-- Laozi
08-07-2021, 20:02
|
Rojst [Showmax]
|
|
Jestem po dwóch odcinkach. Fajny ten nowy Rokst. Taki typowo netflixowy. Głównej bohaterce to tylko brakuje, żeby miała zarost, muły jak Abby i była czarna :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 08-07-2021, 20:02
No ona w sumie jest czarna - nawet Różdżkę pomalowano brązową farbą trochę aby uzasadnić jej pochodzenie :)
08-07-2021, 20:46
Obejrzałem 3 odcinki i w sumie ani mnie to ziębi ani grzeje. A że zapomniałem już prawie o co chodziło w pierwszej części więc dodatkowo nie teges.
Jest gdzieś streszczenie pierwszego sezonu, żeby sobie przeczytać?
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
09-07-2021, 08:26
Skończyłem i w sumie takie se. Anie to świetne ani beznadziejne. Wątek uczuciowy policjantki to jeszcze ujdzie ale połączenie go z..., to już kiepskie. Sama intryga kryminalna nawet spoko. Dość prosta ale niezła. Owszem, te twisty kto kogo i jak takie sobie, ale tragedii nie ma. Wątek Wanycza jak pisał Doppel w sumie zbędny. Dokładnie tak samo jak ta straszna historia z lasem, która ponoć kładzie się cieniem na całym mieście. Kładzie się bo?
Aktorstwo bardzo fajne, nawet Ogrodnik, który mnie zwykle irytuje nie irytował. Simlat najlepszy. Muzyka (piosenki) tak trochę nachalnie przypominająca - Hej widzu słuchaj, to lata 90-te (chociaż ja pamiętam tamte lata i zupełnie inną muzykę, szczególnie na imprezach :D) Niektóre rzeczy zabawne. Miasto po powodzi to wszystkie samochody ujebane jakby przed chwilą woda opadła. Nawet jaguar biznesmena. Takie tam typowe dla Netflixa naciągane 6/10 albo mocniejsze 5/10.
14-07-2021, 08:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-07-2021, 09:12 przez Dr Strangelove.) (14-07-2021, 08:31)Dr Strangelove napisał(a): Muzyka (piosenki) tak trochę nachalnie przypominająca - Hej widzu słuchaj, to lata 90-te (chociaż ja pamiętam tamte lata i zupełnie inną muzykę, szczególnie na imprezach :D) No ale to był akurat hotel/burdel/nocny klub, nie typowe dicho/impreza. Jestem w stanie uwierzyć że takie coś tam grali bo i klient inny. Btw, kręcone to było w Hotelu Silesia w Katowicach. Wątek miłosny policjantki z 14-07-2021, 10:57
Wymęczyłem całość. Poza realizacją nie ma tu niczego ciekawego, a i pod tym względem bywa dziwnie. No fajnie, że są super nakręcone retrospekcje z końca wojny, i że władowali tam kupę siana, ale… one nic nie wnoszą! Ani do intrygi, ani do postaci - no może poza tym, że jeden z bohaterów z racji tego, że jest mężczyzną to zostaje ukazany jako tchórz i zbokol dymający własną ciotkę.
Cała reszta mocno mehowa i powielająca główny problem pierwszego sezonu - niespiesznie rozwiązywaną zagadkę, którą w ostatnim odcinku postanawiają rozwikłać w trybie ekspresowym, bo obudzili się, że nie mają już więcej odcinków na zbyciu. Wątek netflixowy to wymuszona żenada na maksa, której dialogi (ogólnie słabe) wchodzą na zupełnie niezbadany przez naukę poziom krindżu. 4/10
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 16-07-2021, 10:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2021, 10:41 przez Hitch.)
Obejrzałem i ja drugi sezon.
Generalnie plusy dodatnie i minusy ujemne, czy jakoś tak. Do plusów zaliczam grę części obsady oraz klimat, który gdzieś tam momentami łapałem, chociaż wyczuwałem nieco "zapożyczeń" z True Detective ("sekta" i niepokojący klimat wokół niej oraz ogólnie prowincji) Niestety serial rozkręca się, rozkręca a potem kończy, powielając błędy z pierwszego sezonu, czyli niepotrzebne dublowanie intryg zamiast skupienia się na jednej i banalne jej rozwiązanie, bo można się szybko domyślić tego, kto jest ojcem chłopca. Do tego nie podoba mi się, że fajny skądinąd wątek retrospekcji z końca wojny do niczego nie prowadzi, a jego zakończenia też można się domyślać. Te historie się słabo zazębiają i właściwiw motyw lasu co to jest źródłem zła jest mocno naciągany i wciśnięty na siłę. Nie bardzo rozumiem zachwyty nad sferą realizacyjną. Realia powodziowe zostały oddanie nieźle (pochodzę z jednego z miast najbardziej dotkniętych powodzią z 1997 roku i dobrze pamiętam te wydarzenia), choć nie znakomicie. Generalnie było wszędzie pełno syfu, mułu i różnych rupieci, ale w niektórych kadrach mocno brakuje charakterystycznego śladu wody na budynkach, do wysokości fali - w miejscach przez które przeszła woda było widoczne ciemniejsze odcięcie na tej wysokości do czasu remontu elewacji lub zawalenia się budynku, szkoda że o tym nie pomyśleli, skoro zadali sobie tyle trudu. Natomiast co do oddania realiów 1997 roku to dobra realizacja byłaby wtedy, gdyby rekwizyty wyglądały tak jak powinny, czyli jak nowe (na przykład komputery) - tymczasem widać, że to są jakieś rupiecie mające ponad to 20 lat i mnie to strasznie wytrąca z immersji, mogli strzelić repliki tych rekwizytów, które lądują na zbliżeniach. Do tego nie zawsze trafiona muza i w niektórych scenach białe tablice rejestracyjne które weszły kilka lat później. To już retrospekcja wypadła lepiej. Dodatkowy minus za Netflixową heroinę (ale nie narkotyk) i kompletnie niewiarygodny wątek bohaterki granej przez Wichłacz, na czele z jego finałem. Ocenę ratuje tylko to, że ja uwielbiam takie seriale i filmy więc za to jest bonus, bo bawiłem się przyzwoicie - dam 6/10
The key of joy is disobedience.
21-10-2021, 20:53
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
06-01-2024, 04:23 Co jak co ale zwiastun fajny. No i obsada robi wrażenie.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
29-01-2024, 12:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2024, 12:52 przez slepy51.)
20-02-2024, 15:39
Zacząłem tak sobie wczoraj patrzeć po powrocie z roboty i nagle o pierwszej w nocy skończyłem :D
Pomogło zdecydowanie to, że odcinki są krótkie. Po odjęciu czołówki i napisów końcowych to 5 odcinków ma jakieś 40 minut netto. Ostatni tylko z 10 minut dłuższy. O dziwo oglądało się całkiem przyzwoicie. Z pierwszych 2 sezonów prawie już nic nie pamiętam, poza ogólnym klimatem, ale ten chyba jest najlepszy. Jest tu sporo słabszych momentów bo cała historia ma kilka wątków, które są takie trochę sklejone na siłę, ale sklejone w taki całkiem naturalny i dość sensowny sposób. Na pewno pomaga, że nie ma tutaj ekspozycji dla idiotów więc kilka rzeczy widz musi sobie po prostu dośpiewać na własną rękę (jak do tego doszło nie wiem...). Może w spoilerze kilka rzeczy:
29-02-2024, 09:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-02-2024, 15:04 przez Dr Strangelove.)
Z tego co ludzie piszą i mówią to widzę, że sezon zbiera bardzo dobre recenzje, a nawet jak niektórzy narzekają to wszyscy chwalą aktora grającego młodego Fronczewskiego, że idealnie naśladuje Pana Kleksa, tak go ucharakteryzowali że przypomina go. No i zmiksowali głos Filipa Pławiaka z głosem młodego Fronczewskiego, co wyszło podobno dobrze.
29-02-2024, 14:05
W recenzje to ja już od dawna nie wierzę. Wszystko co nie jest tragiczną chałturą dzisiaj ma znakomite recenzje.
A ten młody gostek dobry był, wywiązał się z zadania :)
29-02-2024, 14:29
Ano, ale nie tylko Pławiak gra świetnie bo Schuchardt jako młody Gajos też wypada co najmniej bardzo dobrze, ogólnie aktorsko odstają tylko dzieciaki i córka Ogrodnika, reszta to jest top ze szczególnym wyróżnieniem z mojej strony (tak jak w przypadku poprzedniego sezonu) dla Simlata, który razem ze swoim psem kradnie każdą scenę. Chętnie obejrzałbym jakiś spin of z jego udziałem zrobiony przez tę samą ekipę.
Ogólnie siadłem wczoraj wieczorkiem i też łyknąłem to raz raz, co mnie zaskoczyło to tym razem naprawdę wciągająca i rewelacyjnie rozpisana historia - co zawsze w przypadku tego serialu było piętą achillesową, bo formalnie to on od początku stał na najwyższym możliwym poziomie jeśli chodzie o rodzime produkcje. Tak samo jest i teraz, masa świetnych smaczków dla gików i nie tylko (plakat "Gorgo" w kafejce internetowej itp.), widać napracowanie jeśli chodzi o szeroko pojęte wizualia. No ale jak mówiłem, to co mnie zachwyciło najbardziej to sama historia - o dziwo akcja rozgrywająca się latach 60-tych kompletnie nie odstaje od głównego wątku i fajnie go uzupełnia, wszystkie wątki, nawet te drugo czy trzecioplanowe mają swoją puentę, wszystkie zagadki pod koniec zostają rozwiązane i nie jest to zrobione od czapy a naprawdę z pomyślunkiem i wyczuciem. Ciut naciągana wydaje się być akcyjka z Ogrodnikiem i jeśli miałbym się do czegokolwiek tutaj przyczepić to chyba tylko do tego, ale jest to raczej niewielki minus. Ogólnie ten ostatni sezon to dla mnie bardzo mocne 8, może nawet 9/10, bo naprawdę jest to kawał świetnego serialu kryminalnego. Jeśli ktoś by mi powiedział, że jakiś polski serial da mi w tym roku to, co miał dostarczyć 4 sezon "True Detective" to bym go wyśmiał, ale no właśnie - właśnie to zrobił "Rojst Millenium". Kawał naprawdę porządnej telewizji na światowym poziomie.
29-02-2024, 14:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-02-2024, 14:44 przez slepy51.) (29-02-2024, 14:37)slepy51 napisał(a): Ciut naciągana wydaje się być akcyjka z Ogrodnikiem i jeśli miałbym się do czegokolwiek tutaj przyczepić to chyba tylko do tego, ale jest to raczej niewielki minus.No ten wątek zdecydowanie najsłabszy, ale mimo wszystko dobra realizacja pomaga. W ogóle tak to wszystko się płynnie i bez zgrzytów oglądało. Kiedy trzeba mamy szczegóły, kiedy trzeba scenarzysta wie kiedy nie brnąć w debilne tłumaczenia, tylko zostawia tak jak jest. Ja może 8 i 9 rzucać nie będę, ale dobre 7/10 to uczciwa i wysoka ocena :) PS. Holoubek i Bajon - no z takimi nazwiskami to jednak powinna być pieczątka jakości :D
29-02-2024, 14:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-02-2024, 14:57 przez Dr Strangelove.)
Tak jak pisałeś, w porównaniu z "Forstem" to jest przepaść jeśli chodzi o jakość, mnie najbardziej cieszy, że tym razem twórcy razem z dopieszczoną stroną formalną dostarczyli też bardzo dobrą historię i dali rozwiązanie wszystkich wątków, które jest jak najbardziej satysfakcjonujące. Może minimalnie za wysoko oceniam ale chcę docenić to wszystko co się tutaj udało bo nie jest to taka łatwa i oczywista sprawa, co pokazał dobitnie niedawny "Turd Detective".
29-02-2024, 14:57
Owszem, trzeba docenić, że w dzisiejszych czasach wyrobów filmopodobnych w opakowaniach zastępczych, ktoś z głową i sercem potrafił z sensem napisać historię od A do Z, przy okazji odwołując się do 2 poprzednich sezonów.
29-02-2024, 15:07
Ten zwiastun i Wasze opinie bardzo zachęcają do obejrzenia trzeciego sezonu...
Można go obejrzeć bez sezonów 1 i 2? Bo o nich już opinie dużo gorsze. 29-02-2024, 22:42
Wszystko można, ale mimo to lepiej jednak znać te dwa pierwsze. To nie jest sytuacja jak z chęcią obejrzenia powiedzmy 3 sezonu "Gry o tron" i opuszczeniem poprzednich, ale nawiązania są i ma się większą przyjemność z całości.
Z plusów, to 1 sezon jest naprawdę przyzwoitą i solidną robotą telewizyjną więc warto. No i to tylko 5 odcinków, jak odejmiesz czołówkę i napisy końcowe, to łącznie wyjdzie z tego taki dłuższy film fabularny. 2 jest już sporo gorszy niestety. W razie czego przeczytasz sobie jakieś streszczenie.
29-02-2024, 23:32
Jak chcesz to możesz obejrzeć, ale to trochę bez sensu bo te wszystkie sezony się ze sobą mocno łączą a trzeci zamyka wątki rozpoczęte w pierwszym itp. No ale jak mocno chcesz to możesz też zerknąć na streszczenie:
Dr Strangelove napisał(a):2 jest już sporo gorszy niestety. Czy ja wiem? Drugi ma wg mnie sporo ciekawszych bohaterów niż pierwszy, bo pojawia się Jass i mój ulubieniec Mika grany przez Simlata (naprawdę fenomenalna rola i choćby dla niej warto "Rojst 97" obejrzeć) bo po prawdzie to ten Ogrodnik z Sewerynem to trochę takich dwóch nudziarzy i te ich wątki są na przestrzeni całego serialu w sumie najmniej ciekawe ze wszystkich. Tak już na spokojnie to powiedziałbym, że z sezonu na sezon tendencja jest rosnąca jeśli chodzi o poziom i ja widziałbym to tak: "Rojst" (6/10) < "Rojst 97" (7/10) < "Rojst Millenium" (mocne 8/10)
29-02-2024, 23:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-02-2024, 23:49 przez slepy51.) |
|
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |