04-05-2013, 01:16
|
Pacific Rim (2013-2018)
|
|
Spoko - myślałem, że hiperbola z mojej strony wyda się oczywista. NIEMNIEJ gołym okiem widać, że potwory są jakoś tak 300 razy mniej dopracowane niż jaegery. Pewnie bardziej kwestia designu i oświetlenia niż szczegółowości, ale imo wyglądają tak se.
Albertino jak obliczyłeś te 300 razy mniej. Bo mi się wydaje to śmieszne. Jak Lawrence napisał, potwory i Jaegary wyglądają wyśmienicie, zwłaszcza potwory. A najlepiej widać ich dopracowanie podczas ataku Kaiju za dnia. Widać przepięknie wyglądającą żywą skórę(faktura powierzchni, oświetlenie, cienie, załamywania), która fantastycznie mieni się w słońcu.
Widać niesamowitą pracę, dosłownie tytaniczną ze strony ILM, być może dlatego nie robili efektów do Iron Mana 3, bo zwyczajnie nie mieli kiedy. Ale to tylko moje dywagacje. Kolejnym moim zdaniem zarzutem z dupy jest narzekanie na design potworów. Kolejne typ narzekania, które pojawia przy okazji każdego nowego trailera jakiejś produkcji S-F. Bo to takie cool narzekać na design, CGI, ktoś kto pierwszy napisze o tym jest cool gościem i w ogóle cacy. Jakbyście chcieli, żeby te potwory wyglądały? Jeśli macie świetne pomysły, świeże i lepsze niż to co pokazuje Del Toro, chciałbym je zobaczyć, macie jakieś rysunki, jakieś rendery na kompie? Bo jeśli nie to wasze narzekanie jest puste i nie poparte żadnymi argumentami. Narzekacie by narzekać, bo to najprostsze. Dla mnie design jest świetny, po pierwsze wygląd potworów jest dość prosty, ale jednocześnie wystarczająco odjechany by na pierwszy rzut oka stwierdzić, że to istoty nie pochodzące z żadnego znanego nam świata. Jak na razie to mój wielki faworyt do oscara za 2013 rok i byłoby po raz kolejny słabo ze strony akademii, gdyby nie docenili pracy ILM. Znając jednak decyzje z ostatnich lat, można sądzić, że PR oscara nie dostanie.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 04-05-2013, 09:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2013, 09:35 przez Danus.) (04-05-2013, 09:35)Danus napisał(a): Jakbyście chcieli, żeby te potwory wyglądały? Jeśli macie świetne pomysły, świeże i lepsze niż to co pokazuje Del Toro, chciałbym je zobaczyć, macie jakieś rysunki, jakieś rendery na kompie? Bo jeśli nie to wasze narzekanie jest puste i nie poparte żadnymi argumentami. Narzekacie by narzekać, bo to najprostsze. Danka, osobiście zgadzam się z Tobą. Ale stosowanie takiej obrony i takich argumentów nie ma najmniejszego sensu. To tak jakbyś przeczytał jakąś powieść, która by Ci się nie spodobała i zacząłbyś ją krytykować. Ktoś inny przyszedłby i na Twoje zarzuty odparłby: "wiesz Danus, jak Ci się nie podoba ta książka i taki mądry jesteś to sam napisz lepszą". Wiesz, to że ktoś nie jest pisarzem, nie oznacza tego, że nie może książki krytykować. Tak samo tutaj. Nie musisz być grafikiem by krytykować pracę grafików. A to dlatego, że każdy z nas ma w sobie jakiś większy lub mniejszy zmysł estetyczny na podstawie którego subiektywnie ocenia pracę innych. I wcale nie musi się znać na grafice, na projektowaniu, renderowaniu i tym podobnych. Wcale nie musi umieć rysować od kogoś lepiej żeby krytykować czyjś rysunek. Jest odbiorcą - a odbiorca ma prawo do wyrażenia swojej opinii. 04-05-2013, 10:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2013, 10:08 przez Monika.) Danus napisał(a):Jakbyście chcieli, żeby te potwory wyglądały? Jeśli macie świetne pomysły, świeże i lepsze niż to co pokazuje Del Toro, chciałbym je zobaczyć, macie jakieś rysunki, jakieś rendery na kompie? Bo jeśli nie to wasze narzekanie jest puste i nie poparte żadnymi argumentami. Narzekacie by narzekać, bo to najprostsze. Nie podoba się to zrób lepsze albo się nie odzywaj? Danus, z takimi tekstami to na FilmWeb. Serio. A potworki oczywiście wyglądają bardzo dobrze. 04-05-2013, 10:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2013, 10:31 przez Gieferg.)
Monika, w moim zamyśle nie do końca chodziło o to, czy ktoś rysuje lepiej czy gorzej i czy w ogóle umie rysować, renderować lepiej. Chodziło o powtarzalność tego zarzutu i brak jakiejkolwiek argumentacji ze strony osób go powtarzających. Wpada taki gość przy okazji premiery trailera i pierwsze zarzuty to "beznadziejny design, słaby wygląd, plastikowe CGI, bleeee, ale chujowizna". I to są argumenty rozmówców, nic więcej nie potrafią powiedzieć, bo coś i m się nie podoba, nie potrafią wskazać co, więc najłatwiej i najbardziej cool jest powiedzieć słabe CGI, beznadziejny design.
Gieferg, nie zrozumiałeś wypowiedzi, to idź na filmweb, tam są łatwiejsze do zrozumienia posty.
Directed by James "THE KING" Cameron 04-05-2013, 10:35
Danus, nie ekscytuj się, bo się spocisz.
Na film pójdę do kina i wtedy ocenię, ale póki co widziałem te same trailery co ty i - o zgrozo - mam prawo oceniać moje tymczasowe wrażenia. I potrafię wykazać, co mi się nie podoba z iście szwajcarską precyzją: pozbawiony wyobraźni, oryginalności i pazura design stworów. Na przykład designów nie pozbawionych tychże polecam np. kilka wcześniejszych filmów Del Toro. Samo CGI pewnie prezentuje czołówkowy poziom (nie jestem w stanie ocenić na ekranie komputera), natomiast potwory (w odróżnieniu od reszty) nie wyglądają jakoś super przekonująco. Inna sprawa, że pewnie nie miały, bo film zatrzyma się na poziomie kreskówki (z czego nie czynię zarzutu), więc po prostu pozostanę przy czepianiu się samego wyglądu tych potworków. Poza tym wyraźnie przecież pisałem, że imo będzie fajna baja, bo gołym okiem widać, że mamy do czynienia z jednym z fajniejszych pomysłów na blockbuster jakie wyszły z Hollywood na przestrzeni ostatnich lat. 04-05-2013, 11:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2013, 11:49 przez Albertino.) Danus napisał(a):Jakbyście chcieli, żeby te potwory wyglądały? Jeśli macie świetne pomysły, świeże i lepsze niż to co pokazuje Del Toro, chciałbym je zobaczyć, macie jakieś rysunki, jakieś rendery na kompie? Bo jeśli nie to wasze narzekanie jest puste No ta, bo to nam płacą gruby hajs za wymyślanie potworków do "Pacific Rim" :) Nad filmem pracuje cały sztab ludzi, pewnie liczony w setkach osób, najlepszych w branży zresztą, to chyba oczywiste, ze czlowiek oczekuje czegoś oryginalnego i świeżego, a tutaj co mamy? Póki co pokazali jakiegoś stworka z rogami na ryju, ktory owy ryj ma dziwnie podobny do amerykańskiej Godzilli i ogólnie wyglada jak godzilla (nawet w zwiastunie wyłazi z wody nad autostradą w scence bliźniaczej do tej z filmu Emmericha), jakiegoś ciula z ryjem rekina plus latającego ptaka, podobnego do Rodana ze skośnookich kaiju. No normalnie ręce same składają się do oklasków :) To, ze tobie sie podoba wszystko co związane z tym filmem i trzepiesz gruchę nad każda udostepnioną fotą nie znaczy, że wszyscy musza równie fanatycznie do tego podchodzić dlatego troche wyluzuj, bo ci zyłka peknie i bedzie problem ;) Ja po panu Del Toro i jego ekipie oczekiwałbym jednak mimo wszystko nieco więcej niż mielenie tego, co już kiedyś w różnych, zbliżonych tematyczne filmach widziałem bo ma gościu do tego łeb, a póki co nic interesującego w dizajnie potworów nie widzę. Zapoznam się z gotowym filmem to ci napisze więcej, byc może będzie w nim coś co mnie zachwyci jeśli chodzi o ich dizajn, bo przecież wszystkich kart w zwiastunie na stół nie wyłożono i na pewno czekają nas jakieś niespodzianki i stworki, których do tej pory nie pokazano, na razie jak mówię, dla mnie (i z tego co widać w tym temacie nie tylko dla mnie) wieje biedą w tym aspekcie. Danus napisał(a):po pierwsze wygląd potworów jest dość prosty, ale jednocześnie wystarczająco odjechany by na pierwszy rzut oka stwierdzić, że to istoty nie pochodzące z żadnego znanego nam świata. No ta - zmutowana jaszczurka, zmutowany pterodaktyl, zmutowany potwór z "Cloverfielda" plus zmutowany rekin; rzeczywiście, kosmos normalnie! ;) Zdaję sobie oczywiście sprawe, że Del Toro oddaje hołd pewnym filmom i z tego co widać, stworki są wzorowane na tym co już było, tylko lekko unowocześnione, ale nie zmienia to faktu, że na mnie wrażenia póki co nie robią - ale to jak tłumaczę ja i nie tylko ja, pierwsze wrażenia po obejrzeniu tych kilku urwyków z nim ze zwiastunów i grafik, na których widać niektóre bestie nieco lepiej. W każdym bądź razie nic równie zajebistego i oryginalnego jak to jeszcze nie widziałem: ![]() ![]() ![]()
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
04-05-2013, 14:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2013, 15:12 przez slepy51.)
Przestaje czytać ten temat, bo te podniety jak u 5 latków obrzydzają mi tylko film :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
04-05-2013, 14:57
Pozostaje mieć nadzieje (ale banner mocno je nadwyrężył), że po prostu Del Toro nie odkrył jeszcze wszystkich kart i ma w zanadrzu fajniejsze potworki.
04-05-2013, 15:15 Cytat:Danus, nie ekscytuj się, bo się spocisz. Albertino, Slepy, takich właśnie argumentów oczekiwałem, gdy pierwszy raz czepiliście się dizajnów oraz CGI. Także niezmiernie cieszę się, ze moje wypociny i ekscytacje do granic wypocenia plam pod pachami w tym temacie sprowokowały was do rozwinięcia swoich myśli. Albertino: Cytat:więc po prostu pozostanę przy czepianiu się samego wyglądu tych potworków.Zmieniasz zeznania, bo wcześniej głównie zauważyłem u ciebie czepianie się słabego CGI, więc stąd mój zarzut wobec Ciebie, bo film już na poziomie samych zwiastunów CGI ma zwyczajnie genialne. Slepy: Cytat:ogólnie wyglada jak godzilla (nawet w zwiastunie wyłazi z wody nad autostradą w scence bliźniaczej do tej z filmu Emmericha)Owszem, być może wygląda nieco jak Godzilla Emmericha, ale już sceny pomyliłeś:) W Godzilli stwór przełazi nad drogą czy autostradą, a w Pacific Rim stwór po prostu taranuje Golden Gate. Cytat:że wszyscy musza równie fanatycznie do tego podchodzić dlatego troche wyluzuj, bo ci zyłka peknie i bedzie problem ;)Na początku wyjaśniłem, lecz powtórzę dla pewności. Nie zmuszam nikogo by fapał jak ja, ale żeby swoje zarzuty podpierał argumentami, które wytoczyliście dopiero po moich postach. Więc zadanie wykonane. Większość potworów jak już wspomniałem podoba mi się. Co oczywiście nie przeszkadza mi myśleć, że Del Toro mógłby jeszcze zaszaleć przy projektowaniu stworów. Mam też nadzieję, o czym też wspomniał Slepy i Craven, ze Del Toro trzyma parę niespodzianek w zanadrzu. Jestem przekonany, że jakiś odjechany i wielki skurwysyn wpisany w scenariuszu jako final boss nie został nam jeszcze pokazany i dopiero na wielkim ekranie dane nam będzie zobaczyć go w całej okazałości.
Directed by James "THE KING" Cameron 04-05-2013, 16:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2013, 16:38 przez Danus.) Danus napisał(a):Owszem, być może wygląda nieco jak Godzilla Emmericha, ale już sceny pomyliłeś:) W Godzilli stwór przełazi nad drogą czy autostradą, a w Pacific Rim stwór po prostu taranuje Golden Gate. Golden Gate czy nie Golden Gate, scena skręcona jest bliźniaczo do tej z Emmerichowskiej "Godzilli", wystarczy zresztą rzucić okiem: 1:50 na tym filmiku; kadry z "Pacific Rim": ![]() ![]() Wiadomo, ze nie jest to dosłowna kopia tej sceny i różnią się one pewnymi szczegółami, potwor też jest ciut inny, ale podobieństwo jest dość znaczne, nawet warunki pogodowe się zgadzają ;) Inne podobieństwa: vs. ![]() Kolejne, praktycznie takie samo kadrowanie sceny. Przypadek? Nie sadzę ;) No i jakiejs przepaści w CGI efektach też nie widać za bardzo :) Oczywiście to wszystko takie dość luźne skojarzenia, ale widać raczej wyraźną inspirację. Oczywiście to tylka dwa kilkusekundowe ujęcia, które nijak mają się do tego co znajdzie się w gotowym filmie, ale póki co nie widać za bardzo, by twórcy wymyślili coś nowego, w jakiś sposób oryginalnego, co mogłoby mnie rzucić na kolana. Btw. potwór z końcówki drugiego tralera: ![]() bo to chyba ten o ile dobrze kojarzę, vs: ![]() ![]() Ryj praktycznie bliźniaczy, podobny, "krabowaty" wygląd i poruszanie się. Plus bestia niszcząca wiezowiec ala Rodan, screenów już mi się nie chce szukac ;) Dlatego mówię, nic nowego tu nie widzę i dlatego trochę narzekam, niemniej jednak powtarzam cały czas - mam nadzieję, że w gotowym filmie pokażą cos ciekawszego i bardziej oryginalnego.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
04-05-2013, 17:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2013, 17:17 przez slepy51.) Cytat:Kolejne, praktycznie takie samo kadrowanie sceny. Przypadek? Nie sadzę ;) Eee... Ale teorie spiskowe. Myślisz, że na ile sposobów można pokazać tak wielką bestię? Przecież, np. każde ujęcie od dołu będzie przypominało kadry z wielu innych filmów z wielkimi potworami. 04-05-2013, 17:23
Dlatego mówię, ze to raczej luźne skojarzenia, ale fakt faktem, ze są to dość podobne ujęcia i temu chyba nie zaprzeczysz?
04-05-2013, 17:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2013, 17:26 przez slepy51.)
Slepy stwór z końcówki drugiego trailera to ewidentnie ten sam okaz, który ryczy na końcu pierwszego i którego kadrowanie porównujesz ze scrennem z Godzilli.
Directed by James "THE KING" Cameron 04-05-2013, 17:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2013, 17:37 przez Danus.)
Nie zaprzeczę, że wyglądają podobnie. Ale wynika z tego tyle, co z faktu, że w większości filmów mamy podobne zbliżenia na twarze bohaterów.
04-05-2013, 17:30 Danus napisał(a):Slepy stwór z końcówki drugiego trailera to ewidentnie ten sam okaz, który ryczy na końcu pierwszego i którego kadrowanie porównujesz ze srennem z Godzilli. Ten, ktory łazi jak wielki krab (coś ala stwór z "Cloverfield") i któremu robocik wybija na końcu zęby (bo to chyba ten sam)? No to wyglada bardzo podobnie jak Orga z "Godzilli 2000" :) patyczak napisał(a):Nie zaprzeczę, że wyglądają podobnie. Ale wynika z tego tyle, co z faktu, że w większości filmów mamy podobne zbliżenia na twarze bohaterów. A ile filmów o wielkim potworach made in USA w ostatnich latach mieliśmy? Za dużo ich nie ma z tego co kojarzę, a gatunkiem interesuję się nie od dziś, dlatego takie podobieństwa od razu rzucają się w oczy. Nie wiem, może to po trosze wina tego, ze cos trzeba było dać związanego z potworem do pierwszego zwiastuna a efekty nie były jeszcze ukończone i zainspirowano się ta sceną "wizytówką" z "Godzilli" Emmericha, żeby pokazac ogrom owego potwora, może zwykły przypadek, ale... :) No właśnie, podobne toto jak dla mnie a chciałbym zobaczyć coś, czego jeszcze nie widzialem, w końcu to Del Toro, który co jak co, ale wyobraźnię ma ;) Jak mówię, z werdyktem odnośnie dizajnu wszystkich potworów wstrzymam się do czasu, aż obejrzę film, jednak te do tej pory pokazane wywołują we mnie raczej odczucie dość mocnego deja vu i tyle.
04-05-2013, 17:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2013, 17:40 przez slepy51.) vs. ![]() O ja... To praktycznie to samo! Ten temat robi się naprawdę epicko durny. Ale muszę sobie powtórzyć Godzillę Emmericha z ciekawości. Wspominałem ją jako kompletny szajs, te scenki są ciekawe - mieszają totalny szajs z mimo wszystko ciekawym ogromem potwora. Ale dziwi, że tak źle animują te nogi. Nikt nie stawia nóg na płask, wygląda bardzo nienaturalnie. 04-05-2013, 17:35 (04-05-2013, 17:26)slepy51 napisał(a): Dlatego mówię, ze to raczej luźne skojarzenia, ale fakt faktem, ze są to dość podobne ujęcia i temu chyba nie zaprzeczysz?Zawsze jak będziesz chciał pokazać, że coś jest wieeeelkie, to zrobisz ujęcie od dołu, żeby była taka sama perspektywa jak patrzącego człowieka.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 04-05-2013, 17:36 (04-05-2013, 17:32)slepy51 napisał(a):Tak to ten sam.Danus napisał(a):Slepy stwór z końcówki drugiego trailera to ewidentnie ten sam okaz, który ryczy na końcu pierwszego i którego kadrowanie porównujesz ze srennem z Godzilli. Cytat:Nikt nie stawia nóg na płask, wygląda bardzo nienaturalnie.Godzilla to nie nikt, tylko... Godzilla do kroćset beczek!!
Directed by James "THE KING" Cameron 04-05-2013, 17:39
Slepy, takiego dużego potwora można pokazać z góry, z dołu, z boku, od tyłu, od przodu, można przedstawić detal, sfilmować widok z oczu lub tyłka, no i powoli kończą mi się pomysły.. Jasne więc, że większość kadrów z Godzilli będzie w jakiś sposób przypominało te z filmu Del Toro. Gdyby na fotce, która wkleiłeś był człowiek, a nie kilkuset metrowy kosmita, moglibyśmy uznać, że podobny kadr widzieliśmy w tysiącach filmów i o niczym by to nie świadczyło, tylko o tym, że to normalny, powszechny i jak najbardziej logiczny sposób kadrowania:D
Podobieństwem pomiędzy wklejonymi przez Ciebie kadrami jest po prostu przerośnięty potwór. :D Edit: Heh.. mam omamy czy zniknął post Slepego, na który odpowiadałem?:D 04-05-2013, 17:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2013, 17:49 przez patyczak.) |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Die Hard (1988-2013) | KubaG | 1,315 | 254,718 |
18-05-2026, 14:16 Ostatni post: Gieferg |
|
| Ocean's 11 / 12 / 13 / 8 (2001-2018) | Mefisto | 40 | 9,753 |
14-03-2026, 16:13 Ostatni post: Pelivaron |
|
| Sicario: Day of the Soldado (2018) reż. Stefano Sollima | Mental | 194 | 45,094 |
18-09-2024, 20:06 Ostatni post: Reno |
|
| The Equalizer (2014-2018) | Snappik | 100 | 26,212 |
02-11-2023, 06:29 Ostatni post: Predator895 |
|
| Seria The Purge (2013 - 2018) | Mierzwiak | 69 | 23,116 |
28-11-2021, 10:03 Ostatni post: Snappik |
|
| Fifty Shades of Grey (2015-2018) | simek | 468 | 98,240 |
15-12-2019, 01:36 Ostatni post: Mierzwiak |
|
| The Hangover (2009-2013) | Anonymous | 108 | 24,571 |
26-09-2019, 21:25 Ostatni post: Mierzwiak |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |

![[Obrazek: tumblr_lyejxtfOtw1qgckmbo1_1280.jpg]](http://24.media.tumblr.com/tumblr_lyejxtfOtw1qgckmbo1_1280.jpg)
![[Obrazek: god.jpg]](http://4.bp.blogspot.com/-3ottM8Kyn3Q/ULZh9NgdyAI/AAAAAAAAD7E/6Oy8NoGKP7U/s1600/god.jpg)
![[Obrazek: godzilla-vs-biollante.jpg]](http://s3.amazonaws.com/auteurs_production/images/film/godzilla-vs-biollante/w856/godzilla-vs-biollante.jpg)

![[Obrazek: pacific-rim.jpg]](http://assets.nydailynews.com/polopoly_fs/1.1219344!/img/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/landscape_635/pacific-rim.jpg)
![[Obrazek: Pacific-Rim-Monster-Kaiju-Attacks-Bridge.jpg]](http://theathleticnerd.com/wp-content/uploads/2012/12/Pacific-Rim-Monster-Kaiju-Attacks-Bridge.jpg)
![[Obrazek: PacificRimMonster.jpg]](http://www.docrotten.com/wp-content/uploads/2012/12/PacificRimMonster.jpg)
![[Obrazek: preview-pacific-rim-epic-sized-super-ban...7532266719]](http://geektyrant.com/storage/0998-post-images/preview-pacific-rim-epic-sized-super-banner.jpg?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=1367532266719)
![[Obrazek: orga6mp.jpg]](http://img248.imageshack.us/img248/7478/orga6mp.jpg)
![[Obrazek: orga01.jpg]](http://www.thiel-a-vision.com/wp-content/uploads/2010/10/orga01.jpg)
![[Obrazek: Chris-Hemsworth-Thor-2-scream.jpg]](http://www.playmakeronline.com/wp-content/uploads/2013/04/Chris-Hemsworth-Thor-2-scream.jpg)