(27-07-2026, 22:19)Dr Strangelove napisał(a): Nom, szczególnie drugi odcinek ("W kamiennym kręgu") ma formę zwyżkową :D
Dziadek mamrocze coś o piłce nożnej i zasypia co 5 minut, a wszyscy czekają aż się obudzi.
- On zasnął!
- Nie zasnął, nie żyje!
- Tak okazujesz szacunek!
- Ach Pele, najlepszy piłkarz świata
- Znowu zasnął?
- Nikt nie odejdzie od stołu
(10 minutowe ujęcie na dziadka przy stole)
Ta scena to jest test na cierpliwość widza. Jeśli tą scenę przetrzymasz i nie będziesz przewijał to wygrałeś:)
Dla mnie Refn tym serialem chciał pokazać, że potrafi przebić Lyncha z 3 serii Twin Peaks (zresztą wiele razy mówił przy okazji tego serialu, że jest fanem 3 serii Twin Peaks i Lyncha), w którym też było wiele scen przedlużanych w nieskończoność, gdy bohaterowie mówili i zachowywali się tak jakby wszystko robili w zwolnionym tempie, gdy sceny specjalnie są przedłużane (Lynch przyznał, że tak zrobił wiele scen, nawet jak montażysta chciał skracać to on wydlużał), więc to taki trolling. Ja przyznam, że w pewnym momencie w tej rozmowie o pilce z dziadkiem to zacząłem się śmiać z tego jak Refn z cierpliwości widzów sobie robi trolling. Wręcz oczyma wyobraźni widzialem jak Refn kręcąc tą scenę śmieje się przed monitorem - wydłużymy jeszcze bardziej, no dodajmy kolejne minuty spania dziadka. Ja lubię wolne tempo i jestem cierpliwym widzem, ale przy serialu Refna byłem bardzo blisko stracenia mojej spokojnej natury, byłem blisko tego, żebym przewinął, ale się powstrzymywałem. Refn chciał zrobić swój 3 sezon Twin Peaks i zrobił:)
Powiem tak, że dzięki tej produkcji stałem się jeszcze bardziej cierpliwym widzem niż byłem wcześniej. Gdy jest jakiś nowy serial, w którym tempo jest baaaardzo wooolne ((najlepszy przykład to Pluribus Gilligana)), to przypominam sobie właśnie sceny z dzieła Refna i nagle serial powolny staje się dla mnie produkcją, w której tempo jest tak szybkie jakbym oglądał Speed i Mad Max Fury Road. Żaden powolny serial nie jest już dla mnie straszny, skoro przetrwałem Za starych na śmierć.
28-07-2026, 12:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-07-2026, 12:35 przez michax.)