05-11-2013, 17:05
|
Interstellar (2014)
|
|
Nie wiem co gorsze fanbojstwo, czy hejterstwo. A poza tym, gdybym nie miał dystansu to nie byłbym w stanie przeżyć na tym forum. Np. do dyskusji w wątku "Man of Steel" w ogóle się nie przyłączam, gdzie niby mój tzw. "fanboizm" nakazywałbym mi bronić Nolana.
Ale na niektóre rzeczy ciężko nie reagować. OK, jeżeli z tą Islandią to półserio i żartem, to najmocniej przepraszam, że go nie zrozumiałem. Jeżeli nie, to podtrzymuję swoją opinię, za co też najmocniej przepraszam. 07-11-2013, 00:39
Interesujące:
http://collider.com/interstellar-imax-camera-learjet-image/ http://hatak.pl/artykuly/foto-christopher-nolan-eksperymentuje-z-kamera-imax Niema żadnych spoilerowych fotek.
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
19-11-2013, 16:11
No fajnie, ale chyba nie chcecie mi powiedzieć, że nikt wcześniej nie wpadł na przyczepienie kamery do samolotu, bo mógłbym przysiąc, że widywałem już takie ujęcia jakby z powietrza kręcone
![]() No chyba, że to pierwszy samolot który jest w stanie unieść kamerę imax i to tu jest wyczyn...
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.
19-11-2013, 17:03
Dla odważnych, no i jak ktoś sobie lubi psuć niespodzianki.
Link do pierwszej wersji scenariusza (datowanej na marzec 2008 roku) napisanej przez J.Nolana. Zapewne niedługo zostanie zablokowany, tak samo jak parę miesięcy temu.
24-11-2013, 20:44
Auć. Brzmi dość beznadziejnie. No ale może przepisali to mocno.
... kogo ja oszukuję. 26-11-2013, 17:25
Ten scenariusz datowany jest na 2008 rok, po dwóch latach odpadł chyba Spielberg, a po kolejnych dwóch projekt trafił w ręce Ch.Nolana. I to tak naprawdę, chyba jedna z pierwszych wersji, która została pokazana Spielbergowi. Jonathan przez 4 lata mógł tam jeszcze różne rzeczy pozmieniać, zresztą później jeszcze Chris naniósł poprawki. Z plotek/przecieków, które czytałem, koncept filmu na pewno pozostał ten sam, prawdopodobnie zmodyfikowano jednego z bohaterów (przepisując postać męską na żeńską, którą gra Chastain)
Rzeczywiście ten scenariusz to taka przygodówka, ale to chyba normalne skoro pisane to było pod Spielberga.
26-11-2013, 17:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-11-2013, 21:52 przez zombie001.)
Nie wiem co Wy tam czytacie, gdyż nie chcę sobie psuć zabawy, ale reakcja Cravena, którego bardzo szanuję, mnie trochę niepokoi. Z drugiej strony, skoro to ma być fajna przygodówka s.f. to ja nie widzę problemu. Przecież nikt tutaj nie wierzył, że to będzie druga "Odyseja Kosmiczna".
Christopher Nolan kręci filmy rozrywkowe, a że to jest inteligentna rozrywka to co innego. Ja tam dalej jestem najbardziej pozytywnie nastawiony na ten projekt. Za duża kumulacja ubóstwianego przeze mnie ludzkiego materiału jest w tym filmie. Oby to się udało, gdyż inaczej będzie to mój największy zawód tego wieku. 26-11-2013, 17:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-11-2013, 17:58 przez Lawrence.)
Heh, ale jak coś ja jeszcze nie czytałem. Teraz mam trochę ochotę z ciekawości. Ale nie kumam - Jonathan Nolan pisał to dla Spielberga nie dla brata jak zwykle?
26-11-2013, 21:30
@Craven
Bo Spielberg miał to reżyserować. Chyba nawet on wyszedł z inicjatywą i zatrudnił J.Nolana do pisania scenariusza. Dopiero później zrezygnował z tego projektu, a Jonathan namówił brata, aby przejął film.
26-11-2013, 21:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-11-2013, 21:50 przez zombie001.) (26-11-2013, 17:57)Lawrence napisał(a): Nie wiem co Wy tam czytacie, gdyż nie chcę sobie psuć zabawyJa przeczytałem w życiu dwa scenariuszy do filmu zanim je obejrzałem i nie żałuję, zabawy to wcale nie psuje, powiedziałbym nawet, że wprost przeciwnie - świetną sprawą jest zobaczyć ożywiony tekst, który się kiedyś przeczytało, a jeśli nie jest to skrypt do kolejnego odcinku telenoweli to fajnie jest też wyszukiwać różnice i zobaczyć na własne oczy jak opowieść się zmieniła pod ręką dobrego reżysera, jak dla mnie bardzo rozwijające kinowe doświadczenie. 26-11-2013, 22:04
Generalnie wszyscy którzy czytali wczesną wersję scenariusza piszą, że historia jest bardzo Spielbergowska i widać, że Jonathan pisał to pod tego reżysera. Ale ponoć potencjał na zmiany (które wprowadził Chris) jest spory, ludzie mówią, że już po obsadzie widać, że historia znacząco będzie odchodzić od tego pierwotnej wersji.
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
26-11-2013, 23:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-11-2013, 23:33 przez Proteus.)
Ja bym też tak nie przesadzał z tymi zmianami, Nolan zapewne odejdzie od przygodowego tonu opowieści, ale nie wiadomo jak wiele zmienił już jego brat Jonathan. Równie dobrze modyfikacje Chrisa mogą być kosmetyczne.
Co do tego potencjału zmian, który tak widzą fani... Eh, jak czytam na tych zagranicznych forach niektóre komentarze, to mam wrażenie, że oni chcieli by otrzymać drugą "2001:Odyseję Kosmiczną". Niestety często zapominają o jednej ważnej sprawie - Nolan to jednak nie Kubrick, a i szczerze wątpię aby miał takie aspiracje.
27-11-2013, 00:29
Też prawda. Ludzie jak zwykle kopią dołki pod nogami Nolanowskiej produkcji przerośniętym hajpem i wydumanymi oczekiwaniami, do których on sam nie ma zamiaru aspirować. Bo Nolan + kosmos + coś tam, coś tam wormhole, science, physics, magick i już filmwebowe lemingi myślą, że Chris będzie intelektualne arcydzieło w kosmosie sklejał.
A ja bym się nie zdziwił i w sumie nawet nie obraził gdyby Interstelar miał się okazać bardziej...klasycznym SFem. Wiele na to wskazuje, a i sam Nolan ma chyba taki zamysł. Facet nie lubi się powtarzać w pewnych względach, a taki film byłby czymś innym w jego filmografii.
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
27-11-2013, 00:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-11-2013, 00:50 przez Proteus.) Czy ktoś jeszcze ma zamiar powiedzieć, jak bardzo nie czeka na film, jak bardzo go zlewa, bla bla bla? 27-11-2013, 12:19
Ja rozczarowany większością filmów Nolana i świadom ich niezrozumiałego przeceniania zupełnie na ten film nie czekam, dlatego bez żadnych oporów mogłem sobie przeczytać ten scenariusz
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.
27-11-2013, 12:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-11-2013, 12:45 przez Negatywny.)
Z tych postów to ja widzę, że ktoś się tu spodziewał dramatu egzystencjalnego połączonego z hard science fiction... Jakby Spielberg(dla którego projekt powstawał) lub Nolan (który obecnie nad nim pracuje) kiedyś takowy nakręcili.
27-11-2013, 17:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-11-2013, 17:41 przez zombie001.) |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |

Spoiler

![[Obrazek: 980.gif]](http://replygif.net/i/980.gif)