Z artykułu nie wynika jednak, czy stało się tak już po tym, jak nakręcono poprzednią wersję. Chyba jednak tak, skoro tyle mówiło się o tych problemach, rosnącym budżecie i kolejnych dokrętkach.
21-06-2013, 16:37
|
World War Z(reż. Marc Forster)
|
|
Od momentu akcji na pokładzie samolotu, cała reszta filmu (czytaj: trzeci akt) została napisana od nowa.
Z artykułu nie wynika jednak, czy stało się tak już po tym, jak nakręcono poprzednią wersję. Chyba jednak tak, skoro tyle mówiło się o tych problemach, rosnącym budżecie i kolejnych dokrętkach. 21-06-2013, 16:37 Jarema twierdzi, że fajne, a ja rezerwuję bilety, bo: a) nie widziałem w kinie jeszcze żadnego filmu o zombie; b) recenzje są naprawdę zachęcające; c) jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby Pitt wyprodukował gniota. 22-06-2013, 07:38
Co ciekawe, film jednak nie przyniesie wstydu przy kasach, wpływy z piątku w amerykańskich kinach to ok 20 mln$.
22-06-2013, 10:07
wojskowy właśnie miałem to wrzucać, koleś staje się dla mnie prawdziwą wyrocznią :) mega luźny, fajny styl
co do filmu - też chyba pójdę, recki nie są tragiczne, a zombie apokalipsy nigdy dosyć, szaman - 20 mln przy takim budżecie to bardzo mało, zobaczymy po weekendzie 22-06-2013, 12:58
Obecnie jest mowa o 20-25, czyli weekend powinien przynieść 55-65 mln$, przy całkiem niedawnych prognozach to wręcz kosmiczny wynik. Przy dużych spadkach film powinien przynieś ok 130 mln$ z USA, przy małych może powalczyć nawet o 200 mln$. Wielkie 190 mln$ budżetu jest kulą u nogi, ale finansowego wstydu i tytułu klapy lata już nie będzie.
22-06-2013, 13:35 (22-06-2013, 07:38)military napisał(a): b) recenzje są naprawdę zachęcające; Z niecierpliwością czekam na Twoje wrażenia. Fajnie będzie czytać, jak to Military ciska gromy w Pitt-ologicznego gniota ;)
Kiedy rozum śpi, budzą się eksperci.
22-06-2013, 17:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-06-2013, 17:03 przez Tomkiewicz.)
66 mln$ z weekendu w amerykańskich kinach, spodziewana klapa stała się niespodziewanym sukcesem kasowym.
23-06-2013, 16:48
Ale ja w zasadzie nie wiem, dlaczego to miało być klapą? Przez ciągłe dokrętki i przesuwanie premiery? Bo w sumie temat baaardzo popularny (wystarczy spojrzeć, jaką oglądalnością cieszy się takie Walking Dead), rozpierdol na zwiastunach jest, Pitt w roli głównej jest, recki przyzwoite no last but not least, jest to adaptacja bestsellera - i nieważne, że ponoć mało co z niego zostało na ekranie.
W sumie się nie dziwię, że tyle zarobił. Serio.
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 23-06-2013, 16:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2013, 16:58 przez nawrocki.)
Ciągłe dokrętki i atmosfera na nich (Pitt komunikujący się z Fosterem poprzez asystentów) wystarczyły aby jeszcze do niedawna film wzbudzał dość negatywne odczucia w internecie. Paramount postawił wszystko na jedną kartę, wyszedł z filmem do widzów i dziennikarzy na pokazach przedpremierowych i sytuacja się odwróciła.
23-06-2013, 17:02
Myślicie, że można liczyć na ciekawe maiking-ofy o tych problemach na wydaniu dvd/blu?
23-06-2013, 17:08
E tam, będą formułki o "trudnej, ale efektywnej współpracy i normalnych dla tak wielkiej superprodukcji napięciach twórczych".
23-06-2013, 17:10
Ja tam bardziej bym liczył na typowe lukrzenie jak to świetnie było na planie i jak wszyscy dobrze się rozumieli jak jedna wielka rodzina.
23-06-2013, 17:10
Jeżeli film stanie się kultowy (w co ciężko uwierzyć) to może za 10 lat w jakimś "Special 10th Anniversary Edition". W najbliższym wydaniu- ni ch*j.
23-06-2013, 17:14
No i proszę, jedno z pozytywniejszych zaskoczeń tego roku. „World War Z” okazał się być dobrym filmem. Na seansie pełno ludzi, scenariusz całkiem zgrabny, książka w gruncie rzeczy zignorowana, ale przynajmniej niezmaltretowana. Nie każdy będzie jednak zadowolony. Zwłaszcza na tym forum. PG-13 jest niestety odczuwalne, w filmie takim jak "Warm Bodies" można machnąć ręka na brak krwi, flaków i urwanych kończyn. W przypadku postapokalipsy zaserwowanej na serio, złagodzona strona wizualna gryzie się (pun not intended) z serwowaną treścią.
Nietrudno jednak wywnioskować, że nie do miłośników filmów o zombie jest skierowany „World War Z”. Marc Forster nakręcił typowego letniego blockbustera - bezpiecznego, nie kontrowersyjnego, przyjaznego rodzinnym wypadom do kina, zapewniającego solidną dawkę widowiska, umiarkowanie inteligentnego fabularnie, ale niewyzbytego głupotek, rozczarowującego poziomem grozy i napięcia, pozostawiającego odbiorcę w stanie emocjonalnego zawieszenia. Co nie znaczy, że jest to zły film. Nie odstaje poziomem od innych przyzwoitych produkcji dla masowego widza, smuci jedynie, że miał w sobie potencjał na coś lepszego. O filmie więcej się rozpisałem w recenzji, nie będę kopiować całej, bo wyszła dość długa, zainteresowanych odsyłam do źródla: http://kinofilizm.blogspot.co.uk/2013/06/world-war-z-recenzja.html
Kinofilia - blog filmowy
PAMIĘĆ ABSOLUTNA, czyli... TOTAL RECALL 2, czyli dlaczego Paul Verhoeven nie nakręcił kontynuacji. 26-06-2013, 22:16
Ja spodziewałem się jednak czegoś więcej. Film nie był zły, podobał mi się ale coś mi w nim zabrakło. Historia, hmm mogła by być lepsza nic specjalnego no ale może to przez to, że ostatnio grałem w The Last of Us a przy tej historii jaką tam dostałem wszystko inne o zombie wydaję mi się teraz marne. Efekty? Katastrofy, jakaś szybsza akcja - wszystko to widzimy w zwiastunie i nie ma nic więcej. Zombie w tym filmie to jedne z najbardziej głupich zombie jakie widziałem, sposób poruszania się i nie chodzi tylko o to, że zombie powinno być powolne, niech sobie będzie i szybkie jak to było w 28 dni później. Tutaj po prostu nienaturalnie się poruszały, taka totalna sztuczność biła z ekranu. Najbardziej było to widać przy tej wspinaczce na mur obronny.
Ocena 7 27-06-2013, 11:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-2013, 11:14 przez Sephiroth.)
Hmmm...opis wskazuje że film film jest słaby ale ocena 7 wskazuje co innego. :P
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン #Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D 27-06-2013, 12:19 (27-06-2013, 12:19)SonnyCrockett napisał(a): Hmmm...opis wskazuje że film film jest słaby ale ocena 7 wskazuje co innego. :PSkupiłem się jedynie na minusach w tym poście ale napisałem na początku, że film nie jest taki zły tylko już po prostu nie wymieniałem tego co mi się podobało. W konsekwencji gdybym miał zaczynać od oceny 10 i lecieć w dół to te minusy właśnie obniżyły ocenę o trzy oczka :) 27-06-2013, 12:30
To chyba musisz dopisać te plusy bo wyszło jakby opinia była szczera a ocena za pieniądze ;)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン #Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D 27-06-2013, 12:32 (26-06-2013, 22:16)Tyler Durden napisał(a): Marc Forster nakręcił typowego letniego blockbustera - bezpiecznego, nie kontrowersyjnego, przyjaznego rodzinnym wypadom do kina To ja sobie poraduję w takim razie, bo od filmu o takim temacie i z takim tytułem wymagam jednak poziomu wyżej od Teletubisiów.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 27-06-2013, 14:28 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Master and Commander: The Far Side of the World (reż. Peter Weir, 2003) | Pelivaron | 22 | 4,531 |
25-12-2025, 14:01 Ostatni post: Bucho |
|
| Team America: World Police (2004) | Pai-Chi-Wo | 14 | 2,190 |
06-05-2025, 23:33 Ostatni post: Bucho |
|
| Dallas Buyers Club (2013) reż. Jean-Marc Vallée | PropJoe | 42 | 16,015 |
01-05-2020, 12:18 Ostatni post: Wyatt Earp |
|
| The New World / Podróż do nowej ziemi (2005) | Gieferg | 7 | 2,575 |
22-01-2017, 23:38 Ostatni post: Mental |
|
| The World's End (2013) | Szaman | 32 | 8,680 |