Stały bywalec
Liczba postów: 8,490
Liczba wątków: 40
Wrzucam temat do dyskusji, dzisiaj była premiera tego serialu.
Kończę właśnie czytać Trylogię Sienkiewicza (tak jak uwielbiam pierwsze dwie części, to przy "Panu Wołodyjowskim" już się trochę męczę).
Czasy tego serialu zaczynają się na koniec Trylogii, także potencjał, z dobrym budżetem, był olbrzymi.
Po zwiastunie mimo paru dziwnych współczesnych żartów (a'la chłop z Litwy z Erasmusa) miałem spore nadzieje i teraz po 1 odcinku mam mocno mieszane emocje.
Na dobrą sprawę to jest slapstickowa komedia a'la The Office, mocno uwspółcześniona i z żartami rzucanymi w tempie karabina maszynowego.
Zdjęcia ładne, część muzyki ładna, stroje i wystrój bardzo dobre, świetny Topa... przy niektórych żartach się zaśmiałem, a przy niektórych miałem mocny cringe.
13-12-2023, 19:10
.
Liczba postów: 27,533
Liczba wątków: 60
https://wyborcza.pl/7,90535,30480546,z-czego-sie-smiejecie-z-siebie-sie-smiejemy-ten-serial-swietnie.html
Wygląda na to, że tych współczesnych żartów jest tam sporo :/ Nie na to liczyłem, ale i tak mam zamiar łyknąć całość pewnie w weekend, bo samo umiejscowienie akcji w XVII wieku mnie przekonuje.
13-12-2023, 21:07
Twoja stara
Liczba postów: 1,102
Liczba wątków: 0
To, że to będzie współczesna kupa przybrana dla niepoznaki w sztafaż XVII-wieczny widać już wyraźnie na etapie trailera, nie wiem, czym tu można być zaskoczonym, chyba tylko własną naiwnością.
Przynajmniej twórcy nie udają niczego innego, niż XVII-wieczny the Office. Albo się kupuje taką konwencję albo nie, ja nie zamierzam.
13-12-2023, 21:24
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,212
Liczba wątków: 5
Na razie wyłączyłem po 20 minutach. Jeszcze dam szansę, ale stężenie tego humoru jest przytłaczające. To strasznie nuży.
Też spodziewałem się czegoś innego.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
13-12-2023, 21:27
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Ale… fajny polski serial. Nigdy bym nie przypuszczał, że polski serial z Netflixa będzie najśmieszniejszą rzeczą, jaką widziałem w tym roku. No dobra, drugą najśmieszniejszą zaraz po memie „Say Szalom to my little friend”.
Szokująco sprawny technicznie, szokująco dobrze napisany i szokująco dobrze zagrany. To nie tylko dobra komedia, ale też dobrze zrealizowane mockumentary. Twórcy naprawdę czają ten gatunek i serwują swoją świetną wariację.
To powinno być polskie The Office a nie to nieśmieszne gówno z Canal+.
Jestem po cztereach odcinkach, więc z ostateczną oceną się wstrzymam jeszcze. Ale póki co rewelacja.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
14-12-2023, 00:05
PapaBoomer
Liczba postów: 12,983
Liczba wątków: 1
Nie wiem co powiedzieć...
Po pierwszych 10 minutach z jednej strony widać pomysł, z drugiej... Za dużo gadania, bez przerwy, komedia potrzebuje przestrzeni by wybrzmieć, musi mieć odpowiednie tempo i akcenty, a tutaj cały czas gadają w tym samym rytmie. Produkcyjnie to widać tutaj pieniądz, jednakże całość... Wygląda trochę jak przydługa reklama telewizyjna, człowiek czeka aż Topa nagle wypali z jakimś sloganem reklamującym polski olej albo kiełbasy.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
14-12-2023, 00:27
Stały bywalec
Liczba postów: 3,005
Liczba wątków: 8
(14-12-2023, 00:05)Hitch napisał(a): To powinno być polskie The Office a nie to nieśmieszne gówno z Canal+.
Twórcą serialu jest scenarzysta polskiego The Office z C+ (nie oglądam, ale dotarły do mnie głosy, że z każdą kolejną serią jest coraz lepiej).
14-12-2023, 03:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-12-2023, 04:12 przez michax.)
悟
Jeśli tak to chyba natknął się na artefakt zaginionej cywilizacji, który poszerzył mu zdolności intelektualne, albo ludzie zatwierdzający żarty w C+ to debile, bo między tymi dwoma serialami jest przepaść jakościowa.
-- Laozi
14-12-2023, 09:12
Stały bywalec
Liczba postów: 3,005
Liczba wątków: 8
No wiesz, humor to rzecz mocno subiektywna, każdego co innego bawi. Tak szczerze to ja nigdy nikomu nie polecałem i nie polecam komedii (seriali i filmów), bo jeśli moje poczucie humoru minie się z poczuciem humoru znajomych to więcej nie będą chcieli, żebym im coś zaproponował, bo się nie znam, a nawet można znajomych stracić :D
14-12-2023, 13:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-12-2023, 13:39 przez michax.)
PapaBoomer
Liczba postów: 12,983
Liczba wątków: 1
Ja przestałem pokazywać seriale, filmy i filmiki związane z humorem odkąd zdałem sobie sprawę, że nikogo nie bawi to co mnie i wygląda to mniej więcej tak:
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
14-12-2023, 14:18
Don Sinatio
Liczba postów: 2,942
Liczba wątków: 11
Proponuję zorganizować na forum ranking filmów i seriali komediowych. Poznamy gust i jakie poczucie humoru mają forumowicze.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
14-12-2023, 16:45
Stały bywalec
Liczba postów: 2,986
Liczba wątków: 0
W temacie "Głupiego i głupszego" kiedyś przez ładne kilka stron ciągnęliśmy offtop o tym, kto jakie komedie uważa za najlepsze - wystarczy przejrzeć tam z pięć ostatnich stron wątku i można mieć niezły wgląd w to, jaki typ humoru bawi których forumowiczów. Ale oczywiście ranking mógłby jeszcze bardziej wyklarować sprawę.
14-12-2023, 16:57
Captain Skullet
Liczba postów: 20,262
Liczba wątków: 128
Bucho tam strasznie bredził :P
Zdaje się, że już był kiedyś taki ranking tylko nie pamiętam czy na forum, czy na stronie.
14-12-2023, 18:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-12-2023, 18:04 przez Gieferg.)
.
Liczba postów: 27,533
Liczba wątków: 60
Obejrzałem pierwszy odcinek i kurde dobre to jest. Naprawdę solidne wykonanie, Adamczycha jest piękna, rekwizyty, kostiumy również, porządne zdjęcia, a w HDR to wygląda bajecznie. Humor jest dosyć prosty, ale spełnia swoją rolę, bo serio na kilku tekstach brechtałem :) ciekawe jak będzie dalej i czy będzie tu jakaś konkretniejsza fabuła, intryga, czy to będzie tylko zbiór scenek z życia wioski, jeśli to drugie to zaraz mogą się skończyć rzeczy do banalnego wyśmiania, bo w pierwszym odcinku mam wrażenie wrzucono wszystkie pierwsze pomysły na wyśmianie szlachcia jakie scenarzystom przyszły do głowy na pierwszym spotkaniu w sprawie tego serialu.
14-12-2023, 20:05
Fhtagn
Liczba postów: 5,327
Liczba wątków: 9
Cytat: czy będzie tu jakaś konkretniejsza fabuła, intryga, czy to będzie tylko zbiór scenek z życia wioski
Dwa odcinki za mną i nawet jeśli to będzie tylko zbiór scenek z życia chłopstwa i szlachty to będę zadowolony, bo to po prostu wygląda świetnie i jest naprawdę dobrze zagrane. Przy okazji, w temacie szlacheckiej fantazji mogę polecić trylogię Liziniewicza pod tytułem Dzikie Pola: Czas pomsty - Mroczny Zew - Diabelski posłaniec, czyli awanturnicze przygodówki o szlachcicu skorym do bitki, który poszedł na wojnę, a jak wrócił, to się okazało, że mu rodzinę ubili i szuka winnych (a przy okazji całość jest podlana soczystym, nadnaturalnym sosem w postaci wiedźm, wampirów, wilkołaków i innych takich, ale w bardzo strawnych proporcjach).
14-12-2023, 21:53
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,524
Liczba wątków: 374
4 odcinki obejrzane i to jest cholernie fajna komedia. Wielkie zaskoczenie dla mnie, że tak to gładko wchodzi. Martyna Byczkowska w roli Anieli i Kirył Pietruczuk w roli Macieja, pomocnika kowala najlepsi. A scena z "Jezusem" rozjebała. Wyłem na niej ze śmiechu.
15-12-2023, 00:00
Stały bywalec
Liczba postów: 10,412
Liczba wątków: 11
(14-12-2023, 16:45)Pitero napisał(a): Proponuję zorganizować na forum ranking filmów i seriali komediowych. Poznamy gust i jakie poczucie humoru mają forumowicze.
Brak Eastbound & Down na liście = ban
.
15-12-2023, 00:13
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,524
Liczba wątków: 374
Tak.
"Eastbound & Down" - najlepsza komedia ever. 4 sezony geniuszu.
15-12-2023, 00:24
悟
Ja już pochłonąłem całość. Świetna produkcja od początku do końca. Poza rzeczami, które już wymieniłem to bardzo mi się podobała finezja, z jaką twórcy żonglują tonem całej serii. Większość to absurdalna komedia, ale są prawdziwie dramatyczne momenty, a dwa razy nawet historia skręca w rasowy horror (!) i nie wadzi to, ani nie odstaje jakościowo od reszty.
Obawiam się tylko, że taka niespodziewana perełka podzieli los innych niespodziewanych perełek na Netflixie (oraz skrajnie chuujowych gówien) i nie będzie ciągu dalszego i te raptem osiem odcinków utonie w morzu Netflixowego szamba. No, ale będę wyczekiwał wiadomości o drugim sezonie.
8/10
Mnie rozwaliła postać Żyda, który prowadzi karczmę „U Żyda”, wszyscy mówią do niego per „Żydzie”, sam ku niezadowoleniu innych Żydów wierzy w wielki spisek Żydów i strasznie boleje, że nie jest do niego zaproszony. No i sam przedstawiając się, mówi o sobie „Żyd” :)
Oraz Bogdan jako taki trochę sarmacki Crickett z It’s Always Sunny in Philadelphia :)
Polecam!
-- Laozi
15-12-2023, 01:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-12-2023, 01:12 przez Hitch.)
Stały bywalec
Liczba postów: 2,176
Liczba wątków: 14
na razie pierwszy odcinek sobie wrzuciłem. Jest chyba bardzo dobrze.
Poryczałem się ze śmiechu na tekście "Idź się wyspowiadaj z tego pomysłu" :D
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”
15-12-2023, 06:48
|