NUMA Director
Liczba postów: 2,092
Liczba wątków: 2
(30-09-2022, 20:42)yacajackowski napisał(a): Czekam na calos , wtedy obejrzę. Zawsze wierzyłem w Andora, Rouge One to najlepszy Disney Star Wars
O właśnie. Też tak zamierzam zrobić  Ale zapowiada się dobrze, więc czekam (a pierwszy trailer był dla mnie absolutnie nieciekawy).
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.
12-10-2022, 16:17
PapaBoomer
Liczba postów: 12,983
Liczba wątków: 1
Oglądam 6 odcinek, Andor to najbardziej przyziemny i jednocześnie emocjonujący serial od Star Wars, zero fanserwisu, wszystko skupione na prostej opowieści i relacjach postaci, czułem, że tak będzie, tak jak z Rogue One, człowiek czerpie radość z immersji, bycia w tym świecie, zero klaunowania jak w The Last Jedi, zero fanserwisu, czterech pancernych i artoo
12-10-2022, 21:01
Stały bywalec
Liczba postów: 6,932
Liczba wątków: 2
No i super, takie opinie tylko zachęcają do obejrzenia całości jak już wszystkie odcinki będą dostępne.
12-10-2022, 21:08
Agent Putina
Liczba postów: 4,395
Liczba wątków: 21
O piątym odcinku nie chciało mi się pisać - ot, najsłabszy dotąd epizod, obnażający ewidentną słabość modelu emisji. Gilroyowie założyli sobie strukturę trzyaktowych mini-arców i odcinek środkowy z każdej partii siłą rzeczy wypada samopas w środku tygodnia anemicznie i letnio. Arcane miało podobną strukturę, ale tam jak przypuszczam Riot wymusiło na Netflixie jedyne logiczne rozwiązanie, wypuścić co tydzień wszystkie trzy odcinki arcu jednocześnie. Wizjonerzy z Disney Minus tymczasem zdają się robić wszystko, żeby pogrążyć swe najlepsze dzieło.
Szósty odcinek to kocur - misja z Commandos w odległej galaktyce. Surowe, pozbawione zbędnego efekciarstwa (co nie znaczy, że nieefektowne; niektóre ujęcia, jak odpalanie Tie Fighterów na tle Oka, wypadają zajebiście), trzymające w napięciu jak się patrzy kino akcji. Zamknięcie wątku Skeena perfekt i idealnie wpisuje się w skłonność naszego herosa do strzelania do nieuzbrojonych ludzi. The axe forgets, but the tree remembers.
12-10-2022, 21:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2022, 21:25 przez Paszczak.)
PapaBoomer
Mi się tam piąty podobał, ja po prostu wsiąkam w ten świat, śledzę losy tych postaci i tempo mi nie przeszkadza, bo widać, że to ogarnia fachura.
Kurvva, jakie zajebiste sequele mogłyby powstać, gdyby Gilroy się nimi zajmował...
12-10-2022, 21:32
Agent Putina
Och, piątka dalej jest dobrze napisana, ale jak tylko ją dostajesz na tydzień... cóż, w praktyce nic się tam nie dzieje.
Przy okazji muszę podkreślić, że Skarsgard z każdej, najdrobniejszej nawet sceny wyciska 110%. Co za odmiana w porównaniu do Dune, gdzie w każdej scenie zdawał się zasypiać.
12-10-2022, 21:36
PapaBoomer
Aaa, ja dopiero dzisiaj zaczałem nadrabiać i mi tak zlatywało, więc inaczej to odebrałęm.
Ta dyskusja z blondyną po przylocie z Cassianem... Widać szczerą pasję. Na tym polega róznica, w sequelach każdy wiedział w czym gra, a tutaj każdy traktuje to jak rasowy thriller szpiegowski, nie bajkę ze Star Wars w tytule.
12-10-2022, 21:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2022, 21:40 przez marsgrey21.)
Agent Putina
Ołmajgad ołmajgad! Właśnie sobie uświadomiłem, że najnowszy odcinek Andziora nosi tytuł The Eye. A jaki tytuł ma zeszłotygodniowy odcinek Rangz of Power? Pszypadeq? Nie sądzę kufa!
Żądam natychmiastowych wyjaśnień od Rozgdzgdzgdzdza jak te dwa seriale się łączą.
13-10-2022, 14:21
PapaBoomer
Nadrobiłem Andora, a teraz się nudzę...
A pamiętacie jak Kenobi był poszukiwany i razem z Leią pod płaszczem szedł pośród zaalarmowanych żołnierzy Imperium?
W Andorze nie ma takich atrakcji.
13-10-2022, 20:43
Stały bywalec
Liczba postów: 3,085
Liczba wątków: 28
Kenobi na tym gifie wygląda jak żul usiłujący cichaczem wynieść tanie wino z monopolowego.
13-10-2022, 20:58
Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313
Liczba wątków: 55
Niezupełnie kumam końcówkę
Odstrzelenie Skeena jest zrozumiałe, ale cała ta akcja z celowaniem do Vel i uciekaniem jakby co najmniej ona też mu groziła wydało mi się dość wymuszone.
Poza tym odcinek zajebongo. Jak i poprzednie.
14-10-2022, 08:58
Agent Putina
Nie wierzył, że Vel kupi jego wyjaśnienia. Koniec końców Skeen był w ekipie dłużej i sprzedał reszcie historyjkę o zemście, Andor natomiast to opłacany najemnik.
14-10-2022, 11:43
.
Liczba postów: 27,859
Liczba wątków: 62
Nadrobiłem sześć odcinków i mogę tylko podpisać się pod kolegami, zwłaszcza pod marsgrey21. Serial póki co jest taki, że podobałby mi się nawet, gdyby to nie toczyło się w uniwersum SW, a że jest w nim, to tylko lepiej  Cały skok na imperialny hajs jest świetnie podbudowany w pierwszych odcinkach, tak, że wszystko co w szóstym odcinku odbieramy dużo mocniej. Właśnie na takie Star Warsowe seriale czekałem, jest szansa, że będzie to lepsze nawet od Mandaloriana, wszystko na to wskazuje.
Jaram się jak dziecko tym, że to dopiero połowa sezonu. Po zakończeniu koniecznie odpalam Rogue One, żeby poczuć jak dobrze się to zazębia.
Najlepsze w Andorze jest to, że wszystko jest takie przyziemne i poważne, trudno tutaj znaleźć jakąś głupotkę. Niektórymi scenami, czy dialogami zostałem mocno pozytywnie zaskoczony, na przykład ta rozkmina imperialnego dowódcy o tym jak manipulować rdzennymi mieszkańcami z niskim IQ jest jakby wyciągnięta z jakiegoś poważnego filmu wojennego. W ogóle bardzo podobają mi się wszystkie fragmenty z Imperium od środka: właśnie na to liczyłem i nie zawiodłem się.
17-10-2022, 12:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-10-2022, 12:54 przez simek.)
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,451
Liczba wątków: 29
Nie tak szybko. Jeszcze będzie sezon 2, który ma się kończyć w miejscu, gdzie zaczyna się "Rogue"
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
17-10-2022, 13:31
PapaBoomer
Miało być 5 sezonów, dobrze, że Gilroy przyszedł i wszystko przepisał na 2 sezony.
17-10-2022, 13:49
Stały bywalec
Liczba postów: 3,310
Ale to jest dobre. Kolejny świetny odcinek, ależ to jest przepaść w stosunku do Boby i Kenobiego.
19-10-2022, 14:31
Do the crane, Danny-boy!
Liczba postów: 4,915
Liczba wątków: 11
Ile ma być odcinków? Bo widzę ze chyba jest dostępne 7 a chce wszystko na raz obejrzeć.
Wasze opinie napapaja mnie optymizmem.
19-10-2022, 15:02
PapaBoomer
12, dzisiaj 7 odcinek, ale te 6 to zamknięta historia, można obejrzeć naraz.
19-10-2022, 15:12
Agent Putina
I znowu odcinek pozbawiony "dziania się" - a jednak uważam go za jak dotąd najmocniejszy kawałek serialu. Andor niniejszym osiągnął pełną dojrzałość jako thriller szpiegowski. Praktycznie każdy dialog ocieka treścią, atmosferę można by kroić nożem, a twórcy nie rezygnując z czynnika ludzkiego jednocześnie chłodnym okiem obserwują mechanizmy wywiadu i kontrwywiadu. Doskonałe jest ukazanie sprzecznych postaw w Rebelii i tego, że żadna strona nie jest tą słuszną; Luthen to ewidentnie psychopata i fanatyk (oraz tzw. przechuj), ale Mon Mothma jawi się dla odmiany jako naiwna i nieefektywna.
A na koniec dostajemy odrobinę antyutopijnej satyry i środkowy palec ostentacyjnie pokazany wszystkim miłośnikom member berries.
19-10-2022, 18:00
PapaBoomer
Ta muzyka na końcu odcinka...
Ale wstyd, że w Kenobim taką żenade odwalili nawet z muzyką.
Spoiler?
19-10-2022, 22:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-10-2022, 22:01 przez marsgrey21.)
|