Daredevil [Marvel/Netflix]
Cholera, ale słabuje pod koniec. Tak do odcinka ze Stickiem jest bardzo dobrze - realistycznie, brutalnie, ze znakomitym Coxem (mógłby spokojnie mieć swój własny film kinowy) i obietnicą, że Kingpin już niedługo stanie się tym Kingpinem znanym z komiksów. Ale to się nie dzieje. Do samego końca ta postać jest albo skrytym romantykiem, udającym skrzywdzonego, albo szaleńcem, dziką bestią. Nic więcej w niej nie ma. Przypomina Pingwina z "Powrotu Batmana", tyle, że nie jest karykaturą. Wolę wersję Michaela Clarke'a Duncana. Niestety, beznadziejny kinowy "Daredevil" miał też lepszy czerwony strój. Ten serialowy jest właśnie... serialowy. Plastyk, którego na początku nie było, zaznacza swoją obecność w finale i niszczy dobre wrażenie. Nie mówiąc już o idiotyzmach paru wcześniejszych odcinków (choćby pistolet na stole w finale odc.11), dzięki którym historia rusza do przodu, ale wydaje się to zbyt łatwe. To było świetne w pierwszych odcinkach, że Murdock nie miał wyjścia - musiał stać się Daredevilem, bo wszyscy wokół byli skorumpowani, zagrożenie mogło przyjść zewsząd, a to zło i przestępczość wręcz się wylewało z ekranu. Sytuacja bez wyjścia, dlatego jego moralne rozterki były jak najbardziej zrozumiałe. Ale ostatnie odcinki wydały mi się zbyt lajtowe pod tym względem. Fakt, nadal giną ludzie, ale są to śmierci oczywiste, przewidywalne. Zagrożenia też nie czuć, bo samego Daredevila jakby mnie w ostatnich 3-4 odcinkach.
Ogólne wrażenia jednak pozytywne, choć apetyt był dużo większy, zwłaszcza, że serial miał świetny start. Cóż, zobaczymy co wymyślą w drugim sezonie.

Odpowiedz
(12-04-2015, 21:13)patyczak napisał(a):
Cytat:Nocne kolory w nocy, a dzienne w dzien. Nie wiem dlaczego dziwi Cie np. pomarańcz i niebieski w nocy skoro są to typowo nocne kolory, bo jak pewnie wiesz to kolory lamp i księżyca (albo filmowy odpowiednik nocnego koloru ksiezyca :)). Rozne kolory przeciez zaleza od lokacji, a nie od pory dnia czy wyboru tworcow.

Chodzi mi o to, że tutaj każda scena posiada inną kolorystykę, jakby nikt nie miał na to pomysłu. Ok, niebieski i pomarańczowy to typowe kolory, ale obok widzę scenę w zieleni, a zaraz opartą na fioletach. Kompletne pomieszanie i chaos. Seriale, które wyglądają dobrze, wyglądają tak między innymi dlatego, że ich strona wizualna jest spójna i konsekwentna.
Ale przeciez mowie: kolory sa zalezne od lokacji. To nie jest tak, ze raz noc jest fioletowa, raz zolta, a raz niebieska. Tylko o to, ze raz ta nocna scena jest na ulicy, raz na dachu, a raz w barze. Trudno, zeby w barze, w ktorym sa kolory czerwony i zielony wszystko bylo niebieskie. Swietne wizualnie "Better Call Saul" też nie ma tylko takich samych kolorow w kazdej scenie (np. U Hamlina dominuje niebieski, a w barze z dziesiatego odcinka bodajze czerwony i żolty). Oczywsicie, sa seriale, ktore maja mocno konkretna kolorystyke (np. House of Cards), ale to tez jest przeciez zabieg artystyczny, a nie koniecznosc.

Odpowiedz
Napisy są na ten moment do 5 odcinków więc tyle za mną i jestem na ten moment zachwycony. Ten Daredevil to Batman jakiego nikt mi nigdy nie zaserwował w kinie czy TV. Jest klimat, są dobre bitki (koniec 2 odcinka miodzio) a główny bohater dostaje czasem wpierdol, jest całkiem logiczna fabuła. Na obecnym etapie Kingpin też jest interesujący, czekam na jego spotkanie z Diabłem.
Czekam na napisy bo chcem więcej.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Daredevil by ogladal bez napisów!

Odpowiedz
Przecież nie mogę zdradzać mojej sekretnej tożsamości...
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
SonnyCrockett napisał(a):Ten Daredevil to Batman jakiego nikt mi nigdy nie zaserwował w kinie czy TV. Jest klimat, są dobre bitki (koniec 2 odcinka miodzio) a główny bohater dostaje czasem wpierdol, jest całkiem logiczna fabuła.

Takie właśnie słyszałem głosy w głowie po drugim odcinku - to Batman, którego zawsze chciałem zobaczyć. Nolan był blisko w BB, ale to Daredevil dostarcza jak na razie wszystko: brud, syf, bohater, któremu chce się kibicować i świetne walki. Najlepszy oczywiście one-shot z drugiego epizodu, ale wszystkie mordobicia są doskonale nakręcone. Podoba mi się też to, że Murdock w widoczny sposób się męczy, chodzi na tych chwiejnych nogach, ale ciągle jest w stanie spuścić wpierdol, bo to taki zdeterminowany skurczybyk jest. :) Fajni pozostali bohaterowie, nie mogę się doczekać, aż w końcu pokażą Fiska.
Sprytnie i wiarygodnie powiązano też rozrost zorganizowanej przestępczości z inwazją z Avengers.
A kolorki są OK. W ogóle technicznie Daredevil stoi na wysokim poziomie.
Mam ciary, tego chciałem.
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Cytat:Podoba mi się też to, że Murdock w widoczny sposób się męczy, chodzi na tych chwiejnych nogach, ale ciągle jest w stanie spuścić wpierdol, bo to taki zdeterminowany skurczybyk jest. :)
Uwaga, spojler drugiej połowy sezonu! To doskonale było widać

Odpowiedz
Leżajsk i Warka :D
[Obrazek: comment_MYUxtIj1SjJXK9dnfDY872iJYUbbMDPM.jpg]
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Jestem po drugim odc. dopiero i póki co jaram się konkretnie serialem ;) Zgodzę się z tym, co pisaliście wyżej, że to taki wymarzony Batman.

Czy tylko ja chciałbym zobaczyć team-up Daredevila z braćmi McManus z "Świętych z Bostonu" ??
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
Cytat:Leżajsk i Warka :D
Wydawało mi się właśnie, że to Warka, kiedy oglądałem, ale uznałem że na pewno nie i nawet nie przewinąłem żeby to sprawdzić. A tu proszę, nie dość że miałem rację, to jeszcze Leżajsk w pakiecie. :D

W siódmym odcinku świetny występ Scotta Glenna. Nie miałem pojęcia, że w tym wystąpił i byłem konkretnie zaskoczony. Serial wciąż nie spuszcza z tonu.

Odpowiedz
Po pierwszym odcinku myślałem że będę przewijał intro ale teraz ta melodia leci mi w głowie i oglądam z przyjemnością.
A tak, by the way, pojawiły się napisy do 3 kolejnych odcinków.
[Obrazek: yeeeaaahhh-loki.gif]

Odpowiedz
Powiem jeszcze, ze bardzo podoba mi sie przedstawienie mocy Daredevila. Bez przesadnego efekciarstwa, ładnie (rozmycia zawsze sa ladne :P) i mysle, ze jasno. Bez wytykania wprost w twarz widzowi jakims dialogiem jak dzialaja jego moce tylko tlumaczenie poprzez sytuacje (jak zapach w chacie u Rosario).

Swoja droga w trzeicm odcinku, gdy DD atakuje rudego i pyta o szefa to ten mu odpowiada, ale najpierw mowi:

wg napisów - OH GOD (ktore specjalnie po to sciagnalem :P)
wg mnie - OH FUCK

czy tylko ja tam slysze fuck? :P

Odpowiedz
8 odcinek i pierwszy poważniejszy zgrzyt - retrospekcje z dzieciństwa Fiska. Serio, tylko tyle? Niezrównoważony tatuś? Myślałem, że skoro wycieczki do przeszłości Murdocka to była klisza na kliszy, to tutaj pokuszą się o coś oryginalniejszego, no ale poszli po najmniejszej linii oporu. Jedyne, co ratuje te sceny, to występ Herca z The Wire w roli ojca. Poza tym fail.

Odpowiedz
Jeszcze nie jestem tak daleko, ale musze bronić Marvela, wiec daje ;)

Niezrownowazony tatus to nie jest jakas straszna klisza zwlaszcza jezeli chodzi o bandziorów uposledzonych spolecznie. Tj. jest to moze popularny filmowy motyw, ale jak przesledzic historie roznych prawdziwych skurfysynów to jest to powtarzajacy sie motyw (np. Richard Kuklinski).

Nie wiem tez co jest kliszowatego w historii Murdocka. Abstrahujac od tego, ze ogol tej historii jest juz z lat 60-ych, to jedyna inna historie, gdzie bokser wygrywa walke, choc mial sie podlozyc, jaka kojarze to z Pulp Fiction, ale tutaj ma zupelnie inny ciezar emocjonalny.

Odpowiedz
http://i.imgur.com/NqeB37P.jpg ot taka ciekawostka :)
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
Dla tych mowiacych, ze scena z drugiego odcinka to "zrzynka" z Oldboya fajna analiza i porownanie :)

http://www.youtube.com/watch?t=26&v=M0b43okLmLQ

I sama scena - jezeli ktos nie widzial to najpierw lepiej tę obejrzec (choc tutaj jest niecała), bo w tym video wyzej jest przyspieszona:

Odpowiedz
Całość zaliczona! Finał trochę rozczarowuje, ale to wina kostiumu - w porównaniu do skromnego, czarnego, ale jakże eleganckiego Black Mask aka Devil from Hells Kitchen wygląda... słabo. Niemniej, jestem zadowolony, bardzo mi się podobało, wciąga, jest chęć obejrzenia jeszcze jednego odcinka, a brutalność urywa dupę. Chcę więcej.

Odpowiedz
(13-04-2015, 21:59)szopman napisał(a): http://i.imgur.com/NqeB37P.jpg ot taka ciekawostka :)

Ciekawostka jeżeli ktoś nie wiedziałeś że Daredevil w czarnym kostiumie był pokazany w TV? Dokładniej w The Trial of the Incredible Hulk gówniane jak wszystkie TV Hulki ale własnie Matt Murdock był całkiem niezły, jego postać miała nos powyżej poziomu gówna. :P

Odpowiedz
(13-04-2015, 20:45)Crov napisał(a): Niezrownowazony tatus to nie jest jakas straszna klisza zwlaszcza jezeli chodzi o bandziorów uposledzonych spolecznie. Tj. jest to moze popularny filmowy motyw, ale jak przesledzic historie roznych prawdziwych skurfysynów to jest to powtarzajacy sie motyw (np. Richard Kuklinski).
Biorąc to pod uwagę, na miejscu twórców w ogóle zrezygnowałbym z tych retrospekcji, ale po prostu w dialogach pomiędzy Fiskiem a jego lasią dałbym info o jego przeszłości. W tym wypadku zasada "pokazuj, zamiast opisywać" została zbyt gorliwie spełniona przez scenarzystów. :P

Cytat:Nie wiem tez co jest kliszowatego w historii Murdocka. Abstrahujac od tego, ze ogol tej historii jest juz z lat 60-ych, to jedyna inna historie, gdzie bokser wygrywa walke, choc mial sie podlozyc, jaka kojarze to z Pulp Fiction, ale tutaj ma zupelnie inny ciezar emocjonalny.
Już nie chodzi o sam motyw wygranej ustawionej walki, ale o ogólny wydźwięk tych retrospekcji. Można by pod nie podlożyć każdego innego superbohatera (zapominając, jaki był ich komiksowy origin) i nie zrobiłoby to żadnej różnicy. Chciałbym po prostu zobaczyć coś więcej, niż kolejną
no ale akurat ten motyw nie mierzi mnie aż tak, jak w przypadku Fiska, więc spoko.

Odpowiedz
Wychowanie i dziecinstwo Murdocka jest wazne przez wzglad na to, ze jest zwiazany z miejscem swojego dorstania - Hell's Kitchen i z biednymi ludzmi. Oczywiscie, moze to troche kliszowe, ale jego ojciec, jego zachowanie, jego koniec, i warunki w jakich wychowywał sie Matt są jednak dość wazne by uzasadnić dlaczego gość, który jest wybitnym prawnikiem nie chce zostac szychą w jakiejs kancelarii dla bogaczy. Nie mowiac juz o uzasadnieniu jego checi do walki z przestepczoscia :P Oczywiscie domyslam sie, ze to wiesz i po czesci sie zgodze, ze rzeczywiscie moze to wygladac typowo, bo smierc bliskiego, ale z drugiej strony... w filmowym swiecie Marvela to akurat jest nietypowy powod do walki z przestepczoscia. ;)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon