Stały bywalec
Liczba postów: 10,419
Liczba wątków: 5
Już niedługo, bo na festiwalu w Berlinie, będzie miała miejsce premiera nowego filmu Romana Polańskiego. Co prawda pan Roman ostatnio nadzwyczaj dobrych filmów nie kręcił ("Pianista" się nie liczy), ale ten zapowiada przyjemną odmianę.
Nie wiem zbyt wiele na temat fabuły (czytał ktoś książkę?), ale opis zdaje mi się być wystarczający:
Film opowiada historię tzw. 'ghostwritera', czyli człowieka, który za opłatą pisze dla innych, a następnie oddaje prawa do swojego dzieła. Takim 'ghostwriterem' jest Ewan McGregor, który podczas pisania książki o byłym premierze Wielkiej Brytanii (Pierce Brosnan) dowiaduje się najwyraźniej za dużo. Jak widać chłopak wdepnął w niezłe łajno na najwyższym szczeblu, czyli BĘDZIE SIĘ DZIAŁO.
Dodam, że obsada jest nieziemska: Ewan McGregor, Pierce Brosnan (jako bad guy), Kim Cattrall, Olivia Williams, Timothy Hutton, Tom Wilkinson, Eli Wallach i James Belushi. Za zdjęcia odpowiada Paweł Edelman, a muzykę tym razem napisał Alexandre Desplat.
Porcja fotek, które są moim zdaniem najbardziej SEKSI:
Pomyśleć, że z tym gościem po lewej swego czasu miał spore problemy niejaki Clint E.
Pod TYM adresem można obejrzeć zwiastun, niestety w pewnym przepięknym języku, którym nie jest angielski:)
Po przejrzeniu fotek i zwiastuna, dochodzę do wniosku, że zapowiada się znakomity thriller polityczny. Warto czekać, chłopcy i dziewczęta.
06-01-2010, 18:11
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
nie widziałem jeszcze znakomitego thrillera politycznego z kategoria pg-13. prawdę powiedziawszy, nawet nie wiem, jak można takie coś napisać (bo nakręcić można wszystko). no ale kto wie - być może ten film będzie pierwszym thrillerem politycznym adresowanym również do dzieci, który okaże się cokolwiek wart.
06-01-2010, 18:21
Stały bywalec
PG-13 to jest Roman. Film ma na 300% eRke;)
06-01-2010, 18:22
Ambasador białej rasy
nie żartuj sobie tak.
:)
a zatem na 100% oglądam. Polański robi dobre filmy - z reguły:) wczoraj widziałem genialny Repulsion, wieczorem założę o nim topic.
06-01-2010, 18:24
Stały bywalec
A Nicolas Cage miał w tym na początku grać... Uff, jesteśmy uratowani!:)
Edit: Ukazał się zwiastun, tym razem w języku oryginalnym: http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=62293
06-01-2010, 20:43
(+) (+)
Liczba postów: 1,590
Liczba wątków: 19
Albertino napisał(a):PG-13 to jest Roman. Film ma na 300% eRke;)
Rated PG-13 for language, brief nudity/sexuality, some violence and a drug reference.
AAAAAA, no i pozamiatane:)
Ale zwiastun jak najbardziej na plus.
07-02-2010, 01:01
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Wygląda interesująco i nie skreślam filmu z powodu kategorii wiekowej, ale dziwne to trochę, że thriller o "dorosłej" fabule, do tego nakręcony zapewne za niezbyt duże pieniądze nie posiada czegoś takiego jak normalny język.
Kim Cattrall to mistrzyni w używaniu fucków, Roman, czyżbyś Seksu... nie oglądał? ;)
07-02-2010, 01:24
Ambasador białej rasy
no nieee... Romaaan, kurna, nie wal w chooja!
właśnie próbuje sobie wyobrazić JFK i Informatora w pg-13, ale mi nie wychodzi.
07-02-2010, 01:39
Stały bywalec
Liczba postów: 1,013
Liczba wątków: 6
Roman lubi liczbę 13 :cool:
Demokracja: Bóg, który zawiódł
07-02-2010, 04:09
Stały bywalec
wykrakałem ;(
07-02-2010, 18:34
Stały bywalec
Liczba postów: 13,546
Ja się nie dziwę - skądś Roman musi wziąć pieniądze na procesy i kaucję.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
07-02-2010, 19:45
Stały bywalec
Tak patrzę na listę producentów i jakoś nie widnieje tam Roman Polański.
07-02-2010, 19:51
Stały bywalec
Liczba postów: 3,408
Liczba wątków: 23
Snappik napisał(a):skądś Roman musi wziąć pieniądze na procesy i kaucję
W takim wypadku powinien zainteresować się bardziej przyjaznym młodzieży gatunkiem niż thriller polityczny. Nastolatkowie raczej na ten film nie pójdą.
Why are you firing wallnuts at me?
07-02-2010, 20:08
Stały bywalec
Liczba postów: 13,546
No ale skąd miał wiedzieć, że zostanie zgarnięty akurat w Szwajcarii przy pracy nad Ghost Writerem? :)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
07-02-2010, 20:42
Stały bywalec
Liczba postów: 3,408
Liczba wątków: 23
A kiedy wrócił na plan, pierwszą rzeczą jaką zrobił było wycięcie wszystkich fucków z dialogów, aby dostosować film do wymogów kategorii PG-13... Taa... Czy wy ludzie nie potraficie pojąć, że niektórzy potrafią się wysławiać bez wtrącania bluzgów co dwa zdania? Ja tam mam jak najlepsze przeczucia względem tego filmu. Tematyka super, reżyser super, obsada super. Tylko plakat denny.
Why are you firing wallnuts at me?
07-02-2010, 21:11
(+) (+)
No ja sobie nie potrafię wyobrazić premiera Wielkiej Brytanii nie sypiącego fuckami:)
07-02-2010, 21:20
Ambasador białej rasy
dyskusja o pg13 to już taka nuuuuda, że zieeeeew... odtrutką na okrągłe zdania i miękki, rozwodniony język jest hbo - tam wszyscy przeklinają jak leci. 30 faków w jednej scenie. samo życie:)
07-02-2010, 21:23
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
jarod napisał(a):Czy wy ludzie nie potraficie pojąć, że niektórzy potrafią się wysławiać bez wtrącania bluzgów co dwa zdania?
No właśnie. Na jedną osobę nie używającą brzydkich wyrazów znajdą się trzy, które bluzgają na okrągło. W filmie, gdzie jest powiedzmy od 15 do 30 postaci coś gadających, siłą rzeczy powinny być także te przeklinające :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
08-02-2010, 04:48
Nowy
Liczba postów: 41
Liczba wątków: 1
Też jestem odrobinę zaskoczony tym PG-13.
Chociaż po zastanowieniu zupełnie się nie dziwie decyzji producentów (chociaż tu zgaduje, czy mieli oni na to wpływ czy nie. Obstawiam, że tak) Wrzawa jaka jest wokół Polańskiego zdecydowanie zwiększyła zainteresowanie filmem. Więc po co ograniczać sobie potencjalnych widzów? Młodsi też pewnie chętnie pójdą ;)
A, że zmiękczanie języka robi różnice to polecam obejrzeć Live Free or Die Hard w wersji kinowej i DVD.
10-02-2010, 15:19
(+) (+)
Maciek1984 napisał(a):Wrzawa jaka jest wokół Polańskiego zdecydowanie zwiększyła zainteresowanie filmem. Więc po co ograniczać sobie potencjalnych widzów? Młodsi też pewnie chętnie pójdą ;)
Skoro jest wrzawa i ludzie pójdą to tym bardziej powinni być spokojni przy R, z tym że film raczej został już nakręcony przed pojmaniem Romka. W celi to on go chyba tylko montował, a nie ustalał czy premier i Obi-Wan Kenobi będą bluzgać.
10-02-2010, 15:45
|