20, 000 Days On Earth (2014) (jeden fikcyjny dzień Nickiem Cavem)
[Obrazek: 20000daysonearth-1.jpg]

W sumie nie wiem czy to taki typowy dokument. Film opowiada o jednym fikcyjnym dniu z życia Nicka Cave'a. W tym czasie muzyk spotyka się z paroma znajomymi, wspomina różne etapy i fragmenty z życia, tego także muzycznego. Do tego dochodzą też przemyślenia samego artysty, plus naturalnie jego muzyka, która świetnie brzmi w tle.

Ciekawe są momenty, kiedy Cave prowadząc samochód prowadzi różne rozmowy z osobami, które spotkał na swej drodze, karierze w życiu itd. jak Kylie Minogue, Ray Winstone itd.

[Obrazek: Nick-Cave-takes-Kylie-Min-010.jpg]

Trudno powiedzieć na ile jest to wszystko prawdą, a na ile fikcją, czy wręcz legendą i aurą tajemniczością jaką Cave wokół siebie tworzy. Oczywiście pozostaje też pytanie nad pewnym poziomem narcyzmu, wszak Cave jest jednym z twórców i współscenarzystów filmu o sobie? Ale jednak też widać klasę samego artysty i raczej nie nazwałbym tego mega nachalnej autopromocji. Tym bardziej, że jako takiej sam Cave raczej już nie potrzebuje.
Ciekawe przeżycie, a dla fanów Nicka Cave'a zapewne mus obejrzeć ten film/dokument.
Właśnie jako, że to nie jest klasyczny dokument, a rzekłbym nawet bardziej film fabularny, umieszczam go w głównym dziale. Jak Moderatorzy po zapoznaniu się z nim uznają, że to jednak dokument mogą spokojnie przenieść do odpowiedniego działu.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Może rozmawiam ze sobą, ale widzę, że Desjudi słusznie na głównej stronie zalinkował trailer. To i ja tutaj też go dodam i jakby co gotowy jestem odpowiedzieć na jakieś pytania zainteresowanych:

/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Zapowiada się europejskie pierdololo o życiu, szczęściu i kreatywności.

Na bank obejrzę :) *

* - serio obejrzę, tam nie ma ironii.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Nie czaję do końca po co powstał ten "film", ale (jako fanowi twórczości Nicka) oglądało się dobrze. Cave to na tyle nietuzinkowa (i charyzmatyczna) persona, że wzbudza zainteresowanie nawet podczas gadki szmatki o węgorzach. Mamy tu dość sporo z Nicka - nuta cynizmu, szczypta specyficznego humoru, trochę metafizyki. Czy dokument dodaje coś od siebie, tworzy nową perspektywę na twórczość i osobę Cave'a? Chyba nie - dla mnie to kolejna cegiełka w budowaniu pewnego imidżu Nicka (bo nie wierzę, że jest sobą w tym dokumencie [tzn. jest Nickiem, tym ze sceny i z wywiadów]). Kartek z życiorysu Australijczyka-marudy nie ma zbyt wiele, podobnie jak historii z wewnątrz Bad Seeds. "Grompkopierdności" i nachalnego filozofowania na szczęście też. Jest za to kilka ciekawych spostrzeżeń na temat życia w ogóle (maksymalnie upraszczam w tej chwili) plus świetne rozmowy z obecnymi i byłymi członkami Bad Seeds. Na dokładkę epizody Raya Winstone'a i Kylie Minogue. Dla fanów Nicka (i jego projektów) "20 000 Days On Earth" może być fajną ciekawostką. Niezaznajomionym raczej nie polecam.

Odpowiedz
Wow, osobnik napisał posta który dla odmiany nie jest jazdą po mojej osobie. Niesamowite.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon