Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Deadpool (2016)
Już bez przesady, jako film w stylu Kick-Ass, czyli brutalny, bezpośredni, z czarnym humorem to raczej nie oczekuję by na pomidorach utrzymało się 90+, Kick-Ass ma 67%, a dla mnie to film w swoim gatunku genialny i jeśli taki będzie Deadpool to w zupełni styknie jeszcze z nadwyżką.

A tak btw. będzie jakaś uroczysta premiera?

Odpowiedz
Czy tylko ja zauważyłem żart w tytule tego spotu?

SUPERB OWL

Duży uśmiech

Odpowiedz
Ja tam ocenami na RT sugeruję się tylko trochę. Shutter Island ma 68%... Pamiętam, że było jeszcze kilkanaście takich zaniżonych ocen wziętych znikąd.

Deadpool ma 85% na RT, średnią 9/10 na imdb, 8,7/10 na filmwebie i A+ od Stuckmanna. To jest dobry prognostyk.

Poza tym Deadpool jest trochę jak Mad Max. Tam wystarczy Post Apo, jazda bez trzymanki, zajebista strona wizualna i gitarzysta z płonącą gitarą... Tutaj wystarczą mi żarty Deadpoola i jakiś tam poziom. Deadpool jest przezajebistą postacią - zdecydowanie moją ulubioną w całym uniwersum Marvela (no, może obok Cable'a - sentyment z dzieciństwa). Wiem, że jest w tym filmie brutalnie, łby lecą równo, żarty są sprośne i zdecydowanie nie PG-13. I'm in.

Edit: No to Jahns dorzucił reckę... Awesometacular

Na IMDB średnia 8,9 z 11000 głosów.

Odpowiedz
No i Deadpool oficjalnie ma fresh 83% a to bardzo dużo jak na taki film. Jedni zarzucają filmowi, że byłby genialny gdyby był tak błyskotliwy za jakiego się uważa, inni, że taki właśnie jest. Jedna opinia polskiego recenzanta i choć nie dałby go na top1 filmów komiksowych to na pewno top1 jako najbardziej komiksowy film i że kiblowego humoru jest mało, a jak jest, to jest sytuacyjny i nie wadzi.

Czyli film jest lepszy niż same zwiastuny, które były takie sobie, a recenzje mówią, że Deadpool duuużo gada, komentuje wszystko, nawet schematy filmu i nonstop odniesienia do popkultury, np. do filmu Taken Duży uśmiech ciekawe czy w samym filmie powiedział coś takiego przez telefon jak Neeson Duży uśmiech

Odpowiedz
Trailery były rzetelne, więc jak wam nie podeszły to film waszego serca też nie podbije.

Mi podeszły więc spoko Uśmiech Świetnie się bawiłem. Dużo śmiechu, udane sceny akcji i ogólna fajna zgrywa z gatunku superhero (i poniekąd komedii romantycznych). A największa beka jest chyba właśnie z tego, że to nie jest "jakieś tam uniwersum wymyślone na potrzeby filmu", a część X-verse, więc żarty z tych filmów bawią podwójnie. Raynolds jest tak zajebiście dobrany do tej roli, że jak dla mnie to Fox może zlać już resztę tego świata i kręcić same sequele do Deadpoola Język

Minusów specjalnie nie wymienię, bo jakoś ciężko mi znaleźć tutaj coś co mi się wybitnie nie podobało, ale powiedzmy, że można nieco rzeczy ulepszyć. Efekty momentami naprawdę walą kompem i widać, że jest to film za 50 mln, starający się prezentować na taki za 100. Ajax spełnił swoją rolę jako kompetentny złoczyńca, ale myślę, że można by tutaj pójść kompletnie "full retard" i zrobić bardziej przerysowanego, absurdalnego złolca. A całość na pewno by zyskała gdyby była częścią... MCU. Szkoda, może kiedyś Smutny

Polecam, ale coś czuję, że wielu może nie podejść.

Odpowiedz
Znaczy, mnie się trailery podobały, po prostu nie miałem takiego uczucia "o zaraz yebne", bo takie śmieszne, jak np. te gadki o tym jak wygląda Deadpool bez maski, ale jak leżał na stole operacyjnym i mówił do Angel Dust, ale cała reszta, te ruchy, one-linery mi się podobały, więc jaram się, ale trzeba zobaczyć i ocenić Uśmiech

Ej, niech ktoś sprzeda mi spoiler, chociaż trudno to spoilerem nazwać, wiem, że będą drzeć łacha z Green Lantern, ale czy w jakikolwiek sposób film odnosi się do X-men Origins Wolverine? do tamtego Wade'a Wilson'a itd?

Odpowiedz
I tak i nie. Nie ma wprost rzuconego tytułu "X-Men Origins: Wolverine", ale jest kilka zabawnych odniesień Uśmiech Ogólnie warto zaznaczyć, że czwarta ściana jest tutaj łamana bardziej w stylu "Community" niż rasowego "spoof movie". Więc jest dużo samoświadomych żartów, Deadpool mówi wprost do kamery, odniesie się do schematów filmowych czy budżetu film, niekiedy rzuci jakimś nazwiskiem itp., ale nie ma akcji w stylu, że zabija przez przypadek dźwiękowca czy przenoszenia się plan filmowy, jak w filmach Mela Brooksa.

Odpowiedz
Aha ok, dzięki, ale takiego łamania czwartej ściany, że Deadpool wychodzi z filmu na plan filmu to się nie spodziewałem nawet, bo w komiksach to jest obecna wyłącznie jego świadomość tego, że jest postacią komiksu itp, więc spoko, dzięki Uśmiech

Odpowiedz
Jestem po seansie i bez ogródek napiszę - bawiłem się wyśmienicie. Deadpool to arcygenialna postać, świetnie się stało że dostał swój własny film. Jego zachowanie, styl walki i no i ten miażdżący charakter to absolutnie coś wspaniałego. Ryan Reynolds tez wyśmienity, widać że bardzo dobrze bawi się to rolą i po prostu sprawiło mu wielką przyjemność. Humor? Perfekcyjnie trafiający w moje gusta, dawno sie tak nie uśmiałem na filmie. Chemia między Reynoldsem a Moreną jak najbardziej wyczuwalna, tworzą bardzo fajny duet. No i to jest strasznie kameralny film jak na superhero. I to też jest fajne! Nawiązania do X-universe cudne, fajne cameo Stana Lee.

Ten film ma jednak jedną bardzo dużą wadę jak dla mnie - totalnie ciulowy czarny charakter. Jak dla mnie to tam żadnego zagrożenia z jego strony nie było, mutant z nieciekawymi zdolnościami, który jest w zasadzie ochraniany przez Ginę Carano.

Drugi pomocnik Poola natomiast przeciętny - niby tam fajnie sobie dogryzają itd, ale nie zachwyciło mnie to.

Nie mniej jednak fajne, że ten film powstał. Bezkompromisowe, pozbawione nadęcia, bardzo zabawne kino. Rozrywka, do której po prostu chce się wrócić. Ocena (po namyśle) daję 8 Uśmiech
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
W skrócie Deadpool>MCU
Miłe zaskoczenie, fajnie w końcu widzieć Reynoldsa w dobrym filmie superbohaterskim. Świetny kloaczny humor o ssaniu i obciąganiu, sexy Morena i cienki bad guy. Na + idą jeszcze sceny po napisach.
Na tę chwilę ósemka z potężnym replay value

EDIT Poprawione Uśmiech

Odpowiedz
I git Język

Tyle zachwalań tego filmu, że nie mogę się sam doczekać by obejrzeć Duży uśmiech

Odpowiedz
Konsekwentna i bardzo dobra kampania reklamowa Deadpoola poskutkowała:
http://pro.boxoffice.com/latest-news/2016-02-12-north-america-thursday-night-report-deadpool-slaps-down-february-r-rated-records-with-127m-launch-besting-guardians-of-the-galaxy-debut-zoolander-2-750k-how-to-be-single-700k-look-to-compete-for-date-night-crowds

$12,7 mln z pokazów przedpremierowych. Rekord dla filmów z premierę a lutym i rekord dla filmu z kategorią wiekową R. Pierwsze wyniki z piątku mówią o $35 mln, co oznacza duże szanse na rekordowe otwarcie w lutym i być może +$100 mln dla filmu Raynoldsa w 4 dni! A budżet filmu to tylko $58 mln!

Moi bracia byli dzisiaj i już nie mogę się doczekać niedzieli. Zapowiada się fajny film, więc nie zdziwię jeśli zarobi dużo pieniążków.

Odpowiedz
Miałem iść jutro, ale nie zrobiłem rezerwacji, okazuje się, że chyba nie pójdę, bo... nie ma już wolnych żadnych sensownych miejsc (a sale w moim kinie są konkretnie zwalone i poza trzema ostatnimi rzędami w ogóle nie ma co siadać, chyba że ktoś lubi cały czas patrzeć do góry). Może jeszcze rozważę jakiś dalszy wypad, a nie, to pewnie tani wtorek Smutny

Odpowiedz
W zeszłym roku był Grey, ale w tym to faceci dyktują walentynkowy repertuar Uśmiech

Odpowiedz
Ok, wiem, że z TFA może przesadziłem, ale teraz piszę poważnie. Deadpool rozpierdala absolutnie każdy komiksowy film jaki widziałem. Batman - sratman! Superman - harcerzyk, Spider-Man - dzieciak.
Serio, kocham kino komiksowe, ale nawet jak dawałem 9/10 to czegoś mi w takim filmie brakowało. W tym jest wszystko. I mówiąc wszystko, mam na myśli WSZYSTKO!

Ale po kolei. Konstrukcja filmu jest kapitalna, to nie jest kolejny nudny origin superbohatera. Dlaczego? Bo raz, że Deadpool to nie jest kolejny ograny superbohater, a dwa, że w ogóle nie jest superbohaterem. Zabieg, który zastosowali twórcy był wykorzystywany w kinie wiele razy, ale nie przypominam sobie, żebym widział coś takiego w kinie komiksowym.
Jedziemy dalej - dialogi! Ależ one są cudowne. Nieważne czy oglądamy Wayda z ukochaną, czy Deadpoola gadającego ze złolami, czy jest to łamanie czwartej ściany (które wyszło idealnie, a dialog w pralni o czwartej ścianie sprawił, że prawie udławiłem się wodą Uśmiech) - wszystko to jest tak świetnie i lekko napisane, że słucha się tego z przyjemnością. Bywa wulgarnie, momentami surrealistycznie, ale zawsze jest ciekawie i w 90% śmiesznie. Twórcy nie mają litości dla niczego. Jadą po samym Reynoldsie, kinie komiksowym, nabijają się z klisz i schematów, generalnie wyśmiewają wszystko co się da - "Studia nie stać było na wynajęcie 3 X-Mena?" Duży uśmiech Chociaż trzeba przyznać, że kiedy ma być poważnie to jest. Film jest idealnie wyważony pod względem humoru, akcji, dramatu i romansu. A do tego ma sporo dobrych cycków i świetną muzę Uśmiech no i sporo brutalności.
Bohaterowie - Deadpool to pieprzony mistrz, a Reynolds to bóg. Koleś jest urodzony do tej roli. Widać po każdym jego ruchu na ekranie, po każdej linijce dialogowej, że miał na planie kupę zabawy, a w całość włożył kupę serducha.
Świetny był też Collosus o którego miałem obawy i Sonic coś tam Uśmiech + dziewczyna Wayda (ależ ona jest gorąca) i jego przyjaciel (kapitalne teksty i osobowość typowego najlepszego kumpla).

W głowie mi się kotłuje, ale idźcie na ten film, dajcie mu zarobić i niech robią kolejne części, bo dla mnie w tym momencie nie ma znaczenia BvS, Avengers czy inne X-meny.
Napisy początkowe i zwłaszcza końcowe (rysowane) świetne i kreatywne Uśmiech
No i jest scenka po napisach, a sądząc po otwarciu nie jest ona bez pokrycia.

Sceny które mnie totalnie rozpierdzieliły:

Ode mnie 10/10 jako "superhero" movie i 9/10 po prostu jako film.

`Play the music!
- Deadpool

Odpowiedz
Oj tak to jest to Uśmiech cale kino bawilo sie wysmienicie Duży uśmiech! razem ze mna, nagromadzenie dialogow i wszelkich odnosien mega, normalnie cala otoczka X-men, akcja na autostradzie, Ryan i jego zaangazowanie, caly film normalnie prawie mistrzostwo, nie obylo sie bez wad, ale walic to, dawno sie tak dobrze w kinie nie bawilem, mam nadzieje ze na sequel bedzie wiecej kasy i jeszcze lepszy marketing (ale ten byl cudowny).

8,5/10 (+twarz Jackaman) ale 10/10 jako pure fun w kinie i fajne spedzenie czasu z przyjaciolmi, ostatnio prawie tak dobrze sie bawilem na serii 21 i 22 jump street, ale jednak dialogami Deadpool niszczy te filmy.

Dawac druga czesc z wiekszym budzetem!

Az mam ochote pojsc jeszcze raz na ten film!

PS: Nie wiem jak u was ale u mnie w cinema3d nie bylo reklam przed filmem Język

Odpowiedz
Film dekady?
Bez kitu, jeśli zestawimy ten film w jednym rzędzie ze wszystkimi filmami komiksowymi to z pewnością. Dla mnie jednak to najlepsza ekranizacja komiksu w historii kina.
Tak naprawdę nic już się nie liczy przy Deadpoolu, reszta bohaterów to mierne postacie, których zmagania będziemy oglądać ziewając z nudów.
Bawiłem się wyśmienicie, ba całe kino miało ubaw po pachy. Nie pamiętam kiedy wychodziłem z kina, gdzie przez cały seans płakałem ze śmiechu.
Te wszystkie odniesienia do Xverse, sypanie nazwiskami, zbijanie się z tego gówna jakim jest Geneza, z Zielonej Latarni, Jackmana i całą masą innych przytyków do kina superhero.
Rozwalił mnie dialog o Magneto i Xavierze.
Ludzie pędźcie do kina, jeśli jeszcze nie jesteście zdecydowani, to nie tylko najlepszy film super hero, ale i najlepsza komedia od niepamiętnych czasów.
Reynolds jest stworzony do tej roli, to urodzony Deadpool, widać jak dużo funu sprawia mu ta rola. Dialogi do widzów, rozmawianie o czwartej ścianie, sranie na poprawność polityczną.
Mam tylko nadzieję, ze film zarobi miliardy, bo zdecydowanie jest to film roku i raczej nic nie zepchnie go z podium.
1000000/10 i serduszko w moim serduszku, a coUśmiech
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Ok, jest już trochę ultra pozytywnych opinii. Więc która maruda pierwsza przerwie trzepanko? Mierzwiak? Juby? Język

BTW, ktoś zwrócił uwagę na nazwiska zapisane na tablicy w barze? Internet dopiero mnie z tym uświadomił. Nie mogę się doczekać premiery na Blu, by zacząć wyłapywać te wszystkie ukryte żarty.

Odpowiedz
Jakie to nazwisko, ja nie zwróciłem uwagi?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Film jest ok.
Tyko tyle i aż tyle. Owszem, dobrze się to ogląda, sceny akcji należą do najlepszych, jakie ostatnio widzałem w kinie superhero (ze wskazaniem na pierwszą), ale już humor jest strasznie nierówny. Z jednej strony są kawałki wyjątkowo zabawne, jak "walka" Deadpoola z Colossusem, a z drugiej strony dialogi są miejscami zwyczajnie męczące. Cieszę się, że to R-ka na całego, ale chwilami miałem wrażenie, że scenariusz składa się wyłącznie ze świńskich dowcipów i popkulturowych nawiązań. A te kilka dramatycznych momentów gryzie się z większością filmu, choć same w sobie są niezłe.
Ale chcę stanąć w obronie Francisa, po którym wszyscy jadą. Owszem, bad guy jest jednowymiarowy, ale w swojej roli się sprawdza. Oślizgły, sadystyczny, brytyjski - miło patrzeć, jak dostaje po pysku.
I tak, pod tą całą anarchistyczno-postmodernistyczną otoczką to jest jeszcze jedna typowa origin story. Tyle, że opowiedziana przez flashbacki, co miało zamaskować bardzo nierówne tempo scenariusza typowe dla originów.
7/10, z potencjałem na lepszy sequel.
Ale piosenki super dobrane, ze wskazaniem na Angel of the Morning.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon