27-01-2014, 01:33
|
Anime
|
|
Nie, zainteresował mnie absurdalny opis ze strony Tanuki-Anime - "Grupa zniewieściałych chłopców i człowiek‑rekin bawią się w pływanie, a wszystko to do rytmu dubstepu." :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
27-01-2014, 01:43
Czyli jednak przyciągnęli cię zniewieściali młodzieńcy. Nuff said.
Co do poronionych konceptualnie anime sportowych (w szerokim rozumieniu tego słowa) rządzi niepodzielnie Girls und Panzer (Azgaroth zarzucił wcześniej urywek). Jestem w połowie - jak na razie ubaw po pachy. 27-01-2014, 02:33 (27-01-2014, 02:33)Paszczak napisał(a): Czyli jednak przyciągnęli cię zniewieściali młodzieńcy. Nuff said. Ale tylko z człowiekiem rekinem i w rytm dubstepu. Poza tym opis jest oszukańczy, bo dubstep pojawia się tylko dwa razy przez kilka sekund w całym serialu :(
27-01-2014, 18:45
Widmo.
A czwarty odcinek Space Dandy fajny. Chyba odzyskałem drobne szczątki wiary w ten serial
28-01-2014, 00:25
W ramach czekania na najważniejszą dla mnie premierę roku, Madoka Magica: Rebellion na bluray (jeszcze miesiąc, jeszcze miesiąc) odświeżyłem sobie serię tv. I cholera, nie jestem w stanie napisać o niej nic konstruktywnego. Puella Magi Madoka Magica to być może jedyne zjawisko w popkulturze, którego jestem ślepym i fanatycznym wielbicielem, któremu złe słowo na temat serialu nie przeszłoby przez gardło (co innego dotychczasowe filmy kinowe, kalekie zlepki odcinków tv). Mam soundtrack, polskie wydanie mangi (jedyna manga, jaką posiadam, nawet nie wiem po co), Sayakę i Kyoko na tapecie, Sayakę i Kyoko na wygaszaczu, planuję sprowadzenie z Japonii pluszowego Kyubeia, etc. Kiedyś trafiłem na forum gdzie jakiś osobnik określił Madokę mianem "the worst anime in history." Pierwsza moja myśl brzmiała: dowiem się kto to i uśmiercę wszystkich jego bliskich. Och cóż, anonimowość Internetu go ocaliła.
Nigdy nie byłem otaku, mangi czytałem sporadycznie i w gimnazjum, jakieś anime obejrzę od czasu do czasu... W ogóle irytuje mnie przesadne geekostwo w każdej formie. Ale kurwa, jak ja uwielbiam Madokę Magicę. Za niebywale kreatywną animację, za cudowną muzykę, perwersyjnie przewrotną fabułę, za wyraziste i zaskakująco złożone bohaterki... I to wszystko w cholernym gatunku magical girl, ulubionej rozrywce gimnazjalistek i pedofili. Tak się składa, że nie należę do żadnej z tych grup. Ocena: It's over 9000!!!/10 i nie polecam, bo ten serial najwyraźniej robi pranie mózgu. A jeśli obejrzycie, strzeżcie się kotokrólików. Kototkróliki to fiuty. 03-03-2014, 23:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2014, 23:31 przez Paszczak.)
W życiu prawie w ogóle nie oglądałem anime, bo i nie czułem takiej potrzeby, ale o Spirited Away nasłuchałem się tyle dobrego, że postanowiłem obadać. Oh wow, jaka to jest kopalnia świetnych pomysłów. Wyobraźnię to twórcy mieli niesamowitą, nie ma co. Wyglądało to wszystko jak ekranizacja jakiegoś świetnego, pokręconego snu, do tego przepięknie narysowana, ze świetną muzyką i ciekawą fabułą. Podziwiam każdego, kto miał jakiś udział przy tym filmie. Poczucia ostatecznego "WOW" nie mam, ale niedaleko do tego, zwłaszcza patrząc na fakt, że nigdy mnie do takiego kina nie ciągnęło. A japoński to bardzo ładny język. 9/10
11-03-2014, 00:09
Psycho Pass - Japonia przyszłości jako utopijne państwo dobrobytu. W państwie niepodzielnie rządzi System Sybilii sztuczna inteligencja, która określa możliwości i umiejętności obywateli kierując ich do wykonywania odgórnie przydzielonych prac. System prowadzi wszystkich za rączkę przez całe życie dlatego obywatele Japonii nie zastanawiają się nad swoimi celami w życiu czy co chcą robić, bo dostają wszystko przydzielone odgórnie. Tytułowy Psycho Pass to określenie przez Sybille współczynnika stresu obywateli. Osoba smutna czy przeżywająca jakiś szok od razu kierowana jest na przymusową terapię. Jeżeli Psycho Pass osiągnie duże wartości każdy z obywateli może zostać zakwalifikowany jako ukryty przestępca i natychmiast rozstrzelany. Główna bohaterka serialu pracuje jako detektyw i tropi ukrytych przestępców.
Bardzo lubię wszelkie wizje utopii i Psycho Pass od razu mi się spodobał. Świat jest przemyślany i świetnie skonstruowany. Odkrywanie funkcjonowania społeczeństwa Japonii jest bardzo ciekawe. Do tego serial oferuje ciekawe zagadki detektywistyczne szybką akcje i wiele nawiązań do literatury oraz teorii politycznej (pojawiają się nawiązania między innymi do Webera i Platona). Co jest tym ciekawsze oglądamy serial z perspektywy osób, które wierzą w system i stają w jego obronie, a nie jak to zazwyczaj bywa w tym gatunku z perspektywy buntownika. Serial jest naprawdę dobry i jak ktoś lubi takie klimaty to bardzo polecam, nawet jeżeli nie lubi anime :) 8/10
05-05-2014, 18:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2014, 18:44 przez Azgaroth.)
Z tego co ogarniam to ma być 2 sezon.
Sam odpadłem po jakichś 2-3 odcinkach. Nudne w cholerę, ale zastanawiam się nad daniem drugiej szansy. 06-05-2014, 02:18
Ma być drugi sezon, ale pierwszy można potraktować jako zamkniętą całość, wszystkie wątki mają swoje zakończenie.
06-05-2014, 11:44
Mahō Shōjo Madoka Magica - Paszczak tak zachwalał w swoim poście to sobie obejrzałem i jestem ogólnie zadowolony, ale bez przesady :) Ogólnie szybko się ogląda ten serial, jest sporo akcji i praktycznie nie ma dłużyzn, także jest to duży plus tej serii. Podobała mi się fabuła i kilka twistów fabularnych dzięki którym nie jest to standardowy serial o czarodziejkach ratujących świat. Poza tym fajnie wyglądały labirynty i wiedźmy, widać wyobraźnię i kreatywność twórców.
Na minus zdecydowanie kreska. O ile tła są niezłe tak postacie są narysowane strasznie pokracznie. Szczególnie nie podobały mi się kwadratowe głowy bohaterek. Same bohaterki też niczym nie zachwycają. Główna bohaterka tylko cierpi i płacze i ogólnie potrafi tylko irytować. Reszta to standardowy zestaw bohaterek anime i żadna nie była specjalnie oryginalna. Jak dla mnie solidna seria, którą da się szybko obejrzeć 7/10. Attack on Titan - po pierwszych odcinkach miałem wrażenie, że to najbardziej przereklamowane anime jakie widziałem, po całości uważam, że jest zajebiste :) Fabuła i postacie są proste i niczym nie zachwycają. Dialogów nie ma tylko są przemowy i wrzaski. Bohaterowie są płascy i w ogóle nie przejmuje się ich losem. I mimo tego wszystkiego serial jest świetny. Po pierwsze akcja jest tak zajebista, że nic innego mi nie potrzeba. Ciężko wyliczyć wszystkie świetne sceny. Serial wciąga, ma szybką akcję, świetną narrację i fajny oryginalny świat. Jestem ogólnie pod wrażeniem i czekam na więcej. 8/10
12-07-2014, 16:18
Tytani to dla mnie czołówka anime ostatnich lat. Tak, mógłbym biczować na papierowe postacie, przeciąganie niektórych scen w
nieskończoność , oraz na gwałtowne spadki jakości animacji... ale stężenie epy w tym serialu jest tak wielkie że zwisa mi to. Żałuję tylko że 13-07-2014, 00:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2017, 02:49 przez Grievous.)
Michiko to Hatchin - zapowiadało się świetnie, sensacja w Ameryce Południowej, która bardzo dobrze oddawała klimat tamtych rejonów. Niestety im dalej tym gorzej. Z sensacji zrobiła się telenowela i to mało interesująca, a wątki sensacyjne zostały zastąpione nudnymi wątkami obyczajowymi. Do tego główny wątek był bardziej pretekstem do pchania bohaterki w różne miejsca niż faktycznie główną osią fabuły. Ostatecznie wśród kilku bardzo udanych epizodów znalazło się mnóstwo nijakich. Na plus na pewno klimat i grafika, ale to niestety za mało, żeby uznać serial za udany. 5/10
![]()
05-08-2014, 11:36
Dziwne, że nikt nie wrzucił tego newsa:
Studio Ghibli kończy z animacją? Wiadomość jak porażenie piorunem. :( Oby się to jakoś wyprostowało, choć bez Miazakiego to już nie będzie to samo...
What a bunch of a-holes.
--- KARTUNSY.PL - kreskówki, anime, bajki, animacja W wolnych chwilach - copywriting 05-08-2014, 23:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-08-2014, 23:38 przez Maćko.)
Kaze Tachinu - dla mnie zawód. Strasznie błaha i banalna, a w dodatku koszmarnie ckliwa i hollywoodzka historyjka, jak na tego twórcę (umierająca żona, jakieś comic reliefy wciśnięte na siłę). Owszem, ładne toto, z klasą i nieźle ujęto pogoń za marzeniami oraz pokazano tą nieco smutniejszą stronę życia. Ale zarówno główny bohater, jak i cały film są strasznie zachowawcze, bez wyrazu, nudnawe i w końcu bez polotu, do którego Miyazaki przyzwyczaił. A i świeżo po seansie trudno mi jest przypomnieć sobie jakąś iście magiczną scenę, podczas której zapomina się o bożym świecie (nawet sny były takie... zwykłe). Dla mnie zdecydowanie dolna półka mazakowania - a i względem Aviatora pozostaje o kilka długości w tyle, jak wspominany w dialogach żółw.
7 / 10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 03-09-2014, 21:10
Japońskiej. I - ku bardzo fajnie słuchającej się rozpaczy rodziców, die fuckers, die! - są napisy :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 04-09-2014, 15:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2014, 15:40 przez Mefisto.) |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Najlepsze openingi i endingi :) z Anime | DrunkenMaster | 23 | 16,196 |
19-04-2024, 19:54 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Cyberpunk anime | Lawrence | 35 | 14,940 |
06-03-2013, 22:06 Ostatni post: Lawrence |
|
| Anime Music Video | Bart | 6 | 3,671 |
26-01-2011, 20:39 Ostatni post: Anielski_Pyl |
|
| Wieczór Anime | starapiekarnia | 6 | 2,743 |
03-09-2008, 19:31 Ostatni post: starapiekarnia |
|
| Festiwal Filmów Anime-wanych - czyli Ghibli w końcu w Polsce | Karol | 11 | 4,714 |
03-10-2007, 15:51 Ostatni post: Karol |
|
| [CENZURA] wielkie roboty, czyli dżapaniz hardkor s-f anime | military | 16 | 5,477 |
27-07-2007, 14:55 Ostatni post: Glut |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |

Spoiler![[Obrazek: animepaperwallpapers_michiko-to-hatchin_..._92801.jpg]](http://deculture101.files.wordpress.com/2009/04/animepaperwallpapers_michiko-to-hatchin_nat16_1920x1200_92801.jpg)