[CENZURA] wielkie roboty, czyli dżapaniz hardkor s-f anime
Co sądzicie o tego rodzaju... hmm, nurcie s-f? Piszę "nurt", bo motyw wielkich robotów tak się rozwinął, że doprowadził do powstania w zasadzie nowego gatunku anime, ale i nie tylko.

Kojarzycie Macross, Neon Genesis Evangelion, Gundam, a nawet Kapitana Daimosa, czy jak mu tam było? Jeśli mamy do czynienia z serialem, fabuła zwykle podążą charakterystycznym torem: toczy się właśnie jakaś wielka wojna z kosmitami i ludzkość wynajduje broń, która może ją uratować - wypierdzianego w kosmos, gigantycznego transformera, który ma w sobie tyle rodzajów pukawek, że ciężko zgadnąć gdzie je trzyma. Pilotem zazwyczaj jest - z jakichś dziwnych, nieznanych przyczyn - nastolatek. Nieśmiały. Chuderlawy. Samotnik. Drugim głównym wątkiem są jego problemy sercowe\rodzinne. Taki banał i kicz, ale...

Ale, god dammit, gigantyczne roboty bojowe to jeden z najfajniejszych wynalazków science-fiction! Sytuacje, w których dwa naparzające się roboty rozpirzają w gruzy całe miasto, są najbardziej miodnymi kawałkami anime jakie można sobie wyobrazić. Doskonale rozumiem zamiłowanie Dżapońców do rozwalania miast za pomocą wielkich potworów, godzill i innych takich. Dobra rozwałka nie jest zła. :) Tylko po cholerę w tego typu produkcjach zafajdane wątki miłosne, zajmujące 3\4 czasu ekranowego?! Zwykle to fatalnie napisane partie, które trzeba przeczekać. A potem następuje esencja - czteroodcinkowe prażenie do siebie z ultrapotężnych gigarakiet. Nie można temu odmówić rozmachu.

Wielkie roboty bijące się 10 odcinków mają wielką przewagę nad różnymi dragonballami, też bijącymi się 10 odcinków. Otóż: tutaj mamy do czynienia z maszynami, zwykle zaprojektowanymi z uwzględnieniem podstawowych praw fizyki, więc jak w taki świat przedstawiony, wraz z epickimi bitwami, wierzę. To nie jest jakieś abstrakcyjne "on ma +10 gigadioptrii na swoich kosmomuskułach!". To jest czysta technika w atmosferze wyniszczającej wojny. I like.

No, a co wy o tym sądzicie? Daimos był zajesuperbisty i to dzięki niemu polubiłem wielkie roboty, ale Evangelion jest nudniejszy niż niedzielne kazanie i dotrwałem może do połowy serii. Wciąż czekam na film, który mnie zachwyci.

EDIT:
Kto włączył PG-13? :) Nawet przy tym ograniczeniu jeden fak jest dopuszczalny. :)

Odpowiedz

Military wsluchaj sie w piosenke :D:D gdzie tu PG-13 ??:D

Odpowiedz
W tytule wątku masz PG-13 wprowadzone przez władców forum. :P

Odpowiedz
:shock:

Odpowiedz
Daimos byl fajny...jak sie mialo 5-6 lat :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Raczej jak ja mailem 5-6 lat to Poloni 1 jeszcze nie bylo :) chyba Hitch przezywa swoja mlodosc ;]

Odpowiedz
Wiem, wiem, jak ty miales 5-6 lat to szwaby dopiero z Polski sie wycofywaly :)
--
Laozi

Odpowiedz
Dzieki temu mogles ogladac Daimosa w wieku 5-6 lat :]

Odpowiedz
Lepszy powazny duch w mlodym ciele niz na odwrot :)
--
Laozi

Odpowiedz
A Robot Jox oglądali? Dlaczego do kruca papuca nie było do tej pory FILMÓW z prawdziwego zdażenia? Mechwarrior na ekrany! (Uwe, nawet o tym nie myśl).
"I rode a tank, held a general's rank, when the blitzkrieg raged, and the bodies stank."

Odpowiedz
bo roboty są dla dzieci. nie wiedziałeś? dopóki nie zmieni się myślenie, dopóty będziemy oglądali mechy i maszyny bojowe w wersji PG-13 z idiotyczną fabułą w reżyserii Michaela Baya i jego kolegów. HL2 pod tym względem ratuje sytuacje, ale to ciągle za mało.

Odpowiedz
Obejrzalem sobie trailer Transformerow ,nie wiem ile ich jest w kazdym razie dluzszy i inny .Rozjechala mnie na lopatki scena w ktorej jakis gnojek mowi do OP "schowaj sie bo mama sie szybko denerwuje" ,normalnie defekt mozgu...

Odpowiedz
podobno autoboty w filmie opowiadają dowcipy. jeśli padnie choc jeden dowcip z - o zgrozo - ust robota, wystawiam z miejsca 0/10 i jade po filmie jak po łysej kobyle.

ps: MOLQ, wildze, że masz Gorączkę :)

Odpowiedz
Mental napisał(a):podobno autoboty w filmie opowiadają dowcipy. jeśli padnie choc jeden dowcip z - o zgrozo - ust robota, wystawiam z miejsca 0/10 i jade po filmie jak po łysej kobyle.

Zapewne sie nie zawiedziesz o ile dobrze pamietam to w serialu animowanym zarciki puszczal na lewo i prawo transformer przemieniajacy sie w samochod ,a z kolei koles przemieniajacy sie w samolot zarywal do laski ,albo ona do niego h.. wie :)

Odpowiedz
military napisał(a):on ma +10 gigadioptrii na swoich kosmomuskułach

padłem :) zgon :)

Odpowiedz
Cytat:HL2 pod tym względem ratuje sytuacje

Stridery mają olbrzymi potencjał filmowy.

Cytat:Tylko po cholerę w tego typu produkcjach zafajdane wątki miłosne, zajmujące 3\4 czasu ekranowego?! Zwykle to fatalnie napisane partie, które trzeba przeczekać. A potem następuje esencja - czteroodcinkowe prażenie do siebie z ultrapotężnych gigarakiet. Nie można temu odmówić rozmachu.

Neoin Genesis Evangelion musiał Cię kiedyś porządnie skrzywdzić ;).
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon