Nowy mini-plebiscyt
Na rozgrzewkę przed kolejnymi wykańczającymi plebiscytami (tak, tak, szykuję się!), które nas czekają w 2011 roku, proponuję zabawę w ocenę filmów braci Coen. Ethan i Joel mają tutaj spore grono fanów - o ich filmach wszyscy tutaj dyskutują, bo większość je zna i ceni. Zresztą, co tu dużo mówić - są obecnie jednymi z najlepszych, najrówniejszych twórców filmowych, z wyraźnym, coenowskim stylem, którego jakoś nikt nie jest w stanie podrobić.

Oto mini-plebiscyt, którego wyniki, wraz z komentarzami, zostaną opublikowane na stronie KMF. Samo głosowanie to kilkanaście kliknięć myszką 8)

Kto może wziąć udział w głosowaniu?
- ci, którzy mają co najmniej 50 postów (a tak!)
- ci, którzy widzieli co najmniej 5 filmów Coenów

Więc tak:
1. wchodzisz na stronę http://tnij.org/coenowie
2. oceniasz każdy z ich filmów w skali 1-10 (do mnie spływają automatycznie wyniki)
3. przesyłasz komentarz, czyli kilka zdań na temat pojedynczych tytułów na adres desjudi@film.org.pl albo na PW

deadline krótki - 10.03.2011 [czwartek]. Nie ma sensu rozciągać w czasie tak prostego i krótkiego głosowania.

Efektem będzie publikacja w formie podobna do plebiscytowej, czyli ranking filmów Coenów od najsłabiej ocenianego do najlepiej (lub inaczej) w jednej lub dwóch odsłonach. Jak się uda - frekwencyjnie i merytorycznie - będziemy co jakiś czas powtarzali podobne głosowanie.

To klikajcie 8)

[Obrazek: 19242.$.jpg]

Odpowiedz
Mam masakryczne braki w filmografii Coenów, widzialem tylko pięć filmów :oops:

Odpowiedz
Ja tylko 8. Skrypt rozumiem poradzi sobie z brakami w ocenach...

Odpowiedz
tak, nie ma z tym problemu. i tak wyciągnę średnią (przy założeniu, że co najmniej 5 osób musi ocenić dany film z czym nie będzie kłopotu, bo zagłosowało już - uwaga - 11 osób i wszystkie tytuły spełniają minimum, nawet te najwcześniejsze) 8)

Odpowiedz
kurde, taki fan jak ja, będzie musiał sobie powtórzyć kilka tytułów, a jednego - True Grit - jeszcze nie widziałem. Postaram się nadrobić i popełnić kilka zdań.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Perfik napisał(a):Mam masakryczne braki w filmografii Coenów, widzialem tylko pięć filmów
no i nie widziałeś FARGO, jako do tej pory jedyna z głosujących osób. shame on you 8)

Odpowiedz
Fajnie :)
Co prawda mam 2 braki i 1 pozycję, której kompletnie nie pamiętam, ale może się uda nadrobić
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Ja widziałem wszystkie, ale niektóre na tyle dawno, że trochę niepewnie się czułem wystawiając im oceny i chyba nawet coś pominąłem.

Odpowiedz
w koncu sie znalazl powod, aby nadrobic pewne trzy filmy...
najlepsze, co można zrobić z dobrą radą, to podać ją dalej

Odpowiedz
desjudi napisał(a):no i nie widziałeś FARGO, jako do tej pory jedyna z głosujących osób. shame on you

Okej - musiałeś wyciągać brudy :) Postaram się nadrobić do czwartku i zobaczyć przynajmniej Miller's Crossing, Fargo i Big Lebowski, a jak będę miał więcej czasu to może i O Brother, Where Art Thou?

Rozumiem, że mogę później nadpisać swoje głosy?

Odpowiedz
tak, jeśli ktoś chciałby zweryfikować swój głos, bądź dodać brakujący to śmiało, wszystko z automatu zapisuje mi się w excelu, więc z obróbką statystyczną nie ma problemu.

Odpowiedz
Perfik napisał(a):Postaram się nadrobić do czwartku i zobaczyć przynajmniej Miller's Crossing, Fargo i Big Lebowski, a jak będę miał więcej czasu to może i O Brother, Where Art Thou?

Jestem ciekaw ile jeszcze osob zamiesci w tym temacie jakze istotne dla wszystkich informacje o tym jakie kto ma braki w Coenach oraz kiedy je ewentualnie nadrobi, w jaki dzien i o jakiej godzinie.

Odpowiedz
Cytat:Jestem ciekaw ile jeszcze osob zamiesci w tym temacie jakze istotne dla wszystkich informacje o tym jakie kto ma braki w Coenach oraz kiedy je ewentualnie nadrobi, w jaki dzien i o jakiej godzinie.

jeszcze ja zamieszcze swoje braki w Coenach. Obejrzałem zaledwie 3 filmy tych panów. (wszystkie były b. dobre)
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
Pomysł bardzo ciekawy, aż postanowiłam ponownie zawitać na forum :D. Małe problemy z przypomnieniem sobie nicku, ale udało się ;).

Trzeba będzie przypomnieć sobie kilka tytułów i głosujemy :).

Odpowiedz
Kate napisał(a):Trzeba będzie przypomnieć sobie kilka tytułów i głosujemy

Cytat:- ci, którzy mają co najmniej 50 postów (a tak!)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Azgaroth napisał(a):
Kate napisał(a):Trzeba będzie przypomnieć sobie kilka tytułów i głosujemy

Cytat:- ci, którzy mają co najmniej 50 postów (a tak!)

Dyskryminacja!

Dużo nie zostało, może uda się załapać ;).

Odpowiedz
desjudi napisał(a):no i nie widziałeś FARGO, jako do tej pory jedyna z głosujących osób. shame on you 8)

To ja sie wstydze głosować, bo wyjdzie na jaw czego ja nie widziałem.

Odpowiedz
Ciesze sie ze inni mają zaległosci w filmach braci bo w ten sposob moj głos, uzytkownika ktory widzial wszystkie, bedzie wiecej ważył ;)

My sobie bedziemy głosowac, wybierac i sortować a tymczasem Coenowie zdecydownie jeszcze nie skonczyli. Ba, po KAPITALNYM "A Serious Man" mozna smiało rzucic teze, ze nawet nie zwolnili. Bedą zapewne krecic kolejne dobre i bardzo dobre filmy a to zestawienie stanie sie wkótce niepełne, a poniewaz juz raz sie odbyło, to pewnei juz do niego nie wrócimy, bo kolejne filmografie beda czekac w kolejce.

Odpowiedz
Zagłosowałem, mam 148 postów i widziałem wszystkie filmy Coenów.
Dyskretny urok burżuazji, Ran, Terminator 2, Big Lebowski, Fanatyk, Cries and whispers, Annie Hall, Eraserhead, Mroczny przedmiot pożądania, Noc na Ziemi, Lot nad kukułczym gniazdem, Capote, Boogie Nights, Zed i dwa zera, Żywot Briana.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon