Anime
Wiecznie 10-letni Ash Ketchum nareszcie po 22 latach stał się Mistrzem Pokémon!
https://edition.cnn.com/2019/09/15/entertainment/ash-ketchum-pokemon-win-trnd/index.html

[Obrazek: tumblr_ovmuw1c5wj1vkwglso2_250.gif]

Odpowiedz
https://www.ign.com/articles/2019/10/18/akira-live-action-remake-status-taika-waititi-director-thor-4?

Taika wciąż reżyserem.

Wolałbym by ktoś inny zaadaptował Akire, ale biorąc pod uwagę, jak długo już próbują podejść do tego, to jeszcze wiele się może zmienić.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Z cyklu "Look How They Massacred My Boy."

Panie Netflix co Pan robisz z Ghost in the Shell i dlaczego wygląda to jak gra z PS3?  :(

Odpowiedz
Robią dokładnie to samo co zrobili z Rycerzami Zodiaku,, gdzie poza samą animacją zmienili też płeć jednemu z rycerzy.

Już nie mam nadziei dla nowej adaptacji Soul Hunter, anime mojego dzieciństwa, pewnie też zrobią to samo co przy Rycerzach i GitS.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Jeśli dadzą fajne historyjki, to mam w pompie ten wygląd. Chociaż wiadomo, wolałoby się jakąś wariację bliższą klasycznemu wyglądowi. 
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
Ogląda, oglądał ktoś z Was: "Shokugeki no Soma" aka "Food Wars". Jest kilka sezonów i wiem, że jest to popularne anime, ale nie jestem w stanie tego oglądać na pusty, czy nawet pełny żołądek. Musiałbym to oglądać siedząc w japońskiej restauracji: 

/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Dobre to anime, czasem porypane jak to każde anime :) ale się wciągnałem hehe

Odpowiedz
Szkarłatny pilot - zdecydowanie niższa półka dokonań Miyazakiego, trochę brakuje temu wizualnej magii, jaka cechuje większość filmów Japończyka, jest tutaj zaledwie jedna, dosć krótka sekwencja, którą można się zachwycić, ale też obierajac taką konwencje poniekąd sam narzucił sobie pewne umowne granice. Fabuła jest czysto pretekstowa, żaden wątek nie jest w pełni rozwinięty, a całość wieńczy absurdalnie przeciągnięty pojedynek.

Niemniej to rzecz wciąż na tyle pomysłowa i zabawna, że seans upłynął mi bardzo przyjemnie. Ukłony w stronę klasycznego kina awanturniczego, wyrazisty protagonista, który woli być świnią niż faszystą i malownicze włoskie krajobrazy, a na deser kilka smaczków dla fanów lotnictwa i starego Hollywood. Początek jest trochę chaotyczny, przez co trudniej się wczuć, ale potem już idzie z górki.

Odpowiedz
Perfect Blue - Pokręcony, wciągający, klimatyczny, niepokojący i piękny, z miejsca stał się jednym z moich ulubionych anime i jest zdecydowanie ciekawszy niż "Black Swan" który był mocno inspirowany tym dziełem.

Paprika - Bardzo dobry, wizualnie to perełka, a fabularnie też jest interesujący, choć nie tak jak film powyżej i w przeciwieństwie do Nolanowskiej Incepcji wykorzystuje maksimum z tematu snów nie ograniczając go tak jak Christopher.

Odpowiedz
Nie popełnij błędu i koniecznie obejrzyj jeszcze Millennium Actress.

Odpowiedz
Właśnie się przymierzam by go obejrzeć, jest na mojej liście.

Odpowiedz
Jin-Rô - świetne. Z głową korzysta z gatunkowych wzorców z zachodu i dodaje do tego potężną dawkę azjatyckiej wrażliwości. Bardzo melancholijne, dość powolne, ale kiedy wchodzi akcja, nie ma co zbierać. Świat przedstawiony nie w pełni wykorzystany, całość troszeczke za mało rozwinięta fabularnie, jednak cała reszta trzyma wysoki poziom - od historii, poprzez alegorie, aż do kreski i znakomitego score'u. Przejmujący motyw utraconego człowieczeństwa, inteligentnie sparowany z klasycznie baśniowym motywem i osadzający go w kompletnie nieprzystających realiach, a mimo to perfekcyjnie zharmonizowany z wymową całości. Na deser mocno depresyjne zakończenie. Widać też wyrazne inspiracje Wajdą, do ktorych zresztą Oshii wprost sie przyznawał.

Z pewnością jedno z topowych anime. Szkoda, że live-action spod ręki Jee-woon Kima to ponoć zakalec, co mnie nieco dziwi, bo to bardzo wdzięczny materiał na filmową adaptację.

PS. Ten kawałek jest przepiękny.

Odpowiedz
Polecam cały soundtrack :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Wczoraj po filmie puszczałem sobie całość do poduszki, fantastyczna ścieżka. Ciężko mi było wskazać jeden, ale "Grace Omega" wygrywa tym, że leci na napisach.

Odpowiedz
Jin-Roh to piękne anime, mogę sobie tylko wyobrazić ile pracy włożono w animowanie tego dzieła. Choć muzyka w całości jest świetna, to rzeczywiście "Grace Omega" wybije się na jego tle i podkreśla atmosferę opowieści. Wbrew temu co sugerują opinie w sieci, w ogóle nie odczułem wolnego tempa, wręcz przeciwnie, film zleciał mi raz dwa.

Odpowiedz
Spirited Away - Słaba historyjka z piękną animacją i kreatywnym world-buildingiem. Słyszałem, że to ponoć kultowe ;) Gdybym nie wiedział, to bym się nie domyślił. Nie jestem żadnym koneserem anime, ale jak tak mają wyglądać te klasyki które trafiły na Netflix, to odechciało mi się je oglądać. Dla porównania, np "Grobowiec Świetlików" uważam za zajebistą animację, i do teraz mam ciarki jak przypominam sobie scenę śmierci młodej, lub scenę otwierającą gdzie protagonista jako duch chodzi po dworcu/lotnisku.

Odpowiedz
(01-06-2020, 19:36)Metatron napisał(a): Słyszałem, że to ponoć kultowe ;) 

I dostało nawet Oscara :). Mnie bardziej podszedł Ruchomy zamek Hauru od Krainy bogów i w sumie ten bym osobiście polecił, gdybym miał komuś wskazać.

BTW. Oglądałeś z polskim dubbingiem czy w oryginale?

Odpowiedz
Oglądałem z polskim dubbingiem, wiem że pewnie dla mangowców to herezja, ale ja mimo sympatii do stylu i kreski w różnistych anime, nie lubię słuchać japońskiej mowy. Często włączam też anime z angielskim dubbingiem gdy jest taka opcja. Do tego lubię polskie dubbingi w większości i naszych aktorów (polecam kanał na youtube o tym - "Widzę Głosy"), wątpię bym przez to coś stracił przy Spirited Away, choć mogę się mylić. 

Odpowiedz
Millennium Actress - jestem zaskoczony jak dynamiczny jest to film, bardzo szybko zleciał mi czas. Fabularnie jest to bardzo melancholijna opowieść która potrafi wzruszyć, ale mimo wszystko ma pozytywne przesłanie. Reżyseria w tej produkcji jest top notch i na uznanie zasługuje tutaj również muzyka która przypominała mi tą z Papriki.

Satoshi Kon to wybitny reżyser i szkoda, że go już z nami nie ma, z jego filmografii zostało mi już do obejrzenia tylko Tokyo Godfathers i Paranoia Agent.

Odpowiedz
Dokładnie 20 lat temu wyemitowano pierwszy odcinek Pokémonów na Polsacie:

20 lat. Jezu, ale człowiek czuje się staro.

Pamiętam swoje dziecięce zdziwienie, że Pokémony puścili z polskim dubbingiem, bo na Polsacie to wszystkie kreskówki leciały z lektorem.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon