Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
(30-04-2012, 21:15)Gwahlur napisał(a): Nie strescilem fabuly, tylko strescilem to na co sie fabularnie zapowiada.
Napisałeś to, co chciałeś napisać, czyli zgnoić film, dlatego pominąłeś 3/4 wątków.
(30-04-2012, 21:15)Gwahlur napisał(a): Przeciez napisalem ze historia w Alienie TEZ byla prosta, ale mial zajebiste elementy, ktore tutaj na zajawkach wygladaja... beznadziejnie.
Zdajesz sobie sprawę, że porównujesz film który widziałeś pewnie kilkanaście razy z trailerem filmu, którego z kolei nie oglądałeś? Nie sądzisz że to nie tyle niesprawiedliwe, co po prostu głupie?
Jeśli już, to weź pod uwagę również trailer Aliena. Jakkolwiek mega klimatyczny, to fabuły nie ma tam w ogóle.
Nie wiem u jakiego projektanta zaopatrujesz się w szczotki do kibla, ale moja tak nie wygląda. Nawet chcąc być bardzo złośliwym porównałbym to co najwyżej do kobry, no ale znowu kłania się słoneczko.
30-04-2012, 21:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2012, 21:28 przez Mierzwiak.)
Nowy
Liczba postów: 614
Liczba wątków: 0
(30-04-2012, 21:22)Mierzwiak napisał(a): Zdajesz sobie sprawę, że porównujesz film który widziałeś pewnie kilkanaście razy z trailerem filmu, którego z kolei nie oglądałeś? Nie sądzisz że to nie tyle niesprawiedliwe, co po prostu głupie?
Moge porownywac, bo ja nie pisze jak jest w przypadku Prometeusza, tylko... jak sie zapowiada na podstawie tego co mamy.
(30-04-2012, 21:22)Mierzwiak napisał(a): Nie wiem u jakiego projektanta zaopatrujesz się w szczotki do kibla, ale moja tak nie wygląda
Czytanie ze zrozumieniem, przeciez napisalem ze "kosmiczna" :)
(30-04-2012, 21:22)Mierzwiak napisał(a): Nawet chcąc być bardzo złośliwym porównałbym to co najwyżej do kobry
WC Kobra :)
30-04-2012, 21:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2012, 21:42 przez Gwahlur.)
Banned
(30-04-2012, 21:42)Gwahlur napisał(a): ja nie pisze jak jest w przypadku Prometeusza, tylko... jak sie zapowiada na podstawie tego co mamy
A ja ci piszę, że pominąłeś 3/4 wątków. Czemu?
30-04-2012, 21:59
Nowy
(30-04-2012, 21:59)Mierzwiak napisał(a): A ja ci piszę, że pominąłeś 3/4 wątków. Czemu?
To ja poprosze o te 3/4
01-05-2012, 12:34
Banned
- Space Jockeye i ich rola (twórcy życia na ziemi?)
- Zawartość kapsuł
- David
- Peter Weyland
- To coś co wyciągają z brzucha Noomi Rapace
Ale to pewnie niemające znaczenia bzdury i film faktycznie jest o tym że gość z irokezem łapie kosmiczną grypę i wypadają mu włosy <ok>
01-05-2012, 12:41
Nowy
I co ten Peter Wayland robi poza tym ze jest? Co wyciagaja z brzucha Rapace, moze odlamkiem dostala? Co w zwiazku z tym robotem? Co jest w tych kapsulach i czy na pewno cos jest, moze kolejne takie kosmiczne szczotki do kibla? Space Jokeye to na razie hologram.
01-05-2012, 15:13
Banned
Powołujesz się na trailery, a jak widać żadnego nie oglądałeś. Tyle ode mnie w tym temacie.
01-05-2012, 15:40
Stały bywalec
Liczba postów: 10,334
Liczba wątków: 5
W filmie tajemniczą, acz podobno istotną rolę ma również Patrick Wilson, którego w żadnych materiałach promocyjnych nie ma.
Mówię wam, że wcale aż tak dużo nie pokazali (chociaż te ostatnie fragmenty mogli sobie darować) i poza tym trailery są wyraźnie mylące (np. zawsze pokazywana na końcu eksplozja musi być nie dalej niż w połowie filmu, bo sporo scenek - np. wyciąganie "czegoś" z Rapace - musi być przed nią.
01-05-2012, 16:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-05-2012, 16:32 przez Albertino.)
Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313
Liczba wątków: 55
https://www.weylandindustries.com/investor
Wśród zasobów Carmot, czyli substancja z której miał się składać kamień filozoficzny :)
02-05-2012, 14:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-05-2012, 14:48 przez Craven.)
Fanboy Nolana
Liczba postów: 11,944
Liczba wątków: 126
Kampania promocyjna "Prometeusza" osinągnęła już taki poziom, że chyba będzie lepiej jak się wycofam z łykaniem wszystkich informacji jakie się pojawiają. Gdyż mimo wszystko trochę żałuję, że oglądnąłem ten ostatni trailer. Chociaż dalej nie mogę powiedzieć, że już wiem o tym filmie wszystko, a więc napięcie jest dalej :)
P.S. Podobno na score ma się też składać oryginalny motyw "Aliena" Jerry'ego Goldsmitha.
04-05-2012, 17:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2012, 17:26 przez Lawrence.)
Dużo pisze
Liczba postów: 641
Liczba wątków: 3
Kompilacja teorii i spekulacji opartych na materiałach:
Tekst jest, jak widać, bardzo długi, a oparłem go tylko i wyłącznie na zaprezentowanych materiałach. Nie interesują mnie spoilery, mam zamiar iść do kina nie wiedząc nic ponadto. Niemniej, uwielbiam spekulować i nie mogłem sobie podarować. Tak, jestem geekiem. Tak, jestem z tego dumny. A więc, manifestacja "geekowości":
Wiemy, że film zaczyna się od Shaw i Holloway'a oglądających malowidła w Szkocji. Wiemy, że błędnie interpretują ich treść, przekonani, iż nadrzędne byty, które zostawiły za sobą wskazówki hołdują życzliwości. Wiemy też, że rejs trwać będzie 2.5 roku, a nad zahibernowanymi w kriokapsułach załogantami czuwać ma David. Po przebudzeniu okaże się, że nie wszyscy najlepiej znieśli zastój - Shaw za nieodzowną uznaje miskę. Z kolei Vickers od razu rzuca się do robienia pompek, przy okazji pytając Davida, czy nikomu przypadkiem się nie umarło. Foreshadowing do postaci Weylanda? Względem postaci Davida, wiele mówi się o tym, że wizjer, który ma na twarzy pozwala na odczytywanie myśli, snów. Czy już na początku ujrzymy retrospekcję z ojcem Shaw, którego gra Patrick Wilson?
Resztę znamy - pokój konferencyjny, video z odprawą Weylanda, prezentacja członków załogi, objaśnienie celu. Co odkryliśmy, po co tam lecimy, co spodziewamy się znaleźć. Ekipa składa się oficjalnie z 18 członków, o których więcej poniżej. Koniec instruktażu. Janek (kapitan) rozdaje komendy, one-linery, aż w końcu Prometeusz osiada, co dzieje się najdalej po kwadransie od rozpoczęcia.
Vickers instruuje jeszcze naszą parkę naukowców-archeologów, że zanim dojdzie do interakcji z ewentualnymi obcymi formami życia, mają wpierw zdać jej raport i czekać na polecenia. Ekipa sprzątająca rusza w kilku pojazdach do kompleksu-świątyni (świątyń?), rozentuzjazmowana tym, co znajdą w środku. Vickers i Janek mogą śledzić transmisję dzięki kamerze zainstalowanej w pancerzu/ach zespołu (zdaje się, że na pewną ma taką David). W ruch zostają wprawione sondy, próbniki. Przebieżkę czas zacząć!
Wycieczek po kompleksie będzie przynajmniej parę (o czym też za chwilę). Myślę, że spokojnie możemy założyć, iż pierwsza obędzie się bez ofiar (nie dajcie się zwieść trailerom). Podczas wycieczki miną na pewno rozległe pomieszczenie z otworem-otchłanią w centrum (rytualne obrzędy?), aż w końcu trafią do komnaty z urnami i gargantuiczną podobizną. Po drodze lub najdalej w tym pomieszczeniu natkną się na zwłoki SJ i bezceremonialnie zabiorą ze sobą dyńkę jednego. Prawdopodobnie już na tym etapie Holloway zainfekuje się czymś, David pobierze zawartość urny, a z pewnością pobyt w kompleksie nie będzie zbyt długi. Dlaczego? Burza piaskowa. Zanim będę kontynuował, wspomnę też o wymianie zdań Shaw i Davida - They're leaving. - To go where? - Earth. Sądzę, że ktoś nas zwodzi i David pomknął po prostu za projekcjami SJ-s (jako syntetyk, tylko on je widzi?) i będąc świadkiem zapaści kompleksu (który być może jest depozytem broni) dotarł do pomieszczenia z gwiezdną mapą (w jednym tv spocie widać, jak zbliża się do niego trzech Engineerów). Nadrzędne istoty z jakiegoś powodu ewakuowały się wówczas na ziemię, dzieląc się z prawdawnymi ludźmi czymś wyjątkowym. David zobaczy to albo podczas pierwszej wyprawy, albo podczas kolejnej.
Wiemy, że ekipa umknie na Prometeusza. Co uruchomiło burzę? Były to zwyczajne warunki pogodowe? A może system obronny świątyni, co sugerowali niektórzy? Wiemy na pewno, że po dotarciu na statek wywieje z niego Shaw, co przyprawi ją o kilka blizn i zniszczony kombinezon, ale przynajmniej nie straci głowy. SJ-owej, rzecz jasna. Ta zostanie podana oględzinom w laboratorium i eksploduje po zsunięciu z niej hełmu. Możemy dociekać, że już wtedy Holloway i Shaw wylądują w łóżku. Po przebudzeniu (ujęcie z siedzącym naukowcem - widać blizny na kończynach Shaw) Holloway nie będzie czuł się najlepiej i zapewne w łazience zauważy dziwne anomalie w oku. Możliwe też, że do zainfekowania dojdzie po rozmowie z Davidem, gdy ten pyta go, ile mógłby poświęcić w imię odkrycia największych odpowiedzi. Z wywiadów wynika, że Holloway to ktoś, komu nie wystarczy odnalezienie bogów, a usatysfakcjonuje dopiero stanięcie obok nich na piedestale. Czyżby zainfekował się specjalnie, a pomogła mu w tym próbka z urny Davida? Tak czy siak, Shaw powinna nosić już coś w sobie.
Podczas drugiej wycieczki zaczną dziać się dziwniejsze rzeczy (możliwe, że to będzie już inna świątynia), niewykluczone, że tym razem David zawędruje głębiej i dotrze do statku SJ, potocznie nazywanego Croissantem. Zauważmy, że Shaw ma na fotkach ze świątyń różne kombinezony - potwierdzenie, że straci poprzedni. Tymczasem reszta badaczy (tym razem w większym gronie?) może coś uaktywnić i wpaść na motherfuckin' snakes (bo prawdopodobnie jest ich więcej), co skończy się ochłodzeniem entuzjazmu Millburna (if you know what I mean) oraz transformacją Fifielda. Vickers będzie poganiała ich, by wrócili na statek i gdy się uda, zastąpi im na rampie drogę, nie zezwalając na wstęp zainfekowanym. Po trailerze widać ewidentnie, że z Holloway'em będzie już naprawdę niedobrze (sekwencja z wnętrza świątyni, w której krzyczy, a jego żyły nabrzmiewają) - czy to pod wpływem aktywacji czegoś w dopiero co odwiedzonym kompleksie? W każdym razie, przyjmie obronną pozę i ruszy w jej kierunku. I tutaj ślad Hollowaya się urywa. Z kolei Fifield zacznie zamieniać się w Frankenfielda. Na nowym trailerze widać, jak rozrasta się na oczach osłupiałego inżyniera #3 (wg listy płac):
Co się dzieje potem, można interpretować bardzo różnie. Frankenfield wyląduje w cargo bay'u i radośnie zacznie siać chaos, zabijając przynajmniej paru randomów. Sądzę, że zatrzyma go dopiero Janek - przypomina się sekwencja, w której przyodziewa kostium.
Tymczasem Shaw, bardzo możliwe, że bez wiedzy większości załogi wyląduje w C-Sec i w przerzynającej emocjonalnie sekwencji zostanie z niej wycięty Mr Cuddles. Sama się poda tej procedurze, wiedząc, co może jej grozić? A może Vickers ją tam wrzuci (scena, w której ciska o ścianę Davidem). Ledwo przytomna po tym horroze pokona drogę korytarzem i zemdleje w jednym z pomieszczeń, na oczach grupki ludzi pochylonych nad pomarszczonym osobnikiem na wózku. Pytanie brzmi, czy to może być Weyland, którego właśnie wydobyto z kriokapsuły, a o jego obecności na statku wiedziało najwyżej parę osób? Guy Pearce stwierdził, że jest w filmie przez minutę, ale wg listy płac jest bodaj piąty czy szósty. Sądzę, że jego postać odegra większą rolę. Może to także być Holloway, który coraz szybciej się transformuje - SJ? W każdym razie kolejną sceną będzie fragment z Shaw mówiącą "We were soo wrong", pewnie zostanie ocucona, przykryta kitlem. Jeśli to Weyland, to po opowieści Shaw może zarządzić opuszczenie statku - widać, jak wraz z Davidem, Ford i najemnikiem wychodzi z windy w cargo bay, gdzie prawdopodobnie szaleje akurat Frankenfield.
Z późniejszych scen, w imax-owym trailerze widzieliśmy sekwencję ze ściętą paraliżem Ford i zbliżającym się w jej kierunku SJ, do którego strzela najemnik. Na innej fotce widoczna była ta dwójka + David idący korytarzem do Croissanta. Sądzę, że SJ zajmie się nimi i pójdzie w kierunku odpalającego silniki Davida, by przejąć kontrolę nad statkiem. Tymczasem Shaw, być może ratując się ucieczką, będzie skakała nad "włazem wylotowym" Croissanta i krzyczała do Janka, że ten statek nie może opuścić planety. Dojdzie do powietrznej kolizji (wydaje mi się, że David postara się też o to, by Engineer stracił kontrolę nad sterami), ale przedtem od Prometeusza "odłączą się dwa fragmenty" - Vickers w podzie ratunkowym i większa szalupa ratunkowa. Vickers połączy siły z Shaw i zaczną umykać czym prędzej, by nie skończyć pod kolejnym derelictem. Chronologicznie nie jest to raczej ostatnia scena, którą widzieliśmy w trailerach - następują po niej Shaw biegająca z toporzyskiem i odskakująca od macki uderzającej o szybę (Mr Cuddles urósł?), czy też idący po nią SJ (końcówka większości trailerów). Amen. Gdzie w tym wszystkim Weyland i Holloway? Być może któryś z nich zamieni się w SJ. Na pewno zobaczymy przynajmniej jednego prawdziwego, pozostałość po cywilizacji. Na liście płac urzędują także Ghost i Sacrifice Engineer - ten drugi związany z obrzędem rytualny, służącym narodzinom xeno?
Ridley sugerował, że na pokładzie jest więcej niż jeden syntetyk. Wiele osób skierowało swój wzrok w kierunku Vickers. Kto wie? Z jednej strony, po co android miałby robić pompki? Tak, David jest widziany na rowerze, rzucający piłki do kosza, ale to można uznać za ćwiczenie koordynacji, czy też target practice. Nie byłoby to poza tym zbyt oczywiste? Z drugiej strony, to ujęcie, w którym Vickers stoi nieruchomo w korytarzu - wyjątkowo nieludzko. Nie wiem, co o niej myśleć. Wolę chyba, by była po prostu człowiekiem, a cytat z Ridley'a mógł dotyczyć tego, że na statku jest... jeszcze jeden David, tyle że inny model? I to właśnie on zostanie wystrzelony w szalupie ratunkowej? Możemy założyć, że ten David, którego widzimy w materiałach zostanie poturbowany przez Space Jockey'a...
Ostatnie 10 minut zobaczymy zapewne dopiero w kinach, bo mniej więcej ten fragment nie został nikomu oddany i jest objęty ochroną. Czy to wtedy wydarzy się całe zło, do którego odniósł się Ridley, przypominając scenę z chestbursterem? Podobno została nakręcona z samą Shaw i prawie nikt o niej nie wie - oby to nie była ujawniona już scena z C-sec...
Bardzo ciekawi mnie też ujęcie z nabrzmiałą żyłami postacią przy wodospadzie. Czy to ostatni żyjący członek załogi, transformujący się w SJ? A może sekwencja z przeszłości? Wreszcie, ile właściwie monstrów ujrzymy w filmie? Póki co zapowiada się, że będzie ich co najmniej kilka. Każda urna kryje inne życie?
Bonusowo, oficjalna załoga wg listy płac:
Shaw (Noomi <33), Vickers (Charlize <3), David (Michael Fassbender <3), Janek (Idris Elba), Holloway (Logan Marshall Green)
Fifield (Harris), Millburn (Spall), Ford (Dickie), Ravel (Wong), Chance (Elliott) -> specjalnie go nie widzę w materiałach...
+ 8 randomów, granych w większości przez kaskaderów: po 4 najemników i techników.
Razem, 18. Plus, być może, Weyland.
Ktoś zechciałby coś dodać?
06-05-2012, 15:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-05-2012, 16:00 przez Galadh.)
.
Liczba postów: 27,887
Liczba wątków: 62
Galadh - całkiem miło się to wszystko prezentuje, żadnych głupot nie widać, powinno być ok.
07-05-2012, 08:40
Stały bywalec
Liczba postów: 779
Liczba wątków: 1
Stały bywalec
Liczba postów: 851
Liczba wątków: 7
Dopóki MPAA nie poda kategorii wiekowej, nie uwierzę.
koronex1989
07-05-2012, 09:49
Początkujący
Liczba postów: 10
(07-05-2012, 09:49)koronex1989 napisał(a): Dopóki MPAA nie poda kategorii wiekowej, nie uwierzę.
Dokładnie - ja też. Nie jestem pewien czy "oficjalne" potwierdzenie nie bazuje na tym samym tickecie.
07-05-2012, 09:54
Stały bywalec
Liczba postów: 851
Liczba wątków: 7
Tak w istocie jest. Wszystkie zagraniczne strony obwieszczają że film ma kategorię wiekową R opierając się na tym bilecie :)
koronex1989
07-05-2012, 09:56
Dużo pisze
Liczba postów: 641
Liczba wątków: 3
Kłócę się z userami filmwebu od kilkudziesięciu minut i nikt nie potrafi przyjąć do wiadomości, o co mi chodzi. Ta informacja jest oparta na tym bilecie, a rzadką praktyką w USA nie jest wcale oznaczanie filmów profilaktycznie, bez porozumienia z dystrybutorem. Ten news dowodzi tego, że R-ka pojawiła się na bilecie, ale póki co nie ma ŻADNEJ oficjalnej informacji mówiącej o tym, że film ma R-kę. Prawdopodobnie będzie ją miał, co wiemy już od kilku tygodni i na co wszyscy mamy nadzieję, ale nie do końca rozumiem, dlaczego redakcja zamieszcza to jako 100%-pewną, triumfalną informację. Po to, by nabić sobie ilość wejść? Po to, by być pierwszymi, którzy to zamieszczają? Chociaż widzę, że Collider zrobił coś takiego wczoraj, ale nie pisali, że to pewne info... Bo nim nie jest. Phew. Chciałbym widzieć miny redaktorów, jeśli w ostatniej chwili Fox zdecyduje się na PG-13. Profesjonalizm pełną gębą.
Może zamiast spekulować o oznaczeniach biletów, zapytano by Imperial Cinepix o co właściwie chodzi z premierą i czy jest szansa na wcześniejsze pokazy/eventy w czerwcu? Fox nie odpisał na mojego maila sprzed tygodnia i wątpię, że to się zmieni. Naiwnie myślałem, że mimo akceptacji daty premiery zainteresuje ich przynajmniej informacja o ogólnym dyletanctwie tych ignorantów nazywających się dystrybutorami.
07-05-2012, 11:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2012, 11:08 przez Galadh.)
(07-05-2012, 09:38)Turus napisał(a): I jest potwierdzenie, Prometeusz z kategorią wiekową R. http://www.filmweb.pl/news/%22Prometeusz%22+z+kategori%C4%85+wiekow%C4%85+R!-84949
Wspaniały news bez źródła :)
Ja jeszcze poczekam.
Jak dla mnie nie jest wykluczone, że kino nie mając oficjalnego ratingu od amerykańskich cenzorów domyślnie sprzedał wczesne bilety jako Rki.
(07-05-2012, 11:06)Galadh napisał(a): Kłócę się z userami filmwebu od kilkudziesięciu minut i nikt nie potrafi przyjąć do wiadomości, o co mi chodzi.
Trzymamy za Ciebie kciuki:
07-05-2012, 11:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2012, 11:30 przez Craven.)
Banned
W ogóle skąd pewność że to R na bilecie nie oznacza czegoś innego*? Chciałbym zobaczyć bilet na film na którym w tym samym miejscu jest PG-13 :)
*- Co znaczy to R? - Robin, czyli Drozd, Batman Forever
07-05-2012, 11:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2012, 11:53 przez Mierzwiak.)
|