The Quiet Earth (1985)
[Obrazek: 14sdrer.jpg]

Takim widoczkiem raczy nas QE w pierwszych sekundach.

Pierwsze +/- pół godziny seansu ociera się o geniusz. Główny bohater budzi się i odkrywa że, coby nie owijać w bawełnę, jest sam na świecie. Ludzie zwyczajnie "wyparowali" i wychodzi na to że nic temu zaradzić się nie da. Twórcy dostają potężną piąteczkę za maksymalnie poważne i rozsądne podejście do tematu. Hero zaczyna zachowywać się jak dzieciak w sklepie z zabawkami: śpi w najlepszych willach, pija i je co mu się podoba, zmienia co chwila samochody, krótko mówiąc - robi to co robiłby każdy człowiek w takiej wydumanej sytuacji. Po kilku dniach bohaterowi zaczyna doskwierać samotność, a systematyczne próby odnalezienia współtowarzyszy spełzają na niczym. Tutaj wychodzi kolejna zaleta produkcji - b. dobre aktorstwo. Wyjątkowo przekonywująca i emocjonująca rola "ostatniego człowieka na ziemi".

[Obrazek: 68hv81.jpg]

A co z resztą filmu? Dobra i ciekawa intryga(?) osnuta wokół "zdarzenia", które doprowadziło do zniknięcia populacji. Okazuje się że to właśnie ten element filmu (patrząc na dyskusję na imdb) otoczony jest "kulcikiem", w sumie trudno się dziwić - kilka rozwiązań jest naprawdę kapitalnych, ale mi w pamięci film zapadnie raczej ze względu na część survivalową.
Dla tych co spoilera się nie boją a chcą trochę posmakować klimatu, scenka z bohaterem w apogeum załamania:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dB1tYT_iNkQ[/youtube]
If you don't come out, I'll shot the kid!

Temat tworzę bo to jedna z tych zakurzonych perełek lat 80', film naprawdę wart uwagi a cicho o nim na wszystkich frontach.
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.

Odpowiedz
[Obrazek: 14sdrer.jpg]

Takim widoczkiem raczy nas QE w pierwszych sekundach.

Pierwsze +/- pół godziny seansu ociera się o geniusz. Główny bohater budzi się i odkrywa że, coby nie owijać w bawełnę, jest sam na świecie. Ludzie zwyczajnie "wyparowali" i wychodzi na to że nic temu zaradzić się nie da. Twórcy dostają potężną piąteczkę za maksymalnie poważne i rozsądne podejście do tematu. Hero zaczyna zachowywać się jak dzieciak w sklepie z zabawkami: śpi w najlepszych willach, pija i je co mu się podoba, zmienia co chwila samochody, krótko mówiąc - robi to co robiłby każdy człowiek w takiej wydumanej sytuacji. Po kilku dniach bohaterowi zaczyna doskwierać samotność, a systematyczne próby odnalezienia współtowarzyszy spełzają na niczym. Tutaj wychodzi kolejna zaleta produkcji - b. dobre aktorstwo. Wyjątkowo przekonywująca i emocjonująca rola "ostatniego człowieka na ziemi".

[Obrazek: 68hv81.jpg]

A co z resztą filmu? Dobra i ciekawa intryga(?) osnuta wokół "zdarzenia", które doprowadziło do zniknięcia populacji. Okazuje się że to właśnie ten element filmu (patrząc na dyskusję na imdb) otoczony jest "kulcikiem", w sumie trudno się dziwić - kilka rozwiązań jest naprawdę kapitalnych, ale mi w pamięci film zapadnie raczej ze względu na część survivalową.
Dla tych co spoilera się nie boją a chcą trochę posmakować klimatu, scenka z bohaterem w apogeum załamania:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dB1tYT_iNkQ[/youtube]
If you don't come out, I'll shot the kid!

Temat tworzę bo to jedna z tych zakurzonych perełek lat 80', film naprawdę wart uwagi a cicho o nim na wszystkich frontach.

Odpowiedz
Najlepszy film w kategorii "wszyscy zniknęli, zostałem tylko ja". Nie widziałem bardziej opustoszałych, porzuconych miejscówek niż w QE. Świetne aktorstwo, piękne widoki, no i zaskakujące wytłumaczenie, dlaczego główny bohater został sam.

EDIT: ok, ale to niewiele pomaga, bo to plakat wyskakujący od razu w google... ;P
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Wujo, dodaj tekst przed posterem do spoilera plz.

Odpowiedz
Wujo, dodaj tekst przed posterem do spoilera plz.

Odpowiedz
Ano głupia akcja z tym posterem, ale istotnie - czochra.
Świetny SF, oldskulowy i zrobiony z głową, niejednoznaczny i z fajną końcówką.
Bardzo polecam.

Odpowiedz
Ano głupia akcja z tym posterem, ale istotnie - czochra.
Świetny SF, oldskulowy i zrobiony z głową, niejednoznaczny i z fajną końcówką.
Bardzo polecam.

Odpowiedz
Klimaciarski w pytę filmik o mistrzowskich pierwszych 30 minutach, słabszym środku i mocarnej końcówce. Nie klikałem na wasze spoilery i w sumie cieszę się, bo na widok ostatniej sceny opadła mi szczena :) Wszystkie sceny z bawiącym się jak dzieciak Zackiem - komediowe, surrealistyczne, czasem wręcz przerażające. Trochę się rozczarowałem faktem że

ale nie można mieć wszystkiego :) Polecam, bo to kolejna pozycja z cyklu "mikroskopijny budżet - rewelacyjny efekt", na dodatek z dobrym aktorstwem.

8/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz

Odpowiedz
Leżę. Niesamowity film. A wcale się na taki nie zapowiadał, bo pierwsze 30 minut to remake pierwszego odcinka Strefy Mroku. Ale później jest niesamowicie -

Zakończenie miażdży i daje do zastanowienia. Mam tylko pretensje o jedno: przez cały film mamy wielokrotnie okazje blisko zapoznać się z genitaliami Bruno Lawrence'a, ale już jedyna w filmie kobieta jest pokazywana jak muzułmańska dziewica. Serio - dla równowagi przydałby się jakiś porządny full frontal.:)

Anyway, świetny koncept, świetne zdjęcia, świetny klimat, świetny film. 10/10. Co ciekawe, zwykle w tego typu filmach wyjaśnienie intrygi zawodzi, ale tutaj to jest najmocniejszy punkt.

Odpowiedz
Przyzwoite. Opustoszałe miasto nie wgryzło mi się w czaszkę tak sugestywnie jak to było na początku "28 dni później", "Dzień żywych trupów" lub jeśli dobrze go pamiętam w "Night of the Comet".

L.A. Confidential - 8/10
He liu - 7/10
The Insider - 8/10
Dredd - 6/10
Total Recall ( 2012 ) - 5/10
G.I. Joe: The Rise of Cobra - 5/10

Odpowiedz

Odpowiedz
Możliwe.
L.A. Confidential - 8/10
He liu - 7/10
The Insider - 8/10
Dredd - 6/10

Odpowiedz
Ziemia tak nie wygląda. Mówię to jako stały jej mieszkaniec.

Odpowiedz
Trudno nie zgodzić się z kolegą. I Księżyc nie ma pierścieni i w ogóle jest inaczej.

Odpowiedz

Odpowiedz
Powiedzmy, że trafił do nieba, do aniołków. :P Lub to jego zwidy.
L.A. Confidential - 8/10
He liu - 7/10
The Insider - 8/10
Dredd - 6/10

Odpowiedz
Ja myślałem że trafił tam, gdzie reszta ludzi.

Odpowiedz
Mi się wydaje, że planeta na której jest na końcu to Ziemia za, nie wiem, 30 mld lat.

Odpowiedz
Za 30 mld lat to się chyba wszechświat zdąży zapaść :)
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon