After.Life
[Obrazek: after.life-movie-2010.jpeg]

Najpierw niech każdy obejrzy zwiastun:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=C_F8lpJXUTA[/youtube]

Fabuły nie będę zdradzał, nie ma sensu. Wystarczy obejrzeć zwiastun aby wiedzieć o co chodzi w filmie i jaki ma on klimat. Film jest mega klimatyczny, mocny, przesycony akcją, świetnymi zdjęciami oraz pozostawiający mnóstwo pytań bez jednoznacznej odpowiedzi. Im bliżej końca tym większy miałem mętlik w głowie, tak naprawdę do teraz nie potrafię jasno zinterpretować tego co zobaczyłem.

[Obrazek: afterlife_christinaricci_liamneeson1-500x333.jpg]

Jeżeli chodzi o aktorstwo to jest na bardzo wysokim poziome. W rolach głównych możemy obejrzeć Christine Ricci oraz Liama Neesona. Tak jak tego drugiego uwielbiam jako aktora i delektuję się jego każdą kreacją aktorską, tak Christina była do tej pory dla mnie mało wyrazistą aktorką. Może też dlatego że nie było mi dane obcować zbyt dużo z jej filmografią. Tak czy siak po tym filmie zmieniam zdanie na jej temat. Jest świetną aktorką która wraz z Neesonem stworzyła świetny filmowy duet.

[Obrazek: after-life-grab.jpg]

Szkoda że taki film musiałem oglądać na telewizorze w R5… premiera za wielką wodą odbyła się w listopadzie 2009, a my do teraz nie znamy nawet planów wprowadzenia tego filmu do kin. Szkoda że w repertuarach dalej są Disco Robaczki oraz 15 sensów dziennie Shreka Forever 3D, a brakuje takiego tytułu jak After.Life.

Odpowiedz
i największe zaskoczenie, reżyseria: Agnieszka Wojtowicz-Vosloo.

Odpowiedz
O której spory artykuł w najnowszych "Wysokich Obcasach" GW (jeszcze nie czytałam).

/A Ricci jest bardzo dobra, kto oglądał choćby "Monster" i "Jęk czarnego węża" nie musi oglądać tego horroru, by dojść do takiego wniosku./
"Ludzie biorą mnie za intelektualistę. Chyba dlatego, że noszę okulary" /Woody Allen/

http://www.babkafilmowa.blogspot.com/

Odpowiedz
Donia Agata napisał(a):/A Ricci jest bardzo dobra, kto oglądał choćby "Monster" i "Jęk czarnego węża" nie musi oglądać tego horroru, by dojść do takiego wniosku./
A przede wszystkim: by zobaczyć ją nagą!

Odpowiedz
Neeson w tym filmie jest bardzo "creepy" i ma chyba najlepszą rolę od czasów Taken :) Nie jest to może coś nadzwyczajnego, ale klimat niewątpliwie ma. Jest trupio, chłodno, a widz jest wciągany w zagadkę - co się stało z główną bohaterką. I choć tropy przychodzą same, to mniej więcej przez pierwszą godzinę ciężko wydać wyrok. Później reżyserka (świadomie?) zdradza rozwiązanie i przechodzi do przekombinowanej w moim mniemaniu końcówki.

Na plus również Justin Long - niezła rola dramatyczna.

7/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Donia Agata napisał(a):O której spory artykuł w najnowszych "Wysokich Obcasach" GW (jeszcze nie czytałam).

dziewczyna w kostnicy
najlepsze, co można zrobić z dobrą radą, to podać ją dalej

Odpowiedz
Zasadniczo mogę się podpisać pod słowami Mroźka i Albatrosa(->mini-recenzje). Dużo klimatycznych ujęć, gra aktorska b.dobra, najlepsza jednak jest konstrukcja, która sprawia, że ciągle trzymani jesteśmy w niepewności.

Na minus muzyka, ale to w sumie szczegół.

Ps Dla tych co widzieli: http://www.filmweb.pl/film/After.Life-2009-363364/discussion/%28spojlery%29+Jak+dla+mnie+rewelacyjny+i+bez+jednoznacznej+odpowiedzi.+%28spojlery%29,1422657
Wiem, teoria naciągana i irracjonalna, ale sama myśl o tym może zjeżyć włos na głowie...

Odpowiedz
Musze przyznać, że dobry film. Naprawde. Oczywiscie jest pare minusów jak dłuzyzny czy idiotyczne zachowania w stylu a czemu postać A nie zrobiła tego i tego, troche durnych naciągniec i uproszczeń. Ale można je przeboleć.

Nie chce spoilerować póki wiecej osob nie obejrzy wiec nie bede sie rozpisywał ale film jest w miare swiezy i jest dobrą odskocznią od ciagle takich samych schematycznych ( choc tez nie do konca ) hollywoodzkich crapów.

Plusy m.in :
* Napewno 3 głownych bohaterów dobrze zagrana.
* Klimatyczny momentami
* czasem zaskakujacy i niepokojący
* No i cielesne ujęcia Ricci , za ktorej urodą nigdy nie przpadalem a tu , w kilku, wyglada bardzo ładnie albo wrecz obco np.

[Obrazek: vlcsnap47003.jpg]

[Obrazek: vlcsnap47341.jpg]

Napewno zasluguje na ocene wyzsza niz na IMDB czyli 6 z hakiem chyba.

7/10

PS - Mroziek napisał tam głupoty o tym przesyceniu akcją ( bo akcji tam zadnej ) i braku odp. na pytania ( tam wszystko jest podane na tacy)
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
W skrócie - dobry film, wart obejrzenia, ale szału nie ma. Ricci ładnie eksponowana przez reżyserkę, Neeson jak zwykle fajny, fajny, niewtórny thriller.

Odpowiedz
Z materiałów promocyjnych wygląda mi to na kolejny durny twister, ale skoro tak chwalicie, może i się skuszę... Zwłaszcza, że Ricci bardzo lubię.
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
No tylko sobie nie rób zbytnich nadziei.

Odpowiedz
Craven napisał(a):No tylko sobie nie rób zbytnich nadziei.

Własnie. Do takich filmow nalezy podchodzic bez nadzieji - wtedy zdarzaja sie czasem zaskoczenia. A jak ktoś SE narobi nadzieji moze sie przejechac.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Moze jestem jakims odmiencem, ale mnie ten film... nudził niemiłosiernie.

Mimo tego trzymam kciuki za "nasza" Age - bardzo jestem ciekawa, w jakim kierunku sie teraz uda.
najlepsze, co można zrobić z dobrą radą, to podać ją dalej

Odpowiedz
shamar napisał(a):PS - Mroziek napisał tam głupoty o tym przesyceniu akcją ( bo akcji tam zadnej ) i braku odp. na pytania ( tam wszystko jest podane na tacy)

a) momentami dzieję się naprawdę dużo na ekranie
b) no ja przynajmniej po pierwszym seansie wszystkiego nie zrozumiałem. Taką ten film chyba ma konstrukcję że można go na różne sposoby rozumować.
c) shamar nie dość że mi avatara buchłeś to jeszcze zaprezentowałeś go w lepszej formie :razz: :wink:

Odpowiedz
mroziek napisał(a):a) momentami dzieję się naprawdę dużo na ekranie
b) no ja przynajmniej po pierwszym seansie wszystkiego nie zrozumiałem. Taką ten film chyba ma konstrukcję że można go na różne sposoby rozumować.
c) shamar nie dość że mi avatara buchłeś to jeszcze zaprezentowałeś go w lepszej formie :razz: :wink:

A : momentami a stwierdzenie "przesycony akcją" sugeruje , że non stop
B : Przecież zostało wszystko wyjasnione. Mozna sie czepiać tylko szczegółów z wczesniejszych czesci filmu. Np. kim był kierowca tego auta które ją staranowało ?
C : Nie masz patentu na totem :mrgreen: :twisted: Poza tym dałem go własnie dlatego, że jest animowany. Takiego samego bym nie dawal. :mrgreen:

Odpowiedz
Pomysł jak pomysł, ale sam film jest tak denny i żenujący, że jedynie sentyment do Ricci sprawił, iż nie wyłączyłem w pizdu po scenie laska-biegnie-a-za-nią-gasną-światła. 2/10.
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Powtórka po 15 latach. Ja p... To juz 15 lat. I cóż, niewiele już pamiętałem. Rozwiązanie zagadki szczątkowo. Ale ciągle mi sie podobalo. Podtrzymuje ocenę 7/10

I czemu te sku.. nie wydaly tego w Polsce?!

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon