Pacific Rim (2013-2018)
W stanach do 100 mln brakuje 8 mln, świat w ciągu tygodnia dołożył 60 mln (premiera w Japonii za kilka dni)

http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=pacificrim.htm

Odpowiedz
Zgodnie z przewidywaniami rynek zagraniczny ratuje ten film przed klęską finansową.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Co bardzo mnie cieszy, bo wynik PR zaczyna przypominać wynik Prometeusza - z tym, że Prometeusz nie zasłużył nawet na połowę swojej popularności.

Odpowiedz
a nei ma jeszcze wyników z Chin, Japonii i Hiszpanii.

Odpowiedz
Kto da więcej? Wpisujcie kraje!!! :)

Odpowiedz
(05-08-2013, 07:31)military napisał(a): Co bardzo mnie cieszy, bo wynik PR zaczyna przypominać wynik Prometeusza - z tym, że Prometeusz nie zasłużył nawet na połowę swojej popularności.

Idiotyczne jest gadanie jaki film zasłużył na jakąś popularność. Ale myślę, że "niby prequel" jednego z najsłynniejszych horrorów i filmów sci-fi powstały ponad 20 lat później z rąk tego samego reżysera, na pewno miał większy potencjał finansowy od PR.

(05-08-2013, 08:35)desjudi napisał(a): a nei ma jeszcze wyników z Chin, Japonii i Hiszpanii.

Z Chin już są. Największe otwarcie Warnera - $45,2 mln w ciągu pierwszych 5 dni wyświetlania (DUŻO). Jeszcze tylko 6 krajów czeka na swoją premierę filmu, myślę, że $300 mln poza USA spokojnie przekroczy (plus jakieś 105 milionów z USA = zwróci się, sequel prawdopodobny).

Odpowiedz
Nieźle jak na "flop" ;)

Odpowiedz
No wiesz, w 4 tygodnie ten film zarobił w USA tyle, ile inne superprodukcje zgarniają w pierwsza dwa dni, więc o hicie też trudno mówić ;)

Odpowiedz
Cytat:Z Chin już są. Największe otwarcie Warnera - $45,2 mln w ciągu pierwszych 5 dni wyświetlania (DUŻO). Jeszcze tylko 6 krajów czeka na swoją premierę filmu, myślę, że $300 mln poza USA spokojnie przekroczy (plus jakieś 105 milionów z USA = zwróci się, sequel prawdopodobny).

W box office mojo nie uwzględnili Chin, wygląda na to, że film ma na koncie (świat) 245 mln + USA 93 mln = 338 mln. Przypuszczam, że kolejny weekend (Japonia) sporo doda do tej sumy.
Jak będzie 300 ze świata i 100 z USA to wynik będzie całkiem niezły (a może uda się ostatecznie zebrać około 450 mln? <marzyciel> ;))

Odpowiedz
300 mln spoza USA byłoby rewelacyjnym wynikiem. Jestem nieco zaskoczony, że mimo tak rozciągniętej premiery otwarcia w kolejnych krajach nie zawodzą, a nawet lekko przewyższają oczekiwania. Z drugiej strony PR na małym ekranie bardzo wiele traci (domyślam się w każdym razie), więc ludzie grzecznie czekają. 315 zewsząd jakie wieszczyłem gdyby proporcja USA/poza była 30/70 padło, a proporcja może wynieść nawet 20/80. Pamiętajcie jednak, że producenci mają z takich np. Chin jedynie 25%, nie tak jak normalnie 50.

Odpowiedz
(05-08-2013, 11:25)Arahan napisał(a): W box office mojo nie uwzględnili Chin, wygląda na to, że film ma na koncie (świat) 245 mln + USA 93 mln = 338 mln.

Uwzględnili, uwzględnili. Po prostu mojo często z dużym opóźnieniem aktualizuje wyniki krajów w rubryce foreign (a czasami w ogóle). Film ma poza USA $200,4 mln.

W USA jest flop i nie można temu zaprzeczyć. Ale rynek zewnętrzny uratuje film. Wśród nadchodzących premier jest jeszcze Brazylia, Japonia, i Hiszpania. Przy pomyślnym runie w Chinach film może liczyć na sporo ponad $300 mln z rynku zewnętrznego + około $105 mln ze Stanów. $450 mln jest wykonalne, a patrząc na wydane na film pieniądze ($230 mln łącznie z kosztami marketingowymi) myślę, że się zwróci, a nawet jeśli nie to studio nie będzie na nim dużo stratne.

Odpowiedz
No , nie uwzględnili.
http://boxofficemojo.com/movies/?page=intl&id=pacificrim.htm

Nie ma tam Chin, a suma wynosi 200,4.

ktoś wie, jak to jest, że film zarabia np. 300 baniek, a powtarza się wciąż, że jest stratny, choć budżet filmu wraz z wydatkami na promocje wynosi załóżmy 230 baniek. Czy istnieją jakies ukryte koszty? Może to kwestie podatkowe?

Odpowiedz
50% biorą przecież kina. W przypadku PR w Chinach zostaje ponoć aż 75% wpływów, na mocy jakichś porozumień.

Odpowiedz
(05-08-2013, 19:29)desjudi napisał(a): No , nie uwzględnili.
Suma poszczególnych państw nie wynosi 200 tylko koło 120, po prostu konkretne państwa uszczegóławiają później, a 200 milionów to całość foreign na wczoraj.

A według mnie losy sequela nie są takie proste, że jak film osiągnie break even to robią, a jak będzie miał 10 mln mniej to nie. Kokosów PR nie zarobił, totalną klapą też nie jest, więc kwestia czy ludzie na wysokich stołkach wierzą w markę czy nie.

Odpowiedz
W G.I.Joe uwierzyli, w Prince of Persia nie. Różnie bywa.

ktoś wie, jak to jest, że film zarabia np. 300 baniek, a powtarza się wciąż, że jest stratny, choć budżet filmu wraz z wydatkami na promocje wynosi załóżmy 230 baniek. Czy istnieją jakies ukryte koszty? Może to kwestie podatkowe?

Połowę (mniej więcej) biorą kina, co za tym idzie, w wersji bardzo uproszczonej - żeby film się zwrócił, musi skasować 2x budżet, dopiero potem zaczyna zarabiać.

Odpowiedz
Cytat:W G.I.Joe uwierzyli
Bo ta franczyza ma potężne plecy w postaci zabawek, gadżetów i innych pierdół. I myślę, że Pacific Rim też mógłby takie mieć - o ile już nie ma. W takich Chinach, czy Japonii duperele związane z filmem sprzedają się pewnie jak świeże bułki.

Odpowiedz
Na IMDB narzekają, że nie można dostać figurek w sklepach (NECA ma niższe nakłady od Hasbro). Dzieciaki uwielbiają potwory, tak więc jeśli zrobią nowy rzut zabawek na gwiazdkę plus dodajmy do tego BD to powinno być git.
Red, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Aug 2012.

Odpowiedz

Odsyłam do fragmentu, w którym pisałem, że mojo z opóźnieniem aktualizuje rubryki foreign. Film ma $200,4 mln a sumę z Chin wstawią za ? dni/tygodni.

(05-08-2013, 19:29)desjudi napisał(a): ktoś wie, jak to jest, że film zarabia np. 300 baniek, a powtarza się wciąż, że jest stratny, choć budżet filmu wraz z wydatkami na promocje wynosi załóżmy 230 baniek. Czy istnieją jakies ukryte koszty? Może to kwestie podatkowe?

Kina biorą niemal 50% zarabianej przez film sumy (różnie w zależności od krajów w których jest wyświetlany). Dochodzą do tego także kontrakty z firmami/ludźmi którzy biorą jakiś procent z zysków, kasa dla dystrybutorów. W przypadku każdego filmu jest inaczej (podobno Zakon Feniksa kosztujący $225 mln zarabiając w kinach $940 mln się NIE zwrócił!) ale utarło się liczyć, że film musi zarobić x2 więcej niż kosztował (łącznie z reklamą) aby się zacząć zarabiać. W przypadku PR, który nie jest kinową marką wartą inwestycji najlepiej by było gdyby film przekroczył pół miliarda.

Odpowiedz
Nie wiem czy kogokolwiek to interesuje ale została udostępniona piosenka z napisów końcowych (nieobecna w soundtracku).

Odpowiedz
dzięki! szukałem tego ostatnio :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon