Stranger Things (Netflix, 2016-)
Przecież wszyscy wiemy jak to się skończy. Nancy i Jonathan będą mieć swoje śledztwo, Joyce odkryje znów coś "dziwnego", a Eleven będzie dużo krzyczeć, płakać i wybałuszać oczy.

Jakoś nie wierzę, że postarają się zmienić i dodać cokolwiek nowego, jeśli już, to spodziewam się jeszcze silniejszego oparcia o pierwszy sezon.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Marudzicie :)
Coś czuję, że Hoop może być czarnym charakterem.

Odpowiedz
Nawet jeśli to go jakoś uratują :)

Redditowi detektywi już na tropie https://www.reddit.com/r/StrangerThings/comments/dbdp01/stranger_things_4_official_announcement/f20u9ad/

Odpowiedz
Rozpoczęli kręcenie czwartego sezonu.

[Obrazek: 9i2rr2opcsq31.jpg]
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Czyli sezon 4 pewnie na święta w przyszłym roku

Odpowiedz
A nie zapowiadali tak?

Odpowiedz
Chyba tylko ogłosili, że będzie następny sezon nie kiedy...ale mogę się mylić plotki i newsy często mi się mieszają nt tego serialu :)

Odpowiedz
Netflix nigdy nie ogłasza dat premiery tak wcześnie.

Odpowiedz
To są chyba na razie tylko spekulacje fanów bo zawsze nowy sezon był na jakąś okazję - Halloween, 4th of July - a w finale 3ciego sezonu Mike rozmawiał z El o świetach

Odpowiedz
Podczas serwisowania mojego lapka postanowiłem nadrobić Stranger Things i w ciągu 7 dni obejrzałem wszystkie 3 sezony. Nie obejrzałem ani jednego zwiastuna, making offa ani nic. Po prostu gdzieś to leżało na mojej wishliście, ale z jakichś przyczyn zawsze to odkładałem na później :)

Sezon 1 - to taki średnio-dobry Spielberg z lat 80-tych, który tworzył fajną otoczkę tajemnicy i dobrze prowadził aktorów. Pewnym rozczarowaniem jest może skala wydarzeń (bo przez cały czas dzieciaki i Hopper ganiają za jednym Demogorgonem), ale podrażnia ona ciekawość na to co może wydarzyć się dalej. W sumie fajne jest też to, że nie wiemy jak "przejście" w ogóle pojawiło się w naszej rzeczywistości, nie ma pokracznego tłumaczenia wszystkiego dzięki czemu odkrywałem ten świat razem z bohaterami. Widać tutaj sporo z autorskiej wizji, niepodyktowanej żadnymi poleceniami z gabinetu krawaciarzy. I choć kilka elementów prezentuje słaby poziom to jednak fajnie było wrócić do klimatu 80's. Końcówka bardzo dobra. Do Modine'a nie mam zarzutów, w sumie pasowałby troszkę do roli G-Mana w ekranizacji Half Life.

Ocena 8/10

Sezon 2 - to taki średnio-dobry Cameron z lat 90-tych, czyli wincyj-mocniej-drożej. Dzieciaki troszkę urosły, ale dalej są sympatyczne, a taka Millie Bobby Brown kradnie każdą scenę. Jej relacja z Hopperem jest świetnie nakreślona, a sam Hopper wypada bardzo przekonywująca jako lokalny szeryf-madafaka który podejmuje nie raz i nie dwa inicjatywę, a także wchodzi w skórę trochę niespełnionego ojca. Nowe postacie również wypadają dobrze bo Max i Billy to ciekawa para "rodzeństwa". Fajną ewolucję przechodzi też Steve, aż chce mu się kibicować (w przeciwieństwie do Nancy). Ostatnie 2-3 odcinki to oczywiste nawiązanie do Aliens, z odpowiednim rozmachem, ale też niespecjalnie rozbudowuje ono całe to uniwersum.

Ocena - 7/10

Sezon 3 - to taki George Lucas z okresu Zemsty Sithów, czyli pomieszanie spoko pomysłów (więcej gore, Mind Flyer) i wykonu (kasa wypada tutaj dosłownie z ekranu) z śmiesznością scenariusza i fatalnym prowadzeniem aktorów. Harbour stracił jaja i gra karykaturę swojej postaci z sezonu 2, dzieciaki dorastają i się myziają w co drugiej scenie, sam klimat stał się bardzo pretensjonalny i wręcz nienaturalny - zwłaszcza gdy akcja przenosi się do centrum handlowego gdzie Max i El robią zakupy. Na dokładkę twórcy w ogóle nie zaserwowali jakiejkolwiek zagadki czy tajemnicy, wszystko to wygląda trochę jak ostatnie Star Warsy, gdzie usilnie starano się widzom wmówić, że ta historia była z góry zaplanowana. Tutaj do odcinka 4-5 właściwie niewiele się dzieje, a rozdzielenie Dustina z resztą nie było dobrym pomysłem. Sam Steve podobnie jak Hopper traci na swoim bohaterstwie, a pracująca z nim Robin jako nowość w serii jest spoko (ale już wytłumaczenie jej orientacji to "paczcie, MADKO BOSKA TWIST DEKADY!"...). O Rosjanach nie ma co pisać - są tragiczni na każdym kroku i wplątanie ich w ten sezon oraz w napisy końcowe każe mi sądzić, że sezon 4 będzie niestety słabiutki. Ale na liście Hoppera to się jednak trochę wzruszyłem.

Ocena 6/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz

Odpowiedz
Przynajmniej oszczędzili widzom rozczarowania przy spekulacji, czy Hopper żyje ;) 
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
To już wiadomo jak Hopper trafił do Czarnej Wdowy.

Odpowiedz
Jeśli będą konsekwentni względem trzeciego sezonu, to Hopper ucieknie w najbardziej absurdalny sposób jeszcze w pierwszym odcinku, a ruscy ścigając go będą potykać się o własne nogi w rytm motywu z Benny Hilla.

Odpowiedz
Jestem po 2ch odc serii 3 i... Co oni zrobili z tym gliną? do tego nadmiar piosenek jest irytujacy.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Obejrzałem pierwszy sezon i... serio? Tyle hałasu o coś takiego?

Na klimat 80s składa się w tym filmie elektroniczny score, kilka plakatów na ścianach i gadka-szmatka o Star Warsach (no, jeszcze niby DeDeki ale ja akurat w papierowe RPGi grałem od 1995 do 2006 roku więc nie kojarzą mi się z 80s). Fabuła niczym nie zaskakuje, zbudowana jest ze schematów przemielonych przez kino na wszystkie strony, brak nawet pomysłu na jakiekolwiek ciekawe zakończenie - ot lasia
. Wszelkie motywy horrorowe to jeden ziew i podobnie jak w przypadku "To" wolałbym obejrzeć film o tych bohaterach bez jakiejkolwiek fantastyki. W połowie sezonu byłem na tyle znudzony, że gdyby żona nie chciała dokończyć olałbym to w cholerę i w sumie dużo bym nie stracił. Z plusów - Winona, Harbor jest spoko, a wygląd serialu jest na tyle filmowy, że zapominałem, że oglądam serial Netflixa.

Ogólnie da się obejrzeć, ale nie rozumiem fenomenu i nie mam ochoty na więcej.

5/10, Bumblebee był dużo lepszy :P

Odpowiedz
To poczekaj na odgrzewany sezon 2, albo jeszcze lepiej, obejrzyj kaprawy maksymalnie sezon 3 :D

Odpowiedz
Dokładnie. Ja jestem fanem pierwszego sezonu, dla mnie jest super. Drugi jest spoko, z wyjątkiem totalnie odcinka od czapy z podróżą Nastki do miasta. Trzeci to jakiś totalny kiep z kilkoma przebyłskami.

Sezon 1 - 8/10
Sezon 2 - 7/10
Sezon 3 - 3/10 (plusy - Robin [ale scena wyznania swojej tajemnicy to beka, coś strasznego], scena w saunie [najlepszy moment tego paździerzowatego sezonu] i rozmach finału)
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
(13-08-2020, 19:43)Gieferg napisał(a): Ogólnie da się obejrzeć, ale nie rozumiem fenomenu i nie mam ochoty na więcej.
Nie rozumienie fenomenu Stranger Things jest właściwie równoznaczne z negowaniem siły nostalgii :P Dla mnie Stranger Things=nostalgia za 80s+wzorowe technicznie wykonanie, przy czym to pierwsze jest najważniejsze.
Ja pomimo tego, że bardzo lubię pierwszy sezon, to ostatecznie nigdy nie podszedłem do drugiego - zbyt dobrze wiem, co tam na mnie czeka.

Odpowiedz
Sezon trzeci jest kiepawy, ale wygląda jak wielogodzinny blockbuster zrobiony za grube miliony ;)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon