Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Predator
Telewizor marki Adobe, model Photoshop CS 6?
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Monisio,

Pytam o:

- producenta TV + model
- nazwę opcji w menu ustawień obrazu

Z góry dziękuję.

Odpowiedz
tutaj będzie gif Jacksona jedzacego popcorn
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
W świątecznym klimacie:

Odpowiedz
(21-12-2018, 13:09)Mierzwiak napisał(a): Monisio,

Pytam o:

- producenta TV + model
- nazwę opcji w menu ustawień obrazu

Z góry dziękuję.
Ale czego nie rozumiesz? MOZE REGULOWAC SUWAKIEM !!1

Odpowiedz
(21-12-2018, 11:20)Danus napisał(a): Ok to ogladlismy ta sama wersje. Spoko.
Gieferg i tak ci napisze, ze nie mamy racji bo on screeny w recenzji widzial:)

Widziałem fragmenty UHE u znajomego na 55 calach, widziałem też fragmenty wersji 3D. Jedno i drugie taki sam nieoglądalny syf ale...
dodanie sztucznego ziarna pewnie by pomogło, bo przerobiłem tak tą nową wersję Terminatora 2 (przy pomocy Avisyntha), która wygląda podobnie jak UHE i przeróbka wygląda nieźle.

Tyle tylko, że osobiście nigdy nie zetknąłem się w telewizorach z filtrem dodającym ziarno. W ogóle nie słyszałem o czymś takim.
Jak dla mnie Monia znowu ściemnia, szczególnie, że nawet nie chce podać modelu tego telewizora.

Huntersky napisał(a):Telewizor marki Adobe, model Photoshop CS 6?
Z wbudowaną funkcją obrony przed atakiem nożownika :P

Monika napisał(a):Dodany szum (dynamicznie)

No fajnie, umiesz filtr w photoshopie włączyć. Tylko czego chcesz dowieść w ten sposób?
I nie, to nie tak powinno wyglądać, tylko tak:
https://caps-a-holic.com/c.php?go=1&a=0&d1=12160&d2=12159&s1=120287&s2=120273&i=2&l=0

Cytat:. Kolosalny zgrzyt i coś nie do zaakceptowania to skok Dutcha z wodospadu. To wygląda naprawdę jak rozmazany i rozciągnięty obraz z VHS do formatu HD. Wygląda to źle. Odstaje całkowicie od reszty jakby ta scena była z innego filmu.

Gdzieś czytałem, że w Predatorze jest parę ujęć filmowanych z daleka, które potem zoomowano tak, że ostatecznie wykorzystano tylko wycinek tego, co było nakręcone - wiadomo, co się wtedy dzieje z jakością obrazu, a zwłaszcza gdy się korzystało z dosyć marnej kliszy jak w tym przypadku. To chyba jedno z nich.

Cytat:Dlatego z czystym sumieniem można na swojej półce zastąpić Predatora na DVD an blu ray
Jak dla mnie:

UHD >>>> stary transfer BD > DVD > UHE

Odpowiedz
A jak dla mnie: fullscreen DVD > nic

(21-12-2018, 17:58)OGPUEE napisał(a): W świątecznym klimacie:

To jest lepsze niż cały De Predator

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(21-12-2018, 21:25)Gieferg napisał(a): Gdzieś czytałem, że w Predatorze jest parę ujęć filmowanych z daleka, które potem zoomowano tak, że ostatecznie wykorzystano tylko wycinek tego, co było nakręcone - wiadomo, co się wtedy dzieje z jakością obrazu, a zwłaszcza gdy się korzystało z dosyć marnej kliszy jak w tym przypadku. To chyba jedno z nich.
Dokładnie tak w wersji 4K wygląda ten skok z wodospadu, przy czym tutaj jest w tym ujęciu ogromne ziarno. Ładnie to nie wygląda, ale i tak o niebo lepiej niż w wersji wazelinowej.

Odpowiedz
Wersja UHE wygląda tak, że jak ją właczyłem to myślałem, że przez przypadek wziąłem gdzieś kwas. Rzeczywiscie momentami to masakra, ale z drugiej strony, jakby mi ktoś dał za darmo to jako ciekawostka może sobie stac na półce, bo oryginalny "Predator" wyglądający jak dziwny miks CGI i kreskówki to w sumie urocza rzecz.

Odpowiedz

Świetna analiza sceny śmierci Dillona. 

Generalnie polecam kanał tego gościa - ma tam mnóstwo bardzo szczegółowych analiz filmów, scen i charakterystyk bohaterów.
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.

Odpowiedz
Chcecie wiedzieć, jaki związek ma Contra na NESa z Predatorem, Rental Reviews wam odpowie!

Odpowiedz
Właśnie oglądam sobie przy piwku film por raz nie wiadomo który i mam takie oto relfeksje.

1. Zaj#bieta scena przylotu śmigłowcem na samym początku filmu i późniejsza jazda jeepem po plaży + świetna stylówka Arniego: bejsbolówka, okulary słoneczne, cygaro, zarost.

2. Kiedy spotykają generała, naszła mnie kretyńska refleksja: może generał wiedział o obecność Predatora i chodziło o próbę pojmania go w jakiś sposób, ponieważ major general Philips dostał takie polecenie z jakiegoś tajnego departamentu. Nigdy o tym nie myślałem ale w sumie dziś odniosłem wrażenie, że generał po prostu wiedział co się święci.

A teraz kilka teorii wyszukanych w necie.

1. Komandosi Dutcha przerwali polowanie Predatora, którego zwierzyną byli tamci guerrilleros w bazie wraz z sowieckimi doradcami i dlatego Predator wziął ich na cel.

2. Film to krytyka toxic masculinity (!) Ch#jowa teoria.

3.Alien z The Thing z 2011 uciekł na statku Predatora.

4. Predatorzy to zmutowani Engineers z Prometeusza.

5. Film jest parabolą epidemii HIV/AIDS z lat 80-tych.

6. Predator to intergalaktyczny glina, którego zadaniem było danie nauczki nielegalnie operującym komandosom.

7. Predator to przestępca na swojej planecie, który został wygnany.

Enviado desde mi Mi A1 mediante Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan

Odpowiedz
1. Tak było.
2. Ale, że co?

Odpowiedz
(17-01-2021, 00:11)Nemo napisał(a): 2. Film to krytyka toxic masculinity (!) Ch#jowa teoria.
A moim zdaniem dość legitna (choć pewnie niezamierzone przez twórców). Na pierwszy ogień idzie piwniczak opowiadające sprośne dowcipy, a potem ginie cała ekipa, która jak wiemy składa się z samych mięśniaków. Odstrzelone łapsko Dillona to jest akurat to z kultowego handshake'u. Zaś Dutch kompletnie nie dał rady fizycznie Predatorowi, który nie pomagał sobie już zabawkami. I Dutch pokonał go wyłącznie za pomocą mózgu. A o samym Predatorze, na dobrą sprawę, nic nie wiadomo, nawet nie wiadomo jakiej jest płci. A przypominam, że samice ptaków szponiastych są większe i silniejsze, a u wielu gatunków nie istnieje dymorfizm płciowy. Plus dochodzą gustowne kabaretki Preda :).

Odpowiedz
Może nie zaraz "krytyka toxic masculinity" ale napewno subwersja i lekkie wyśmianie amerykańskiego macho kina akcji z tamtego okresu. Przeciez pierwszy akt to pastisz Commando - niezniszczalni twardziele co nie mają czasu aby krwawić, bezproblemowo rozpierdalają tabuny wrogów. Wpada Predator, wszystko staje na głowie - mamy pot, panikę i łzy, a Arnold nagle przejmuje rolę Final Girl z młodzieżowych slasherów.

Odpowiedz
Czy ja wiem? Pytanie czy każde zestawienie danej siły z siłą o wiele większą jest z automatu krytyką tej mniejszej? Przecież komandosi w Predatorze nie dostają wpierdzielu dlatego że są zadufani i aroganccy, tylko dlatego, że walczą z jebanym Predatorem :)

Odpowiedz
Dlatego kwestię krytyki jako takiej wykluczam. Ale nikt mi nie wmówi, że Mctiernan robi tutaj stricte "męskie kino akcji" z poważną miną. Ewidentna zabawa formułą i pewien prztyk w kierunku ówczesnych trendów. Co oczywiście nie oznacza, że facet uważa te trendy za złe - tutaj za dużo miłości i uwagi było przyłożone do tego aby pierwszy akt był w zasadzie "Commando 2".

Odpowiedz
Jednym z najfajniejszych elementów Predatora jest właśnie ten kontrast gdy Arnold wraz paczką tracą grunt pod nogami i stają się dla Predatora czym byli ci żołnierze na początku filmu, ale nie raz spotkałem się w sieci z niezrozumieniem tego wątku i komentarzami jakoby pierwszy akt był niezamierzoną parodią.

Odpowiedz
W sumie warto zauważyć że postacie Arnolda w "Commando" i "Predatorze"  są do siebie zarówno bardzo podobne (niesamowity twardziel "z bicepsami", dowódca oddziału) jak i opozycyjne.

Tak samo zresztą zakończenia tych filmów ;)

Odpowiedz
(17-01-2021, 07:25)simek napisał(a): Czy ja wiem? Pytanie czy każde zestawienie danej siły z siłą o wiele większą jest z automatu krytyką tej mniejszej? Przecież komandosi w Predatorze nie dostają wpierdzielu dlatego że są zadufani i aroganccy, tylko dlatego, że walczą z jebanym Predatorem :)

Byłoby śmiesznie, jakby się okazało, że ten Predator jest jakąś mega pipką i nieudacznikiem na swojej planecie :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon