Ankieta: Na ile oceniasz "Zemstę Sithów"?
1/10
2/10
3/10
4/10
5/10
6/10
7/10
8/10
9/10
10/10
[Wyniki ankiety]

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005) reż. George Lucas
Będzie, tylko trochę później, czyli pewnie bliżej premiery VII.

Odpowiedz
A nie podoba Ci się moment ze śmiercią Padme i przebitką na Vadera unoszącego się na stole? Co by nie mówić, to ta scena zawsze nieźle na mnie działa. Chyba zasługa muzyki.

Odpowiedz
Cholera, muszę chyba też sobie odświeżyć te filmy, bo widziałem je dość dawno i na chwilę obecną Atak uważam za najsłabszą część w ogóle, a ROTS wspominam miło. Duża w tym zasługa sentymentu - to pierwsza i jedyna część Star Wars, na której byłem w kinie (9 lat temu, wow), a także pierwszy film jaki kupiłem na DVD. Uśmiech

Odpowiedz
(31-05-2014, 10:12)Phil napisał(a): No i wróciły nieszczęsne midichloriany.

Niby gdzie?

Odpowiedz
W opowieści Sidiousa o Darth Plagesehvhrrdhjtruusie.

Odpowiedz
- Za dużo się dzieje rzeczy w tej początkowej bitwie. I sporo jest tego syfu. Jakieś małe droidogremliny atakujące statek Obi-Wana. Czemu Imperium w późniejszym czasie z nich zrezygnowało?
- Obi Wan to nadal bezduszny skurwiel. Olej znajomych, ratuj ważniejsze sprawy. olej mnie, swego przyjaciela, mentora, ratuj ważniejsze sprawy.
- Czy R2 to jakiś naddroid? Ratuje wszystkich i wszystko co się da, w II epizodzie lata samodzielnie, na droidogremlina ma laser piorunów. Ma wszystko na każdy problem! W Starej Trylogii rebelianci chyba zabrali mu te wszystkie gadżety, bo nie mógł stawić czoła Jawom, myśliwcom i temu uślizgowi z ESB?! Nie wspominając o Ludziach Pustyni!
- o Boże! Czy ten Neimoidianin ma zęby królika?!
[Obrazek: 142wkgh.jpg]
O kurde! Ma Duży uśmiech
- Grievous. Jak czytałem artykuł z "FILMIE" o nadchodzącym Epizodzie 3, przy jego opisie wyobrażałem go jako takiego fajnego cyborga rodem z "Wirusa" z Jamie Lee Curtis. Plus ubranego w mundur imperialnych oficerów. A tu? Wielki meh. Ciekawi mnie jakby wyglądał Grievous z łbem o wyglądzie końcówki dezodorantu Uśmiech (ten projekt był wspominany w wspomnianym artykule).
- Ej, humor tu jest udany.
- Brawo! Obi-Wan! Utwierdzasz mnie, że jesteś debilem. Daj ukrywającemu się R2 komunikator z głośno ustawionym dźwiękiem. Tak, by droidy złego mogły go usłyszeć, zlokalizować i zniszczyć. Dobrze, iż R2 ma więcej oleju w kopule i schował komunikator w skrytce.
- Oczywiście walka 2vs1 jest uczciwa i godna Rycerza Jedi stojącego po Jasnej Stronie Mocy
- Anakin dalej brzmi jak fochujący nastolatek. Przynajmniej nie ma tej pedalskiej fryzury.
- Palpatine cedzący "Yeah!" Hu?!
- Czytałem, że w planach miało być ujawnione, że to Dooku zlecił Ludziom Pustyni porwanie i zabicie Shmi. Czemu tego nie ma w filmie?! Anakin miałby większą motywacje do ucięcia łba Tyranusowi.
- Dooku wcisnęli na sam początek tylko po to by od razu zginął. Co za marnotrastwo.
- Sama reakcja Dooku na wyrok śmierci od Palpiego świetna.
- Wielkie żelastwo przygniata Obi-Wana, ale ten jest w porządku? Nie ma zmiażdżonych np. nóg?
- "Był nieuzbrojonym więźniem. Nie powinienem był. To nie jest droga Jedi". Ale zabicie niewinnych kobiet i dzieci w dwójce to droga Jedi?
- Czemu R2 jak spada w dół nie użyje tych silników odrzutowych?
- Dopiero mija 16 minut i niemal na każdą minutę przypada jakaś głupota.
- Obi-Wan dziwi się, że wpadli w jakąś promienistą pułapkę i mówi, że są na to za sprytni. Ty udowodniłeś dwa razy jaki jesteś niepełnosprytny Uśmiech.
- Dlaczego w tej pułapce to Obi-Wan mendzi i niecierpliwi się zamiast Anakina?
- Riposta Anakina do dupy, bo Grievous jest większy od niego.
- A nie lepiej użyć Mocy zamiast mieczy? Hm?
- Fajny motyw bezgłowym droidem, ale dalej walczącym.
- Nadal 2vs1 w walce z Grievousem to droga Jedi.
- R2 nadużywa tego swojego głupiego wrzasku.
- Dlaczego w tle C-3PO i te dwa pozostałe pachną takim sztucznym i komputerowym blaskiem. Popatrzta w lewy górny róg:
[Obrazek: 112add4.jpg]

Ta część filmu jest jeszcze znośna, a ma tyle pytań (i pewnie inni wynajdą dodatkowe). Boję się dalszego ciągu...

Odpowiedz
To jest prawdziwy screen z filmu? Chłopie, tu ludzie wyglądają jak kiepskiej jakości render, co tam jakieś roboty.

Odpowiedz
Tak. To screen z filmu. Mnie wpierw uderzyły w oczy Threepio i s-ka. Te dwa srebrne wyglądają jakby ktoś nie dokończył renderowania.

A tak, to ten epizod wykonany w 99.99% na blue screenie.

Nadal masz ochotę na Epizod III Uśmiech?

Odpowiedz
Spójrz na te małe ludziki w tle... Przecież to jest kompozycja na poziomie gier FMV z lat 90!

[Obrazek: phantasmagoria.jpg]

Odpowiedz
Podoba mi się ta idea komentowania filmu na bieżąco w ramach oglądania, ten pomysł zasługuje na własny temat Uśmiech "Dłuższa piłka, czyli recenzje live".

Odpowiedz
Już pisałem, że najlepszym wyjściem byłby stream Uśmiech

Odpowiedz
- O boże! Scena z ciążą dobrze odegrana i wyreżyserowana! Chyba tak źle nie będzie.
- Planeta na której ukrywa się Grievous jest fajnie zaprojektowana.
- Hm... Młodszy i potężniejszy uczeń. Kto to może być :? Yoda Uśmiech?
- Myliłem się. Jednak będzie źle. Znowu te okropne dialogi o miłości. Przyznam jedno - to dobry instruktaż dla początkujących scenarzystów jak nie pisać dialogów.
- Anakin ma sen o tym jak Padme umiera. Taki sam jak o Shmi. Padme na to: "Aha".
- Tak. Jedi to bezduszne skurwysyny. Olej śmierć tych co kochasz, bo będziesz na Ciemnej stronie Mocy. A wg Yody przywiązanie=zazdrość i chciwość.
- Jedi pozwalają zasiąść Anakinowi w Radzie, ale bez rangi Mistrza. Powinni znać jego charakter i przewidzieć jego zareagowanie. Dobrze, że to drażnienie płachtą byka nie będzie miało żadnych ubocznych skutków.
- Z drugiej strony Anakin sadzi, jakie to jest niesprawiedliwe i tupie nogami
- O MATKO! ANAKIN PRZESTAŃŻE BIADOLIĆ TYM GŁOSEM! I niech wymieni tekściarza na lepszy model.
- Wielce świątojebliwi Jedi zmuszają Anakina by był ich TW. Straż na czele ładu i pokoju, ale na naszych zasadach. Coraz mniej ich lubię. Racja, Anakin. To przeciw Kodeksowi Jedi!
- Zobaczcie, Anakin widzi, ze z Zakonem jest coś nie tak. I Amidala zaczyna mówić jak separatystka.
- Jedi myślą o innych? Taa, Obi-Wan kazał olać ci przyjaciół i panią senator.
- Dołączam do zachwytów nt. sceny w operze. I ten uczeń Dartha Plagueisa...

Odpowiedz
(20-12-2014, 22:49)Bogdan napisał(a): Podoba mi się ta idea komentowania filmu na bieżąco w ramach oglądania, ten pomysł zasługuje na własny temat Uśmiech "Dłuższa piłka, czyli recenzje live".

(20-12-2014, 23:07)raven.second napisał(a): Już pisałem, że najlepszym wyjściem byłby stream Uśmiech

Niech chłopaki z Urwanego, nagrają podcastowy watchalong commentary track Uśmiech

Chipsy, browary, jakiś lolowy tytuł i jedziemy.
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
- Anakin wyraża chęć w pomocy. Nie, Jedi znowu bezczelnie traktują go jak piąte koło u wozu. Kiedy ten Rozkaz 66?
- Nie ma to jak Wookie-Tarzan Oczko
- Teraz ucinasz łeb droidowi Grievousa i ten już nie wstaje. Continuity? What's that?
- Czemu walka Kenobi vs. Grievous jest taka słaba i oczojebna i w ogolę mnie ona nie obchodzi?
- Czemu Grievous to taki cienki Bolek w walce na miecze?
- Pfff. Jak śmiesznie porusza się Grievous w wersji na pajączka Duży uśmiech
- O! Jedi skapnęli, ze Kanclerza otacza Ciemna Moc. I postanawiają wywalić Kanclerza i samemu kontrolować nad Senatem, by wprowadzić terror, celibat... yyy... lad, porządek i demokracje... Czy tylko ja widzę, że ten scenariusz przy dotychczasowym zachowaniu Rady jest straszny? W sumie gdyby Anakin byłby przy tym, to mógł spokojnie uwierzyć Palpatine'owi w spisek Jedi!
- I znowu Windu traktuje Anakina jak dziecko, któremu stanie się kuku. I to on najczęściej krytykuje Anakina. A niech Anakin obetnie mu łapę
- I wiecie co jest gorsze od dania mieczowi Yodzie? Danie miecza Palpatine'owi. Naprawdę nikt tego nie zauważył? Nie skrytykował porządnie? Tylko zabiera fajne atrybuty i potęgę Sitha, który nie musi używać zbędnych zabawek. Ktosik tu wspominał, że w ROTJ lekceważył miecze świetlne. Naprawdę Palpi nie mógł załatwić Windu i trzech fujar Mocą? Ta calutka scena... Kolejno:

Miecz przestaje być unikalnym atrybutem, a pojedynków będących esencja ST staje się za dużo. Pisałem o tym jak nudne i bezemocjonalne są walki na miecze świetlne w NT. Nie tylko ja. W sumie najlepsza była walka Obi-Wana z Jango Fettem z Ataku Klonow. Czemu? Bo nie polegała na mieczach, nie było choreografii, wyglądało to jak zwykła bojka!

I tak, walka Bad Motherfuckera i trzech fujar jest do dupy. Trzy fujary to chyba rzeczywiście dostały stołki po znajomości i jak stary dziad jest w stanie robić te fikuśne fikołki? Czemu to wygląda jak wyuczona choreografia na konkurs szermierki? I ta kiepska gra aktorska Samuela L. Jacksona z zatwardzeniem.

Czemu nagle Ian McDiarmid zaczął aktorzyc? Jak on szczerzy zębiska! A jak usta wydyma jak szympans. Te "No, noooo!", to biadolenie o pomoc jest tak nieprzekonywujące i te wszystkie "PAŁŁŁŁAAAAAA!!!!". Kurde, TAK DOBRZE SZŁO!!

I czemu pioruny uszkadzają ryj Palpatine'owi? Luke'owi po większej dawce nic się nie stało! I to dlatego Palpatine wygląda jak potworek? Nie, nieeee...

On jest zdrajca! Nie, to on jest zdrajca! - UWAGA! ŁOPATOLOGICZNE... Ach wiecie sami!

Nie miałoby większego sensu, gdyby Mace Windu po rozpoznaniu sprawy poszedł do Kanclerza z oskarżeniami o bycie Sithem. Anakin wpadłby i miałby podstawy, iż rzeczywiście Jedi planują spisek?! Na pewno dałoby się to jakoś sensownie napisać!

W dodatku charakteryzacja McDiarmida jest gorsza od tej z ROTJ! Tak sztucznie, gumowo... komputerowo to wygląda. I czemu przez moment Palpatine mówi jakimś zmutowanym głosem? Czemu muszem zadawać tyle pytań? I zaraz... ręce ma normalne?!
[Obrazek: 2ni78ck.jpg]
Oczywiscie! Ma!

Nie, nie... ta scena to jest najgorsze! A nie jakaś drętwa przemiana Anakina w Vadera. Nie! Na razie dam se spokoj. Parafrazując Scarlett O'Harę obejrzę resztę tego jutro.

Odpowiedz
Mógłbyś pisać normalnie, bo już niedobrze mi się robi od czytania tych wymuszonych "wannabecool" komentarzy. Military you are not.

Odpowiedz
Chciałbym, ale te filmy są tak kiepskie, iż pomogę sobie tylko dobrymi dla mnie sucharami. Naprawdę, podczas seansu ST chłonąłem to jak gąbka, zaciekawiało mnie to wszystko, nie robiłem przerw by zadawać pytania o widocznych głupotach, nie było takiego stężenia tych głupot, scenariusz, dialogi, chemia, postacie były świetne, Luke swoim marudzeniem wcale mnie nie irytował, Yoda nie był takim sztywniakiem. A tu?

Order 66? Może bym się przejął, ale wiecie co? Wcale mi nie szkoda tych Jedi. Nawet ich specjalnie nie znalem, a wcześniejsze akcje jakie wymieniłem sprawiły, że przyjąłem ich wybicie z otwartymi ramionami. A taki Ki-Adi-Mundi z łatwością odpierał atak maszyn, ale dał ciała z klonami. Jedi Master, my ass.

Podczas reorganizacji Republiki w Imperium mina Ameddy (tego niebieskiego rogatego gostka) mówi wszystko. A Amidala na umieranie wolności reaguje: "O. No dobra."

I finał na Mustafarze. Wiadomo, czemu Separatyści nagle mają zginąć? A zresztą... nawet po Ciemnej Stronie Mocy Anakin rzuca hasła jak nadąsany nastolatek i tu muszę wysłuchiwać okropnych dialogów i tu pojedynek jest za długi, nudny, w pewnym monecie nieczytelny (a ten sam kolor obu mieczy nie pomaga) i banałem będzie stwierdzenie o choreografii.

No dobra, scena jak Obi-Wan wygarnia umierającemu Anakinowi jest dobra, ale nie wynagradza reszty. A w polskim dubbingu ta scena jest śmieszna.

A walka Yody z Sidiousem? To samo co wyzej, o oczywistej symbolice (walka w Senacie, ta walka to losy calej Galaktyki, ale glebokie!) i jak Sidious wywala się na biurko....

Tak, ten film jest najgorsza część NT. Mroczne Widmo można spokojnie wyłączyć z kanonu, zapomnieć o niej i nic nie straci się i w równowadze do Jar Jara ma Dartha Maula, Atak Klonów jest beznadziejny, ale jako początek ciągu dalszego jest OK i tak jak Mroczne Widmo nie polega na wyłącznym CGI. A tu? Najbardziej bezczeszcząca, z rozczarowującym zakończeniem, zabierające resztki godności postaciom, marnujące w 100% potencjał i posiada najgorszy polski dubbing w serii.

A scena okucia Vadera w zbroję? Ten skecz z "Robot Chicken" jest 100% lepszy niż cała NT:

Odpowiedz
Tak piszesz o tym dubbingu - to dygresja, czy faktycznie oglądałeś całość po polsku? Pamiętam, że widziałem w ten sposób fragmenty; głos Vadera (albo WADERA, jak to było mówione) w zbroi to dopiero była komedia. "Tak, mistrzu" wypowiadane tonem takim, jakby Palpatine spytała Dartha, czy ten poda mu browara.

Odpowiedz
Dwie pierwsze części widziałem w kinie z dubbingiem. Dubbing do trójki pierwszy raz oglądałem z cztery lata temu, kiedy ktoś wrzucił NT po polsku na jutuba. Postanowiłem wtedy sprawdzić jak po latach to złe jest.

O ile Mroczne Widmo po odświeżeniu nie było takie złe, większość postaci było świetnie dopasowanych (wyjątkiem była fatalna Rojewska jako Amidala), taki Atak Klonów był bardzo nierówny, ale oceniłbym na 5/10, to Zemsta Shitów to tragedia.

Scena wygarniania Obi-Wana Anakinowi jest naprawdę dobrze zagrana i można się wzruszyć. A jak Obi-Wan beczał głosem Inspektora Gadżeta to śmiać mi się chciało. I ten głos Vadera jak zapamiętałem brzmiał tak cipkowato. A Zbrojewicz nie był takim złym wyborem, ale ktoś mu zapomniał powiedzieć, że nie dubbinguje psa Kacpra (taka sympatyczna dobranocka w TVP).

Dobrze, że w kinie oglądałem Epizod III z napisami, bo dostałbym chyba zapaści. A były to czasy gimnazjum. Wystarczyło tylko spolszczone intro.

Odpowiedz
Jakoś nie podoba mi się ten nowy sposób recenzowania na bieżąco. Przypomina mi on za bardzo recenzentów internetowych. I zresztą takie ocenianie klatka po klatce, nie wiem czemu ma służyć. Tak to w sumie każdy film można rozłożyć na czynniki pierwsze i do czegoś się przyczepić.

I jestem świadom błędów i wad Nowej Trylogii, ale akurat "Zemsta Sithów" wypada naprawdę dobrze.
Tylko też tak recenzując klatka po klatce, to też może umknąć jedna z pozytywnych cech tej części, a mianowicie naprawdę dobre tempo.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
To co mnie najbardziej boli w tym filmie, to potraktowanie przez Lucasa Generała Grievousa. Takiego kozaka, którego zajebiście przedstawiono w Wojnach Klonów na CN:

sprowadzono do roli kaszlącego tchórza. 

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon