Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,555
Liczba wątków: 67
Mierzwiak napisał(a):Mefi też nie rozumie po polskiemu : ) Nie czepiam się lokacji na kolejnych poziomach snu, tylko tego co Mal i Cobb stworzyli w "swoim świecie".
Ta sama zasada - user friendly. Podejrzewam, iż zrobili tak, żeby się nie zatracić. Mimo wszystko łatwiej odnaleźć się w znajomym świecie, niż w zapierdalających różowych słoniach i latających górach
24-12-2010, 02:21
Miyabi
Liczba postów: 695
Liczba wątków: 3
Zgrabna rozrywka z ciekawym tematem i koniecznym wciskaniem akcji gdzie popadnie w celach marketingowych. Tyle dobrego z tego, że czas szybko umyka. Ciekaw czy Nolan chciałby wziąć się za przeniesienie na ekrany "Ubika", widać, że kręcą go takie klimaty. Przy trzecim kręgu śnienia przydałaby się scenografia rodem z "Gabinetu doktora Caligari", nie jakaś tam banalna śnieżna forteca. Pozaginany krajobraz to byłoby coś.
Dziw iż do takiego ważnego przedsięwzięcia zwerbowali niedoświadczoną studentkę. Page była tam chyba tylko po to by poobjaśniać zasady rządzące snami widzowi. Lecz normalnie tu powinien być zawodowiec. Nonsens.
Dramatyczny wątek żony Cobba i rozłąki z dziećmi to kiczowaty hollywoodzki standard. Psychoanaliza jakich tysiące w filmach made in USA. Ogólnie jednak to ubaw miałem spory i jestem zadowolony.
7+/10
L.A. Confidential - 8/10
He liu - 7/10
The Insider - 8/10
Dredd - 6/10
Total Recall ( 2012 ) - 5/10
G.I. Joe: The Rise of Cobra - 5/10
25-12-2010, 10:52
Captain Skullet
Liczba postów: 20,411
Liczba wątków: 128
Ciekawe że niektórzy nie widzą żadnych opcji pomiędzy tym co jest na filmie a "różowymi sloniami", przecież nie chodzi o to żeby tam wpieprzyć jakieś odrealnione bzdety tylko o to żeby było więcej tego co zapodano w sekwencji treningowej (i nie chodzi tu nawet o zaginające się miasto), która była najciekawszym fragmentem całego filmu.
25-12-2010, 14:35
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Joe Chip napisał(a):Page była tam chyba tylko po to by poobjaśniać zasady rządzące snami widzowi.
Można się nawet zacząć zastanawiać, czy Ariadne studiuje architekturę czy może jednak psychologię
25-12-2010, 14:59
Banned
Phil napisał(a):tu "Incepcja" nie ma sobie równych, tu Nolan osiągnął już chyba wszystko, co można osiągnąć w emocjach
A jakież to szczególne emocje wywołuje ten film?
Z tym określaniem go jako kino akcji też bym nie przesadzał, za dużo tu tego nie ma, jedyną dobrą akcją jest walka w stanie nieważkości. Pościg nijaki, a strzelanina w górach - z którą w kinie nie miałem problemów - za drugim razem potwornie mnie wymęczyła.
27-12-2010, 18:00
Banned
Mam się zajmować dziurami w scenariuszu? Strata czasu : )
27-12-2010, 18:34
Captain Skullet
Cytat:emocjonujący film akcji - tu "Incepcja" nie ma sobie równych, tu Nolan osiągnął już chyba wszystko, co można osiągnąć w emocjach, scenach akcji, braku możliwości oderwania wzroku od ekranu.
Emocje? wat? Pod tym względem film to jeden wielki FAIL. Jedyna scena która wzbudziła we mnie jakieś emocje to chyba ta ze skokiem z parapetu.
A sceny akcji z tego filmu spokojnie mogą robić za środek nasenny ( :mrgreen: ), szczególnie te w śnieżnej scenerii.
27-12-2010, 19:09
Fanboy Nolana
Liczba postów: 11,944
Liczba wątków: 126
Aha, a więc "Inception" nie ma dobrych scen akcji :???: To ja jestem innego zdania. Już sam pościg w "Mombasie" z rewelacyjnie dopasowaną muzyką Zimmera, sprawia, że siedzi się jak na szpilkach.
27-12-2010, 20:00
Banned
Naprawdę przesadzacie z tymi zachwytami. Kolory ścian w Incepcji też pewnie wam zmiatają czapki z głów?
27-12-2010, 20:06
Fanboy Nolana
Scenografia też mi się podoba :razz: :wink:
27-12-2010, 20:09
Stały bywalec
Liczba postów: 3,408
Liczba wątków: 23
Mnie w sumie zastanawia, po kiego grzyba jako trzeci level ekipa zdecydowała się zaimplementować górską fortecę akurat, a "punkty teleportu" z poprzedniego poziomu ustawić na oko z kilometr dalej? Żadnego sensu to nie ma, jedynie boty mogły się lepiej bronić... Ale przecież oni ie planowali potyczki z projekcjami w teorii, więc znowu - po kiego im była profesjonalna broń i stroje komandoskie maskujące?
I jeszcze jedno luźniejsze spostrzeżenie (nie moje) - po kiego kija Gordon ciągnął całą ekipę obwiązaną aż do windy - mógł związać ich drucikiem jakimś i wsadzić jego koniec do kontaktu. To byłby kick dopiero... :-)
Why are you firing wallnuts at me?
27-12-2010, 20:34
Banned
Chodziło o wrażenie spadania.
27-12-2010, 20:37
Captain Skullet
Cytat:Aha, a więc "Inception" nie ma dobrych scen akcji :???:
Nie przypominam sobie takich. Tzn inaczej, są może sceny akcji dobre w znaczeniu "poprawne", "ok", ale absolutnie nic co by się kwalifikowało pod jakieś zachwyty.
Cytat:To ja jestem innego zdania.
Masz prawo je mieć  mile:
28-12-2010, 12:06
Fanboy Nolana
Jestem swiadom, ze jestem tzw. "fanboyem" "Inception" i w ogole tworczosci Christophera Nolana. Ale fakt, ze nie dostal nominacji do Oscara za rezyserie "Inception" troche mnie zezloscil i zirytowal :???:
25-01-2011, 17:16
Gotham Savior
Liczba postów: 1,253
Liczba wątków: 9
Dajcie spokój z tym całym kultem "Incepcji". Pomysł wyjściowy super, ale z czasem widz zostaje oszukany, bo ten cały świat rządzi się prawami, o których dowiadujemy w momentach krytycznych, kiedy już jakaś postać musi działać i opowiada o tym "do kamery". Motyw z tą miłością Leo i Cotillard jest w istocie prościutki jak budowa cepa, rozwleczony jest jednak niemiłosiernie, prawie do samej końcówki. Aktorstwo poprawne, za to II plan leży z przyczyn scenariuszowych, o czym jeden z recenzentów na KMF wspominał. Zdjęcia świetne, muzyka Zimmera dobra, ale czy bardzo dobra (wręcz wybitna), jak sugerują niektórzy? Wątpliwe.
Reasumują, uważam nowy film Nolana za bardzo dobre kina rozrywkowe, taki s-f uciekający od mainstreamu. Ze względu jednak na powyższe wady 8/10 i ani grama więcej. Szkoda też, że to marketingowe pompowanie "kultowości" zaserwowano w identyczny sposób jak "The Dark Knight". Oby ominęło to kolejny film o Netoperku.
25-01-2011, 17:24
Nowy
Liczba postów: 118
Liczba wątków: 0
Mnie te nominacje nie dziwią. Ale mimo wszystko, brak nominacja za reżyserię i montaż to przegięcie  .
25-01-2011, 17:42
Captain Skullet
Obejrzałem po raz drugi, w sumie było lepiej, choć "poziom zimowy" wciąż pozostaje dla mnie chyba najsłabszym i przynudzającym fragmentem filmu, ogólnie ok, film jest mocno przereklamowany i tylko mu to szkodzi.
O jedno oczko w górę - tzn 8/10 i raczej tyle już zostanie, choć nadal uważam, że można było z tej tematyki wycisnąc o wiele więcej.
04-02-2011, 15:23
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,121
Liczba wątków: 57
Gieferg napisał(a):film jest mocno przereklamowany i tylko mu to szkodzi.
W jaki sposób? Film jest gorszy bo jest za mocno rozreklamowany?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
04-02-2011, 15:28
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Oczywiście. Co w tym dziwnego? Wszyscy dookoła mówią o objawieniu, najlepszym filmie ever, numer jeden na IMDB, przehit, po prostu geniusz że palce lizać, idziesz więc do kina, patrzysz, a tam "Incepcja". Gdyby ktoś od razu powiedział mi - taki tam kolejny blockbuster, niezbyt sensowny, niepotrzebnie skomplikowany, ale całkiem ładny; taki Emmerich ale o szczebel wyżej - to pewnie nie zrównałbym go z ziemią w recenzji.
04-02-2011, 15:40
Captain Skullet
Cytat:W jaki sposób?
W taki, że po takich recenzjach i opiniach ma się wygórowane oczekiwania i potem wychodzi się z kina rozczarowany - przynajmniej ja tak miałem. Za drugim seansem smakował lepiej bo już nie oczekiwałem nie wiadomo czego (no i nie liczyłem już na jakieś świetne przedstawienie świata snu).
Nie ma to jak tłumaczyć komuś oczywiste oczywistości :roll:
04-02-2011, 15:41
|