No i po wielkim sukcesie pierwszego Preda trzy lata później na krecono dalsze losy łowców. O ile zapewne Arnie był już zajety Terminatorem to na potrzeby filmu wymyslono nowego hiro, który będzie walczył do upadłego. To wardy glina z zasadami, ktory nie przebiera w srodkach aby schwytać bandziora. Tutaj bedzie miał trudniejszą sprawe (o jakies pol metra i kilka lat świetlnych przebytej drogi)...
Cóż tu sie rozpisywać. Jeden z niewielu sequeli, który dorównuje poprzednikowi. A jednak film troche jakby zapomniany. Jest to niesprawiedliwe gdyż poziomem dorównuje jedynce. Oczywiście kompletna zmiana klimatu. Jest miasto, na kazdym kroku ludzie a zamiast wojka policja i FBI.
Rola główna została powieżona znanemu z "Zabójczej Broni" Danemu Gloverowi, ktory wypadl ciekawie ale nie przeszedlszy odpowiedniego treningu w scenach "batalistycznych" wypadal dosyc nienaturalnie. W Predatora wcielil sie znowu Kevin Patrick Hall ale brak temu Predowi tego ogromu z pierwszej czesci...
Jesli chodzi o akcje jest nawet lepiej i wiecej jak w czesci pierwszej. Zaczyna sie od burzy, burze sie oglada i burza sie dobpiero konczy na koniec filmu :D.
Fajnie wypadły koncowe sceny pogonii i finał w...sami już wiecie gdzie :D
Ogólnie film bardzo dobry i jak dla mnie stoi na równi z jedynką.
5/6
20-06-2005, 19:09
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Zgadzam się z tym co prawisz, Blade, aczkolwiek dodam od siebie, że więcej scen zapadło mi w pamięci właśnie podczas seansu P2, a nie P1.
20-06-2005, 20:10
Nowy
Liczba postów: 78
Liczba wątków: 3
Zgadzam się z przedmówcą. Film jest the best. Jest więcej, mocniej, szybciej. Jeden z niewielu sequeli, który opierając się na tych trzech zasadach wypalił w 100%. Myślę, że miasto było znakomitym rozwiązaniem, a najbardziej przpadła mi do gustu finałowa scena z Predatorami. No coś niesamowitego. Nawet "Alien vs Predator" nie potrafił przez cały film tak to wszystko przekazać z takim klimatem jak uczyniła to dwójka w tej jednej scenie. No i muzyka zasługuje na najwyższe oceny. Sama postac Predatora bardzo fajnie się zaprezentowała. Wyglądał inaczej, niz ten z jedynki, tak młdziej i wydaje mi się, że był trochę wyższy. No i ekwipunek łowcy był lepszy i bardziej rozudowany. Moja ocena 10/10. :D
P.S. Z niecierpliwością czekam, aż ktoś z Hollywood weźmie się za Predatora 3. :wink:
The Truth Is Out There
20-06-2005, 20:11
Nowy
Liczba postów: 189
Liczba wątków: 4
Do kitu - o ile samo przeniesienie akcji z lasu do miasta bylo dobrym pomyslem to na tym pomysle dobre strony sie koncza, Glover do pier nie dorasta Szwartzenneggerowi, Predatora widac jak na dloni.... No koncowka fajna, tyle powiem :/
People used to think that when someone dies,
a crow carries their soul to the land of the dead.
But sometimes... only sometimes the crow brings
that soul back to set the wrong things right.
http://www.jackson.pl/
20-06-2005, 20:38
moim zdaniem predator 2 jest równy jedynce, albo i ciut lepszy, sam predator wygląda lepiej, muzyka jest w stosunku do 1 troche dopakowana :D i w ogóle jest super. No i poza tym nie ma Arnolda a film i tak jest dobry. Może zapomniano o nim właśnie dlatego że zabrakło wielkiej gwiazdy?
25-06-2005, 14:11
Nowy
Liczba postów: 7
Liczba wątków: 0
Część pierwsza Predatora - to absolutny klasyk! nie ma porównania!
Druga część Predatora - to kontynuacja wątku
i tak należy to rozpatrywać.
A który film jest lepszy? Zdecydowanie część pierwsza! Nie chce się tutaj sprzeczać ale sam element zaskoczenia w części pierwszej dawał większe wrażenia niż łatwo przewidywalna dwójka.
pozdrawiam!
28-06-2005, 17:59
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,369
Liczba wątków: 67
Mnie tam się obie podobały tak samo - w każdej jest to coś i to jest najważniejsze. Szkoda, że Alieny już tego nie mają :(
28-06-2005, 18:00
xenomorph napisał(a):Część pierwsza Predatora - to absolutny klasyk! nie ma porównania!
Druga część Predatora - to kontynuacja wątku
i tak należy to rozpatrywać.
A który film jest lepszy? Zdecydowanie część pierwsza! Nie chce się tutaj sprzeczać ale sam element zaskoczenia w części pierwszej dawał większe wrażenia niż łatwo przewidywalna dwójka.
pozdrawiam!
A co w dwójce miało być zaskakujące? Tak samo mieliby sie kryć z pokazaniem Preda jak w jedynce? Gdyby tytuł byby inny to ok jeszcze można sie zaskoczyć. Ale jak wół jest Predator 2 wiec można pokazać tylko wiecej akcji.
28-06-2005, 18:07
Nowy
No i otóż to :lol:
Twoja wypowiedź jasno precyzuje że dwójka jest gorsza:)
dzięki za poparcie :roll:
28-06-2005, 18:09
Nie że gorsza tylko że w dwójce nie potrzeba żadnego elementu zaskoczenia tylko akcję która była pod koniec jedynki. W dwójce jest cały czas akcja dlatego niektórzy tacy jak np. ja mogą uważać dwójke za ciut lepszą.
28-06-2005, 18:29
Cytat:Nie chce się tutaj sprzeczać ale sam element zaskoczenia w części pierwszej dawał większe wrażenia niż łatwo przewidywalna dwójka.
pozdrawiam!
jakbyś oglądał najpierw dwójkę to tez miałbyś element zaskoczenia. ja np zaczłem oglądanie obcego od części 3 bo tylko ta była w wypozyczalni i mialem elementy zaskoczenia 8) podobnie jakbyś obejrzał najpierw predatora 2 nie wiedząc nic o jedynce też byś miał zaskoczenie. więc jeśli głowny argument za tym ze jedynka jest lepsza opiera się na tym że była pierwsza to marny to argument.
29-06-2005, 17:39
Nowy
Twoją wypowiedź mozna skrócić do zdania: co było pierwsze jajko czy kura ?
30-06-2005, 13:55
przecież wiadomo, że pierwszy był Obcy :twisted:
30-06-2005, 14:05
Ale Predzio był lepszy!
30-06-2005, 14:21
Blade napisał(a):Ale Predzio był lepszy!
dobrze powiedziane - był :twisted:
30-06-2005, 14:24
Dla mnie dalej jest. Powiedzialem byl bo ktos napisal co bylo pierwsze ;)
30-06-2005, 15:10
Ciekawie przedstawiają się nawiązania do Aliens w Predatorze 2. I nie chodzi tu tylko o czachę obcego znajdującą się na statku predzia.
Zwróccie uwagę na scenę w rzeźni - co wam to przypomina? Siedzący w ciężarówce goście przed ekranikami, które jeden po drugim gasną, same reakcje gostków - "już po nich, wszyscy nie żyją..." oraz to co się dzieje z zołnierzami, którzy nie są w stanei zlokalizowac swojego przeciwnika i giną jeden po drugim.
23-07-2006, 14:59
Former KMF member
Liczba postów: 991
Liczba wątków: 2
Ta akcja w rzezni w "Predatorze 2" jest ewidentnie wzorowana na pierwszej
akcji Marines w "Aliens" i tylko slepy by tego nie zauwazyl :) W opisywanej
sekwencji na kazdym kroku, z kazdym zdarzeniem / tekstem / chaosem
itp. itd. widac nawiazanie do filmu Camerona. Mozna wyciagnac bledne
wnioski i uznac to za jakis plagiat czy zwykle zerzniecie akcji z "Obcych",
ale ja uwazam, ze to swoisty hold - i akcja ta cholernie mi sie podoba :D
A L () E E N
23-07-2006, 15:26
Nowy
Liczba postów: 50
Predator i Predator 2 to bardzo dobre filmy, mozna je traktować jako dwa odrębne Epizody ale ogólnie pierwsza jak i druga cześć trzyma bardzo wysoki poziom 8) ..co prawda mała popularność części drugiej spowodowana była brakiem Arnolda..ale spowodowane było to tym że Arnold w tym czasie brał udział w pracach nad kontynułacją Terminatora. 8)
23-07-2006, 21:31
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
Znakomita kontynuacja. Sekwencja w rzeźni to arcydzieło. KLIMAT na maxa !!! Gdyby tak Terminator doczekał się takiego sikłela.... Pomarzyć można.
Jedno pytanie: czy mógłby mi ktoś objaśnić poniższy kadr? Rozumiem, że Predator czerpie tu energię bezpośrednio z błyskawicy (????) Jeśli tak, to trochę to naiwne - zalatuje Matriksem...
PS. PREDATOR 1 i tak rządzi. Nic nie jest w stanie go pokonać. Parafrazując Olivera Stone'a z "Plutonu": "Predatora 1 może pokonać tylko Predator 1" :) Po przeczytaniu oryginalnego scenariusza utwierdziłem się w przekonaniu, że to najdziwniejszy w swym geniuszu film, jaki widziałem:)
18-01-2007, 21:07
|