Redbelt (reż. David Mamet, 2008)
Za Filmwebem:

"Mistrz" to historia Mike'a Terry (Chiwetel Ejiofor), mistrza Jiu-Jitsu, który unikał dotychczas cyrku medalowej rywalizacji wybierając honorowy żywot nauczyciela sztuki samoobrony według kodeksu samurajów.

Kiedy pewnej ciemnej deszczowej nocy w studio Terry'ego dochodzi do wypadku pomiędzy policjantem po służbie a wzburzoną prawniczką (Emily Mortimer), rozpoczyna się seria zdarzeń, które dramatycznie zmieniają życie Terry'ego wprowadzając go w świat organizatorów walk (Ricky Jay, Joe Mantegna) i gwiazdy filmowej Cheta Franka (Tim Allen). By stawić czoła sytuacji i spłacić swoje długi oraz odzyskać utracony honor, Mike pierwszy raz w życiu zostaje zmuszony do wkroczenia na ring.

[Obrazek: chiwetel_ejiofor_redbelt_movie_image__3_.jpg]

Odpowiedz
Dokładnie - wklej ze dwie foty i pół plakatu a będzie ok :lol:
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Mamet - reżyser mocno elitarny. uwielbiam go zwłaszcza za jeden film - niedoceniony, niezrozumiany, zapomniany - genialnego Spartana z Kilmerem. no i wiadomo - Glengarry Glen Ross, ale ten tytuł jest akurat w miarę rozpoznawalny i ceniony.

Redbelt w drodze. muszę koniecznie zobaczyć, bo film to chyba jeszcze mnie znany niż Spartan.

Odpowiedz
Mental napisał(a):genialnego Spartana
Widziałem. Dobre, wciągające, mało gikowe, właśnie przez to zapomniane - zbyt (pokuszę sie tutaj o diabelska tezę, a co!) proste kino spod znaku sensacji - nie jakiejś dziwnej, wymyślonej czy cuś. Tutaj mamy kino sensacyjne w najlepszym wydaniu - nie chcąc spoilerowac - nic nie napiszę :lol: Polecam.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Mamet po raz kolejny opowiada o byciu wojownikiem i po raz kolejny wzorem najlepszych nie ocenia swoich bohaterów. wnikliwie i na chłodno buduje ich portrety, zadając pytanie, ile można poświęcić w imię zasad i jak długo przy nich trwać, gdy dookoła wali się świat. nie pamiętam, kiedy ostatni raz widziałem tak dobry film o sztukach walki. znakomita intelektualna rozrywka bez żadnych artystowskich podtekstów. komu przypasił Spartan, ten na pewno obejrzy i doceni Mistrza.

Odpowiedz
Filmów o sztukach walki jest bardzo mało, z czego jeszcze mniej godnych uwagi. Pewnie jutro rzucę okiem na "Redbelt". Ze swojej strony mogę polecić "Fearless" z Jetem Li (koniecznie wersję reżyserską, kinowa jest pocięta jak morda beja po bitce na tulipany). Dużo przebajerowanej akcji, ale fabularnie dobrze, taka filozofia sztuk walki w pigułce dla laików. Potem warto zobaczyć japoński "Kuro-obi". Doskonale oddany duch tradycyjnego karate. Mało akcji, ale pojedynki, które się pojawiły w owym obrazie są mega realistyczne.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Mamet w formie - bardzo dobry film, któremu klimatu i pikanterii dodaje wybrany temat. Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić, to sam przekręt i jego zasięg. W poprzednich filmach Mameta była to z reguły niewielka robota, z góry nastawiona na konkretny zysk, jaki zdobędzie po wkręceniu danej jednostki. Tutaj zasięg jest o wiele większy i jakoś trudno weń uwierzyć tak do końca, bo też i tak silni gracze niewiele zyskują na tej akcji. Plus końcówka - jak na Mameta bardzo patetyczna i hollywoodzka, aczkolwiek na szczęście nie traci posmaku gorzkiego zwycięstwa. Poza tymi dwoma skazami jest super - dialogi są jak zawsze świetne, aktorsko i realizacyjnie także trudno coś zarzucić. No i walki - w końcu prawdziwe, realistyczne, emocjonalne. Jednym słowem: warto.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Świetny. Mamet z każdym filmem (Dom Gry, GGR) awansuje w prywatnej hierarchii. Chłodne, spokojne, ale emocjonujące filmy. Oczywiście ważne są walki - surowe, realistyczne, jednak nie jest ich wiele, a Mamet spokojnie zarysowuje postacie. Genialna jest scena, gdy
Takie coś to emocjonalny kop w jaja.

Z plakacików tylko ten daje radę:
[Obrazek: redbelt.jpg]
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Chiwetel Ejiofor jest w tym filmie genialny. Dodatkowo ciągle mam w pamięci jego rolę w mega serialu BBC "The Shadow Line", gdzie też porządził. Ile ten koleś potrafi wyrazić emocji i uczuć jednym wyrazem twarzy, spojrzeniem - nie ogarniam. Poza tym oczywiście sama tematyka filmu Mameta uwodzi mnie tak samo jak wtedy, gdy po raz pierwszy oglądałem "Mistrza" - trzymanie się swoich zasad, nieporzucanie ich za żadną cenę. 9/10

Odpowiedz
Poznalem faceta kilka miechow temu, gdy wspolnie szukalismy pubu w City, w ktorym daloby sie obejrzec mecze ligowe - ZAJEBISTY koles, ktorego wkurwia wspolczesny sposob krecenia filmow, PG-13, Transformey i który uwaza, ze np. JJ Abrams (wiem, ze nic to tobie nie mowi), to najbardziej przereklamowany obecnie rezyser. Jeszcze raz, zajebisty kolo <ok>
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Bucho ma chłopaka!

Odpowiedz
kuzwa, no tak troche wyszlo jak z rozporka <wstydnis>
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Cytat:Poznalem faceta kilka miechow temu, gdy wspolnie szukalismy pubu w City

Poznałeś Ejiofora i wspólni szukaliście pubu czy poznałeś Mameta i wspólnie szukaliście pubu?

Odpowiedz
Przecież napisał, że poznał faceta. Nie miał na myśli ani Ejifora, ani Mameta tylko taki tam coming-out z szafy na spontanie. Twój post musiał jakoś pobudzić poczucie własnej tożsamości w Buczku :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Dokladnie, dziwne, ze akurat w tym dziale, a nie w comingouty i inne pierdoly :) Ejifora poznalem, wlasnie wychodzilem z pracy - sobota wieczor w okolicach Bank wszystko juz pozamykane - i sie wspolnie przebijalismy na puby. Znalem ryj, znalem filmy, ale nie znalem imienia, wiec zanim pomogl mi wujek google, bylo duzo "mate" :)

Odpowiedz
Ja dla przykładu cały czas mówiłbym do gościa mate/buddy, nawet znając imię i nazwisko (bo wypowiedzieć prawidłowo Chiwetel Ejiofor - no ja pierdolę ;) ).

Odpowiedz
Zawsze można zaryzykować z "mah nigga". :)

Odpowiedz
Bucho, a mowiles do niego potem CZUŁAJETEL EDŻIOFOR? Czy może swojsko - EDZIO? ;)

Odpowiedz
Bucho, światowiec z ciebie - szlajasz się po pubach z gwiazdami Holly, urosłeś w moich oczach o jakieś półtora centymetra :)

Odpowiedz
Na recznym sobie nie zjechalismy, brudzia tez nie bylo - pogadalismy z 30 minut w drodze do pubu - City puste, z lekka pizdzi, idziemy i gadamy. Poszukalismy pub, on w swoja, ja w swoja strone ;) Crov, nazywalem go Czarna Mamba ;)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon