo wyglądają bardzo dobrze (szczególnie biorąc pod uwagę budżet). O dziwo lepiej wypadają w scenach nocnych, a uważam że zazwyczaj ujęcia nocne bardziej uwypuklają sztuczność generowanych za pomocą komputera efektów. 31-12-2012, 10:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2012, 10:57 przez Juby.) (31-12-2012, 10:54)Juby napisał(a): Gdybym tak rozgraniczał, to wyszłoby mi kilka topek, a chciałem zrobić tylko jeden ranking IMO najlepszych efektów CGI jakie widziałem.Twoja lista i tak jest dziwna. Avatar znajduje się na niej za efekty w ogóle, ale już Hulk za jedną scenę? Bez sensu. Poza tym lista Najlepszych/najbardziej przełomowych efektów na której nie ma Hollow Mana i pierwszego Matrixa to żadna lista ;) Cytat:Z twojej listy nie widziałem Rango (więc nie mogę się wypowiedzieć), a Golluma zrzuciłbym za Konga i Cezara.Zapomniałem o jednej ważnej postaci na mojej liście: 1) Davy Jones 2) Gollum (The Hobbit) 3) Neytiri 4) King Kong/Cezar 5) Christopher (District 9) 6) Rango Co do Komodo, to jak na nie-kinową, stosunkowo niskobudżetową produkcję wygląda to ok, ale z drugiej strony kupiasta jakość nie pozwala tego do końca ocenić, natomiast jeśli chodzi o masę, ja jej na przykład w ogóle nie dostrzegam w ich ruchu. 31-12-2012, 15:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2012, 15:13 przez Mierzwiak.)
Jeżeli chodzi o pojedyncze efekty CGI to dla mnie wygrywa cyfrowy Batman w BB. Jak zobaczyłem ten fragment w dodatkach to mi szczęka opadła.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
31-12-2012, 15:35 (31-12-2012, 15:11)Mierzwiak napisał(a): Twoja lista i tak jest dziwna. Avatar znajduje się na niej za efekty w ogóle, ale już Hulk za jedną scenę? Bez sensu. Oba... A właściwie wszystkie filmy na mojej liście znajdują się za efekty "w ogóle". Podałem przykład IMO najlepszej sceny z Hulka, ale w filmie każde CGI jest świetne. Walka z czołgami, helikopterami, ręka czarnego charakteru scalona z podłożem. Może źle sformuowałem tekst pod Hulkiem i stąd to nieporozumienie. (31-12-2012, 15:11)Mierzwiak napisał(a): Poza tym lista Najlepszych/najbardziej przełomowych efektów na której nie ma Hollow Mana i pierwszego Matrixa to żadna lista ;) Hallow Mana rozważałem ale oglądałem go tylko na starym VHS i nie mogłem w pełni docenić jego efektów. A Matrix nie ma jakiegoś powalającego CGI IMO. 31-12-2012, 21:39 (31-12-2012, 15:35)Snappik napisał(a): Jeżeli chodzi o pojedyncze efekty CGI to dla mnie wygrywa cyfrowy Batman w BB. Jak zobaczyłem ten fragment w dodatkach to mi szczęka opadła. Owszem, efekt w pytę, ale jednocześnie zdobywa absolutne pierwsze miejsce w kategorii najgłupiej i najbardziej niepotrzebnie wykorzystanego CGI. 31-12-2012, 23:42
Nie zajmuje żądnego miejsca, bo nie słuchałeś co mówi pan opowiadający o tworzeniu tego efektu. Stworzono go, aby pokazać Nolanowi jak bardzo rzeczywiste CGI da się już osiągnąć (mowa o 2005 roku). W filmie tego nie wykorzystali, jest tam ujęcie z prawdziwym Balem w kostiumie.
01-01-2013, 10:22
Przysiągłbym, że na płycie z dodatkami mówili, że jednak trafiła do filmu wersja CGI ze względu na jakieś tam kosmetyczne poprawki względem wersji aktorskiej.
01-01-2013, 13:55
Po latach powtórzyłem sobie Hulka. Film bardzo dobrze się trzyma pod względem efektów, ale na miejsce w Top 10 ever nie zasługuje. Owszem, ujęcie o którym wspomina Juby jest rewelacyjne, ale już np. obie transformacje, z naciskiem na tę w domu, wyglądają bardzo sztucznie. Mam też ogromne wątpliwości odnośnie zbliżeń na twarz Hulka. Te w ciemności są ok, ale już w słońcu - nie, zdecydowanie nie.
01-01-2013, 14:22 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Klasyczne efekty analogowe kontra CGI | Anonymous | 350 | 72,864 |
19-04-2026, 18:01 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Ciekawe efekty. | Anonymous | 54 | 21,505 |
07-08-2025, 18:58 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Ciekawe efekty w teledyskach | Mierzwiak | 28 | 13,631 |
11-05-2025, 12:38 Ostatni post: Bucho |
|