Nowy mini-plebiscyt
"Prawdziwe męstwo" powinno byc nizej, reszta chyba OK

Odpowiedz
Ranking raczej bez niespodzianek, pierwsza trójka nie do zdarcia. Szkoda, że "Ścieżka strachu" stosunkowo nisko, no i jednak ja stawiam "Fargo" na "NCFOM" ;)

Odpowiedz
hehe moje ukochane filmy prawie na samym dnie :P

A oprawa super!

Odpowiedz
Fajnie wyszło - dzięki <ok>
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Na rozgrzewkę przed większymi plebiscytami, które być może pojawią się latem, proponuję ranking reżyserski w formie i treści nawiązującej do Rankingu Filmów Braci Coen. Wyszło to dość zajebiście, więc warto tę ideę merytorycznie zacnych opracowań kontynuować.

Mam tylko kłopot, bo nie wiem o czyich filmach :)
Na razie wpada mi do głowy jedno nazwisko, całkiem aktualne, choć raczej pośrednio, niż bezpośrednio. A jest to Steven Spielberg - bo Super8, którego jest producentem i chyba największą inspiracją, już za tydzień w kinach. Poza tym filmy tego gościa znają chyba wszyscy, większych jakościowych wpadek nie ma, za to tych wyżyn ma od groma.

W sumie więc 25 tytułów (czyli 10 więcej niż u Coenów). Na początku głosowanie (ankieta on-line) i jednoczesne zbieranie komentarze (do każdego tytułu 2-3).

Co wy na to?

Odpowiedz
Spielberg to byc moze jest i dobry pomysl, ale przy okazji Tin Tina, a nie Super 8.
Ja jestem caly czas za zrobieniem filmografii Weira - tak jak jeszcze niedawno planowalismy.

Odpowiedz
powstało ocenarium z Weirem, więc brak elementu zaskoczenia wypada :) Poza tym głosowanie musi być masowe, a Weir jest dość niszowy, trudniej zebrać komentarze (choćby posiłkując się forum, na którym tematów o filmach Weira nie ma zbyt wiele).

Super 8 to nie jest powód najważniejszy. Po prostu wszyscy znają filmy Spielberga, więc to taki dobry cel na ranking. Choć to prawda, lepszy byłby za rok, po premierze "Tin Tina" i "War Horse".

To może od razu z grubej rury i poddajemy ocenie lata 90.? :)

Odpowiedz
Chętnie bym zagłosował na Spielberga, bo chyba widziałem wszystko od niego, ale gdzie on ma tych 25 dobrych filmów? Dla mnie raczej mocno nierówny reżyser. "Always", "Amistad", ostatni "Indiana Jones" i parę innych to przecież totalny szajs :)

Odpowiedz
raz, nie napisałem, że 25 dobrych, tylko że nie ma jakościowych wpadek,
a dwa, ograniczenie jest bezsensu. Z mniej znanych kojarzę "Always" i "Sugarland express", reszta jest dobrze znana i doceniana, nawet nie ma sensu dywagować nad odsianiem 10 tytułów. Poza tym, w hipotetycznym rankingu wezmą udział tylko te tytuły, na które zagłosuje większa liczba osób [np. powyżej 20].

Odpowiedz
Cytat:powstało ocenarium z Weirem, więc brak elementu zaskoczenia wypada :)

Walic zaskoczenie. To po prostu bylby dobry i ciekawy ranking. Podczas publikacji ocenarium z Weirem pojawily sie zreszta glosy od czytelnikow, ze woleliby zobaczyc jego tworczosc wlasnie w formie "coenowego" rankingu.

Cytat:Poza tym głosowanie musi być masowe, a Weir jest dość niszowy, trudniej zebrać komentarze

Niszowy? Des, prosze cie, niszowy to jest Apichatpong Weerasethakul, ale nie Peter Weir. :) Bedziemy ograniczac rankingi tylko do najbardziej popularnych rezyserow?

Cytat:Choć to prawda, lepszy byłby za rok, po premierze "Tin Tina" i "War Horse".

Zdecydowanie, zwlaszcza ze publikowany teraz ranking bardzo szybko stalby sie nieaktualny.

Lata 90-te? Jestem za. :)

Odpowiedz
No dobrze, to kiedy ten ranking?

Odpowiedz
Jaku, niszowy Weir znaczy: znane nazwisko, kilka głośnych tytułów (Stowarzyszenie, Truman, Pan i Władca, może Świadek jeszcze) pośród nieznanej większości. OK, mógłbym polegać na fanach jego twórczości, ale gdy przyjdzie do zbierania komentarzy to niestety, dupa. Tak zakładam i z tego powodu raczej nie jestem do rankingu przekonany. Już z Coenami miałem chwilami kłopoty, a są przecież nieporównywalnie popularniejsi tutaj na forum.

Lata 90. - to logistycznie bardziej skomplikowana zabawa, ale do przeprowadzenia.

Odpowiedz
A może ranking filmów Ridleya Scotta? Bo ranking filmów lat 90. to oczywiście grubsza sprawa, na miarę rankingu pierwszej dekady XXI wieku.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Popieram kandydaturę Ridleya Scotta.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Ridley Scott.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
To niech będzie Cameron, tak dajcie króla:P
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
może ranking filmów Polańskiego, ale tutaj też nowy film za parę miechów :P

Odpowiedz
Ludzie, jesli juz wymieniacie jakichs rezyserow, to takich, ktorzy maja niedlugo jakas swoja premiere.

Odpowiedz
Tak, w pierwszym kwartale 2012 - to już chyba Spielberg będzie szybciej :)

Odpowiedz
Ja proponuję plebiscyt na ranking na początek ;)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon