Halloween II - Rob Zombie - 2009
Bardzo miła niespodzianka. No, nie w 100%, ale o tym za chwilę.

To co niesamowicie podobało mi się w HII to jego uderzająca wręcz przyziemność. To nie jest slasher do oglądania z popcornem i colą w dłoniach, w którym reżyser cytuje klasyki gatunku, mruga okiem do widza, a kolejne zgony sprawiają radochę. To rasowy, pełnokrwisty thriller, w którym nie giną wycięte z szablonów chodzące stereotypy, ale ludzie. Na naszych oczach rozgrywa się prawdziwy dramat i koszmar. W tym momencie wielki plus za nieco schematyczny, ale w 100% wiarygodny wątek postHalloweenowego życia Laurie. Co jeszcze? Mega klimat, zdjęcia i bardzo solidne aktorstwo.

Na szczęście HII nie ma w sobie tyle pseudopsychologicznego bełkotu co część pierwsza, ale i tak Zombie nie mógł oprzeć się swoim ciągotom i dostajemy wizje Myersa. Ok, powiedzmy że mógłbym przymknąć na nie oko, ale kiedy Laurie ma TE SAME wizje co Michael, film przekracza granicę tandety. Szkoda, bo HII świetnie obroniłoby się po prostu jako naprawdę dobry thriller, bez próby nadania głębi czemuś, co jej w ogóle nie potrzebuje. Ale nie jest to na tyle poważna wada, by zepsuła mi przyjemność z obcowania z tym filmem.

Za to Michael bez maski... udam że tego nie widziałem.

Aż mnie naszła ochota na powtórkę pierwszej części, myślę że może zyskać, aczkolwiek spokojnie mogę stwierdzić że sequel jest znacznie lepszy.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Za to Michael bez maski... udam że tego nie widziałem.

Trochę fajnbojowsko zabrzmiało ;) Jason też bez maski biegał i nikt się nie czepiał :P

Odpowiedz
keddie napisał(a):Trochę fajnbojowsko zabrzmiało ;)
Ja nawet oryginalnego Halloween nie oglądałem, więc jakkolwiek to zabrzmiało, odniosłeś mylne wrażenie :)

Myers w masce wygląda masakrycznie, a tu nagle dostajemy zwyczajnego lumpa który zamiast mordować ludzi mógłby łazić po śmietnikach. Niby to kolejny realistyczny element w tym filmie, ale jednak psuje klimat.

Odpowiedz
Ale właśnie w tym rzecz! W oryginalnym "Halloween" Myers bez maski też jest typem takiego "everymana".

Odpowiedz
http://movie-censorship.com/report.php?ID=5199084

Opis wersji reżyserskiej. Znowu masa dodanego materiału. Nie wyobrażam sobie obejrzeć teraz wersji kinowej.

Odpowiedz
...no to Zombie pojechał. Praktycznie w ogóle nie przypomina (przynajmniej mi) filmu z serii Halloween, brak muzyki, klimatu, aktorstwo kuleje niesamowicie, wkur******* główna bohaterka, u której co drugie słowo to 'fuc.k you' + rozwalający motyw Michaela Myersa jako włóczęgi jak dla mnie to baaardzo słabo, jednak na moje nieszczęście widziałem gorsze filmy więc niech będzie 2/10
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10
Dla Niej wszystko 7/10
Zanim odejdą wody 6.5/10
Dochodzenie 7/10
Pozdrowienia z Paryża 3/10
Wyspa tajemnic 9/10
The Hurt Locker 7.5/10
Invictus 8/10
Droga 7/10

Odpowiedz
Tak jak jedynka była dla mnie filmem bardzo dobrym, tak dwójka znacznie obniżyła loty. Nie wiem czy to wina mniejszego budżetu, trzymania terminów, kiepskich aktorów, lipnego scenariusza ale dla mnie ten film jest po prostu kiepski.

Oglądałem go w nocy i tak jak zawsze staram się obejrzeć film do końca - bez przerwy, tak tutaj musiałem iść się wyspać żeby nabrać sił i obejrzeć finałowe 20 minut - nudny, mało klimatyczny - nawet nie było tytułowego motywu muzycznego...

No i to co zrobiono z postacią dr Dr Loomisa - w pierwszej części grał świetnego kolesia, a w tej zrobiono z niego frajera z parciem na szkło...

Wizje Michaela i ich częstotliwość mogą doprowadzić do szaleństwa...

Zmienił się też klimat samego miasteczka, z tego co pamiętam w pierwszej części było to normalne, małe miasteczko - tutaj było podobnie tylko wszystko sprawiało wrażenie starego, zniszczonego, zaniedbanego. Miałem wrażenie że od ostatniego święta Halloween w mieście wydarzyło się coś większego - może jakaś epidemia ? ...a może po prostu reżyser stwierdził że jak wszystko będzie brudne, szare to film będzie miał lepszy klimat.

Zombie zrobił wybitną pierwszą część, ta niestety do mnie nie przemawia.
http://www.facebook.com/BLUVISIONPL

Odpowiedz
Pomijając ocenę, twoja opinia świadczy tylko o tym, że Zombie nie poszedł na żadne pieprzone kompromisy i zrobił coś innego, w pełni autorskiego. Mógł zrobić typowy slasher ze schematem "więcej krwi, więcej cycków, więcej Michaela", a jednak postawił na pewną ideę. Miał pomysł, garść dolarów w łapie i zrealizował to w klasyczny sposób, na przekór gikom.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Snappik napisał(a):Mógł zrobić typowy slasher ze schematem "więcej krwi, więcej cycków, więcej Michaela"

Dokładnie tego oczekiwałem po tym tytule.
http://www.facebook.com/BLUVISIONPL

Odpowiedz
Na szczęście Zombie ma twoje oczekiwania w swojej reżyserskiej dupie :)

Odpowiedz
mroziek napisał(a):
Snappik napisał(a):Mógł zrobić typowy slasher ze schematem "więcej krwi, więcej cycków, więcej Michaela"

Dokładnie tego oczekiwałem po tym tytule.

Zapamiętaj, że Zombie na stołku reżysera to gwarant czegoś albo na maksa nietypowego, albo zgoła innego od oczekiwań większości fanów :>
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Albo zupełnie nietrafionego i beznadziejnego jak ten tytuł :smile:
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10
Dla Niej wszystko 7/10
Zanim odejdą wody 6.5/10
Dochodzenie 7/10
Pozdrowienia z Paryża 3/10
Wyspa tajemnic 9/10
The Hurt Locker 7.5/10
Invictus 8/10
Droga 7/10

Odpowiedz
Powtórzę po większości. H2 to najlepszy film Zombiego, to coś więcej niż zwyczajny slasher w którym największą zagadką jest jak zginie kolejna ofiara. Bardzo podobało mi się spojrzenie na ofiarę po spotkaniu z zabójcą oraz próba wniknięcia w psychikę Michaela. Zombie stworzył film bardziej realistyczny gdzie zabójcą jest zwykły człowiek ze spaczoną psychiką, a nie komiksowa postać, którą można zabić trzy razy, a ta i tak wstanie. Obydwie części stanowią świetną zamkniętą historię i robienie kolejnych kontynuacji nie ma kompletnie sensu.

Podoba mi się, że Zombie ma w dupie wszystkich fanbojów, tak powinno robić się remakie, a nie kręcić ten sam film tylko z lepszymi efektami.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Wow, filmik w pytkę! Jestem szczerze zaskoczony. Jedynka nie przypadła mi do gustu, ale postanowiłem dać dwójce szansę, bo Myers to świetna postać - i dobrze zrobiłem.

Co jest lepsze niż w cz. 1:

- Myers nie ma już zdolności teleportacji i nie jest niewidzialny w biały dzień
- jego ofiary są ciekawsze, jeśli można tak powiedzieć
- mordy są bardziej zróżnicowane, nie nudzą jak w poprzedniej części

Największa zaleta: film obsadzony i zagrany po prostu rewelacyjnie.

Największa wada: niesamowicie głupi wątek z widziadłami Myersa, które mu towarzyszą. Tzn. może nie byłoby to takie złe, ale Zombie tego nie uciągnął - wyszło strasznie kiczowato.

Mimo wszystko świetny seans. 8/10

Odpowiedz
P.S.

Czy zauważyliście, jak genialnie Zombie wyjaśnił, dlaczego Myers nie zdechł po wydarzeniach z pierwszej części? To byłby mój kandydat do najlepszej sceny roku.

Odpowiedz
Nie wiedziałem gdzie to wrzucić, więc niech będzie tu.
Wczoraj oglądałem III część z 1982 roku i tam tytuł "Halloween III" został przetłumaczony jako... "W przededniu wszystkich świętych III".

Padłem.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon