American Gods (Starz)
Epizod numer 3 i poziom nadal wysoki. Otwarcie nie tak dobre jak w poprzednich odcinkach, ale wciąż intrygujące. Tak samo jak historia z taksówkarzem, z dość, hmm, nieoczekiwanym finałem. :) Wizualnie nadal robi robotę, Whittle w roli Cienia jest coraz lepszy.

Póki co, to spokojnie najlepszy serial od Starz, mam nadzieję, że będę mógł to napisać również po całym sezonie.

Odpowiedz
Najlepszymi serialami Starz są "Black Sails" i przede wszystkim "Boss".

Mnie trzeci odcinek podobał się, tak jak drugi. A początek super scena i wcale nie gorsza jak z niewolnikami i też dlatego bo obyło się bez fullerowego kiczu. W ogóle ten odcinek jak na niego nie jest tak rozbuchany jak inne i prawie w ogóle slow motion nie ma. A rozbawiła mnie rola Anderson, której myślałem że nie będzie a pojawiła się Media dosłownie na mrugnięcie okiem:-)

Odpowiedz
Bossa nie widziałem, natomiast Black Sails na etapie, na którym obecnie jest obecnie AG raczej nie zachwycało.

A bramy do innych światów na środku pustyni to nic innego, jak właśnie Fullerowy kicz - ale w tym dobrym wydaniu. :)

Odpowiedz
muszę przyznać że czwarty odcinek mnie zaskoczył.
choć w sumie wątek który tu wypłynął jest mocno obecny w amerykańskiej popkulturze, więc czemu nie?
no i musiałem powtórzyć niektóre sceny z pierwszego odcinka
tak że o.

Odpowiedz
Bardzo fajny odcinek. Niby filler, ale ciekawy i potrzebny, do tego mocno podszyty czarnym humorem (motyw z ręką <3). No i chyba najbardziej kampowy, na czele ze sceną "walki" :)

Odpowiedz
Piąty odcinek ma średni start, ale od momentu przyjazdu policji aż do końca to zdecydowanie najlepszy fragment AG jak do tej pory. Świetne występy Anderson i Glovera, spotkanie Sweeneya z Laurą mocno bekowe :)

Odpowiedz
Nie inaczej - najfajniejszy odcinek. Animacja z początku taka sobie, choć całkiem przyjemna dla oka. Najlepsza faktycznie Anderson (wplatanie w co drugą kwestię piosenek Bowiego było pretty cool) i Crispin Glover. 

Odpowiedz
Przyjemny serial, taki... inny zarazem. Wygrywa dla mnie jednak głównie obsadą (Gillian i Ian to wiadomo, ale póki co, to show kradnie Schreiber), bo fabularnie wygląda bardziej jak jedna wielka zapowiedź pełnoprawnej fabuły (od razu mówię, że knigi nie znam), której zapewne doczekamy się w drugiej serii. Ale zrealizowane z polotem, chyba ani chwili się jeszcze nie nudziłem (no, może lekko na odcinku pokazującym wydarzenia z jej punktu widzenia, co w sumie było zbędne).
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Ten kawałek z piątego odcinka jest super:

Odpowiedz
Zajebisty! Też zwróciłem uwagę i wyszukałem. Podobał mi się jeszcze bardzo utwór z ostatniego odcinka, leci w scenie montażu kradzieży Essie. Na tunefind jednak nie mogę znaleźć.

Odpowiedz
Dopiero dzisiaj nadrobiłem siódmy odcinek i jestem niemal zachwycony. "Prayer for Mad Sweeney" to kwintesencja Gaimana w Gaimanie, chyba najbardziej klimatyczny, najpiękniejszy i najbardziej nostalgiczny odcinek jak do tej pory. Zakończenie świetne, niby banał, ale i tak mnie to trochę ruszyło. :) No i pomimo tego, że fabuła nie ruszyła do przodu, dowiedzieliśmy się ciekawej rzeczy o Wendsdayu, ciekawe kiedy to wyjdzie na jaw i jak zareaguje Cień.

Trochę szkoda że jutro już finał sezonu, bedzie mi brakowało tego serialu. Czy jest wybitny? Nie. Czy pięknie nakręcony, klimatyczny, inny od pozostałych? Zdecydowanie tak. I przy okazji to najlepsza adaptacja Gaimana jak do tej pory, a jego teksty do łatwych w ekranizacji nie należą.

Odpowiedz
(17-06-2017, 22:18)nawrocki napisał(a): I przy okazji to najlepsza adaptacja Gaimana jak do tej pory, a jego teksty do łatwych w ekranizacji nie należą.

To fakt, ale "American Gods" są lepsi od "Koraliny"? Hm, niedługo postaram się sam przekonać.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Lepsi, chociaż trudno obie ekranizacje porównywać, bo adaptują zupełnie inne od siebie książki.

Odpowiedz
Ja już po finale.
zaznaczam że nie czytałem prozy. podobnoż wydaje się ona być trudna w ekranizacji. nie wiem, po serialu tego nie widać. widać za to jak od kilku odcinków elementy układanki wskakują na swoje miejsce. rozwleczone prologi z dupy stają się bardzo istotne dla fabuły. wyjaśniają reguły uniwersum, dopowiadają znaczenie postaci.
całości dopełnia specyficzny obraz i dźwięki.
finał nawet mnie zadowolił. może tylko nie całkiem potrzebna wydaje mi się ostatnia scena będąca powtórzeniem sytuacji z samolotu. nie daje ona wybrzmieć temu co się zdarzyło w trójkącie wensday-shadow-laura.
anyway: polecam, czekam na 2 sezon
tak że o.

Odpowiedz
Cholera, Fuller i drugi showrunner (Michael Green) odeszli właśnie od serialu. Poszło o budżet przewidziany na drugi sezon. Mam nadzieję, że to jak w przypadku Lyncha i TP tylko technika negocjacyjna, szkoda byłoby zabijać serial z takim potencjałem.

Odpowiedz
Chyba żaden serial Fullera nie trwał dłużej niż 3 serie i podobno ma kręcić nową wersję Amazing Stories.

AB to jeden z takich seriali, który oglądam nie dla głównego bohatera który mnie nudził, ale dla bogów. Dla mnie byłoby najlepiej jakby Shadow był postacią epizodyczną, historia cała była opowiadana z punktu widzenia nowych i starych bogów.

Ja jestem ciekaw, chociaż średnio mi serial wszedł, jak to odbije się na roli Gillian Anderson czyli boga Media. Wiadomo że Fuller uwielbia Anderson (najlepiej to jakby wymyślił dla niej serial i obsadził ją w głównej roli) i rozbudował jej rolę w porównaniu z książką i zapowiadał że ma pomysły na kolejne wcielenia Medii i więcej Medii będzie w 2 sezonie. Ciekawe właśnie czy praca Anderson na planie AB była bardziej dla Fullera i ograniczą jej role teraz do minimum, czy jednak zostanie w serialu. No i można zastanawiać się czy nowy showrunner wywali do kosza scenariusze jakie Fuller i Green napisali, czy przerobią mocno ich pomysły. No i co ze stylem wizualnym serialu, czy się zmieni, a może zostawią taki jaki był czyli typowo fullerowy.

Chociaż Fullera odejście nie musi oznaczać tego, że będzie źle co pokazuje przykład Star Treka nowego. Widziałem 3 odcinki i były dobre, a z tego co słyszałem wśród znajomych czym dalej to lepiej. Oczywiście fandom Star Treka narzeka, ale tak z fanami jest i to nieważne jakiej franczyzy, że zawsze znajdą powód do narzekania. Nieistotne czy jest dobrze, fandom zawsze na coś narzeka.

Odpowiedz
Nieoficjalnie mówi się o tym, że Gaiman przejmie pałeczkę po Fullerze i Greenie, ale jakoś w to watpię. Już jeden fajny serial został anulowany w trakcie tworzenia drugiego sezonu, po tym jak showrunner pokólcił się z producentami o budżet (Vinyl), czuję że tutaj niestety może skończyć się podobnie.

Odpowiedz
(30-11-2017, 08:49)Snuffer napisał(a): Cholera, Fuller i drugi showrunner (Michael Green) odeszli właśnie od serialu. Poszło o budżet przewidziany na drugi sezon. Mam nadzieję, że to jak w przypadku Lyncha i TP tylko technika negocjacyjna, szkoda byłoby zabijać serial z takim potencjałem.
Dobra to teraz pytanie do Ciebie i wszystkich ogladajacych:

warto zabierac sie za pierwszy sezon, jeśli jest potencjał, że oryginalna wizja zostanie zarżnięta w kolejnych? Tj. czy jest dość mocno cliffhangerowy/niedomknięty?

Odpowiedz
Jeśli nie czytałeś książki - chyba średnio, to przedsmak, prolog, ledwo zarysowanie najciekawszych wątków. Do tego fabuła dawkowana jest dość oszczędnie. Wciąż są świetne odcinki, no ale to naprawdę, może 20 % książki czy potencjału w niej siedzącej. Cliffhangera nie ma, ale mocno niedomknięty to dobre określenie.

Moja propozycja - zapoznaj się, a w przypadku cancela/ciulowych recenzji drugiego sezonu doczytaj książkę. Chyba że czytałeś, ale nie pamiętam.

Odpowiedz
Nie, ksiązki czytałem tylko początek. Zresztą ciągle jej szukam, bo obiecałem odsprzedac Proteusowi. :P To obadam chyba serial.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon