Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
04-09-2019, 17:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2019, 17:28 przez marsgrey21.)
|
Batman (temat ogólny)
|
|
Potwierdzone, a z trzema Jokerami dalej nie wiadomo o co chodzi, ale jednym z nich jest ten z Zabójczego Żartu, więc żyje.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie Oozy nine millameedah. 04-09-2019, 17:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2019, 17:28 przez marsgrey21.)
Podoba mi się motyw, który opisał brandon, wedle którego Batman jako psychopata miałby obsesję na punkcie pozostawiania swoich wrogów przy życiu. To jakby daje mu poczucie bycia lepszym. W ogóle jakiś film mógłby już tak ostro pociągnąć wątek solidnej choroby psychicznej Bruce'a. Tak naprawdę tylko Burton fajnie romansował z tym zagadnieniem. U Nolana to już w ogóle wyszło dziwnie, bo jego Wayne miał być ideałem bez skazy i nawet, gdy próbował wziąć na siebie winę za śmierć Denta, to w TDKR w żenujący sposób wybielono go przed publiką.
.
04-09-2019, 17:52
Trochę mnie dziwią te narzekania, że Batman nie zabija. Podobnie jak chęć, żeby zrobić z Batmana/Bruce'a Wayne'a jakiegoś psychopatę. Chyba że należy to wytłumaczyć, że większość tu osób widziała już tyle Batmanów, że chcą czegoś nowego i innego.
04-09-2019, 18:00
Wyjaśniam już: wolałbym zabijającego Batmana, bo niezabijający Batman jest do bani. Równie dobrze mogłoby go nie być, biorąc pod uwagę jak często w Gotham kryminaliści uciekają z Arkham/Blackgate. Jego działalność jest jak próba zatamowania krwotoku tętniczego plasterkiem. Na miejscu bandyty bardziej bałbym się policji niż Nietoperza, bo gliniarze przynajmniej noszą broń i teoretycznie mogą człowieka zastrzelić. Oczywiście w Gotham jedynie nieumyślnie, bo zabijanie nawet masowych morderców jest, jak wiadomo, be.
04-09-2019, 18:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2019, 18:52 przez Paszczak.)
Całe sedno Batmana tkwi w tym, że to mimo dojrzałości wciąż dzieciak który spełnił swoje marzenie i stał się nierealnym bohaterem który nie zabija nawet największych psychopatów. Batman jest naiwny, ale to sprawia, że jest nietuzinkowy, bo gdy jego ideologia, a może raczej marzenie ściera się z rzeczywistością i zdarza się tragedia, to on tym bardziej staje się postacią tragiczną, która nigdy nie osiągnie tego o co walczy.
To właśnie przez to jak idealistyczny chce być jego historie są interesujące bo kontrastują z tymi z którymi walczy. Gdyby Batman zabijał, to nie byłoby tych wszystkich kultowych opowieści, bo Batman brnął by po trupach do celu byle tylko zabić swoich wrogów.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie Oozy nine millameedah. 04-09-2019, 19:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2019, 19:08 przez marsgrey21.) Cytat:Batman jest naiwny, ale to sprawia, że jest nietuzinkowy, bo gdy jego ideologia, a może raczej marzenie ściera się z rzeczywistością i zdarza się tragedia, to on tym bardziej staje się postacią tragiczną, która nigdy nie osiągnie tego o co walczy. Tyle że tacy mają raczej tendencję kończyć jak Ned Stark :) 04-09-2019, 19:07
Ale wiecie, że jest całe spektrum pomiędzy nie zabijaniem nikogo a byciem Punisherem? Można, tak jak wspomniał OGPUEE przy okazji wersji z 89, pokazać Batmana zabijającego w ostateczności. Taki zresztą był pierwotnie Batman Kane'a i Fingera, nawet w którymś komiksie (chyba tym pierwszym z Hugo Strange) wspomina, że nie lubi zabijać ale czasem musi.
Przy czym ja rozumiem, że z punktu widzenia serii komiksowej jest to niepraktyczne bo Joker jest fajny, czytelnicy go lubią i szkoda go uśmiercić. Ale w filmie? I może bardziej by mnie wzruszała tragedia Batmana, gdyby nie dokonywała się kosztem innych. W Gotham regularnie ulice ścielą się trupami niewinnych bo Nietoperz ma sumienie. 04-09-2019, 19:18
Kwestia gustu, ja wolę gdy naiwność Batmana nie pozwala mu zabijać bo to zawsze do samego końca rodzi ciekawe historie, a w sytuacji gdy Batman jest gotowy zabić i zostanie postawiony pod ścianą, to po prostu pociągnie za spust i to koniec.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie Oozy nine millameedah. 04-09-2019, 19:30
Również nie należę do zwolenników zabijającego Batmana. Uważam jednak, że za tym jego podejściem powinno stać coś znaczenie większego niż "zabijanie jest złe". To jego absurdalne oszczędzanie psychopatycznych morderców należy traktować, jako bardzo istotny element postaci. Wokół tego można budować i budować.
Znowu wrócę do Nolana, bo on próbował. Liznął ten temat w TDK. Joker coś tam gada o jazdach Batmana, o tym że są przeciwieństwami. To jest ciekawe, ale no właśnie - Nolan tylko liznął ten temat. Nic więcej. Jednak to i tak podnosi poziom jego filmu. Relacja Joker-Batman ma tam świetne momenty.
.
04-09-2019, 19:38
Naiwność Batmana nie rodzi do końca ciekawych historii tak jak Batman zabijający wszystkich wokół. Ciekawie jest gdy wiem że może podjąć różne decyzje. Jak napisano wcześniej komiksy mają swoje prawa ale robiąc np. film ograniczony do 2-3 części mogłyby pokazać bardziej dorosłe podejście.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン #Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D 04-09-2019, 19:40
W przypadku gdyby Batman zabijał, to te ideologiczne spory nie miały by nawet miejsca, bo Batman by od razu przechodził do sedna i próbował go zabić tak jak u Burtona (btw. uwielbiam jego Batmany), tak jak wtedy gdy Napier tłumaczył, że to on go stworzył, a Batman miał to w dupie i po prostu go tłukł.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie Oozy nine millameedah. 04-09-2019, 19:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2019, 19:45 przez marsgrey21.)
Nie, Batman logicznie odparł jego argument i dopiero potem go tłukł.
Coraz bardziej się cieszę, że w Jokerze nie będzie Batmana w ogóle. 04-09-2019, 19:49 (04-09-2019, 18:52)Paszczak napisał(a): Na miejscu bandyty bardziej bałbym się policji niż Nietoperza, bo gliniarze przynajmniej noszą broń i teoretycznie mogą człowieka zastrzelić. OK, ale to wiemy my z perspektywy widza, że Batman nie zabija. A czy i złoczyńcy Gotham o tym wiedzą? Zresztą Batman potrafi przywalić i później gdybym jako złoczyńca dostał od niego bęcki, to życie w niepewności, że wielki nietoperz może mi znowu przywalić, też nie jest fajna. I od razu mogę dodać że scena z BvS gdzie Batman Batmobilem ściga zbirów i jednego chyba nawet przygniata swoim mobilem i ogólnie robi rozwałkę nie patrząc na ludzkie życie mi się nie podoba. 04-09-2019, 19:51
Tak, ale bardziej chodziło o to, że ten Burtonowski Batman był pisany tak, że zawsze by zbył argument przeciwnika po to by móc go stłuc.
Batman który zabija jest interesujący, ale po prostu wolę tą drugą opcję i gdyby się już zdecydowali na takiego Batmana, to wolałbym eksperyment w stylu Jokera, czyli film w kategorii wiekowej R, bez budżetu idącego w setki milionów.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie Oozy nine millameedah. 04-09-2019, 19:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2019, 19:54 przez marsgrey21.) Cytat:I od razu mogę dodać że scena z BvS gdzie Batman Batmobilem ściga zbirów i jednego chyba nawet przygniata swoim mobilem i ogólnie robi rozwałkę nie patrząc na ludzkie życie mi się nie podoba."Dostajemy wiele zażaleń od rodziców. Osobiście nie winię ich za to, sam jestem ojcem. Robocop stał się złym przykładem dla naszych dzieci. Jeśli próbowałby rozmawiać z ludźmi, zamiast strzelać z tego wielkiego pistoletu..." 04-09-2019, 19:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2019, 19:56 przez Paszczak.) (04-09-2019, 19:55)Paszczak napisał(a):Cytat:I od razu mogę dodać że scena z BvS gdzie Batman Batmobilem ściga zbirów i jednego chyba nawet przygniata swoim mobilem i ogólnie robi rozwałkę nie patrząc na ludzkie życie mi się nie podoba."Dostajemy wiele zażaleń od rodziców. Osobiście nie winię ich za to, sam jestem ojcem. Robocop stał się złym przykładem dla naszych dzieci. Jeśli próbowałby rozmawiać z ludźmi, zamiast strzelać z tego wielkiego pistoletu..." Ale też nie musisz robić ze mnie przysłowiowej "Jewish Mum", której przeszkadza przemoc na ekranie. Ale też nie popadajmy w skrajności. Aż mi się przypomniało taki jeden mój znajomy, który pochodził z wojskowej rodziny. Ojciec jakiś tam stopień w wojsku miał, starszy brat był w Afganistanie i on sam zafascynowany wojskiem i w ogóle bronią. I podczas jednej imprezy mocno się upił i nagle podniósł głowę zza stołu i rzekł: "A jaki ma w ogóle sens oglądać filmy gdzie się nie zabijają?" . Po czym znowu padł na stół. Tak też dla mnie Batman nie musi rozdawać kwiatki na lewo i prawo, ale też nie widzę dlaczego miałby mieć jakiś killer count. 04-09-2019, 20:32
Mam sporo zastrzeżeń do Man of Steel (np. Lolan jako producent) ale jest tam bardzo dobrze pokazana sytuacja która w pełni uzasadnia zabicie przeciwnika. I jestem sobie spokojnie w stanie wyobrazić że Joker doprowadza do sytuacji gdy Batman musi podjąć decyzję świr lub zwyczajni ludzie.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン #Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D 04-09-2019, 20:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2019, 20:41 przez SonnyCrockett.)
Nolan poniekąd doprowadza do takiej sytuacji. Na tym polega scena z barkami. Rozwiązanie każdy niestety pamięta.
.
04-09-2019, 22:14
Tyle że Lolan to męska pipa. A sława TDK opiera się na paradoksie gdyż ludzie oceniają go przez pryzmat Jokera który jednak kompletnie nie pasuje do reszty tego dziecinnego filmu.
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン #Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D 05-09-2019, 00:02 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Spider-Man (temat ogólny) | Pelivaron | 29 | 1,506 |
19-05-2026, 21:14 Ostatni post: Paszczak |
|
| Asterix (temat ogólny) | Maik | 115 | 28,056 |
25-04-2026, 11:29 Ostatni post: OGPUEE |
|
| 300 (temat ogólny) | desjudi | 482 | 137,796 |
01-03-2026, 00:54 Ostatni post: shamar |