Ankieta: Ocena:
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Batman (2022) reż. Matt Reeves
To coś jak Danus.

Spośród ludzi, którcyh generalnie uważam za rozsądnych, to chyba tylko mój brat twierdził, że "w sumie spoko" i do tej pory nie ogarniam tej sytuacji (choć to może wynikać że on ma tendencję nieco zawyżać oceny filmom, które nie serwują heheszków - choć z drugiej strony wysoko ocenił Ragnarok). A poza nim to generalnie wszyscy marudzili, znaleźli się też tacy, którzy musieli oglądać w odcinkach, żeby w ogóle przemęczyć.

Odpowiedz
Nigdy nie zrozumiem fenomenu tego filmu.

Weźmy na warsztat Batman Begins, w filmie o 40 minut krótszym, dostajemy satysfakcjonujące origin story nie tylko Batmana, ale także mentora Bruce'a i jego zgromadzenia które będzie mieć znaczenie w ostatnim filmie, Jamesa Gordona i całego Gotham. Dostajemy epicką muzykę, wzruszającą historię Bruce'a który znajduje balans pomiędzy wieloma częściami jego tożsamości i niesamowity bait pod sequel z Jokerem.

The Batman niby jest taki dobry ze względu na atmosferę Gotham i intrygę... Dla mnie ta intryga jest nudna, a jej rozwiązanie jest kompletnie niesatysfakcjonujące, samo Gotham zaś nie dorasta do pięt temu z Batman Begins, gdzie dostajemy wiele scen pokazujących zwykłe życie szarych ludzi, u Reevesa poza sceną z gangiem, miasto jest martwe, to tylko tło pod Battinsona i Riddlera.

Jeśli zaś chodzi o zagadki, Batmana prowadzącego śledztwo, też to mamy w Batman Begins, tożsamość złoczyńcy nie jest zagadką dla widza, ale dla Batmana jest, więc nawet jeśli zagadka nie jest skomplikowana to ma ona wielki impakt dla głównego bohatera i widz wciąga się w śledzenie jego losów i reakcji, tego samego nie można powiedzieć o Battinsonie, bo wszystko jest postawione na jedną kartę, "wielką zagadkę" która okazuje się rozczarowaniem.

Odpowiedz
Ale chyba zgodzimy sie, ze to czy historia jest ciekawa i satysfakcjonujaca to juz jest kwestia subiektywna. Oprocz klimatu i znakomitych zdjec uwielbiam intryge z tego filmu. Jak juz pisalem to jest cos czego jeszcze nie bylo, czyli detektywistyczna historia z powolna narracja sportetowana dusznym i ciezkim klimatem Gotham. W dodatku znakomity w roli Batmana Pattinson i jego antagonista Dano jako Zagadka.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Danus - serio pytam - jaka tam właściwie jest intryga? W sensie o co chodzi Zagadce?
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Edward chciał udowodnić, że miasto jest skorumpowane i że wszyscy są trzymani za gębę, nawet Thomas Wayne i że Bossem jest Carmine Falcone i symbolicznie trzeba spłukać brudy zatapiając miasto.

[Obrazek: therapist-oompa-loompa.gif]

Quality writting.

Odpowiedz
Nie mógł wysłać listy skorumpowanych do gazet?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Najprostsze rozwiązania zwykle są najlepsze.

Odpowiedz
Tylko komu on to chciał udowodnić? To raczej osobista zemsta, bo w sierocińcu miał gorsze warunki, niż jeńcy wojenni w więzieniach

Motyw z tym, jak wyglądały te sierocińce w relacji złego, to swoją drogą bardzo zabawna sprawa. Ktoś ewidentnie wówczas przesadził z dosypywaniem mroku do opowieści
.

Odpowiedz
(16-06-2022, 19:02)srebrnik napisał(a): Tylko komu on to chciał udowodnić?
Widzom filmu :)

Odpowiedz
(16-06-2022, 18:26)marsgrey21 napisał(a): Edward chciał udowodnić, że miasto jest skorumpowane i że wszyscy są trzymani za gębę, nawet Thomas Wayne i że Bossem jest Carmine Falcone i symbolicznie trzeba spłukać brudy zatapiając miasto.

[Obrazek: therapist-oompa-loompa.gif]

Quality writting.
Warto dodać, że Falcone robi tutaj za szczura, który trząsł miastem, więc zaczał sypać policjantom, żeby trząść miastem. Seems legit ;)
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Poraża mnie to, że Reeves pisał to tyle lat i tyle czasu miał (dzięki covidowi) na to by coś zmienić, a jednak się tego trzymał...

Wielka szkoda, że Benek nie nakręcił swojego Batmana gdzie Deathstroke gra rolę prześladowcy który po cichu niszczy reputację Wayne'a i Batmana. To miał być podobno rasowy film akcji. Do tego jeszcze Batfleck szkolący Batgirl.

[Obrazek: batman-batfleck.gif]

Odpowiedz
A mówio, że Snyder kręci ciemne filmy.

[Obrazek: k4qwuxsu06691.jpg?width=960&crop=smart&a...6e450cc275]

Odpowiedz
Przecież to te "idealne" "zdjęcia".
Ktoś powinien wreszcie zastrzelić Frasera za zbrodnie przeciwko kinematografii.

Odpowiedz
Zdjęcia pewnie idealne, powiedzial bym więcej ale są tak kurewsko ciemne, że nic nie widać.

Odpowiedz
Polecam albo lepsze okulary albo zmienić kontrast w TV.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Wszystko widać, nie pierdolta! :)

A co do historii, to kiedy Reeves zobaczył jakie mu zdjęcia robio do filmu, postradał zmysły z nadmiaru zajebistości i stąd roszczenia do fabuły ;)
Kiedy rozum śpi, budzą się eksperci.

Odpowiedz
(17-06-2022, 20:25)Krismeister napisał(a): Polecam albo lepsze okulary albo zmienić kontrast w TV.

Taa, będę gmerał w ustawieniach TV który idealnie działa w 99,99% filmów które oglądam bo ktoś tutaj zapomial zdjąć przesłony z kamery...

Odpowiedz
Ktoś to zrobił dla żartu, ale ten film był taki edgy, że pasuje jak ulał.

Odpowiedz
Widziałem to ostatnio, wyświetliło się w polecanych. Łezka w oku się zakręciła. W 2007 miałem 11 lat i byłem z tatą na Spider-Manie 3. I już wtedy jako 11 latek byłem wściekły, że Venom pojawił się tylko na 10 minut i ciągle miał twarz aktora, a nie Venoma. Ale jako 11 latek jeszcze nie widziałem że Topher Grace był tam takim leszczem. Miałem wydrukowane zdjęcie New Goblina, bo tak mi się podobał jego kostium, był taki cool wtedy. I te maskę Osborn też miał może z minutę na ekranie :P

A Wy co porabialiście w 2007 staruchy? Pewnie już byliście po drugim rozwodzie.
Właśnie to, że mówię głupstwa, czyni mnie człowiekiem

Odpowiedz
Uczyłem w szkole, jeden z moich uczniów jest na tym forum :P (skończyłem rok później i więcej do tego nie wracałem)

Byłem w kinie na SM3 i choć wtedy mnie rozczarował, to później został i do dziś pozostaje moim ulubionym filmem z trylogii Raimiego.
I tak, jest to zdecydowanie lepszy film niż Batman Reevesa. Transformers, z którego wzięli ten kawałek powyżej również. O niebo.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon