Cytat:Jak zawsze powątpiewam w filmowy gust militarego
Jak można powątpiewać w gust?
12-03-2011, 16:27
|
The Ghost Writer
|
Cytat:Jak zawsze powątpiewam w filmowy gust militarego Jak można powątpiewać w gust? 12-03-2011, 16:27
normalnie. ze klamiesz, chcac zwrocic na siebie uwage seksownych laś. ale stary, nie masz szans wobec autentycznej epy. :twisted:
skoro sa wszechmocni, to moze jest to jedyne wyjscie? ale nie bede sie klocic, bo to jest kwestia pewnego nastawienia do filmu: czy wolisz odczytywac doslownie, czy wskakujesz na poziom bardzo silnej metafory
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
17-03-2011, 14:18
Film ma czasami wręcz dokumentalną manierę, a nagle chcesz metaforycznie odczytywać końcówkę?
17-03-2011, 16:03
no przecież 'Autor widmo' to dokument biograficzny. :roll:
nawet najbardziej realistyczny film (o co Polański nieszczególnie się stara) można odczytywać metaforycznie. nie wiem co ma piernik do wiatraka. a "Autor widmo" to aż się prosi o taki odbiór. 17-03-2011, 16:20
Prosi się, bo...? Bo ma beznadziejną końcówkę i chcecie to jakoś usprawiedliwić? Innej przyczyny nie widzę - to dobrze wykonany, choć prosty jak z bicza strzelił thriller kryminalny. W Milczeniu owiec też dopatrujecie się metafor?
17-03-2011, 16:32 military napisał(a):W Milczeniu owiec też dopatrujecie się metafor? no... na przykład sam tytuł jest już, jakby nie patrzeć, metaforą. Żeby nie było - też nie zaliczam się do wielkich zwolenników "Autora widmo". Sam nie wiem dokładnie co mi się tutaj nie podoba i muszę prawdopodobnie obejrzeć jeszcze raz żeby wyrobić sobie zdanie, ale sprowadzanie tego filmu do zwykłej opowieści kryminalnej jest po prostu nieco krzywdzące. Tutaj przykładowo analiza filmu: http://www.jgcinema.com/single.php?sl=ghost-writer Tu z kolei nieco dłuższa, ale uderzająca w podobne rejony: http://nilesfilmfiles.blogspot.com/2011/02/roman-polanskis-ghost-writer-and-end-of.html 17-03-2011, 16:49
Obejrzany po raz drugi i ocena skacze o pół punktu do 8.5. Dłużyzn nie zauważyłem, mimo, że miałem takie odczucia po premierze. Cała reszta utrzymała swój wysoki poziom, a i kilka rzeczy lepiej zrozumiałem.
24-06-2012, 18:37
Przychylam sie do tych opini:
(24-07-2010, 19:50)Mental napisał(a): Mental musi również nadmienić, że do filmu wkradło się parę śmiesznych scenek. Pomyslec, ze Mental w 2010 roku pisal takie rzeczy, tylko po to, zeby sie po latach bic z koszernymi Dindu&Habibi Golemami :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
02-11-2024, 02:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2024, 02:38 przez Bucho.)
Kwaśniewski miał rozmowę z żartownisiami udającymi Poroszenkę w której stwierdził, że to Applebaum rządzi w Chobielinie? Coś dużego mi umknęło, czy ten koleś posklejał dwa różne wydarzenia, bo mu pasowały pod tezę?
02-11-2024, 08:24
Radzio pukał Oliwię? :O
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 02-11-2024, 15:47
W sumie stary news, nawet wywiady w tej sprawie udzielala. Spotykali sie na studiach.
(02-11-2024, 12:09)Dr Strangelove napisał(a):(02-11-2024, 02:34)Bucho napisał(a): Przychylam sie do tych opini:No ja od zawsze piszę, że "Autor widmo" to opis Radka i jego żony. Ostatnio wlasnie ogladalem, kilka dni temu i pomyslalem, ze Romek zrobil to celowo, choc to moze na wyrost, i niepotrzebnie doszukuje sie koszernej przewrotnosci :) Natomiast jak to mowia, za kazdym wielkim Gojem stoi jakis Zyd, czy jakos tak :) (02-11-2024, 08:24)simek napisał(a): Kwaśniewski miał rozmowę z żartownisiami udającymi Poroszenkę w której stwierdził, że to Applebaum rządzi w Chobielinie? Coś dużego mi umknęło, czy ten koleś posklejał dwa różne wydarzenia, bo mu pasowały pod tezę? Nie wiem, czy powiedzial wprost, jak sugeruje autor drugiego wpisu, ale powiedzial tak, zeby bylo jasne, ze to wplywowa kobieta. I to, ze zona Sikorskiego jest wplywowa to akurat zadne odkrycie, ale ona zdecydowanie nie jest tylko taka tam sobie radosnie lewacka autorka, ktora ma poklask na liberalnych salonach i imo do tego pil Kwachu. Z tego wywiadu: Sikorski robi dobra robotem, bo on absolutnie...to jest poufne powiem wszystko co wiem. On oczywiscie tez tak bardzo szanuje to, ze trzeba mocno i ze wszystkich sil wspierac Ukraine. I on tez ma taka, no swoja sytuacje rodzinna. Poniewaz jego zona jest pierwsza kobieta, ktora walczy o Ukraine. I to na takim wysokim, powiedzmy poziomie. Na moje Anka to agentura, w takiej czy innej formie. Jezeli nie bezposrednio zatrudniona przez CIA/MI6 to spokojnie freelancer na uslugach Neokonow. I finalnie ma to wplyw na kariere (i poglady!) zula Radka. Zgadzam sie z Sommerem to nie przypadek, ze Sikorski jest wieczny: Kapital (polityczny) nie ma narodowosci. Sikorski przemawia jezykiem Talmudu, nawet jezeli pudruje to teologia katolicka - Szabos w wersji rootless cosmopolitan :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
02-11-2024, 20:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2024, 21:39 przez Bucho.)
I jeszcze to uśmiechnięte zdjęcie xD
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 03-11-2024, 14:10
I to w jej "prime time" 17-21 lat :D
W porównaniu z takim Donkiem, który własnej baby nie potrafił upilnować i rzucał jajkami po ścianach to prawdziwy samiec alfa!
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
03-11-2024, 15:27
To kiedyż to było, jeszcze przed Afganistanem?
Ledwo tę aktorkę kojarzę i tak teraz sprawdzam, że debiut filmowy to zaliczyła jak zbliżała się już do trzydziestki. 03-11-2024, 15:42
No panie wygogluj se pan :)
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=sikorski+williams+para
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
03-11-2024, 16:11
Anne Applebaum:
- Jesienią 1982 roku studiowała historię ZSRR pod kierunkiem byłego niemieckiego komunisty Wolfganga Leonharda. - Jako studentka spędziła lato 1985 roku w Leningradzie w Związku Radzieckim - Mając 22 lata, w 1988 r. została wysłana do Warszawy jako korespondentka The Economist. A ja oglądam za dużo filmów typu "Ghostwriter" czy "Czerwona Jaskółka". https://x.com/coolfonpl/status/1858977696677552154 20-11-2024, 11:07 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Ghost(Uwierz w Ducha) | Phlogiston2 | 36 | 8,656 |
31-10-2016, 22:00 Ostatni post: Pitero |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |