Batman (temat ogólny)
Ja to chyba kupię bilet, po czym pójdę wcześniej spać, wstanę ok. 5 i podjadę jedynie na Burtona.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
[Obrazek: 313912_v1.gif]

Odpowiedz
Ktoś dzisiaj na maratonie w Gdańsku ?? :>

Odpowiedz
Tematy muzyczne z Batmanów w aranżacji dwóch utalentowanych kolesi :)

nawet ten od Zimmera daje radę :)

Odpowiedz
[Obrazek: craig-drake-catwoman1.jpg]

Odpowiedz
[Obrazek: batman-logo.jpg]
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Batmanowe szafki z Ikei mnie rozwaliły.

[Obrazek: who_will_you_be_tonight__by_thefreshdoodle-d835vxw.jpg]
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
Zamiast Bale'a powinien być Affleck albo Conroy.

Odpowiedz
Logo na szafkach też jest z Trylogii The Dark Knighta.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Burton wyjawia czemu nie wyreżyserował 3. „Batmana”:
http://www.batcave.com.pl/2014/12/czym-tim-burton-zrazil-do-siebie-warner-bros-ze-nie-wyrezyserowal-3-batmana/#more-12188

Czyli mówi, to co wszyscy wiedzieli. Nikt tu Ameryki nie odkrył.

A tu kostium Keatona, gdyby ten zagrał w "Batman Forever":
[Obrazek: Bat-Keaton-1.jpg]
[Obrazek: Bat-Keaton-3.jpg]

Odpowiedz
Obejrzałem wczoraj Forever - pomyślałem, że zacznę przypominanie sobie serii od najgorszego oglądalnego filmu, odklepię to i zostanie czysta przyjemność. No i cóż - 5/10 jak było, tak zostaje. Ten scenariusz zrealizowany przez Burtona mógłby wypaść sensownie. Wprowadzenie Two-Face'a i jego monolog były świetne, rozwinięcie wątku romansowego mogło pogłębić postać Bruce'a, Robin jest w sumie OK (ma lepszy kostium niż Kilmer). Tylko że obok mega ponurej sceny retrospekcji Bruce'a jest tu scena, w której Two-Face zakłada blokadę kierownicy w helikopterze, żeby nie dało się zmienić jego kursu. No ja jebię.:) W sumie to jest zabawne, ale gryzie się niemiłosiernie z poważnymi fragmentami. Do tego Jones i Carrey grają tę samą postać: Jokera. Maska Batmana ma czoło jak neandertalczyk i gumowe, latające we wszystkie strony uszy.

Był potencjał. Szkoda, ze brakło Burtona.

Odpowiedz
powtórka Batman: Begins po latach. Podobał mi się bardziej. Doceniam chęci Nolana do ukazania człowieka i jego "stawania się symbolem", jego nieporęczność niwelowaną przez cuda techniki. Jest to umowne i przyziemne zarazem (bo sceny te są krótkie). Do tego doborowa obsada w postaci Caine'a, Bale'a, Oldmana i Freemana (ale co tam robi Holmes...?). Z jednej strony Nolan chce ukazać człowieka w przebraniu, czyli takie realne podejście, z drugiej cały ten myk jest wykorzystywany jako maskowanie, bo w późniejszym czasie i kolejnych filmach Batman zyskuje na mocy. Ale zanim to nastąpi jest niewykorzystana, rewelacyjna postać Scarecrowa i jego schizy z gazem, jest pierwsza akcja z czyszczeniem magazynu, jest dialog z dobrym gliną. Te elementy są dla mnie nadzwyczaj dobre. Oczywiście finał z bombą mikrofalową jest idiotyczny i nieprzemyślany, ale pomijając cały ten element, oglądało się wyjątkowo przyjemnie.

7/10
loading podpis...

Odpowiedz
Po raz kolejny w tym tygodniu - zły temat!
http://forumkmf.pl/Thread-Batman-Begins-re%C5%BC-Christopher-Nolan-2005--2050

Finał idiotyczny i nieprzemyślany? Postać Stracha na wróble niewykorzystana? Zapraszam do odpowiedniego tematu. Rozwiń te myśli, bo nawet nie wiem jak je odbić (a nie zgadzam się z nimi na pewno).

Odpowiedz
Juby czuwa :D
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
Juby jeszcze zawału dostaniesz :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
(07-09-2015, 10:11)Juby napisał(a): Po raz kolejny w tym tygodniu - zły temat!

Przypominam, że dzisiaj dopiero poniedziałek, więc dawaj linka albo zmordyszmatyzm.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
[Obrazek: batman.jpg]

Tydzień temu powtórzyłem pierwszego Batmana i tuż po czołówce naszła mnie myśl: "Fuck it. To jeden z filmów dzieciństwa i będzie miał u mnie 10/10"... a potem obejrzałem całość i... nie ma.

Nie będę się powtarzał, bo już w tym temacie napisałem mini-recenzje, w której wypunktowałem najmocniejsze strony klasyka Burtona. Teraz skupie się na tym co w nim jest nie tak.

1. Batman niestety nie jest filmem ponadczasowym! Film ma 26 lat i to widać, a przynajmniej przy tej powtórce mocniej rzucało mi się to w oczy. Nie mówię tu tylko o starzejącej się scenografii i efektach specjalnych, ale o ogólnym wykonaniu, np. scen akcji. Strzelaniny stylizowane na kino gangsterskie i westerny lat 40-50-tych, trochę śmiesznie dziś wyglądające walki wręcz, montaż, udźwiękowienie.
2. "Problemy z narracją". Spotkałem się z takim określeniem przy recenzjach Batmana i nie kumałem o co chodzi, teraz już wiem. Po akcji w AXIS na kolejne pojawienie się Batmana trzeba czekać aż 35 minut i w pewnym momencie złapałem się na tym, że myślałem sobie: "No dobra, dawajcie Batmana!". Między ratunkiem Vicky z muzeum i finałem też zacząłem się zastanawiać: "Kiedy znowu będzie Batman?"
3. Lubię Vicky, ale to typowa dama w potrzebie, która tylko krzyczy i pcha się w życie Bruce'a Wayne'a. Pfeiffer w Returns była dużo lepsza.
4. Drobne bzdurki, które od zawsze mi przeszkadzały i które wielu próbuje usprawiedliwiać konwencją: spalenie kolesia bzyczkiem (a jego ubrania już nie!), zabicie Vinnie'go piórem (trzeba było dodać, że było zatrute, bo taka szpilka nikogo by nie zabiła), opóźniony przyjazd policji kiedy Joker rozrzuca forsę nad miastem i brak chociaż jednego helikoptera GCPD (Joker ma jedyny w mieście? Komiksowa adaptacja filmu nie popełnia tego błędu)!

Wciąż 9/10, choć myślę że jest to ocena naciągana przez mój ogromny sentyment do filmu. Normalnie byłoby 8.

PS W 1989 roku Batman miał najlepszą jaskinię i najlepszym Batmobile ever!!

Odpowiedz
Cytat:Lubię Vicky, ale to typowa dama w potrzebie, która tylko krzyczy i pcha się w życie Bruce'a Wayne'a.

Zwykły, puszczalski Gold Digger :)

Cytat:na kolejne pojawienie się Batmana trzeba czekać aż 35 minut i w pewnym momencie złapałem się na tym, że myślałem sobie: "No dobra, dawajcie Batmana!".

Jakoś nigdy mi to nie przyszło do głowy przy oglądaniu tego filmu. Nie to co przy TDKR.

Też nie tak dawno oglądałem i mimo szeregu dziwacznych motywów (Batman za cholere nie może trafić Jokera waląc do niego z Batwinga, a ten strąca go przy pomocy.... ehh) - 10/10 na wieki wieków, amen.

Odpowiedz
Ja niedawno obejrzałem Batmana oraz Powrót Batmana i teraz wyżej oceniam pierwszą część, jest bardziej spójna i mniej tam odlotów Burtona które po latach zaczęły uwierać mnie w Powrocie. Za to druga część ma cholernie dobre aktorstwo trójki głównych bohaterów z szczególnym wyróżnieniem dla Pfeiffer.
Z tego powodu pierwszy Batman to ciągle 10/10 ale dwójka spadła o dwa punkty do 8/10. Wiem bluźnierstwo ale tak kurwa jest. :)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Mam parę znajomych, którzy uwielbiają B'89 a z jakiegoś powodu nie są w stanie oglądać Returns i wolą od niego nawet Forever. Wytykam im to przy każdej okazji :)

U mnie B'89, Returns, Begins i TDK to bezdyskusyjne "dziesiątki", TDKR 7/10 (choć za ogólną, porównywalną ze Skyfall głupotę powinno być niżej ale są elementy które sprawiają, że mimo wszystko go lubię). Forever jakieś 4-5/10, a Batman i Robin oglądałem tylko dwa razy w latach 90-tych (w tym raz z dubbingiem) więc w sumie trudno mi to teraz oceniać, ale na powtórkę nie mam najmniejszej ochoty.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon