Knowing (reż. Alex Proyas)
Jest takie ujęcie od góry gdy fala zniszczenia pochłania Manhattan. Gdy zbliża się coraz bardziej do Central Parku, widać jak woda w tamtejszym jeziorze wyparowuje. Fajny szczegół.

Odpowiedz
Oglądając scenę rozwałki ziemi naszła mnie taka myśl. Mianowicie bardzo mi to przypominało sceny niszczenia miast przez obcych w Independence Day. Niektóre ujęcia były kalką tych z filmu Emmericha co mnie bardzo uderzyło. Czy twórcy inspirowali się tamtymi scenami czy po prostu było to wielkie zapożyczenie ze względu na lenistwo i brak pomysłu jak miałoby to wyglądać? Nawet budynki wybuchały identycznie jak u Niemca tylko wiadomo trochę bardziej efektownie i ładniej ze względu na poziom dzisiejszego CGI.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Danus napisał(a):Czy twórcy inspirowali się tamtymi scenami czy po prostu było to wielkie zapożyczenie ze względu na lenistwo i brak pomysłu jak miałoby to wyglądać?
Z tego co wiem Alex Proyas nie udziela się na tym forum więc do kogo to pytanie?

Odpowiedz
Do kogoś kto może coś wie/czytał/widział/oglądał w temacie? :)

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Z tego co wiem Alex Proyas nie udziela się na tym forum więc do kogo to pytanie?
Do ogółu kto może też takie podobieństwa widział. Taka bardziej ciekawostka niż raczej konkretne pytanie.

Odpowiedz
Chyba tylko ktoś kto nie widział Dnia niepodległości nie zauważa podobieństwa.

W obu filmach fala ognia niszczy Nowy Jork (d'oh!). Trzeba by chyba stanąć na głowie żeby pokazać to w sposób w ogóle nie kojarzący się z filmem Emmericha.

Odpowiedz
military napisał(a):1. na symulacji było pokazane, że wybuch jest krótkotrwały - więc teoretycznie druga strona Ziemi powinna przetrwać, right?
WRONG :P

military napisał(a):2. film o końcu świata, a tu cenzura przy sieczce w metrze. Przecież tam flaki powinny zachlapywać ściany.
Cholera... Może jednak kino robi wodę z mózgu...
Naprawdę uważasz, że ludzie zachowują się jak worki wypełnione 50 litrami krwi i przy każdym uderzeniu powinni się rozpryskiwać jak baloniki wodne?

military napisał(a):3. po co w ogóle kosmici zostawiali wiadomość? Mogli zabrać kogo chcieli, dając wybór itp., bez tego cyrku.
Ano mogli...

Odpowiedz
Craven napisał(a):Naprawdę uważasz, że ludzie zachowują się jak worki wypełnione 50 litrami krwi i przy każdym uderzeniu powinni się rozpryskiwać jak baloniki wodne?
Widziałeś kiedyś co zostaje z człowieka uderzonego przez pociąg? W Knowing sunący z ogromną prędkością wagon metra uderza w kilkadziesiąt osób.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Widziałeś kiedyś co zostaje z człowieka uderzonego przez pociąg?
Ja widziałem co zostaje z człowieka uderzonego przez pociąg. Na pewno nie wygląda tak jakby to chciał Military. Natomiast inna sprawa ma się z człowiekiem przejechanym przez pociąg.

Odpowiedz
Ogólnie mnie się nawet podobało, poza paroma elementami. Tajemniczy faceci skąpani w mroku mieli być z pewnością 'cool' i klimatyczni, a efekt ostateczny był dość debilny i do bólu ograny. Poza tym zupełnie niepotrzebnie połączono wątek liczb z tymi właśnie kosmitami. Że ufoludki umiały przewidzieć wybuch solarny, to jeszcze jestem w stanie zrozumieć, ale że potrafili przewidzieć każdą katastrofę, która się wydarzy w ciągu najbliższych 50 lat? Mogli nam zrobić taką listę dwa tysiące lat temu. No, chyba że ich możliwości profetyczne ograniczają się tylko do pięćdziesięciu lat w przód. Tak czy inaczej, gratuluję więc im refleksu i szybkości działania. Przez ten czas można było przewieźć całą ludzkość na Tau Ceti dwa razy w tę i z powrotem.

A, no i bym zapomniał - płonący niedźwiedź wyskakujący z równie rozpalonego lasu rządzi.

Odpowiedz
Na razie obejrzałem pierwszą połowę i jedyne co mogę powiedzieć, to: nieudolnie sztuczne dno. Cage dwoi się i troi, ale nie udaje mu się przez sekundę oszukać widza, że w ogóle mu na czymś zależy. CGI leży i kwiczy - tak durnych katastrof w przeciągu godziny już dawno nie widziałem (ta z samolotem zaliczyła zresztą bonus, bo koleś który robił wielkie oczy i zaczął uciekać jako pierwszy patrzył się w zupełnie innym kierunku :D ). Poza tym cała tajemnica ssie od początku, a tajemniczy goście irytują. No i na Rose Byrne trzeba czekać wiekami. Brrr... może zduszę drugą połowę, to wystawię coś więcej jak 4/10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Kolejny słaby film z Cagem. Chociaż i tak nie jest to najgorsza rzecz jaką z nim widziałem. 4/10 wydaje się w sam raz.

Odpowiedz
Ciekawe, czy Mefisto dotrwa do końca bo film jest gorszy z minuty na minutę.

Odpowiedz
Ja kilka dni temu obejrzałem całość. Na trzy raty, ale obejrzałem... :)
Pewnie nie zdzierżyłbym gdyby nie to, że chwilami jest to fantastyczna, niezamierzona komedia. Zasiadając za trzecim razem zastanawiałem się czemu zasadzie to robię. Pierwsze co wtedy zobaczyłem po wciśnięciu Play to: Cage w skupieniu i przejęciu prowadzący samochód z dramatyczną muzyką w tle i już wiedziałem dlaczego dobrnę do końca... :)

http://static1.blip.pl/user_generated/update_pictures/805590.jpg

Odpowiedz
Obejrzałem :) I szczerze druga połowa o niebo lepsza, jak pierwsza - w końcu coś konkretnego się dzieje, w końcu fajne pomysły (Słońce - takie proste, a jednak w gruncie rzeczy bardzo przerażające, bo cholernie realne) i GENIALNA (tak właśnie - ale nie mówię tu o kosmitach bynajmniej) końcówka i brak zagrań pod publiczkę (Byrne). Widać, że Proyas miał tu konkretny pomysł - szkoda, że nie do końca wyszło, szkoda, że Cage został obsadzony, szkoda, że producenci namieszali (na pewno musieli), szkoda, że za dużo tu niedopracowanego CGI (choć do finału nie mam zastrzeżeń pod tym względem). Daję coś między 5.5-6.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Lubię ten film :)

Pamiętam, że, przy pierwszym seansie, "rozkmina" mnie zirytowała A szczególnie podrażnił mnie finał.
Przy drugim było już lepiej. Teraz na tym samym poziomie.

Było 4/10, podnoszę do 6+/10
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
deczko przekombinowane kino. Brak logiki pomiędzy działaniem obcych a faktycznymi wydarzeniami. Cały cyrk z cyframi jest zbędny, skoro mają "wybrańców". Widać zlepione dwa wątki, i nie trzymają się one kupy. Jednak, to co serwuje Proyas jest znoście, bo kiedy nie zna się fabuły ani nie widziało trailerów (a ja nie widziałem), to ciekawi rozwój wydarzeń. Najlepsza oczywiście końcówka - zniszczenie Ziemi.

PS: Po co obcy pokazują dzieciom end of the world? LOL

5/10
loading podpis...

Odpowiedz
Najlepsza w tym filmie jest scena z samolotem, na której budował swoją teorię Macierewicz.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Dla mnie najlepszym podsumowaniem byłby .gif padającego na kolana Cage w końcówce filmu gdy pojawiają się
. Mój poziom WTF osiągnął poziom przeciążenia obwodów. Ostatnie 10 minut tego filmu to niemożebny poziom głupoty.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Ten film z każdym seansem zyskuje na wartości. No dobra, może nie zyskuje ale dobija (i stoi w miejscu) do pewnego przyzwoitego poziomu, który wcześniej wydawał się jakiś odległy.

Oczywiście problem ze zmianą klimatu, wyjasnieniem (i zboczeniem Proyasa w postaci quasi-kontynuacji "Dark City) wciąż trochę gryzie ale... można się przyzwyczaić. Do tego jakież ten film ma fajne zakończenie - nikt nie ratuje świata, wszystko idzie w pizdu.

Podnoszę do 7/10
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon