The Crown (Netflix, 2016-)
Trochę nie ogarniam tej zmiany. Na prawdę przy dzisiejszych możliwościach tak trudno postarzyc aktorów? Przynajmniej do momentu kiedy postacie będą naprawdę stare, wtedy faktycznie recast jest wskazany.

W 3 sezonie powinna zadebiutowac Margaret Thatcher więc jest szansa na więcej polityki. W 3 serii powinien być też pogrzeb Churchilla który jest idealną okazją na pożegnanie starej obsady.

Odpowiedz
https://www.vanityfair.com/hollywood/2018/01/helena-bonham-carter-netflix-the-crown

Oby :D

Odpowiedz
Trzeci główny aktor obsadzony, księcia Filipa zagra Tobias Menzies ("Outlander", "Gra o Tron", Terror", "Rzym"). Świetna ekipa się nam zebrała.

Odpowiedz
Fajny serial, idealny na przerwę między kolejnym sezonem GoTa czy Narcos ;) Dobrze jest go oglądać bez większej znajomości historii rodziny królewskiej. Świetnie wykonany, mimo dość klasycznej realizacji (z co najwyżej paroma eksperymentalnymi ujęciami) i zdjęć wygląda przepysznie - cała scenografia, stroje, sceny wizytacji zagranicznych, przyjęcia, wnętrza pałacu Buckingham, to wszystko robi wrażenie i widać tonę kasy wydanych na produkcję. 2 sezony minęły całkiem dobrze i choć "nie urwało" to nie uważam The Crown za stracony czas.

Aktorsko bezdyskusyjnie wygrywa Lithgow jako Churchill, ale równie dobrze wypada Jarred Harris i Matt Smith w roli Filipa - gdy tylko odcinek skupia się na jego postaci to facet wyciąga z roli 120%. Niezły też jest Matthew Goode, który do dzisiaj kojarzył mi się tylko z bezbarwnym Ozymandiaszem ;)

Jeden zasadniczy problem - niezła polaryzacja w kategorii wiekowej. Generalnie 90% całej serii to taka brytyjska wersja Dynastii skierowana do widowni PG-13. Tu ktoś wypije flaszkę, tu ktoś zapali, ktoś umrze, ale o wulgaryzmach za bardzo nie ma mowy, a seksu brak. Trochę to zrozumiałe, bo serial stara się nie silić na kontrowersje, ale z drugiej strony taki S02E07 to odcinek pełen erotycznego napięcia i ostrej sceny seksu z modelką. 
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Gillian Anderson zagra Margaret Thatcher w 4 sezonie :) Za to w 3 sezonie pojawi się Charles Dance. Zdjęcia trwają i według plotek nastepna seria zadebiutuje pod koniec roku a 4 sezon w pierwszej połowie 2020.
Mogliby sie pośpieszyć bo ileż można czekać :P Obok "Mindhuntera" najbardziej oczekiwany przeze mnie serial Netflixa w tym roku.

Odpowiedz
Żadne zaskoczenie, bo podpisała umowę z Netflixem jakiś czas temu. W sumie to już od dwóch, trzech lat mówiło się o tym, że pojawi się w Crown, zwłaszcza że pojawiała się z Peterem Morganem i resztą obsady na różnych nagrodach i wszyscy zastanawiali się dlaczego skoro nie ma nic wspólnego z serialem (oprócz tego że showrunner to jej chłopak). I na swojej stronie bardzo promowało Crown od czasu premiery 1 serii, do tego stopnia, że można by pomyśleć, że jakiś w tym interes musiała mieć. Mówiło się przez jakiś czas, były takie plotki, że zagra królową, siostrę królowej, a stanęło na Thatcher. Inna sprawa, że Netflix bardzo wypromował Fall poza granicami UK, podobno dołożyli się do budżetu 3 serii Fall, czyli od dłuższego czasu z Netflixem współpracuje.

Dobrze zrobiłem, że oglądałem 1 i 2 sezon Crown na bieżąco, bo teraz nie muszę nadrabiać, a oglądam wszystko z Gillian. Oczywiście nie wiedziałem oglądając 1 sezon że będzie Anderson, ale zmiana obsady była pewna po 2 serii. A w 3 serii jest więcej aktorów, których lubię, jak w 1 i 2 serii razem wziętych. 1 i 2 sezon oglądałem głównie dla Kirby, której najbardziej żałuję, że starej obsady, i Lithgowa oraz Doktora Who.

Odpowiedz
News z początku roku

Odpowiedz
No i post wyżej jest mój komentarz z początku roku, że dla mnie to żadne zaskoczenie, bo od dwóch, trzech lat Gillian bardzo promowała Crown np. na swojej stronie, w mediach społecznościowych gdzie co trochę pisała o 1 i 2 serii, że to jej serial, pojawiała się na różnych nagrodach telewizyjnych z ekipą Crown mimo tego, że nie miała nic wspólnego z serialem do teraz . Więc wszyscy jej fani byli pewni, że kogoś zagra. Pamiętam jak z 2 lata temu fani obstawiali królową, albo siostrę królowej, a okazało się co okazało.

Ciekawe że na jej stronie, czyli gilliananderson.ws ten news też pojawił się na początku roku, ale zaraz został usunięty, choć informacja poszła w świat. No i też w wywiadach co pojawiały się w ostatnich m-cach mówiła, że nic nie jest pewne, nic nie może powiedzieć, czy to prawda, czy nie.

Odpowiedz
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
https://www.youtube.com/watch?v=vmRqUcIiryI&feature=youtu.be

trailer

Odpowiedz
Bardzo dobra zajawka, chociaż jakoś bez większej ekscytacji wyczekuje sezonu. Za długa ta przerwa :/

Odpowiedz
Sezony 3 i 4 miały wyjść dość blisko siebie nie wiem czy wciąż jest taki plan. Potem mają się wziąć za ostatnie dwa sezony ale prędzej Netflix skasuje serial.

Odpowiedz
XD
Niby czemu? Co to za bzdurny pomysł.

Odpowiedz
Stranger Things i The Crown to jedyne seriale, które są bezpieczne :)

Odpowiedz
Lashly nie sądzę, żeby Netflix skasował serial po 4 serii, do której właśnie zdjęcia trwają. Pewnie powstanie 6 sezonów czy ile tam sobie zaplanował showrunner. Jest to jedna z tych produkcji, obok np. Stranger Things, która nie będzie skasowana po 2, 3 sezonach, co ostatnio Netflix wprowadził. A po tym jak kilka tygodni temu Netflix podpisał nową umowę z Morganem to tym bardziej jest pewne, że serial będzie kręcony tak długo jak się Morganowi marzy. https://deadline.com/2019/10/the-crown-peter-morgan-big-netflix-overall-deal-tv-film-1202752207/

Odpowiedz
Daj Boże bo fajnie się ogląda. Sugerowałem się wysokimi kosztami produkcji no i tą znaną praktyką Netflixa.
https://deadline.com/2019/03/netflix-tv-series-cancellations-strategy-one-day-at-a-time-1202576297/
Dobrze, że jest na tyle dużym sukcesem by dojść do swojego naturalnego końca. Downton Abbey się udało.

Odpowiedz
Tym razem już pełen zwiastun...

Odpowiedz
Recenzje 3 sezonu są na razie świetne. Ogłoszono też powroty dwójki aktorów z pierwotnej obsady

Odpowiedz

Odpowiedz
3 sezon w końcu obejrzany. Najlepszy sezon w mojej ocenie. Bez słabszego odcinka, świetnie rozkładający (jak zawsze) czas na każdego bohatera. Całość jest mam wrażenie smutniejsza i cięższa, ale tak jak Morgan poprzednio zdawał się bardzo krytykować monarchie tak teraz już im nieco odpuszcza.
Wątki polityczno gospodarcze równie dobre jak te dramatyczne, osobiste. Odcinki poświęcone Karolowi są chyba moimi ulubionymi.

Nowa aktorska ekipa radzi sobie rewelacyjnie. Colman i Carter idealnie wpisały się w grę Foy i Kirby, nie ma żadnego poczucia dysonansu, czuć, że to te same bohaterki. Rewelacyjna robota. Menzies jest nawet lepszy od Smitha, bardziej charyzmatyczny. Drugi plan bez zarzutów, rewelacyjny Dance, swietni aktorzy od dzieci królowej.

Realizacyjnie dalej top. Zmienił się kompozytor, ale nie wpływa to w żaden sposób na poziom muzyki. Zdjęcia są nadal fenomenalne, podobnie reżyseria - Caron radzi sobie lepiej niż do tej pory, kompletnie nie czuć nieobecności Daldryego. 3 odcinek pod względem emocjonalnym i budowania atmosfery to arcydzieło.

9/10, czekam mocno na 4 sezon.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon