Nowy
Liczba postów: 2,012
Liczba wątków: 4
Jako ekspert w temacie astrofizyki pragnę sprostować, że pewna śmierć przed czy w trakcie przelotu przez horyzont zdarzeń to uproszczenie i nie zawsze musi tak być, zależy to wyłącznie od masy czarnej dziury i wynikającej bezpośrednio z niej średnicy horyzontu - w przypadku supermasywnych czarnych dziur, jakie obserwujemy np. centrach galaktych, promień Schwarzschilda jest tak duży, że astronauci mogliby nie odczuć na sobie żadnych skutków przekroczenia horyzontu (poza oczywiście takim, że nie dałoby się już zawrócić), nie wspominając o spaghettifikacji (btw, to oficjalny naukowy termin), która wymaga bardzo raptownego zwiększania grawitacji, ta zaś jak wiecie maleje w kwadracie odległości, a odległośc od osobliwości do horyzontu w niektórych czarnych dziurach może wynosić całe lata świetlne, więc przejście może być bardzo łagodne, wręcz niezauważalne.
Poza tym, skoro zakładamy już na potrzeby filmu, że statek używa napędu Warp (swoją drogą może Was zaciekawić, że matematyczne podstawy modelu zostały niedawno potwierdzone i NASA ma nawet zabudżetowane prace nad napędem nadprzestrzennym na najbliższe ok 20 lat, oczywiście póki co w mikro skali, true story i nawet bym podlinkował papier gdyby nie przekonanie, że nikt nie go przeczyta  ), to prędkość ucieczki z czarnej dziury nie ma nic do rzeczy. Film się broni w tym zakresie, yeah.
18-05-2014, 16:13
Nowy
Liczba postów: 475
Liczba wątków: 0
Cytat:astronauci mogliby nie odczuć na sobie żadnych skutków przekroczenia horyzontu (poza oczywiście takim, że nie dałoby się już zawrócić)
...i komunikować (wymieniać informacji) z resztą świata.
18-05-2014, 16:37
Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313
Liczba wątków: 55
Ale wiecie, to może być portal a nie klasyczna czarna dziura.
18-05-2014, 17:35
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,459
Liczba wątków: 67
No ze zwiastuna (bo skryptu nie czytałem) wnioskuję, że oni albo wykorzystują czarną dziurę do czegoś innego, albo robią właśnie własną - skrót międzygalaktyczny (Craven poda teraz oficjalną nazwę czegoś takiego, bo ja nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa)
18-05-2014, 17:52
Nowy
Techniczna nazwa na WormHole to most Einsteina-Rosena.
18-05-2014, 18:32
o właśnie, thx
18-05-2014, 19:19
Może to artefakt kosmitów, którzy ustabilizowali ją na potrzeby podróży pierścieniem z Mefistonium?
18-05-2014, 20:03
Nowy
W sumie to ma sens, w Kontakcie "tunele" były właśnie dziełem wyżej rozwiniętej cywilizacji. Opowiadania sf często wykorzystują ten motyw i nawet pasowałby mi on do stylu Nolana.
18-05-2014, 20:49
Użytkownik
Liczba postów: 106
Liczba wątków: 1
Moja ocena drugiego trailera - 9/10(podobnie odebrałem pierwszy zwiastun "Gone Girl"). Od marca 2013 "Interstellar" jest dla mnie kinową premierą numer jeden 2014 roku i w tej kwestii nic się nie zmieniło. Drugi trailer tylko zaostrzył mój i tak duży apetyt na najnowszą produkcję wyreżyserowaną przez Christophera Nolana. Mam nadzieję, że nie będzie powtórki z "The Dark Knight Rises", ale z tym może być różnie. Wszystko okaże się po listopadowej wizycie w kinie.
Przed 16 maja drugi zwiastun "Interstellar" był nie tylko pokazywany w waszyngtońskim National Air and Space Museum. Od 13 maja widzowie jednej z francuskiej sieci kin mogli zobaczyć zdubbingowaną wersję trailera(oczywiście przy okazji "Godzilli"). Potwierdziła się data i godzina oficjalnej publikacji drugiego zwiastuna(16 maja o godzinie 19:00). Poza tym polski trailer "Interstellar"(z napisami) był pierwszą wersją nieanglojęzyczną wrzuconą na YouTube'a.
https://twitter.com/WallyCPfister - Czy jest to oficjalne konto Pfistera? Jest tam opinia o drugim zwiastunie "Interstellar".
Zuważyliście, że maszyny/stanowiska do hibernacji(?) w trailerze wyglądają jakby rzeczywiście były używane(tzn. są brudne i odrapane)?
(17-05-2014, 01:42)Proteus napisał(a): Btw - Chastain pewnie zagra starą Murphy. Element time travelingu?
Po obejrzeniu zwiastuna również wydawało mi się, że Jessica zagra dorosłą córkę McConaughey'ego. Jednak w sobotę zajrzałem na forum SuperHeroHype, aby zobaczyć co tam ludzie piszą o drugim trailerze "Interstellar". Następnie przeczytałem pewną ospoilerowaną wiadomość i teraz nie mam pojęcia kogo może zagrać Pani Chastain. To jest jak wróżenie z fusów bo nie wiadomo co i ile zmienił Christopher, a co dodał nowego od siebie do scenariusza swojego brata.
(17-05-2014, 01:42)Proteus napisał(a): McCounaghey wróci na planetę gdy ta już będzie dorosła. Nie rozpozna jej i...
...trzeci akt filmu będzie whacky komedią romantyczną z Mafiu w hawajskiej koszuli
"She gets older. I stay the same age... heh heh"
To jeszcze nic. Czuję, że "Interstellar" może mieć mnóstwo przeróbek związanych z wormhole:
- Matthew i Anne wracają na Ziemię przez otwarty portal w "Avengers",
- Matthew i Anne byli przed Nostromo na LV-426,
- Matthew i Anne lecąc statkiem usłyszeli i zobaczyli wiadomość "YOU ARE NOT ALONE. My name is General Zod...",
- Matthew i Anne wracają na Ziemię, która teraz jest zamieszkała przez inteligentne małpy,
- Matthew i Anne uczestniczą w ofensywie Sojuszu Rebeliantów na drugą Gwiazdę Śmierci,
itd.
19-05-2014, 12:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2014, 17:59 przez Konrad.)
Western Enterpreneur
Liczba postów: 1,108
Konrad...mówił Ci ktoś kiedyś, że masz dziwną obsesję na punkcie tego trailera?
Zwiastun był bardzo dobry, ale naprawdę nie musisz ciągle pisać postów ze szczegółowymi updejtami jego statusu - kiedy miał premierę, kto go widział, ile trwał sekund...
"What writer wants to make compromises with story? Story is the only reason you're in it."
David Simon
19-05-2014, 13:01
CSM-101
Liczba postów: 7,848
(18-05-2014, 12:39)Danus napisał(a): Widzialem trailer przed Godzilla, ktory oczywiście zaostrzył apetyt. Fajny klimat to ma i ciekawy koncept.
Mam tylko jedno pytanie bo nie wiem czy dobrze zrozumialem, ta kosmiczna akcja to nie jest ostatni wspolny zryw calej ludzkości w celu ratowania populacji, tylko kilkoro redneckow organizuje sobie wypad w kosmos rakietą skręconą w stodole?
Jeśli chcesz wiedzieć:
Trochę to pierwsze, trochę to drugie. Cywilizacja dogorywa, rządów już nie ma. Główny bohater znajduje tajną bazę w której porządowe sieroty w tajemnicy przed wszystkimi zbudowały sobie statek kosmiczny  Niemniej ich wyprawa to ostatni zryw ludzkości bo informują bohatera, że za kilkadziesiąt lat i tak wszyscy umrą z głodu i nie ma na to żadnego bata.
W ogóle dziwne się teraz czyta wasze oczekiwania i przewidywania, nie mogąc nikomu powiedzieć, że ma rację albo się myli :/
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.
20-05-2014, 09:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-05-2014, 09:20 przez Negatywny.)
Użytkownik
Cator - Przed podaniem oficjalnych linków do dwóch wersji zwiastuna napisałem parę wiadomości i to jest fakt. Jednak zobacz, że od 16 strony tego tematu w pięciu z siedmiu moich postów cytowałem lub nawiązywałem do wiadomości użytkowników forum. Dwa moje pozostałe posty dotyczyły tego, iż trailer został sklasyfikowany( http://www.bbfc.co.uk/releases/interstellar-filmtrailer-0 i http://albertafilmratings.ca/recentclasstrailers.aspx ). W mojej ostatniej wiadomości chciałem przede wszystkim podzielić się własnymi wrażeniami po obejrzeniu drugiego zwiastuna "Interstellar", a przy okazji napisałem więcej.
Negatywny - Część informacji z Twojego spoilera widnieje od zeszłego roku w jednym z opisów "Interstellar" na stronie http://www.filmweb.pl/film/Interstellar-2014-375629/descs .
20-05-2014, 14:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-05-2014, 14:47 przez Konrad.)
CSM-101
Liczba postów: 7,848
Chyba nawet cały
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.
20-05-2014, 15:46
Stały bywalec
Liczba postów: 5,939
Liczba wątków: 6
(17-05-2014, 15:01)raven.second napisał(a): Wrzuć w kilka spojlerów i gotowe, kto będzie chciał, to zajrzy, kto nie, to nie. Nikt chyba płakać nie będzie.
Generalnie trzeba by było wtedy streścić cały film... Samo napisanie zakończenia (w którego skład wchodzi zakończenie 1, epilog, zakończenie epilogu (zakończenie 2)) nie wystarcza, bo jakby ktoś to przeczytał, to popukałby się w głowę.
Generalnie uważam, że szkoda czasu na bazgrolenie takich rzeczy. Zwłaszcza, że Nolan na pewno to pozmieniał - przecież w innym wypadku nie dopisano by jako współautora scenariusza
Wracając do trailer, to po namyśle uważam, że Nolan pokazał w nim kilka elementów za dużo. Głównie chodzi mi tu o
postacie Chastain i Afflecka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
20-05-2014, 23:08
(20-05-2014, 23:08)zombie001 napisał(a): (w którego skład wchodzi zakończenie 1, epilog, zakończenie epilogu (zakończenie 2)
oh, shit - A.I. all over again :|
21-05-2014, 01:12
Generalnie pod koniec dzieją się dziwne rzeczy i to ciekawe, że ta przypadłość Spielberga, problemy z kończeniem filmów, przeniosły się na piszącego dla niego scenarzystę
21-05-2014, 10:12
Użytkownik
Jessica pojawiła się w zwiastunie "Interstellar" i odpowiedziała śpiewająco na temat swojej roli w filmie Christophera Nolana(od 3:19):
(20-05-2014, 23:08)zombie001 napisał(a): Wracając do trailer, to po namyśle uważam, że Nolan pokazał w nim kilka elementów za dużo. Głównie chodzi mi tu o
postacie Chastain i Afflecka
Czy oni w filmie będą dorosłymi dziećmi McConaughey'ego?
Po obejrzeniu drugiego trailera mam co najmniej dwie teorię:
1. Jessica zagra córkę McConaughey'ego.
Jednak przeczytałem ospoilerowany post na forum SuperHeroHype, w którym rzekomo:
Po powrocie McConaughey'ego jego córka już nie będzie żyła, a na Ziemi spotka jej prawnuczkę. Czy to nie jest w pewnym sensie podobne do filmu "Artificial Intelligence: AI", o którym wyżej wspomniał Mefisto?
2. Widzieliście napisy końcowe w drugim zwiastunie?
Zastanawiam się czy dwie osoby, które nie wystąpiły w trailerze grają w "Interstellar" starszych Matthew i Anne.
Oczywiście moje teorię mogą trafić do kosza.
22-05-2014, 01:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-05-2014, 10:34 przez Konrad.)
Fanboy Nolana
Liczba postów: 11,944
Liczba wątków: 126
Hej, hej, tylko spokojnie z tym grzeotronieniem w tym temacie. Gdyż widzę, że jednak sporo osób przeczytało ten scenariusz. I się trochę boję spoilerowania, albo tak jak w temacie "Gry o Tron" , puszczania oczek i podśmiewania się, co to będzie dalej itd.
Plus najważniejszym pytaniem pozostaje na ile Nolan pozostał przy tym pierwszy scenariuszu, w którym z tego co z przecieków mogłem słyszeć, nie było postaci granej przez Jessicę Chastain.
24-05-2014, 12:41
Użytkownik
(Post w ramach ciekawostki)
Drugi zwiastun "Interstellar" w Ultra HD:
Drugi trailer "Interstellar" w Full HD:
Różnice w zwiastunach:
1. "DIRECTOR OF THE DARK KNIGHT TRILOGY AND INCEPTION"(Ultra HD) zamiast "DIRECTOR OF INCEPTION AND THE DARK KNIGHT TRILOGY"(Full HD).
2. Pionowy tytuł "INTERSTELLAR"(Ultra HD, podobnie jak w pierwszym trailerze) zamiast poziomego(Full HD).
3. "SIX MONTHS FROM NOW"(Ultra HD, nawiązanie do pierwszego zwiastuna) zamiast "NOVEMBER"(Full HD).
4. Zmieniono kolejność dystrybutorów i usunięto "#InterstellarMovie" w napisach końcowych(Ultra HD).
5. "EXPERIENCE IT IN IMAX"(Ultra HD) zamiast "IN THEATRES AND IMAX"(Full HD, część trailerów w ogóle tego nie miało).
10-06-2014, 09:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2014, 09:50 przez Konrad.)
Użytkownik
http://www.albertafilmratings.ca/recentclasstrailers.aspx - Trzeci zwiastun "Interstellar" został już sklasyfikowany(dostał najniższą kategorię wiekową podobnie jak pierwszy trailer).
19-07-2014, 08:56
|