Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Annihilation (2018) reż. Alex Garland
[Obrazek: unicestwienie-2.jpg]

Ekranizacja "Annihilation", powieści Jeffa Vandermeera, u nas wydanej pod tytułem "Unicestwienie". Jest to pierwsza część rewelacyjnej trylogii Southern Reach, w skład której wchodzą również "Ujarzmienie", oraz "Ukojenie". Opis fabuły przedstawia się następująco:

"Powstała po tajemniczym Wydarzeniu Strefa X rządzi się własnymi, nieznanymi ludziom prawami. Członkowie jedenastu pierwszych ekspedycji do Strefy umierali, popełniali samobójstwa lub zabijali się nawzajem. Ci, którzy przetrwali, nie pamiętali, jak przebiegał ich powrót. Dwunastą wyprawę tworzą wyłącznie kobiety. Czy im uda się odkryć tajemnice Strefy? Jakie sekrety kryje niezwykła flora i fauna tego miejsca? A może to ona je stworzyła i nim rządzi? Jedno jest pewne: Strefa X wpływa na ludzkie umysły i zmienia każdego."

W roli głównej Natalie Portman, a partnerować będą jej Jennifer Jason Leigh, Tessa Thompson, Gina Rodriguez oraz Oscar Isaac, który właśnie dołączył do obsady.

Wg mnie jest to materiał na świetne, klimatyczne kino s-f, z domieszką horroru i kina spod znaku Lyncha. Pierwsza część cyklu po prostu miażdży atmosferą i niektórymi motywami z półki z napisem "WTF", a także zadaje kilka ciekawych pytań, udzielając przy tym mocno niewygodnych odpowiedzi. Jeśli Garlandowi uda się przenieść aurę ksiażki na ekran, będzie to 75 procent sukcesu. Ciekawi mnie tylko, czy kręcą to jako zamkniętą całość, czy jako początek trylogii. Oby to drugie. W każdym razie, czekam i jaram się przeokrutnie.

Odpowiedz
Czytałem, że książka pod pewnymi względami przypomina klimatem "Arrival". Są jakieś elementy wspólne rzeczywiście?

Odpowiedz
Trylogia również traktuje o Pierwszym Kontakcie, ale jest to zupełnie inaczej przedstawione, o wiele bardziej mindfuckowo.

Odpowiedz
Pierwsze słyszę o czymś takim :)
To, że w tej wyprawie biorą udział same kobitki to jest jakoś uzasadnione fabularnie, czy po prostu ot tak sobie wyszło? Wystarczy odpowiedź tak lub nie.
Aha, nie nie mam nic przeciwko feministycznej eksploracji kosmosu!
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Książka już na liście do zamówienia :D Inteligentnego sci-fi nigdy mało, zwłaszcza z naprawdę dobrą żeńską obsadą i mocną drużyną twórczą.Ciekawe kiedy premiera, trailer no i czy film trafi do naszych kin.

Odpowiedz
(23-02-2017, 18:52)Dr Strangelove napisał(a): To, że w tej wyprawie biorą udział same kobitki to jest jakoś uzasadnione fabularnie, czy po prostu ot tak sobie wyszło?
Uprzedzam że po świetnej "jedynce" druga część trylogii jest absurdalnie nudna.
get ready for suprise...

Odpowiedz
(23-02-2017, 18:52)Dr Strangelove napisał(a): Pierwsze słyszę o czymś takim :)
To, że w tej wyprawie biorą udział same kobitki to jest jakoś uzasadnione fabularnie, czy po prostu ot tak sobie wyszło? Wystarczy odpowiedź tak lub nie.
Aha, nie nie mam nic przeciwko feministycznej eksploracji kosmosu!
Tak, ale nie ma to nic wspólnego z ich płcią, z tego co pamiętam. I nie spoilerując za bardzo, nie ma tutaj eksploracji kosmosu. Przynajmniej nie w szeroko rozumianym znaczeniu tego słowa. :) Dlatego jestem strasznie ciekaw, jak Garland to ugryzł i czy upchnęli wszystkie trzy tomy w jeden film, czy jednak planują to jako trylogię.

@Dr Bakier, w życiu nie nazwałbym jej nudną, ale fakt, akcji za wiele tam nie ma. Za to klimat wylewa się z każdej strony, Lynch w latach 90. zrobiłby z tego arcydzieło.

Odpowiedz
@nawrocki
"Ujarzmienie" - spoilery
get ready for suprise...

Odpowiedz
Ok, dzięki panowie.

Teraz sobie wygoglowałem bo wcześniej nie skojarzyłem nazwiska, ale to ten gostek od "Ex Machiny"!
Oj to czekam.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
(30-03-2016, 12:33)nawrocki napisał(a): W roli głównej Natalie Portman, a partnerować będą jej Jennifer Jason Leigh, Tessa Thompson, Gina Rodriguez oraz Oscar Isaac, który właśnie dołączył do obsady.
:O
Taka obsada w poważnym sf? Portman w roli głównej?

W reżyserii gościa od Ex Machiny, scenarzysty Dredda i 28 dni później?

I to w 2017 ma wyjść???

Automatycznie wskakuje ten tytuł do moich najbardziej oczekiwanych w roku. MEGA.

Nie miałem pojęcia o projekcie i nie wiem nic o materiale źródłowym (warto?), a już mam obawy o zakończenie i że wyjdzie zbyt pretensjonalnie, ale jeśli się te obawy nie sprawdzą to stawiam w ciemno, że będzie lepiej niż Arrival.

Odpowiedz
Wyszukałem parę zdjęć zza kulis ;)

https://thefilmstage.com/news/go-behind-the-scenes-of-alex-garlands-stalker-inspired-sci-fi-drama-annihilation/

http://www.peartreecottagenorfolk.com/blog/annihilation

Zaczęli kręcić w maju/czerwcu 2016, dokładnej daty premiery nie ma, trailera też nie, może się niedługo obudzą (z "Wind River" też by mogli).

Odpowiedz
Zajebiście pozytywnie mnie nastrajają te zdjęcia, kojarzą mi się z "Piknikiem na skraju drogi" braci Strugackich.

Odpowiedz
(23-02-2017, 21:15)Dr_Bakier napisał(a): @nawrocki
"Ujarzmienie" - spoilery
Zostają pewne wątki i niedpowiedzenia, ale generalnie tajemnica Strefy X zostaje wyjaśniona i większość niecodziennych zdarzeń mających w niej miejsce również. Ale i tak musiałem czytać długaśną interpretację na reddicie, żeby wszystko ogarnąć. :)

@und3r, więc masz dobre skojarzenia, bo w książkach Vandermeera mocno czuć inspirację Strugackimi.

Odpowiedz
Dobrego SF nigdy za wiele. O filmie, ani o książce nie słyszałem, ale tytuł zapamiętuję i czekam. Zdjęcia bardzo klimatyczne.

Odpowiedz
Jestem już w połowie, okazało się, że książka wala się gdzieś po domu :D
No przyznam, że jest to materiał na naprawdę ciekawy, ale nie łatwy film. Przed Garlandem stoi zdecydowanie natrudniejsze wyzwanie, materiał książkowy to z jednej strony świetne pole do popisu dla reżysera, ale z drugiej trudno będzie oddać specyficzny klimat. Na razie widać, że książka to pomieszanie specyficznego science fiction z elementami grozy, oby i tak wyglądał film. No i stosunkowo mało dialogów, w filmie pewnie będzie tego więcej.

Odpowiedz
Swoją drogą, ciekawi mnie czy Hollywood w przypadku ewentualnego sukcesu ekranizacji "Unicestwienia" zainteresuje się resztą twórczości Vandermeera, w szczególności mam na myśli cykl o Ambergris. Taki "Finch" z odpowiednim budżetem i scenarzystą to materiał na wyjątkowy film noir, osadzony w bardzo oryginalnym świecie. Na 99% tego nie zekranizują, ale pomarzyć można. :)

Odpowiedz
Czy ten książkowy materiał ma większy potencjał niż scenariusz "Ex Machiny"? Bo Garland wydaje się zdolnym reżyserem, tylko jego poprzedni film to było strasznie banalne przeciętniactwo właśnie na poziomie scenariusza.

Odpowiedz
O wiele większy potencjał. Temat kontaktu z Obcymi ugryziony z bardzo ciekawej strony, a oni sami ukazani w dość niecodzienny sposób. Lekko spoilerując napisze, że osoby oczekujące czegoś pokroju "Arrival" będą mocno rozczarowane.

Odpowiedz
Jak tak, no to czekam :)

Odpowiedz
Przeczytalem...książka mocno wciąga. Odnośnie zagadki Pełzacza nie wiem co mam myśleć, chyba trzeba przeanazlizować finał raz jeszcze. Zaraz zamawiam pozostałe tomy. Jestem pod wielkim wrażeniem i tym samym "Annihilation" przeskoczyło wszystko z mojej listy must see 2017.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon