Batman (temat ogólny)
Postać Kidman jest robiona z jednej strony na Lauren Bacall a z drugiej - ma być "kobietą idealną" dla Batmana, miksem cech dwóch poprzednich czyli Vicki Vale i Catwoman. Tam jest wręcz powiedziane że ona celowo robi "podryw na Catwoman".

Dent i Nygma są w sumie pretekstowi od napędzania akcji, więc błaznują. Niezły jest wątek Nygmy próbującego się upodobnić do swojego idola - Wayne'a, ale on w sumie donikąd nie prowadzi. A szkoda bo postać Nygmy i jego relacja z Waynem/Batmanem ma duży potencjał ale chyba gdzies to na pewnym etapie przycięto.

Kilmer to chyba rzecz gustu, ale ma swój pomysł na rolę, nie próbuje kopiować Keatona mimo że jest jego kontynuacją i kontynuacją jego wątków. Moim zdaniem bardzo dobrze sobie poradził :)

Odpowiedz
Co jak co, ale Kilmer jako Bruce jest świetny, gorzej już z jego dialogami które kontrastują z błyskotliwą naturą tej postaci, ale mimo to Kilmer wychodzi z zadania obronną ręką i jest jednym z lepszych odtwórców Batmana który posiada bardziej zróżnicowany charakter w przeciwieństwie do późniejszych wersji.

Poza tym cały wątek i pomysł na niego w tym filmie jest bardzo dobry, najgorzej wypada Kidman i Tommy Lee Jones na którego nie mogę patrzeć w takim wydaniu, za to Carrey jest bezbłędny jako Riddler.

Odpowiedz
(12-07-2020, 14:20)marsgrey21 napisał(a): najgorzej wypada Kidman i Tommy Lee Jones na którego nie mogę patrzeć w takim wydaniu, za to Carrey jest bezbłędny jako Riddler.

Two Face w tym filmie to powinien być całkowitym przeciwieństwem śmieszka Riddlera, szczególnie że w komiksach był największym gburem wśród wrogów Batmana. I dobrano też idealnego aktora (i Jones na planie szczerze nie cierpiał Carreya, co wzmogłoby bucerię Two-Face'a). A niestety Jones powtórzył swoją rolę z Liberatora :/.

Odpowiedz
W sumie są tutaj przeciwieństwani acz pod innym kątem - Two Face to bezpośredni brutal a Riddler to delikatny intelektualista który nawet nikogo nie potrafi uderzyć pięścią..

Odpowiedz
Mam słabość do Batman Forever, w przeciwieństwie do Batman & Robin którego nie oglądałem od dzieciństwa i którego nie mogę nawet traktować jak gulity pleasure, Batman Forever ma swój styl i uwielbiam do niego wracać.

Tym większa szkoda, że na każdy dobry pomysł w tej produkcji przypada jeden zły.

Odpowiedz
Forever to zupełnie inny film niż B&R. W Forever skupiamy się na Batmanie acz pojawia się kolejna osoba "jesteśmy tacy sami". Zamykamy kwestię motywacji Batmana, dwoistości, mrocznej natury, zemsty. I coś tam jeszcze :p

W B&R Batman jest już takim "tatkiem" dla Bat Family, to jest tez film dla młodszego widza który już na wstępie pokazuje czym jest tym meczem hokejowym. Schumacher jak tam kręcił sceny to wołał do aktorów coś w stylu - "pamiętajcie, to kreskówka". I to.. widać. To film dla dzieciaków, taki Marvel-Batman :D

Odpowiedz
30 lat temu była premiera burtonowego Batmana w Polsce.

Odpowiedz
Dokument o trylogii Nolana, prosto z kanału WB:
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Batman Forever kiedyś lubiłem choćby jako głupi film akcji, jednak z czasem zacząłem czytać komiksy i widziałem jak to powinno wyglądać więc cała moja sympatia do niego ze mnie wyparowała i więcej do niego- jak z resztą i jego sequela - wracać nie mam zamiaru.

Odpowiedz
Okres zimowy, więc i pora na powtórkę "Powrotu Batmana" pomimo tego, że śniegu za oknem brak.

Oglądało mi się wybitnie dobrze, zwróciłem kilka raz uwagę na pewne naciągnięte elementy, co generalnie i tak nie przeszkadza bo Burton skupił się na emocjach i stylu przez co ogląda się ten film jak taką mroczną baśń i za to go uwielbiam.

Michelle Pfeiffer jest cudowna i kradnie całe show Keatonowi, Danny DeVitto jest obrzydliwy w pozytywnym znaczeniu tego słowa, a Alfreda jest zaskakująco mało czego wcześniej tak nie zauważałem.

Na napisach końcowych miałem ciarki co jest oczywiście zasługą Danny'ego Elfmana, a zaraz po obejrzeniu rozmarzyłem się nad tym jak wyglądałby ewentualny sequel, bo poczułem tę samą magię jaką czułem oglądając "Powrót Batmana" za dzieciaka.

Odpowiedz
(20-12-2020, 09:33)marsgrey21 napisał(a): Michelle Pfeiffer jest cudowna i kradnie całe show Keatonowi

Ona ma kraść show Keatonowi, to ona jest główną postacią a nie Batman :) To dookoła niej wszystko się kręci.

(20-12-2020, 09:33)marsgrey21 napisał(a): a zaraz po obejrzeniu rozmarzyłem się nad tym jak wyglądałby ewentualny sequel, bo poczułem tę samą magię jaką czułem oglądając "Powrót Batmana" za dzieciaka.

Jeśli chodzi o "drogę Batmana" to Forever jest pełnoprawnym sequelem ;)

Btw zauważyłem że gdy Burton ma w swoim filmie "motyw cyrku" to cyrkowcom zawsze szefuje DeVito - "Batman Returns", "Duża ryba", "Dumbo" :P

Odpowiedz
Na twitterze Scott Mendelson znów robi z siebie pajaca odnośnie tego, że niby Batfleck zrezygnował z roli i solowego filmu przez odbiór BvS. Jay Oliva, artysta tworzący storyboardy go wyjaśnia i wspomina, że prace nad solowym Batmanem były na zaawansowanym etapie nim Ben opuścił projekt i to wyłącznie z powodów osobistych.

Jest nawet wideo w którym sam zainteresowany mówi o tym, że BvS to był jedna z najbardziej ekscytujących produkcji i że niczego nie żałuje w przeciwieństwie do Justice League i wszystkiego co związane z tym filmem po odejściu Snydera.

Mendelson wciąż ma chyba żal, że go Snyder go wywołał na twitterze gdy ten napisał, że trailer ZSJL wygląda tak samo jak Josstice League.

Odpowiedz
Temat ogólny o animacjach DC chyba wyparował, więć napiszę tu:

Killing Joke - pamiętam jak po raz pierwszy przeczytałem komiks mając 12 lat, zrobił wtedy spore wrażenie i robi do dziś. A jak z ekranizacją? Mieszane uczucia - pierwsza, wyjęta z tyłka część filmu w sumie nie byłaby aż taka zła, ale wiadome zajście między Batgirl a Batmanem to jeden wielki WTF, nijak nie pasujący do postaci. Gdy już jednak człowiek da radę przejść nad tym do porządku dziennego historyjka nie wypada jakoś tragicznie, tyle że... dalej nie pasuje do drugiej części, która jest zupełnie o czymś innym i nie czuć większegp związku z tym, co się działo wcześniej. Rozumiem cel jaki musiał przyświecać scenarzystom, ale nie za bardzo to wyszło.

Co się tyczy tej drugiej części - generalnie jest już wierną adaptacją (choć parę rzeczy dodano - jest trochę więcej akcji) i wypada całkiem nieźle, choć ostatniej scenie brakuje tego wydźwięku, który miał komiksowy finał, gdzie można było odnieść wrażenie, że Batman zaczyna Jokera dusić. Interpretacja tej sceny w filmie animowanym mi jakoś zgrzytała z w zestawieniu z moimi odczuciami po lekturze komiksu.

Drażniła też miejscami niespójna animacja - jak niektóre ujęcia w trakcie pościgów samochodowych czy choćby karuzela pod koniec.

Mimo wszystko oglądało się całkiem dobrze.
7/10.

Odpowiedz
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Polatałbym po takim wielkim otwartym Furstowym Gotham.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Rewelacyjnie to wygląda.

Odpowiedz
[twitter]https://twitter.com/CutSchumacher/status/1388256902795104260?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1388256902795104260%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=[/twitter]

Odpowiedz

Odpowiedz
Na razie obejrzałem początek z tymi dziećmi krytykującymi Powrót Batmana. O rety, widać że kazali im powiedzieć wyuczone kwestie pod tezę.

Ciekawi mnie, czy te wszystkie doniesienia o "straumatyzowanych dzieciaczkach" z dawnych lat (vide czarny PR Powrotu Batmana) to w rzeczywistości przesadzone reakcje dorosłych i oparcie opinii na garstce faktycznie wrażliwych dzieciach :P?

Odpowiedz
Ponoć podano, że wypuszczą pierwotną wersję Schumachera.
Choć i tak wg. to bzdura. Ten film nie może być poważniejszy
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon