(18-12-2023, 10:39)al_jarid napisał(a): W gimbazie pisałem lepsze żarty do naszych szkolnych przedstawień, bez kitu. Nie wiem oczywiście, na ile poziom tego klipu jest reprezentatywny dla całego serialu. Ale jeżeli całość tak wygląda, to te zachwyty widzów to albo srogi trolling, albo lata posuchy sprawiły, że jako społeczeństwo mamy naprawdę nisko zawieszoną poprzeczkęAlbo po prostu na ocenę serialu wpływa coś więcej niż tylko to, czy któryś żart się komuś podobają, czy nie.
Ja zasadniczo nie znam żadnej komedii gdzie 100% dowcipów by mi pasowało, więc nawet z Bustera Keatona, Chaplina, Allena albo, nie wiem, Dr Strangelove'a mógłbym wyciąć jakiś gorszy fragment i pytać prowokacyjnie "czy serio humor u tego twórcy jest taki marny? To trolling, czy po prostu widzowie mają ustawioną tak nisko poprzeczkę?"
W ogóle przy ocenie jakiegokolwiek filmu argument "ci, którym się podoba, to mają nisko zawieszoną poprzeczkę" jest według mnie inwalidą, bo sugeruje po pierwsze, że istnieje jakiś obiektywny poziom filmu, a po drugie jeśli jest zbyt wysoki, to tacy widzowie nie docenią, co jest przecież bez sensu.
18-12-2023, 11:33